ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξοργισμένοι οι Ρομά από το φόνο του 18χρονου - Συγκεντρώσεις και επεισόδια σε όλη τη χώρα την Παρασκευή

Βραδιά επεισοδίων σε διάφορες περιοχές της χώρας την Παρασκευή με διαμαρτυρίες των ρομά σε Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Λαμία, Τρίκαλα. Ο φόνος του 18χρονου που έγινε αφορμή για τις εντάσεις.

 

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής (09/10) ξέσπασαν επεισόδια σε πολλές περιοχές της χώρας, από εξοργισμένες ομάδες ρομά, που διαμαρτύρονται για τον φόνο 18χρονου στην κοινότητα Πιπερίτσα της Μεσσηνίας, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά 63χρονου.

Αυτοκινητόδρομοι, εθνικές και επαρχιακές οδοί στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, την Φθιώτιδα και αλλού έμειναν κλειστοί για αρκετές ώρες, με τους συγκεντρωμένους να καίνε λάστιχα και αντικείμενα, ενώ περιορισμένη ένταση επικράτησε σε Ζευγολατιό, Ασπρόπυργο, Κατερίνη, Τρίκαλα, Κέρκυρα και Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, στον Ασπρόπυργο υπήρξαν και τραυματισμοί τριών αστυνομικών από σκάγια.


Πλέον έχουν δοθεί στην κυκλοφορία όλες οι οδικές αρτηρίες της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, στο ύψος του Ζευγολατιού της Κορινθίας, όπως επίσης και στα σημεία των εθνικών και επαρχιακών οδών, Πατρών – Πύργου, Αντιρρίου – Ιωαννίνων, Σπάρτης – Γυθείου, Τρίπολης – Σπάρτης, Νέας Κίου – ‘Αργους και Εξαμιλίων – Κορίνθου, όπου είχαν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις.

 

 

Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, άγνωστοι κάλεσαν την πυροσβεστική για δήθεν πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στον οικισμό, ωστόσο όταν μετέβησαν στο συγκεκριμένο σημείο δύο πυροσβεστικά οχήματα, συνοδεία περιπολικού, δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα και τα τρία οχήματα να υποστούν ζημιές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντίστοιχα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα και στην περιοχή της Κατερίνης και στον Ασπρόπυργο και σχετίζονται με τα γεγονότα που σημειώθηκαν στη Μεσσήνη, με την ανθρωποκτονία 18χρονου Ρομά, από έναν 63χρονο άνδρα, στην αυλή του σπιτιού του δεύτερου.


Επεισόδια στην Ηλεία
Σύμφωνα με το Patrisnews.gr, επεισόδια σημειώθηκαν σε δύο σημεία της ΕΟ Πατρών - Πύργου, στο ύψος της Γαστούνης, και στο ύψος των Λαστείκων, καθώς και κοντά στην γέφυρα της Αλφειού.

Στην Γαστούνη, οι συγκεντρωμένοι προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση, καίγοντας λάστιχα, ενώ η Εθνική Οδός έμεινε αποκλεισμένη για περισσότερα από σαράντα λεπτά, ενώ στο σημείο έσπευσαν περιπολικά της ΟΠΚΕ, καθώς και δύο πυροσβεστικά οχήματα. Το ίδιο σκηνικό επικράτησε τόσο στα Λαστέικα, όσο και στην Αλφειού, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου στην Μεσσηνία, την Αχαΐα και αλλού.


Καταστροφές στη Λαμία
Σύμφωνα με το Lamiareport.gr, το βράδυ της Παρασκευής (9/10) συγκεντρωμένοι ρομά επιτέθηκαν με σίδερα και πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα στον κυκλικό κόμβο στην περιοχή της Έκθεσης Λαμίας, προκαλώντας φθορές σε τουλάχιστον τέσσερα οχήματα και σε περίπτερο στην περιοχή της έκθεσης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δύο αυτοκίνητα δέχθηκαν σοβαρή επίθεση το ένα με πέτρες και το άλλο με σιδερένια λοστάρια με αποτέλεσμα σπασμένα τζάμια και φθορές στο αμάξωμα. Μάλιστα, στο ένα αυτοκίνητο επέβαινε και μικρό παιδί σε καθισματάκι.

Οι ρομά επιτέθηκαν και σε άλλα δύο οχήματα πριν διαλυθούν για να αποφύγουν την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ κατά τη φυγή τους προκάλεσαν ζημιές στο περίπτερο έναντι του Εφετείου Λαμίας.


Ένταση στα Τρίκαλα
Παράλληλα, ομάδες από ρομά άναψαν φωτιές και έκλεισαν τον κόμβο στο Δέλτα Καλαμπάκας το βράδυ της Παρασκευής (09/10).

Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr, ισχυρές αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο, στην αρχή της ε.ο. Τρικάλων-Καλαμπάκας, ενώ λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα αποχώρησαν οι ρομά από τον κόμβο Καλαμπάκας.

 


Ένταση στην Κέρκυρα
Κινητοποίηση υπήρξε και στην Κέρκυρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ στο λιβάδι Ρόπα, περίπου 40 άτομα από τον καταυλισμό των Ρομά διέκοψαν την κυκλοφορία, ενώ επί τόπου βρέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις και δύο πυροσβεστικά οχήματα.

 


Αυτοσυγκράτηση ζητάει η "Ελλάν Πασέ"
Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά "Ελλάν Πασσέ", ζητώντας από τους Έλληνες ρομά να σταματήσουν τις ενέργειες αυτές και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

"Με την πιο καθαρή φωνή ζητάμε από τους Έλληνες Ρομά να επιστρέψουν σπίτια τους, να σταματήσουν να παραβιάζουν το νόμο και με κινήσεις έκνομες να χάνουν τα δίκαιά τους. Η ελληνική δικαιοσύνη στάθηκε και πάλι στο ύψος των περιστάσεων αποδίδοντας τιμή στη μνήμη του αδικοχαμένου Χρήστου.

Ας σταματήσει η παραπληροφόρηση!

Οι μόνοι τρόποι που μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δίκαια και χρόνια αιτήματά μας είναι μόνο οι ειρηνικοί δρόμοι της διαβούλευσης, του διαλόγου, της ανταλλαγής απόψεων, της συνεργασίας στο πεδίο και της ενεργού συμμετοχής των Ελλήνων Τσιγγάνων σε καλές πρακτικές, που τους ενδυναμώνουν και τους φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ένταξή τους", αναφέρει η ανακοίνωση.

 

 

 

 

Ο φόνος του 18χρονου που ξεσήκωσε τους ρομά
Το περιστατικό που ξεσήκωσε τους ρομά, σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Ο 63χρονος δράστης, που συνελήφθη, φέρεται να ισχυρίστηκε πως είδε τον νεαρό να εισέρχεται στο σπίτι του και επειδή φοβήθηκε για τη ζωή του τον πυροβόλησε για εκφοβισμό, όμως τα σκάγια τον πέτυχαν και τον έριξαν αιμόφυρτο στο έδαφος. Ο 18χρονος είχε χτυπηθεί στην κοιλιά και τον θώρακα. Οι δύο ανήλικοι που βρίσκονταν μαζί του τον οδήγησαν έξω από το σπίτι. Αργότερα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Συγγενείς του θύματος ανέφεραν ότι οι νεαροί μπήκαν στην αυλή του σπιτιού του 63χρονου για να κόψουν λίγα λεμόνια.

Το απόγευμα της Παρασκευής (09/10) ο 63χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ανακριτή Καλαμάτας. Καθ΄ όλη την διάρκεια της απολογίας, έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες συγγενείς και φίλοι του θύματος, ενώ η Αστυνομία είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων, όπως και τις προηγούμενες μέρες.

 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά


Αυτό το έγκλημα δεν αποτελεί ούτε μεμονωμένο περιστατικό ούτε μια άτυχη στιγμή. Έχουν επαναληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές περιπτώσεις ακραίας αντιρομανικής βίας με αντίστοιχα αποτελέσματα.

 

Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τις δολοφονικές πράξεις κατά Ελλήνων ρομά στην Κόρινθο και στην Άμφισσα την τελευταία διετία με μικρές ή και χωρίς καμία ουσιαστική αφορμή.

Τον Μάρτιο του 2019 ένας 35χρονος σκότωσε έναν 52χρονο ρομά στον Σολομό Κορινθίας, ο οποίος φέρεται να έκλεψε μερικές κότες από το κοτέτσι του δράστη.

Ακόμα πιο θλιβερές μνήμες ανασύρει το φονικό που έγινε πρόπερσι (στις 05/06/2018) στην Άμφισσα. Δεκατετράχρονη ρομνή δολοφονήθηκε από 34χρονο επιχειρηματία της περιοχής, που είχε αρχίσει να πυροβολεί μέσα σε καταυλισμό ρομά για να πάρει την προτεραιότητα στον δρόμο.

Οι δράστες των δύο αυτών παλαιότερων δολοφονιών βρίσκονται έξω από τις φυλακές με περιοριστικούς όρους. Αυτό καταδεικνύει εν πρώτοις την ευνοϊκή αντιμετώπιση των μη ρομά από τη δικαιοσύνη, αλλά και την απαξίωση της ζωής των ρομά στην Ελλάδα.

Άμεση ήταν η παρέμβαση της πανελλαδικής συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» (Ελάτε Κοντά), η οποία με παρέμβασή της έσπευσε να κατευνάσει το κλίμα στην περιοχή ώστε να μην παρατηρηθούν νέα φαινόμενα αυτοδικίας. Με πρωτοβουλία του προεδρείου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με φορείς της περιοχής, ώστε να βρεθούν λύσεις στα τοπικά προβλήματα, να αποδοθεί δικαιοσύνη και φυσικά να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει τα παρακάτω:

«Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με μεγάλη θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκε για το τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα στην Πιπερίτσα του Δήμου Μεσσήνης και εκφράζει τα εγκάρδια συλλυπητήριά της προς την οικογένεια του αδικοχαμένου νεαρού.

Η ένδεια, η εξαθλίωση, η έλλειψη στοιχειώδους εκπαίδευσης, η διαιώνιση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και οι ανύπαρκτες πολιτικές εξωθούν τους ευάλωτους πληθυσμούς στην παραβατικότητα της επιβίωσης. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούμε καμία παραβατική ή βίαιη συμπεριφορά! Ωστόσο, εφιστούμε για ακόμη μια φορά την προσοχή στη ρίζα του προβλήματος.

 Ας δοθεί τέλος επιτέλους σε αυτή τη χρόνια ανθρωπιστική κρίση που τοποθετεί μία μεγάλη κοινωνική ομάδα Ελλήνων πολιτών στο περιθώριο, χωρίς δυνατότητα επιλογών.

Καταδικάζουμε κατάφωρα την αυτοδικία, την περιφρόνηση της δικαιοσύνης και την παράνομη οπλοκατοχή, που αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά βαθιά ρήξη του αξιακού συστήματος και ανεπάρκεια του κράτους. […]

[…] Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολες είναι αυτές οι στιγμές, ωστόσο η βία φέρνει βία γι’ αυτό συστήνουμε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλες τις πλευρές και καλούμε το κράτος να μεριμνήσει επιτέλους για την ένταξη και την αποκατάσταση των Ρομά συμπολιτών μας, ώστε να σταματήσουμε να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων ανεπίτρεπτων περιστατικών που δεν συνάδουν με τον νομικό πολιτισμό της χώρας μας».

 

Πληροφορίες από news247.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

«Χαστούκι» στην Αγκυρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας: Ζητά ανάκληση της απόφαση για το ΒαρώσιΕλλάδα

Βαθιά ανησυχία για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, εκφράζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε δήλωση εκ μέρους όλων των μελών, την οποία ανέγνωσε εντός του Συμβουλ...

Επιστρέφει στη Βουλή ο Κουρουμπλής, κέρδισε στην επανακαταμέτρηση -Χάνει την έδρα του ο ΠαπαχριστόπουλοςΕλλάδα

Στη Βουλή επιστρέφει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς φαίνεται να κερδίζει την υπόθεση αναφορικά με την επανακαταμέτρηση των ψήφων στον Δυτικό Τομέα της Β' Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφ...

Νέες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν αρέσουμε, δεν εμπνέουμε, δεν φταίνε οι δημοσκόποι, ούτε τα ΜΜΕ» λέει ο ΚούλογλουΕλλάδα

Συνεχίζεται η αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς μετά το επεισόδιο με τον Σταύρο Κοντονή, που κατέληξε στη διαγραφή του, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου με άρθρο του, αφήνει νέες αιχμές...

Γ. Σγουρός: Προειδοποιεί με προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις αναθέσεις σε ιδιώτη δικηγόρο για τον δικαστικό χειρισμό των αγωγών για Μάτι και Μάνδρα Ελλάδα

"Για δεύτερη φορά ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης ζητάει από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εγκρίνει παράνομα αμοιβή 266.000 ευρώ (με ΦΠΑ) σε ιδιώτη δικηγόρο - ο οποίος τον εκπρ...

Επιστολή Βέμπερ για τον Λαγό – «Πάρτε μέτρα» – Η επίθεση στην ΑσημακοπούλουΕλλάδα

Επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι απέστειλε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, με την οποία ζητεί τη λήψη μέτρων αναφορικά με τον Γιάννη ...

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνεχίζονται σήμερα οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικάΕλλάδα

Συνεχίζονται σήμερα οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις έντεκα το πρωί. Χθες Πέμπτη, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθ...

Κυρ. Μητσοτάκης στη «Figaro»: Ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η έναρξη των διερευνητικών επαφώνΕλλάδα

 Με θερμά λόγια για την ισχυρή και έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μιλάει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμε...

Η τοποθέτηση της Ι. Μάνδρου για τη Μ. Φύσσα, το σχόλιο του δημάρχου Περάματος και η απάντηση της δημοσιογράφουΕλλάδα

Αντιδράσεις στα social media και όχι μόνο προκάλεσε ένα σχόλιο της Ιωάννας Μάνδρου για τη Μάγδα Φύσσα. Συγκεκριμένα η δικαστική ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του κ...