ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

ΒBC: Αυτό είναι το φιλόδοξο σχέδιο των ελληνικών νησιών - Γίνονται Covid-free

Τα ελληνικά νησιά φιλοδοξούν να γίνουν Covid-free για να υποδεχτούν και πάλι τουρίστες.

Σύμφωνα με το BBC, έχουν ένα φιλόδοξο σχέδιο να «δελεάσουν» τους τουρίστες ώστε να επιστρέψουν στα ελληνικά νησιά. Ποιο είναι αυτό το σχέδιο; Ο εμβολιασμός των ντόπιων κατοίκων των ελληνικών νησιών. Πολλοί από τους ντόπιους κατοίκους του νησιού βασίζονται στον τουρισμό και αδημονούν να τον δουν να ξανανοίγει. (Δεν είναι, όμως, όλοι το ίδιο αισιόδοξοι, προειδοποιεί το BBC).

Ο Γιάννης Χαβάκης, ιδιοκτήτης καταδυτικού Κέντρου, λέει στην κάμερα του BBC: «Φέτος είναι ο εμβολιασμός. Είμαστε εμβολιασμένοι, οι περισσότεροι από τους πελάτες μας είναι εμβολιασμένοι, έχουμε επίσης και τα τεστ και δεν φοβόμαστε. Ξέρουμε εάν ή όχι ο άλλος έχει ιό και έτσι προχωράμε».

Καθώς τα ελληνικά νησιά ετοιμάζονται να υποδεχτούν και πάλι τουρίστες, η διαδικασία του εμβολιασμού αποτελεί προτεραιότητα. Στόχος της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» είναι να μετατρέψει τα νησιά της χώρας, όπως τη Μήλο, σε ταξιδιωτικούς προορισμούς Covid-free.

 

Ο εμβολιασμός των νησιωτών αλλά και των επαγγελματιών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί πως νησιά, όπως η Μήλος, με πληθυσμό γύρω στους 5.000 κατοίκους, φιλοξενούν τον Αύγουστο περίπου 25.000 επισκέπτες. Ωστόσο, το 2020 η Ελλάδα υποδέχτηκε μόλις το 25% των ταξιδιωτών που υποδεχόταν τα προηγούμενα έτη.

Ο Θοδωρής Βαμβακάρης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Μήλο, λέει: «Είμαι στο νησί εδώ και 1,5 χρόνο χωρίς επισκέπτες, χωρίς τουρίστες, χωρίς τίποτα. Είναι πολύ δύσκολο. Για έναν άνθρωπο της ηλικίας μου, το να μην βλέπει κόσμο, να μην βλέπει επικοινωνία, ενέργεια γύρω του, είναι πολύ δύσκολο».


Δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι με την έλευση των τουριστών

Κι όμως, δεν είναι όλοι τόσο αισιόδοξοι με την έλευση των τουριστών. Η επικεφαλής του Κέντρου Υγείας της Μήλου, Δρ. Μόρφω Βάλλα, αναφέρει: «Είμαι πάντα ανήσυχη. Δεν εννοώ πολύ ανήσυχη, αλλά είναι διαφορετικό να μένουν εδώ 5.000 άνθρωποι και διαφορετικό να έχεις 25.000 ανθρώπους, όπως έχουμε εμείς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».

Δεν είναι μόνο εστιατόρια και μπαρ που ανυπομονούν να υποδεχτούν και πάλι τουρίστες. Η παραγωγή τοπικών προϊόντων και η ανάπτυξη του κλάδου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό. Ξενοδοχεία και εστιατόρια αξιοποιούν τα τοπικά εδέσματα των νησιών. Αν αυτοί δεν υποδεχτούν τουρίστες, πλήττεται και ο κλάδος της τοπικής παραγωγής.


«Όλα εδώ είναι μια αλυσίδα»

Όπως λέει ο Αυγουστής Γαλάνος, τυροκόμος: «Όλα εδώ είναι μια αλυσίδα. Ξενοδοχεία, εστιατόρια, όλες αυτές οι επιχειρήσεις δουλεύουν με τα δικά μας προϊόντα. Εάν αυτοί δεν ανοίξουνε και δεν έχουνε τουρισμό, δηλαδή να πάει ο τουρίστας να φάει, να καταναλώσει προϊόντα τοπικά, εγώ τι θα κάνω;».
Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της Στέλλας Τσιρώνη που έχει κατάστημα πώλησης τοπικών προϊόντων, και η οποία εξηγεί στην κάμερα: «όταν κάποιος φεύγει από το νησί, θα πάρει και κάποιο δωράκι και πάντα κάποιος θα περάσει από εδώ. Σίγουρα, λοιπόν, μας χρειάζεται ο τουρισμός και εύχομαι τα επόμενα χρόνια να είναι όπως το 2019».

Το ελληνικό καλοκαίρι έχει ξεκινήσει. Τα όμορφα νησιά είναι έτοιμα να μαγέψουν τους επισκέπτες τους και οι ντόπιοι είναι έτοιμοι να τους υποδεχτούν και να τους περιποιηθούν. Μένει να φτάσουν στα νησιά οι τουρίστες και φέτος και να παραδώσουν την καρδιά τους στη μοναδική εμπειρία του ελληνικού νησιού.

 

Πηγη: iefimerida

Διαβάστε επίσης

image descriptionΕλλάδα

έσσερις νέες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας τίθενται σε ισχύ από σήμερα μετά και τη σύμφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής Εμπειρο...

image descriptionΕλλάδα

Δυο νέοι διαδραστικοί χάρτες που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιασμού σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (και δήμου στα νησιά) έχουν πλέον αναρτηθεί στο https...

image descriptionΕλλάδα

Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής στο Κορωπί, με θύμα μία νεαρή γυναίκα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η νεαρή είχε πάει με τον σύντροφό της για μπάνιο στην παραλ...

image descriptionΕλλάδα

Το κακό όνειρο, τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια του 44χρονου, που της παρουσιάστηκε σαν καλός Σαμαρείτης προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανώμαλες ορέξεις του, περιέγραψε στους αστυ...

image descriptionΕλλάδα

Συγκλονισμένη είναι η Κέρκυρα και όχι μόνο από το φονικό στη Δασιά. Δύο νεκροί από τα πυρά ενός άνδρα, ο οποίος στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του. Γείτονας των θυμάτων και του δ...

image descriptionΕλλάδα

Το διάστημα 14-22 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 15 μέχρι 28 Ιουνίου των Επαγγελματικών Λυκείων.   Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των Πανε...