ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Τριώδιο είναι εδώ

Άνοιξε το Τριώδιο σήμερα Κυριακή 9 Φεβρουαρίου. Μια εποχή που πολλοί περιμένουν μέσα στο καταχείμωνο για να γλεντήσουν, να μεταμφιεστούν, να παίξουν και να μασκαρευτούν. Το Τριώδιο έχει ταυτιστεί με την ξέφρενη αποκριά, το γλέντι, τις μεταμφιέσεις και τα πολύχρωμα καρναβάλια.

Είναι μια μεγάλη γιορτή που δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να «ξεδώσουν», να γεμίσουν τις μπαταρίες  τους μέχρι  τις διακοπές  του Πάσχα.

Χρώματα, ευφάνταστα κοστούμια, μάσκες, χαρταετοί και πλήθος παραδοσιακών τραγουδιών αρκετά «πιπεράτων» αλλά και γεύσεις συνθέτουν το αμπαλάζ  των αποκριών.

Την τιμητική τους κάθε χρόνο έχουν τα μεγάλα  παραδοσιακά καρναβάλια  που οργανώνονται σε μεγάλες πόλεις με πρώτη και καλύτερη την πρωτεύουσα  του καρναβαλιού την Πάτρα και από κοντά  τη Ξάνθη, το Μοσχάτο και άλλες πόλεις  που τα τελευταία χρόνια συναγωνίζονται  σε οργάνωση και φαντασία.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή (Της Τυρινής) όπου και λαμβάνουν τέλος  οι αποκριάτικες εκδηλώσεις και αρχίζει η περίοδος  της Μεγάλης Τεσσαρακοστής από την Καθαρά Δευτέρα.

Το Τριώδιο λοιπόν είναι εδώ!  Καλύτερα θα λέγαμε  το «Τριώδιο άνοιξε». Αυτή είναι η σωστότερη έκφραση όχι επειδή είναι παλαιότερη και πολύ συνηθισμένη αλλά επειδή αντικατοπτρίζει το πραγματικό νόημα αυτής της εποχής.

Λέμε ότι «άνοιξε  το Τριώδιο» γιατί από  αυτήν την Κυριακή στις Εκκλησίες ανοίγει το «Τριώδιον» . «Τριώδιον» είναι η ονομασία ενός εκκλησιαστικού βιβλίου, το οποίο από αυτήν την Κυριακή μέχρι το Μεγάλο Σάββατο παραμένει  ανοικτό κι από εκεί διαβάζονται τα κείμενα, οι ύμνοι τα τροπάρια της Εκκλησίας. Η εποχή του Τριωδίου για την Εκκλησία και τους πιστούς της είναι η περίοδος προετοιμασίας για το Πάσχα, γι’ αυτό και κάθε Κυριακή η Εκκλησία μέσα από τα αναγνώσματα της μας προτείνει μεγάλα παραδείγματα ανθρώπων (Τελώνης -  Φαρισαίος – Άσωτος) και αρετές για να τις αποκτήσουμε όπως η ταπείνωση, η μετάνοια, η αγάπη, η συγνώμη και η συγχωριτικότητα.

Η εκκλησιαστική τάξη κι συνήθεια πέρασε  στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων οι άνθρωποι συνδύασαν τη φράση αυτή «άνοιξε το Τριώδιο» με την εμφάνιση στους δρόμους κάποιων μεταμφιεσμένων ή ακόμα  και κάποιων με εξεζητημένη αμφίεση.

Όποια άποψη κι αν ασπαζόμαστε, όποια στάση κι αν θελήσουμε να κρατήσουμε, το Τριώδιο είναι εδώ. Ας το ζήσουμε έτσι όπως ο καθένας επιθυμεί.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Τα προβλήματα του Πεδίου του Άρεως στο επίκεντρο διευρυμένης συνάντησης στην Περιφέρεια ΑττικήςΕλλάδα

  Ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Πάρκου στο Πεδίο του Άρεως, όπως η φύλαξη, η καθαριότητα και ο φωτισμός του χώρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο διευρυμένης συνάντησης στην Περι...

Κρίσιμες ώρες για τον Κώστα ΒουτσάΕλλάδα

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Κώστα Βουτσά, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αττικόν. Ο γνωστός ηθοπ...

Στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ ο Περιφερειάρχης ΑττικήςΕλλάδα

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του τμήματος Γεωλογίας Γεωπεριβάλλοντος το οποίο φέτος κλείνει 50 χρόνια λειτουργίας και προσφ...

Στην εκδήλωση κοπής της πίτας των Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής ο Περιφερειάρχης Αττικής Ελλάδα

  Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, παραβρέθηκε στην εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ένωσης Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής η οποία πραγματοποίησε και την πρώτη ...

Γ. Πατούλης: «Βασική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας είναι μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση, με αποκέντρωση ρόλων, πόρων και αρμοδιοτήτων»Ελλάδα

Άρθρο του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»   Την πεποίθηση πως η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για τ...