ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απαντήσεις για τις καταγγελίες εναντίον του ΕΟΔΥ ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Απαντήσεις για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

 

 

Επίκαιρη ερώτηση Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της πανδημίας

 

"Υπάρχει αξιόπιστο ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών στον ΕΟΔΥ; Καταγράφονται τα τεστ του ιδιωτικού τομέα;" είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στον πρωθυπουργό.


«Είναι πια ολοφάνερες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη προετοιμασίας και την καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού, που οδήγησαν στο επιθετικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και στο νέο επώδυνο lockdown. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε ότι επί πολλούς μήνες -και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις- η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας -παρά τις συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις που καταθέσαμε. Οι νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID-19 προήλθαν κυρίως από δωρεές και από μετατροπή άλλων χώρων των δημοσίων νοσοκομείων σε ΜΕΘ εκτάκτου ανάγκης. Ενώ οι προκηρύξεις για τη στελέχωσή τους έγιναν μόλις τον Νοέμβριο με μεγάλη καθυστέρηση. Τα νοσοκομεία αφέθηκαν κυριολεκτικά στην τύχη τους. Αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδυναμίας και ανικανότητας, είναι τα τραγικά φαινόμενα που παρουσιάσθηκαν ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και όλη τη Βόρεια Ελλάδα» αναφέρει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.



Η κυρία Φώφη Γεννηματά, παράλληλα, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «δεν είχε γνώση της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε περιοχής. Πράγμα που εξηγεί το γιατί ξέφυγε η πανδημία. Μάλιστα, όπως φαίνεται, δεν υπήρχε ούτε καν ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, ενώ οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ανταγωνίζονταν σε σχέση με τη διαχείριση των στοιχείων εις βάρος της δημόσιας υγείας. Είναι αποκαλυπτικά όσα δημοσίευσε «Το Βήμα της Κυριακής». Υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας για την οποία έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι «από τις συνεχείς αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των υπουργών, προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για ένα ασφαλές άνοιγμα, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. Δεν έχει προετοιμασθεί για τα απαραίτητα μαζικά τεστ για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, την πλήρη ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την αποτροπή του συνωστισμού σε μέσα μεταφοράς και σχολεία. Ένα lockdown - ακορντεόν θα έχει βαριές συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία. Για το ασφαλές άνοιγμα καταθέσαμε πρόσφατα συγκεκριμένες προτάσεις που τυγχάνουν της αποδοχής πολλών ειδικών επιστημόνων».

Σημειώνει ότι «επί οκτώ μήνες η κυβέρνηση επέτρεπε στους ιδιώτες να αισχροκερδούν εις βάρος των πολιτών με τις χρεώσεις των τεστ. Και μάλιστα με αμφίβολης ποιότητας τεστ, αφού δεν υπήρξε πιστοποίηση εργαστηρίων και αντιδραστηρίων. Όταν προτείναμε τη διατίμησή τους και την υποχρεωτική συνταγογράφησή τους, από τον περασμένο Μάρτιο, οι αρμόδιοι υπουργοί την αρνήθηκαν. Τώρα, κάτω από τη γενική κατακραυγή η διατίμηση εξαγγέλθηκε. Όμως και πάλι -προφανώς για να ευνοηθούν συμφέροντα- δεν προχωρεί η Κυβέρνηση στους απαραίτητους ελέγχους ποιότητας, ούτε προσπαθεί να εντάξει όλα τα εργαστήρια σε ενιαίο σχεδιασμό. Κυρίως δεν υιοθετεί τη στρατηγική που προβλέπει τα στάδια test - ιχνηλάτηση - απομόνωση σε κάθε περιοχή».


Ακόμη, η κ. Γεννηματά επικρίνει τον πρωθυπουργό ότι «όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και στο δεύτερο, εξαγγέλλετε προσωπικά το νέο ΕΣΥ. Χωρίς να κάνετε τίποτα απολύτως στη συνέχεια».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωφη Γεννηματά, καλεί τον πρωθυπουργό να προσέλθει στην Βουλή και να απαντήσει στα ερωτήματα: «εάν και ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλές "άνοιγμα". Τι μέτρα έχετε λάβει για τον καλύτερο συντονισμό των νοσοκομειακών μονάδων όλης της χώρας; Υπάρχει αξιόπιστο ολοκληρωμένο Μητρώο Ασθενών, στον ΕΟΔΥ, στο Υπουργείο Υγείας, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας; Τι βελτιώσεις προβλέπονται για την καλύτερη επιδημιολογική αξιολόγηση κάθε περιοχής. Εάν υπάρχει σχεδιασμός και ποιος είναι για τη διενέργεια μαζικών τεστ (και δειγματοληπτικά στον πληθυσμό) ώστε να ανιχνεύεται η διασπορά των κρουσμάτων και να λαμβάνονται έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα. Εάν θα υπάρξουν μέτρα πιστοποίησης για τα ιδιωτικά εργαστήρια. Εάν καταγράφονται τα τεστ του ιδιωτικού τομέα και εάν υπάρχει έλεγχος» και τέλος «εάν θα διατεθούν οι πρόσθετοι, απαραίτητοι πόροι για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Εάν θα μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό και εάν θα ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά και εάν θα τους χορηγηθεί δώρο Χριστουγέννων».

 

 

Επίκαιρη ερώτηση Ξανθού στον Κικίλια για "αδιαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας"

 

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ζητά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μετά από δημοσιεύματα που αμφισβητούν την αξιοπιστία του ΕΟΔΥ.


«Μετά τα δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων (Βήμα της Κυριακής και Κυριακάτικη Δημοκρατία) που αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ δίνει ελλιπή στοιχεία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα κρούσματα κορονοϊού, τη διασπορά του ιού, με συνέπεια κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή και την υγεία των πολιτών ενδεχομένως να ελήφθησαν με βάση εσφαλμένη ή ελλιπή πληροφόρηση» , ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.



Ο κ. Ξανθός ζητά απαντήσεις αναφορικά με τη διαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ο υπουργός Υγείας προκειμένου να «εξαλείψει τις σκιές περί αδιαφάνειας και πολιτικής ιδιοτέλειας κατά τον χειρισμό της κρίσης, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εισηγήσεις της».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επαναδιατυπώνει το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σημειώνοντας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «αυτή η άρνηση της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για την αξιοπιστία της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας στη μάχη κατά του Covid-19, καθώς και για την αναγκαία πολιτική και κοινωνική συναίνεση σ' αυτή την κρίσιμη φάση της υγειονομικής μάχης».

 

 

Το ΚΚΕ ζητά διαφάνεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας

 

Αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία και τα κρούσματα σε μια σειρά κρίσιμους χώρους, ζητά το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.


«Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να σταματήσει η αμφισβήτηση για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων κι αυτός είναι η κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση και με πλήρη διαφάνεια, να ενημερώσει για τα αναλυτικά στοιχεία και για τη διαδικασία που ακολουθείται σχετικά με την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19.



Επίσης, να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με βάση την οποία θα έπρεπε να λαμβάνονται και οι πολιτικές αποφάσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η διαφάνεια, όμως, δεν αφορά μόνο την επίμαχη καταγραφή των κρουσμάτων. Αφορά και την ενημέρωση για κρούσματα σε μια σειρά κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, για τα οποία υπάρχουν επανειλημμένες καταγγελίες μαζικών φορέων για απόκρυψη και παραπληροφόρηση» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας:

«Διαφάνεια σημαίνει, επίσης, την ανάδειξη των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα υγείας, την οποία κάνουν οι υγειονομικοί, εισπράττοντας απ' την κυβέρνηση πειθαρχικές διώξεις».

 

 

Επίκαιρη ερώτηση Βαρουφάκη στον Μητσοτάκη για τις αστοχίες στις καταγραφές του ΕΟΔΥ

 

Απαντήσεις για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ ζητά ο Γιάνης Βαρουφάκης.


Επίκαιρη ερώτηση για την «Ώρα του Πρωθυπουργού» στην Βουλή κατέθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με το εάν στον ΕΟΔΥ λειτούργησε παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.



Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό αναφέρει ότι «η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και ως προς τον αριθμό των θανάτων, μαρτυρά την απώλεια ελέγχου από την κυβέρνηση». Επισημαίνει ότι «στα νοσοκομεία όλης της χώρας η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως εμπόλεμη. Διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν και οι αεροδιακομιδές είναι μονόδρομος. Τα νοσοκομεία παραμένουν ακόμα και τώρα υποστελεχωμένα. Το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένο, καθώς αναγκάζεται να καλύψει ακόμα και δέκα εφημερίες τον μήνα. Σύμφωνα με τις ενώσεις γιατρών, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα και δεν ενισχύθηκαν οι υποδομές του, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».

Προσθέτει πως «σαν να μην αρκούσαν τα παραπάνω, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο της 28ης Νοεμβρίου 2020, εκτός από το "Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19", το οποίο διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, και στο οποίο οφείλουν να καταγράφονται όλα τα ημερήσια κρούσματα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δημιούργησε και λειτουργεί από το καλοκαίρι ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με ιδιωτική εταιρεία. Έτσι, ενώ τα κρούσματα που ανιχνεύονταν σε δημόσια νοσοκομεία καταγράφονταν αυτόματα στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα κρούσματα που ανιχνεύονταν από κινητές μονάδες καταγράφονταν πρώτα στο παράλληλο σύστημα του ΕΟΔΥ και σε δεύτερο χρόνο, με καθυστέρηση ημερών, στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19. Συνεπεία αυτού διαμορφώθηκαν δύο ταχύτητες στην καταγραφή των κρουσμάτων, ενώ εύλογα προκύπτουν ερωτήματα για το κατά πόσο η "Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες" που εισηγούνταν στην "Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19" τα κατά περίπτωση μέτρα είχε στη διάθεσή της εγκαίρως όλα τα διαθέσιμα δεδομένα».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή και για να απαντήσει εάν «λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ» και εάν «ναι, με ποια νομιμοποιητική βάση τηρούνταν αυτό το παράλληλο σύστημα και ποιον σκοπό εξυπηρετούσε; Αν όχι, πώς εξηγείται η εσφαλμένη εικόνα για την πόλη της Θεσσαλονίκης που οδήγησε τον κ. Τσιόδρα να δηλώνει στις 30 Σεπτεμβρίου "Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήραν και η Θεσσαλονίκη πάει καλά" και μόλις ένα μήνα μετά η πόλη να μπαίνει σε νέο λοκντάουν κατόπιν ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων;»

Διαβάστε επίσης

Γώγος: Πιθανόν να ανοίξουν μετά τις γιορτές δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια Ελλάδα

Άνοιγμα των σχολείων, ακόμη και των δημοτικών, μετά τις γιορτές «βλέπει» ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος....

Ερώτηση Θ. Δρίτσα προς τον Υπουργό ΥΕΘΑ για τους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης Ελλάδα

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας  (αρ.πρωτ. 2239|30-11-20), κατέθεσαν 42 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με Θέμα: «Θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής των ήδη υπηρετ...

Στ. Πέτσας: Δεν βοηθούν οι ημερομηνίες - Θα ανοίξουμε σταδιακά και με ασφάλειαΕλλάδα

Κατηγορηματικά "όχι" απάντησε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ σε ερώτηση για το αν υπάρχουν διπλά βιβλία καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων κορονοϊού. Ο κυβερνητικό...

Νοσοκομεία της Β.Ελλάδας και της Θεσσαλίας επισκέπτεται ο υφ. Υγείας Βασ. ΚοντοζαμάνηςΕλλάδα

Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, επισκέπτεται σήμερα κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Τα ...

Ποδαρικό με κρύο και τις πρώτες νιφάδες χιονιού στα ορεινά έκανε ο ΔεκέμβριοςΕλλάδα

Ποδαρικό με χιονόπτωση, αν και ασθενή, στα ορεινά και ημιορεινά του νομού, έκανε ο Δεκέμβριος στη Θεσσαλονίκη. Με τη θερμοκρασία να έχει πέσει, οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την...

ΟΠΕΚΑ: Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου για το επίδομα γέννησης σε νέους γονείς - Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Ελλάδα

Την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου για το επίδομα γέννησης σε νέους γονείς γνωστοποίησε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).   Όπως αναφέρεται σε ...