ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ από 1η Σεπτεμβρίου τα ληγμένα τρόφιμα

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα βρίσκονται από την 1η Σεπτεμβρίου τρόφιμα «περασμένης διατηρησιμότητας», δηλαδή με παρελθούσα ημερομηνία λήξης, κάτω από συγκεκριμένους όρους. Τα τρόφιμα αυτά θα φέρουν ειδική σήμανση, θα είναι φθηνότερα από τα άλλα, ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις που δεν θα τηρούνται οι παραπάνω κανόνες. Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, εφεξής επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας». Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση: α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα. β. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους. γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους. Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής. Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης. Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε. Τα παραπάνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή. Στους παραβάτες επιβάλλονται τα παρακάτω διοικητικά πρόστιμα: Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας» σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος. ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

70 χρόνια Φεστιβάλ ΒενετίαςΕλλάδα

Την Τετάρτη ανοίγει τις πύλες της η επετειακή, 70ή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, με ελληνικό χρώμα στην αφίσα, αλλά και ελληνική συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα...

Ο ξιφίας πήδηξε μέσα στο σκάφος!Ελλάδα

Ένα σπάνιο περιστατικό κατέγραψε η κάμερα επιβαίνοντος σε αλιευτικό σκάφος εν κινήσει και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, το οποίο από τη στιγμή που ανέβηκε στο YouTube κάνει το γύρο τ...

«'Εφυγε» η Ελενα ΧατζηιωάννουΕλλάδα

Την τελευταία της πνοή άφησε τη Δευτέρα τα ξημερώματα η δημοσιογράφος Ελενα Χατζηιωάννου, μια από τις εμβληματικές μορφές του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ, η οποία εργάστηκε για πάνω από...