ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παράταση του lockdown με ορίζοντα την Καθαρά Δευτέρα: Ψάχνουν νέο μείγμα «έξυπνων λύσεων» - Ο κωδικός «6» η πηγή του κακού;

 

Με το πρωθυπουργικό νεύμα χθες για έμμεση παράταση έως τις 15 Μαρτίου, οι εισηγήσεις των ειδικών αναζητούν πλέον ένα τρόπο να χαλαρώσουν οι περιορισμοί και να ανοίξει η αγορά με «έξυπνες λύσεις» και στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το σταδιακό «άνοιγμα» από τις 16 του μήνα, με το οικονομικό επιτελείο να κοιτά την επόμενη μέρα καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά.

Προκρίνοντας την επαναλειτουργία της αγοράς αλλά και της εκπαίδευσης σε κανονικούς ρυθμούςεφαρμόζοντας «έξυπνες λύσεις», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία».

«Υπάρχει lockdown αλλά είναι σαν να μην υπάρχει»

Την ανάγκη να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων αυτές οι «έξυπνες λύσεις» που θα δώσουν το έναυσμα για την επανεκκίνηση της αγοράς τόνισε σήμερα στην δημόσια τηλεόραση ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης.

Σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει lockdown αλλά είναι σαν να μην υπάρχει», ο κ. Σκουτέλης επεσήμανε ότι το εορτολόγιο δεν βοηθά ώστε να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς όλοι κοιτούν πώς και πού θα περάσουν την Τσικνοπέμπτη και την Καθαρά Δευτέρα.

Γιατί δεν αποδίδει το lockdown;

Στον «τσιμπημένο» δείκτη θετικότητας ο οποίος ανέβηκε το Σαββατοκύριακο πάνω από το 6% αναφέρθηκε καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 τόνισε ότι πάντα τα Σαββατοκύριακα ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλότερος, καθώς τεστ κάνουν κυρίως αυτοί που έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Υπογράμμισε επίσης ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά είναι καλύτερη από αυτήν που βρισκόμαστε τον Νοέμβριο κι αυτό το δείχνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που τότε είχε ξεπεράσει τους 600, ενώ τώρα είναι περίπου 400.

«Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα είμαστε καλύτερα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το lockdown δεν αποδίδει όσο περιμέναμε.

Όπως είπε, ο κόσμος δικαιολογημένα έχει κουραστεί και βρίσκει τεχνάσματα για να αποφύγει τα μέτρα. Για το λόγο αυτό είπε θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών.

Δεν γίνεται να παραταθεί το lockdown μετά τις 15 Μαρτίου

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη σημείωσε ότι το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων θα πρέπει να είναι ταυτόχρονο. Μιλώντας μάλιστα στην τηλεόραση του ΣΚΙΑΪ εκτίμησε πως δεν γίνεται να παραταθεί το lockdown μετά τις 15 Μαρτίου.

Η κ. Παγώνη έθιξε επίσης το θέμα των μέτρων και της ελλιπούς εφαρμογής τους καθώς, όπως είπες, όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες με πολίτες να μην φορούν έστω την μάσκα.

Αναφερόμενη επίσης στις ΜΕΘ Covid της Αττικής, υπογράμμισε πως χθες το βράδυ γύρω στις 2 είχαμε 93% κάλυψη των ΜΕΘ ενώ πρόσθεσε πως κατά την κρίση της περάσαμε το πικ της πανδημίας.

Δεν παρατηρείται καμία σημαντική μείωση στο ιικό φορτίο

Την ίδια ώρα και ενώ στενεύουν τα περιθώρια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες με το σύστημα υγείας να δέχεται σημαντική πίεση από τις αυξημένες εισαγωγές ασθενών με covid-19, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως γνωστοποίησε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης, δεν παρατηρείται καμία σημαντική μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματά της Αττικής σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μείγματος των μέτρων διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση του ιού καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων.

Η κατάχρηση του κωδικού 6 στο 13033

Ενα από τα φαινόμενα που έχει παρατηρηθεί από τους ειδικούς είναι η ευρύτατη χρήση του κωδικού 6 στο sms 13033 που γίνεται από τους πολίτες. Ο συγκεκριμένος κωδικός πλέον δεν χρησιμοποιείται μόνο για άθληση, αλλά περισσότερο για βόλτα, για καφέ, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και για take away ποτό ή κοκτέιλ. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν χρήση του κωδικού 6 πολλές φορές μέσα στην ημέρα, παραβιάζοντας νομότυπα τις απαγορεύσεις.
Θα εξεταστεί και πάλι το θέμα των ελέγχων

Επί τάπητος τέθηκε ξανά το θέμα των ελέγχων από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς παρατηρείται η εικόνα ότι οι περισσότεροι από τους πολίτες δεν ελέγχονται από τις Αρχές για τις μετακινήσεις τους. Υπενθυμίζεται πως για τη διευκόλυνση των ελέγχων, αλλά και τον περιορισμό των μετακινήσεων η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο με τις νέες βεβαιώσεις μετακινήσεων των εργαζομένων. Παρολαυτά όμως φαίνεται πως η κινητικότητα από την πλευρά των πολιτών δεν περιορίστηκε, με αποτέλεσμα να μην έχει περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού που είναι και το ζητούμενο.
Αναμένεται λοιπόν το επόμενο διάστημα και σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που θα εισηγηθούν οι λοιμωξιολόγοι και θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, να εντατικοποιηθούν και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.
Στο στόχαστρο οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Προβληματισμό όμως έχουν προκαλέσει και οι εικόνες συνωστισμού με κόσμο σε παραλίες, πάρκα, ακόμα και στην Πάρνηθα. Ενδεικτικό είναι πως το Σάββατο πολλοί κάτοικοι του λεκανοπεδίου εκμεταλλευόμενοι τον σχεδόν καλοκαιρινό καιρό πήγαν είτε βουνό, είτε θάλασσα με αποτέλεσμα στους δρόμους να δημιουργείται ασφυκτικό μποτιλιάρισμα και στις παραλίες συνωστισμός.
Οι εικόνες αυτές λοιπόν φέρνουν ξανά στο τραπέζι των μέτρων το θέμα του περιορισμού των διαδημοτικών μετακινήσεων, δηλαδή την απαγόρευση μετακίνησης από τον έναν δήμο στον άλλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης με σκοπό τη σωματική άσκηση. Για παράδειγμα δεν θα μπορεί κάποιος που μένει στο Παγκράτι να στείλει sms για σωματική άσκηση και μεταβεί στη Γλυφάδα ή στην Πάρνηθα.
Στο τραπέζι η άρση απαγόρευσης μετακινήσεων από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα

Τη διατήρηση ή μη του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς κρίνεται ότι έχει παρέλθει το διάστημα που απαιτείται για την αξιολόγησή του. Ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αχιλλέας Γκίκας μιλώντας στο iefimerida.gr ξεκαθαρίζει ότι τα μέλη της επιτροπής «αφουγκράζονται» την κοινωνία και την κριτική που ασκείται. «Περιμέναμε να περάσουν δυο εβδομάδες από την εφαρμογή του μέτρου. Θα το αξιολογήσουμε μέσα στην εβδομάδα και αν χρειαστεί θα το πάρουμε πίσω», σημειώνει.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην περίπτωση που ληφθεί η απόφαση για περιορισμό των διαδημοτικών μετακινήσεων, τότε γίνει άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα και θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν βόλτα στη γειτονιά τους έως τις 9 το βράδυ.

 

Διαβάστε επίσης

Υπουργείο Εργασίας: 6,4 δισ. ευρώ σε περίπου 3 εκατ. δικαιούχους κατά την πανδημίαΕλλάδα

Για «το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια», στο διάστημα από την έναρξη της πανδημίας, κάνει λόγο το υπου...

Δείτε τα νέα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, την Αργολίδα και τον Πειραιά. - Συναγερμός στην Αττική με 1159 κρούσματα Ελλάδα

  Έντονη ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ, πριν από όλα για την Αττική που κυριολεκτικά εξελλίσσεται σε "βόμβα" με τα σημερινά 1159 νέα κρούσμα...

Καραμανλής: Εγινε το πρώτο βήμα για την επέκταση του μετρό παράλληλα με την Κηφισίας -Προχωρά η Γραμμή 4Ελλάδα

Μια εξέλιξη κομβικής σημασίας για την υλοποίηση της Γραμμής 4 του Μετρό ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής αποκάλυψε ότι έχει ήδη γίνει...

Σάλος από τη δήλωση Δρίτσα για τη 17Ν: "Βάναυση προσβολή στα θύματα", λέει η ΝΔ  - Έντονη αποδοκιμασία και από ΚΙΝΑΛΕλλάδα

Χυδαία η επίκληση της ιδεολογικής ταυτότητας των θυμάτων λέει η ΝΔ - Χρηστίδης (ΚΙΝΑΛ):  Να αποδοκιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον βουλευτή του Αμεση ήταν η αντίδραση  της ΝΔ στην ακατανόητη κα...

Στην Ελλάδα, ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό, εναποθέτει τις ελπίδες του για το καλοκαίρι το αεροδρόμιο της αυστριακής πόλης Λιντς Ελλάδα

Aπό τον Μάιο ξεκινούν και πάλι οι τουριστικές πτήσεις από το αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο της 'Ανω Αυστρίας με κατεύθυνση τον ευρωπαϊκό Νότο. Tο αεροδρόμιο "Χέρσινγκ" του Λιντς, τη...

Νέα έκρηξη κορονοϊού: Κοντά στα 2.300 υπολογίζονται τα σημερινά κρούσματαΕλλάδα

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας καθώς η διασπορά του ιού φάινεται πως δεν σταματά και αυτό γιατί συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και πολλέ...

 Κικίλιας: Ιδιαίτερα ανήσυχος για την Αττική – Οι άνω των 60 θα είναι εμβολιασμένοι μέχρι τον ΜάιοΕλλάδα

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία του ιού στην Αττική δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. «Δεν σας κρύβω ότι είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία του κοροναϊού στην Αττι...

Δήλωση Δρίτσα για Κουφοντίνα: Κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από τη 17 ΝοέμβρηΕλλάδα

Αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Θοδωρή Δρίτσα ότι «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από την 17 Νοέμβρη». Ο κ. Δρίτσας επιτέθηκε κατά της κυ...