ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Βροχή" τα πρόστιμα σε διόδια και εθνικές οδούς: Υποχρεωτική αναστροφή στους παραβάτες

 

Σε ποσοστό 3% ανήλθαν οι παραβάτες του "σφραγίσματος" της Αττικής. Πρώτη μέρα της εντατικοποίησης του μέτρου απαγόρευσης μετάβασης σε άλλον νομό από αυτόν του τόπου διαμονής, και οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, στους σταθμούς διοδίων Αφιδνών και Ελευσίνας αλλά και στις παλιές εθνικές οδούς, δεν ήταν και ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί για το επόμενο χρονικό διάστημα.


Σε περίπου 4.300 ελέγχους οδηγών που πραγματοποιήθηκαν χθες από τις 06:00 το πρωί έως και τις 14:00 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν 128 παραβάσεις, και επιβλήθηκαν πρόστιμα των 150 ευρώ, καθώς ακόμη δεν είχε δημοσιευτεί το ΦΕΚ διπλασιασμού του προστίμου σε 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες. Τα στελέχη της Τροχαίας, επέβαλαν τα πρόστιμα και υποχρέωσαν τους οδηγούς των οχημάτων σε… αναστροφή και επιστροφή στη βάση τους!



"Να ταίσουμε τα ζώα"


Ενδεικτικό ήταν το παράδειγμα που ανέφεραν αξιωματικοί της Τροχαίας, με την ακινητοποίηση ενός αγροτικού οχήματος με… τρεις επιβάτες, στα διόδια των Αφιδνών. Και οι τρεις δήλωσαν στους αστυνομικούς πως πάνε να… ταΐσουν τα ζώα τους. Ωστόσο, οι προορισμοί… σίτισης απείχαν αρκετά χιλιομετρικά κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, ενώ και οι τρεις είχαν βεβαιώσεις… βόλτας κατοικίδιου! Ο ένας από αυτούς είχε πράγματι τόπο διαμονής έναν από τους προορισμούς που είχαν δηλώσει ωστόσο δεν ήταν οδηγός, στον οποίο επιβλήθηκαν 150 επί 3, δηλαδή 450 ευρώ και υποχρεώθηκε να κάνει αναστροφή προς την αφετηρία του.


Από νωρίς χθες το πρωί οι αστυνομικοί σταματούσαν όλα τα αυτοκίνητα, τους ζητούσαν την απαραίτητη βεβαίωση μετακίνησης. Όταν εντόπιζαν κάποιον που δεν είχε σαφή ή πειστική αιτιολογία τον οδηγούσαν στο κλειστό φορτηγάκι της ΕΛ.ΑΣ. όπου βεβαίωναν το πρόστιμο και τον ανάγκαζαν να επιστρέψει.

 

Η ένταση των ελέγχων θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς δεν βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., όπως επισημαίνουν αξιωματικοί, ωστόσο οι πρώτες μέρες θα είναι καθοριστικές, ενώ "βαρόμετρο" θα αποτελέσει το Σαββατοκύριακο, για το τι θα ακολουθήσει την Μεγάλη Εβδομάδα.


Στο πλαίσιο των ελέγχων αεροπορικών πτήσεων που φθάνουν στην χώρα μας, εντοπίστηκαν δύο ακόμη κρούσματα, σε πτήση που έφθασε προχθές από Βρυξέλλες με 84 επιβάτες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι συνεπιβάτες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία. Όσοι ήταν αρνητικοί δήλωσαν τόπο διαμονής όπου θα μείνουν σε 14ήμερη καραντίνα και έφυγαν από το ξενοδοχείο. Σε μία ακόμη πτήση που έφθασε χθες από Γαλλία, όλοι οι επιβάτες ήταν αρνητικοί, και αυτοί με τη σειρά τους δήλωσαν που θα μείνουν σε υποχρεωτική απομόνωση.

 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε τους εντατικούς ελέγχους που γίνονται σε πτήσεις που φθάνουν από Ντόχα Κατάρ, Παρίσι, Ζυρίχη και Βρυξέλλες. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ελεχθεί 15 πτήσεις και 724 επιβάτες οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία έως ότου βγουν τα αποτελέσματα των ιατρικών τέστ.

 

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον έλεγχο 345 αεροπορικών πτήσεων και περίπου 26.000 επιβατών, ανέρχεται σε 75, τα οποία εντοπίστηκαν στο κέντρο ιχνηλάτησης στο Χαλάνδρι από τις 12 Μαρτίου 2020 έως και χθες, αποτρέποντας την διασπορά της COVID-19, σε τουλάχιστον επτά περιοχές περιορισμού, που είχαν μείνει αλώβητες από την πανδημία.

 

Στην τράπεζα δεδομένων καταχωρήθηκε ο συνολικός αριθμός των επιβατών, ενώ σε 15.000 από αυτούς έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους και της τήρησης της καραντίνας. Από αυτούς τους επιβάτες οι 23.356 τέθηκαν σε καραντίνα, για πολλούς από τους οποίους έληξε η 14ήμερη υποχρεωτική απομόνωση. Σε καραντίνα βρίσκονται ακόμη 7.369 πολίτες και 1.150 επαφές τους.

 

27.596 παραβάσεις

Στο μεταξύ σε 17,5 μέρες από την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια συνολικά 27.596 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο βεβαιώνονται 1.575 παραβάσεις την ημέρα.

 

Την Τρίτη βεβαιώθηκαν 2.104 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 793 στην Αττική, 274 στη Θεσσαλονίκη και 170 στην Κεντρική Μακεδονία, που καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις. Την Τετάρτη από τις 06:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 741 παραβάσεις.

 

Για λειτουργία καταστημάτων παρά την σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 7 περιπτώσεις και συνελήφθησαν 5 άτομα.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 27.596 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 374 άτομα.

 

Πτήσεις, καράβια και σκάφη

Από την περασμένη Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, στις ιχνηλατήσεις μπήκαν καράβια, σκάφη αλλά και συνοριακοί σταθμοί. Καταχωρήθηκαν 6.000 άτομα, έγιναν 3.000 έλεγχοι, σε 68 αεροπορικές πτήσεις, σε 14 καράβια, κυρίως εκείνα που προέρχονταν από Ιταλία, και στις διελεύσεις από 10 συνοριακούς σταθμούς της χώρας μας. Ενδεικτικά δύο πτήσεις που έφθασαν από Ελβετία και Κατάρ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν "καθαρές", ωστόσο την Πέμπτη και Παρασκευή, 2 και 3 Απριλίου, σε δύο πτήσεις από Βρυξέλλες συνολικά με 158 επιβάτες ανιχνεύτηκε ένα θετικό κρούσμα κορονωϊού, και έξι ακόμη θετικά σε πτήση που έφθασε την Παρασκευή από Βιέννη.

 

Η σημαντικότητα αυτής της διαδικασίας, αναδείχθηκε εντονότερα μετά την εξερεύνηση των 263 επιβατών δύο πτήσεων που είχαν φθάσει πρόσφατα στην Ελλάδα από Μαδρίτη και Βαρκελώνη, ανάμεσα στις οποίες είχαν εντοπιστεί 22 κρούσματα του ιού, τα οποία είχαν προορισμό 16 προορισμούς της Ελλάδας.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

 

Πηγή: thetoc.gr

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Περιφέρεια Αττικής: 10.000 κάδοι ανακύκλωσης  σε κτίρια της Περιφέρειας, των Δήμων και του Δημοσίου Ελλάδα

  Ενισχύονται από την Περιφέρεια Αττικής, με τη τοποθέτηση 10.000 ειδικών κάδων ανακύκλωσης, τα συστήματα ανακύκλωσης σε κτίρια της Περιφέρειας, των Δήμων και του Δημοσίου - Παραδό...

Έως τις 20 Απριλίου, η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης επιστημόνωνΕλλάδα

Έως τις 20 Απριλίου, θα διαρκέσει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο «ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που ...

Κορωνοϊός: Τσιόδρας και Χαρδαλιάς μεταβαίνουν στη Λάρισα -Μαζικά τεστ στον οικισμό των Ρομά Ελλάδα

  Κυβερνητικό κλιμάκιο με τους Νίκο Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα αναμένεται να μεταβεί το μεσημέρι στη Λάρισα μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων κορωνοϊού σε οικισμό Ρομά στη συνοικία...

Πέθανε η Ελένη Κιούμπιτ, ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του ΠαρθενώναΕλλάδα

  Ήταν η Ελληνίδα σύζυγος του εκλιπόντος πρωτεργάτη της εκστρατείας, διακεκριμένου Βρετανού αρχιτέκτονα Τζέιμς Κιούμπιτ   Έφυγε από τη ζωή μετά από μακρόχρονη ασθένεια η Ελένη Κιού...

Κορωνοϊός: Εντατικοί έλεγχοι στα λιμάνια της χώρας -Στοπ και πρόστιμα στους παραβάτες Ελλάδα

  Ενδελεχείς ελέγχους, ενόψει των εορτών του Πάσχα, πραγματοποιούν από το πρωί σε όλα τα λιμάνια της χώρας, στελέχη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο των προ...

Περιφέρεια Αττικής: Διατέθηκαν σε πυρόπληκτες περιοχές και στο Πεδίο του Άρεως περίπου 4.000 φυτάΕλλάδα

  Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη περίπου 4.000 ανθόφυτα που προσφέρθηκαν στην Περιφέρεια από επιχειρήσεις ανθοκομίας, διατέθηκαν για φύτευση στο Πεδίο του Άρεως κα...

Ξεκάθαρος ο Χαρδαλιάς προς όλους: «Οι εκκλησίες θα μείνουν κλειστές το Πάσχα»Ελλάδα

  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε την Πέμπτη πως οι εκκλησίες της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερ...