ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πανελλήνιες 2019: Αγωνία τέλος, ανακοινώθηκαν οι βάσεις– Τι δείχνουν οι αναλύσεις

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων, καθώς ανακοινώθηκαν οι Βάσεις 2019.

 

Τις επίσημες ανακοινώσεις με τα ονόματα των επιτυχόντων στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς και τις βάσεις εισαγωγής αντίκρισαν στις 10:30 περίπου χιλιάδες υποψήφιοι φοιτητές της χώρας.

 

Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.grκαι αφού πληκτρολογήσουν:

 

Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους

τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).

μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

 

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα Λύκεια το μεσημέρι της Τρίτης.

 

Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

 

Επίσης, την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε. και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του υπουργείου.

 

Τα πρώτα στοιχεία

 

Με τα βάση τα αποτελέσματα των βάσεων 2019, η βάση της Ιατρικής Σχολής Αθήνας διαμορφώνεται στα 18.724 μόρια, παρουσιάζοντας πτώση 305 μόρια σε σχέση με το 2018. Πέρυσι η Ιατρική ήταν στα 19.029.

 

Αντίστοιχα η Νομική Αθήνας έχει βάση 18.013 μόρια, 206 μόρια λιγότερα από το 2018. Πιο σημαντική πτώση φέτος στο τμήμα Φιλολογίας Αθήνας με βάση στα 14.677 μόρια, με πτώση κατά 1.590 μόρια. Το ίδιο ισχύει και για το Μαθηματικό Αθήνας με την βάση να είναι 14.617 από 15.152 που ήταν πέρυσι. Δηλαδή με πτώση 525 μόρια.

 

Τι γίνεται στο Πολυτεχνείο

 

Στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών η βάση διαμορφώνεται στα 18.314, αυξημένη κατά 74 μόρια σε σχέση με το 2019, ενώ στο τμήμα Αρχιτεκτόνων η βάση είναι στα 19.050, παρουσιάζοντας πτώση 284 μόρια συγκριτικά με πέρυσι.

 

 Κάτω από τη βάση το 25% των υποψηφίων από τα ΓΕΛ

 

Στα επίσημα στατιστικά στοιχεία που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας θα υπάρχουν και τα ποσοστά των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση.

 

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που «έγραψαν» κάτω από τη βάση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 25%. Σε ό,τι αφορά τα ΕΠΑΛ περίπου το 40% έγραψε κάτω από τη βάση στις Πανελλαδικές.

 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι Βάσεις 2019 αποκαλύπτουν ότι περίπου 8 στους 10 υποψηφίους περνούν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή. Η υπουργός Παιδείας συγκεκριμένα είπε ότι τα αποτελέσματα αφορούν σχεδόν 104.000 υποψηφίους εκ των οποίων οι 80.000 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξ αυτών, περίπου ένας στους τέσσερις (23%) περνά στη σχολή πρώτης προτίμησης.

a

Με τις τελευταίες εκτιμήσεις των ειδικών να αναφέρουν πως η γενική εικόνα δείχνει πως θα υπάρχει μικρή πτώση των βάσεων στα ΑΕΙ. Αυτό που κάνει δύσκολη μια πιο ακριβή εικόνα είναι το ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι φοιτητές επέλεξαν τις νέες σχολές που έχουν προστεθεί στη λίστα του μηχανογραφικού, όπου υπάρχουν 133 νέα τμήματα.

 

Οπως τόνισε ο εκπαιδευτικός αναλυτής – σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης, στο iefimerida, υπάρχουν πέντε εναλλακτικές για όσους «κοπούν» από τις βάσεις 2019, όμως ένας σημαντικός και… αστάθμητος παράγοντας που θα καθορίσει τα ύψη των βάσεων εισαγωγής είναι οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό τους.

 

«Πρέπει να πούμε στα παιδιά ότι δεν κρίνονται τα πάντα τώρα, με τις βάσεις 2019. Εχω δει παιδιά που πανηγύριζαν την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων γιατί μπήκαν στη σχολή που είχαν ως πρώτη επιλογή και ένα χρόνο μετά έφευγαν καθώς δεν τους ταίριαζε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης στο iefimerida.

 

«Δεν πρέπει να τρελαίνονται τα παιδιά. Θέλει ψυχραιμία. Αυτοί που δεν τα κατάφεραν θα πρέπει να κάνουν έναν απολογισμό για το τι πήγε στραβά. Γιατί κάτι πήγε στραβά. Δεν χάνονται τα πάντα από μία αποτυχία, αλλά μία αποτυχία πρέπει να είναι το έναυσμα για να κάνουμε κάτι διαφορετικά», συμπλήρωσε. Οπως ανέφερε, οι πέντε εναλλακτικές είναι οι εξής:

 

Να δώσουν ξανά Πανελλήνιες

Υποβολή μηχανογραφικού με την κατηγορία του 10%

Σπουδές στο εξωτερικό

Κολέγιο στην Ελλάδα

ΙΕΚ και τεχνική κατεύθυνση.

 

Βάσεις 2019: Πώς θα πληροφορούνται τα αποτελέσματα οι ενδιαφερόμενοι

 

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βαθμολογία των υποψηφίων θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας https://results.it.minedu.gov.gr. Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω του κανονισμού περί της προστασίας των προσωπικών δεδομένων θα αναρτηθούν στα σχολεία μόνο οι κωδικοί των επιτυχόντων. Συνολικά αναμένεται να εισαχθούν στα ΑΕΙ πάνω από 79.000 φοιτητές, με τα αποτελέσματα να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πλέον δεν υπάρχουν τα ΤΕΙ.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:

 

α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους,

 

β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο). Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν και σε όλα τα Λύκεια.

 

Οι αναλύσεις για τις βάσεις

 

Οπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα Νέα», η εικόνα για τις Βάσεις 2019 σε ορισμένα τμήματα έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό, ενώ τα συμπεράσματα που αναφέρει πως προκύπτουν για τις Βάσεις 2019, είναι τα εξής:

 

Βάσεις 2019 - 1ο Επιστημονικό Πεδίο

 

Στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, τονίζεται στο δημοσίευμα, όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα θα παρουσιάσουν σαφή πτώση, η οποία ωστόσο ως τάση διατρέχει όλη τη βαθμολογική κλίμακα του πεδίου. Η πτώση των βάσεων πιθανολογείται ότι μπορεί να φτάσει τα 300 μόρια στις νομικές σχολές, ενώ αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις σχολές ψυχολογίας,

 

Βάσεις 2019 – 2ο Επιστημονικό Πεδίο

 

Στο πεδίο των θετικών επιστημών, αναμένεται ότι θα έχουμε μια αξιοσημείωτη πτώση στις Βάσεις 2019 σε όλα τα πολυτεχνικά τμήματα του κέντρου αλλά και της περιφέρειας. Παράλληλα, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων καθώς και τα νέα τμήματα μαθηματικών, φυσικής, χημείας, χημικών μηχανικών, αναμένεται ότι θα διαμορφώσουν συνθήκες περαιτέρω πτώσης των βάσεων στις σχολές μεσαίας ζήτησης του πεδίου.

 

Βάσεις 2019 – 3ο Επιστημονικό Πεδίο

 

Για τις Βάσεις 2019 στο πεδίο των επιστημών υγείας, η εφημερίδα «Τα Νέα» υπογραμμίζει ότι αναμένεται σημαντική πτώση βάσεων, με την Ιατρική Αθήνας να κινείται κάτω από το όριο των 19.000 μορίων. Καθοριστικό ρόλο για την πτώση των βάσεων στο πεδίο αυτό έπαιξαν οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Χημείας. Στο μάθημα αυτό άλλωστε καταγράφηκαν ιστορικά χαμηλά ποσοστά αποτυχόντων ως αποτέλεσμα των πολύ δύσκολων θεμάτων που επέλεξε φέτος η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

 

Βάσεις 2019 – 4ο Επιστημονικό Πεδίο

 

Σε ό,τι αφορά το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των οικονομικών επιστημών και επιστημών πληροφορικής αντιθέτως, αναμένουμε άνοδο στις Βάσεις 2019 στα περισσότερα τμήματα. Η άνοδος τοποθετείται κυρίως στις οικονομικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Σε προσωρινό ξενοδοχειακό κατάλυμα οδηγήθηκαν οι 134 μετανάστες που ήταν στα κτίρια τα οποία εκκενώθηκαν το πρωί στα ΕξάρχειαΕλλάδα

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά σε προσωρινό ξενοδοχειακό κατάλυμα των 134 μεταναστών που οδηγήθηκαν το πρωί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής μετά από εκκένωση καταλήψεων σε κτίρια των Εξαρ...

Ρένα Δούρου: Εύσημα στους εργαζομένους και τη διοίκηση του «Ευαγγελισμού» για τη διαχείριση των αποβλήτων και την ανακύκλωση χαρτιούΕλλάδα

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζομένους και τη διοίκηση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» απηύθυνε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «την υγειονομι...

Συγκλονιστικό βίντεο από την έκρηξη του ελικοπτέρου στον Πόρο, αναρτήθηκε σε Νορβηγική ιστοσελίδα ΠΟΡΟΣ

Ένα συγκλονιστικό βίντεο - ντοκουμέντο, από την πτώση του ελικοπτέρου στον Πόρο, κατέγραψε με την κάμερα του κινητού του Δανός τουρίστας, από το σκάφος του στο λιμάνι του Πόρου.  Σ...

Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας σε τέσσερα υπό κατάληψη κτίρια στα ΕξάρχειαΕλλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας σε τέσσερα κτίρια στην περιοχή των Εξαρχείων, που τελούν υπό κατάληψη εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ...

Eσβησε, προς το παρόν, τη «φωτιά» με τον Σκουρλέτη ο Τσίπρας -Eκανε βήματα πίσωΕλλάδα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22/8 στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με συμμετοχή του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, του διευθυντή του γραφείου του π...

Δέκα νεκροί και 96 συνολικά τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού ΝείλουΕλλάδα

Τέσσερις νεκροί και 47 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 10 και των κρουσμάτων σε 9...