ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύνοδος Κορυφής: Aλλαξε το κείμενο για την Τουρκία - Ικανοποίηση σε Ελλάδα, Κύπρο

 
 
Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου η τελική διατύπωση που θα έχει το κείμενο των ηγετών για την Τουρκία να είναι αποδεκτό από όλα τα κράτη - μέλη. 

Τροποποίηση έχει υποστεί το κείμενο της κοινής δήλωσης των ηγετών για την Τουρκία με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στις Βρυξέλλες  το προσχέδιο των συμπερασμάτων βελτιώνεται ως προς τις λεκτικές του διατυπώσεις στα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπως η αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η θέση της Κύπρου, όπως εκφράστηκε χθες και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι ότι η κοινή δήλωση θα πρέπει να είναι απόλυτα συναρτημένη και συνεπής με την έκθεση Μπορέλ.

Η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία είναι πιο έντονη, τη στιγμή που στο πρώτο προσχέδιο ήταν ανύπαρκτη και στο δεύτερο υπήρχε μια μικρή αναφορά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αλλαγές ικανοποιούν Αθήνα και Λευκωσία και πλέον η συζήτηση για το κείμενο των Ευρωπαίων σχετικά με την Τουρκία φαίνεται πως έχει κλείσει.

Υπενθυμίζεται ότι στα δύο πρώτα προσχέδια που είχαν υπάρξει ήταν έντονη η διαφωνία της Κύπρου ενώ και χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στο μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να εμπεριέχει τα συμπεράσματα της έκθεσης Μπορέλ ενώ διεμήνυσε ότι η απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο θα κριθεί αν είναι μια ειλικρινής ενέργεια ή ένας παραπλανητικός ελιγμός.

«Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πριν από λίγο προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Μπορέλ, ο οποίος μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα παρουσιάζουν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη κορυφής την έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο» είπε επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναστραφούν.

eidiseis.gr

Διαβάστε επίσης

Δείτε πόσα είναι τα νέα κρούσματα στην ΠΕ Νήσων, την Αργολίδα και τον Πειραιά – Ο χάρτης της διασποράςΕλλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, από τα  συνολικά 2.588 κρούσματα,  τα 1.317 εντοπίζονται στην Αττική, τα 315 στη Θεσσαλονίκη και τα 100 στην Αχαΐα. ...

“Τα δάνεια της Αγγλίας”- Το πρώτο σκάνδαλο κακοδιαχείρισης μετά την ΕπανάστασηΕλλάδα

Στις 12 Απριλίου 1823 η έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που είχε ορίσει η Β’ Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους δεν άφηνε κανένα...

Τσίπρας: Οι ήρωες της εποχής μας είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που σώζουν ζωέςΕλλάδα

  Το μήνυμά του για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι «μία μέρα μνήμης και υπερηφάνειας γ...