ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρξει ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης - Θα υπάρξουν διορθώσεις

 

Οι πόροι από το Κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης «θα επενδυθούν πρωτίστως για τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.


Ο υπουργός Επικρατείας απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι το επιτελικό κράτος ήταν ένας από τους λόγους που η χώρα δεν είχε μεγάλο κόστος από τον κορωνοϊό.

 

Ξεκινώντας από το μόλις ψηφισθέν νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο υπουργός Επικρατείας και πανεπιστημιακός παρατήρησε επί της αρχής πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη επένδυση που να αποδίδει από την εκπαίδευση. «Έχουμε ήδη για το 2020 προϋπολογίσει 100 εκατ. περισσότερα από πέρσι, έχουμε εξασφαλίσει περίπου 10.000 θέσεις εκπαιδευτών στην ειδική αγωγή και τη γενική παιδεία», αλλά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι θα διοχετευθεί από τους πόρους που θα υπάρξουν έτσι ώστε «να χτίσουμε την επόμενη ημέρα. Διαβεβαιώνω ότι οι πόροι, οι οποίοι θα έλθουν, θα επενδυθούν πρωτίστως για τις επόμενες γενιές».

 


Στο δεύτερο ερώτημα για την επιτροπή οικονομολόγων υπό το νομπελίστα Χρ. Πισσαρίδη, εξήγησε ότι η νέα διακυβέρνηση στηρίζεται σε μια παραδοχή, ότι οι ειδικοί πρέπει να εισφέρουν τις τεχνικές γνώσεις τους.

«Κάνουμε πολιτική βάση δεδομένων και αυτό είναι το προσωπικό στυλ του πρωθυπουργού και των συνεργατών του, οι αποφάσεις να λαμβάνονται εφόσον γνωρίζουμε όλα όσα αφορούν την απόφαση αυτή». Στο κομμάτι που έχει να κάνει με την οικονομία ειδικότερα, «έχουμε ήδη ζητήσει τη γνώμη πολύ σπουδαίων οικονομολόγων που θα έλθουν να μας πουν ποιο θα πρέπει να είναι το οικονομικό μοντέλο έτσι ώστε η ελληνική πολιτεία να βρεθεί τις επόμενες δεκαετίες με μια εμπροσθοβαρή κίνηση, με μια κίνηση που θα μας φέρει σε καλύτερη θέση».


«Είναι μια νέα εποχή της Δημοκρατίας, δίπλα στη λογοδοσία να έχουμε και μια ικανή τεχνοκρατία», υπογράμμισε ο Γ. Γεραπετρίτης, εξάλλου «οι αποφάσεις θα πρέπει να στηρίζονται επιστημονικά και εκεί θα οικοδομήσουμε».

 

Το σχόλιο Γεραπετρίτη για το επιτελικό κράτος

 

Ερωτηθείς για το επιτελικό κράτος που εκείνος εμπνεύσθηκε, ο Γ. Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι το να έχεις ένα νόμο είναι το εύκολο, το να τον εφαρμόσεις είναι το μάλλον δύσκολο. Και, επικαλούμενος τα φαινόμενα κακονομίας - πολυνομίας, τόνισε πως «σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για ενιαία πολιτική που κατανέμεται στα υπουργεία».

 

Για το εάν συνέβαλε το επιτελικό κράτος στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έδωσε την εξής απάντηση: «Η δομή του επιτελικού κράτους απέδωσε τα μέγιστα. Όχι απλά μας βοήθησε, ήταν μια από τις πολύ σοβαρές παραμέτρους που δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα. Κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκδίδονταν 6 - 8 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις μέχρι δέκα υπουργών. Αν αυτό ξεκινούσε από κάτω, θα είχαμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις», δήλωσε και «δεν είναι τυχαίο», πρόσθεσε, «ότι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο ήταν εκείνες που δεν είχαν κεντρικές επιτελικές δομές αλλά ήταν είτε ομοσπονδιακές (Βέλγιο) είτε βαθιά αποκεντρωμένες (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία)».

 

Τι απαντά ο Γεραπετρίτης για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

 

Στο ερώτημα περί ανασχηματισμού, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «μια κυβέρνηση που έχει μέσα στο γονιδίωμά της την αξιολόγηση, η αξιολόγηση πρέπει να έχει δυναμικό χαρακτήρα, πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, σε ένα χρόνο ουδέτερο, μέσα στην κρίση δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν διορθώσεις». Πλην όμως «σε γενικές γραμμές μια κυβέρνηση που έχει πετύχει σημαντικά πράγματα, ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο, έχει διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις (η κρίση του Έβρου, υγειονομική κρίση, οικονομική κρίση) και προφανώς τα έχει καταφέρει αρκετά καλά, δεν χρειάζεται μια σαρωτική αλλαγή, χρειάζεται παρεμβάσεις σημειακές, διορθωτικές για να πάμε καλύτερα».


Με αφορμή, τέλος, όσα είχε δηλώσει μία ημέρα πριν, από το ίδιο βήμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας περί διαπλοκής, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε λέγοντας: «Να μην επανέλθω στο πώς η προηγούμενη κυβέρνηση και σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αντιλαμβανόταν τη σχέση με τους υπόλοιπους φορείς εξουσίας όπως είναι η Δικαιοσύνη, που χαρακτηρίστηκαν αρμοί της εξουσίας», ενώ όσον αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «από την πρώτη ημέρα είχαμε ένα φετίχ, να σεβαστούμε τους θεσμούς και τους σεβαστήκαμε σύμφωνα με τη συνταγματική κατανομή αρμοδιότητας. Είπαμε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί απέναντι στη Βουλή, απέναντι στη Δικαιοσύνη, χωρίς καμία παρέμβαση, και σημειολογικά και λειτουργικά».

 

Είναι εξάλλου, «πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση τα υπουργικά συμβούλια γίνονται τακτικά αλλά σε χώρο εκτός της Βουλής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη, τακτική λογοδοσία στη Βουλή και κυρίως αποκαταστήσαμε απολύτως το κύρος της Δικαιοσύνης που είχε πληγεί με συνεχείς παρεμβάσεις». Και το κύρος της αποκαταστάθηκε γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε «πρώτα από όλα δεν βρισκόμαστε τακτικά σε συνεννόηση με τη Δικαιοσύνη, οι επιλογές που έγιναν για την ανώτατη βαθμίδα προέρχονταν κατά βάση από την επετηρίδα και στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στη Δικαιοσύνη».

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

«Καμπανάκι» Τσιόδρα από Ξάνθη: «Είναι κρίμα τόση θυσία που κάναμε να πάει χαμένη» (βίντεο)Ελλάδα

Στην Ξάνθη βρέθηκαν εσπευσμένα σήμερα το πρωί ο Σωτήρης Τσιόδρας με τον Νίκο Χαρδαλιά μετά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Ξάνθη.   «Τα κρούσματα κορωνοϊού που εμφ...

Επίθεση με βιτριόλι: Η υπόθεση που συγκλονίζει την Ελλάδα -Ποια είναι η 35χρονη που διώκεται για κακούργημα Ελλάδα

  Την προσεχή Τρίτη θα απολογηθεί στον ανακριτή η γυναίκα που κατηγορείται για την επίθεση με βιτριόλι στην 34χρονη Ιωάννα στις 20 Μαΐου. Η κατηγορούμενη, που συνελήφθη χθες, αντιμ...

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση στην 35χρονη για την επίθεση με το βιτριόλι Ελλάδα

Ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και το πλημμέλημα της απείθειας άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών στην 35χρονη που φ...

ΕΛΠΕ: Επενδύσεις σε ΑΠΕ και νέα επιχειρησιακή μονάδα για την ηλεκτροκίνησηΕλλάδα

Νέα επιχειρησιακή μονάδα για την ηλεκτροκίνηση θα δημιουργήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρου...

Πρώτο πισωγύρισμα: Μερικό lockdown στην Ξάνθη μετά τα 15 κρούσματα -Απαγόρευση κυκλοφορίας στον δήμο ΜύκηςΕλλάδα

H Πολιτική Προστασία αποφάσισε να λάβει έκτακτα μέτρα στην Ξάνθη όπου προέκυψαν 15 νέα κρούσματα κορωνοϊού, προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση του ιού. Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοι...

Ν. Σαντορινιός: «Δεν ενισχύθηκαν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας των νησιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας»Ελλάδα

Στη Βουλή έφερε ο Νεκτάριος Σαντορινιός το ζήτημα της απουσίας σχεδίου ενίσχυσης των δομών Υγείας των νησιών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και της  έναρξης της ...