ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οπαδική βία: Από πότε θα ισχύουν κάμερες και ταυτοπροσωπία στα γήπεδα – Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες ορόσημα

Τις ακριβείς ημερομηνίες από τις οποίες εκκινούν οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την αποτροπή και αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

 

Ο κ. Βρούτσης, κατά τη σημερινή 4η και τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με τη β’ ανάγνωση του σ/ν, υπογράμμισε τα εξής:

* Από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις που αφορούν στην αναδιαμόρφωση των αρμοδιοτήτων και του πλαισίου λειτουργίας της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ), καθιστώντας την πιο ευέλικτη, λειτουργική και αποτελεσματική.

 

* Από την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις των διοικητικών μέτρων και ποινών που θα επιβάλλονται από τη ΔΕΑΒ με χρονική αμεσότητα και κατά δέσμια αρμοδιότητα, όταν πρόκειται για τις συχνότερα απαντώμενες συμπεριφορές οπαδικής βίας όπως (ενδεικτικά) ρίψεις εύφλεκτων και γενικότερα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των αγωνιστικών χώρων, είσοδο θεατών σε αυτούς, ανάρτηση πανό ή άλλων επιγραφών πολιτικού, θρησκευτικού ή ιδεολογικού χαρακτήρα, με περιεχόμενο υβριστικό, ρατσιστικό ή σεξιστικό κλπ.

 

* Από την Τετάρτη 6 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ηλεκτρονικής εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (υπερσύγχρονες κάμερες παντού, με συνεχή έλεγχό τους από την ΕΛ.ΑΣ) και καμία ΑΑΕ, που αγωνίζεται στη Super League και στην Basket League, δεν θα αγωνίζεται με θεατές στις εγχώριες διοργανώσεις εάν δεν έχει εγκατεστημένο και σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας της αθλητικής εγκατάστασης που χρησιμοποιεί ως έδρα της.

 

* Από την Τρίτη 9 Απριλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για το σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ ομάδων της Super League, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και το ΕΜΕπ (ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και είσοδος στο γήπεδο μέσω αυτού), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Και όπως τόνισε ο Υπουργός Αθλητισμού, εν όψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση μεθαύριο Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου «οι παραπάνω διατάξεις και οι άλλες (π.χ., λειτουργία Λεσχών Φιλάθλων με μόνο μία ανά έμβλημα ομάδας, ρήτρα παραβατικότητας με απομείωση ποσοστού από τη χρηματοδότηση μέσω Στοιχήματος κ.ά.) μαζί με την προβλεπόμενη δευτερογενής νομοθεσία έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας την απαρέγκλιτη και ακέραιη εφαρμογή του, με ρητές και συγκεκριμένες προβλέψεις. 

Διατάξεις που απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και στοχεύουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων χουλιγκανισμού. 

 

Πρόκειται για νομοθετική παρέμβαση που -για πρώτη φορά- περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια διαδικασίες κυρώσεις και ποινές χωρίς κενά και κυρίως με οριζόντια απαίτηση προς όλους τους εμπλεκόμενους, ορίζοντας την επιβολή ποινών με δέσμια αρμοδιότητα, προκειμένου να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της «οπαδικής βίας».

 

 

Γ. Βρούτσης στο Πρώτο για νέα μέτρα στα γήπεδα: Θα επεκταθούν σιγά σιγά και σε όλο το φάσμα του αθλητισμού

 

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένος ο Γιάννης Βρούτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή τα νέα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση όσον αφορά τα γήπεδα.

 

«Τα γήπεδα θα ανοίξουν στις 12 Φεβρουαρίου σε ένα νέο περιβάλλον, σε μια νέα εποχή»

«Στις 12 Φεβρουαρίου τελειώνει η προθεσμία που είχε καταγραφεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οπότε μετά τις 12 τα γήπεδα θα ανοίξουν εκ νέου, αλλά σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο έχει προϋποθέσεις για να διατηρούν τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά πλέον στους φιλάθλους» δήλωσε αρχικά στο δημοσιογράφο τονίζοντας παράλληλα το εξής «όχι για να κλείσουν όλα μαζί οριζόντια, αλλά πλέον οι κυρώσεις επειδή είναι πάρα πολύ επώδυνες, εάν και εφόσον πέσουν σε αυτές, τότε δυστυχώς για την ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία, για την κάθε ομάδα θα υποστεί τις συνέπειες της αθλητικής παραβατικότητας… Η 12 Φεβρουαρίου είναι το δέντρο όπως το χαρακτηρίζω, ενώ το μετά τις 12 είναι το δάσος, είναι το μέλλον που πρέπει πλέον να μπούμε σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο θα έχει όλες τις προδιαγραφές που υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, κάμερες οι οποίες θα λειτουργούν κανονικά, θα υπάρχει πλαίσιο λειτουργίας τους, θα βλέπουν όλες τις πλευρές του γηπέδου».

 

«Δεν παίζουμε-Είμαστε αποφασισμένοι-Η πολιτεία θέλει να έχει ανοιχτά γήπεδα»

Εν συνεχεία, ερωτηθείς εάν αυτή τη στιγμή έχουν τοποθετηθεί κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ, ο κ. Βρούτσης απαντά «αυτή τη στιγμή στην την οποία μιλάμε υπάρχουν κάμερες σε πάρα πολλά γήπεδα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των γηπέδων υπάρχουν κάμερες από το παρελθόν. Ο τρόπος όμως, που λειτουργούν, η ποιότητα των καμερών, η χωροταξία των καμερών, η οπτική δυνατότητα των καμερών δεν είναι αυτή που έπρεπε. Για αυτό λοιπόν, προσδιορίζουμε ένα νέο περιβάλλον στο οποίο όλα θα γίνουν με λεπτομέρεια, με σχέδιο το οποίο θα ικανοποιεί και τους φιλάθλους και τους παράγοντες του ποδοσφαίρου. Όλους. Το ποδόσφαιρο θα περάσει σε μια νέα εποχή όπου όλα έχουν αλλάξει και τα αλλάζουμε σχεδόν όλα στο πλαίσιο της λειτουργίας των αγωνιστικών χώρων. Οι κάμερες θα παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Η ταυτοπροσωπία επίσης σημαντικό ρόλο. Μέσα σε ένα σύντομο λοιπόν, χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε όνομα, επίθετο, διεύθυνση και το κινητό του καθενός που μπαίνει στο γήπεδο γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Εμείς αυτή τη στιγμή αυτό που επιδιώκουμε είναι να λειτουργήσουν όλα κανονικά. Να ξανά επανέλθει ο κόσμος σε πρώτη φάση στα γήπεδα και δεύτερον να αρχίσει να επανέρχεται με την οικογένειά του. Να μη φοβάται».

 

«Δε λέμε ότι θα νικήσουμε την εγκληματικότητα» σημείωσε ο κ. Βρούτσης στη πορεία της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο.

«Δε λέμε ότι θα νικήσουμε την εγκληματικότητα. Αν η εγκληματικότητα και η βία νικιόταν, τότε με τη νομοθεσία που υπάρχει και στο ποινικό δίκαιο της χώρας αλλά και στο ποινικό δίκαιο για την αθλητική βία που είναι το πιο αυστηρό της Ευρώπης, με το ιδιώνυμο που υπάρχει, τότε δεν θα υπήρχε βία. Φιλοδοξούμε, αισιοδοξούμε και θα τα καταφέρουμε, οι αγωνιστική χώροι να περάσουν σε μια νέα εποχή (…). Η βία είναι έκδηλη και είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Ενίοτε χρησιμοποιεί ως άλλοθι τον αθλητισμό ή μια ποδοσφαιρική ομάδα. Πολλοί από αυτούς που εκδηλώνουν αυτή την ακραία αθλητική βία και χρησιμοποιούν το όνομα της ομάδας τους δεν είναι η ομάδα αυτοί που πιστεύουν. Τη χρησιμοποιούν την ομάδα ως άλλοθι. Δεν πιστεύουν στην ομάδα, δεν τους ενδιαφέρει η ομάδα. Μια κάλυψη θέλουν για να έχουν ένα άλλοθι ότι ναι, είμαι οργανωμένος εκεί και μπορώ να κάνω ότι θέλω. Η βία δεν μπορεί να σταματήσει με τη νομοθεσία. Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να σταματήσουμε αυτό το οργανωμένο περιβάλλον με ροπή προς την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα που εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδα και εκδηλώνεται εκτός γηπέδων, κάτι που είναι δουλειά της αστυνομίας».

 

«Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στο πρωτάθλημα-Τα μέτρα θα επεκταθούν σιγά σιγά σε όλο το φάσμα του αθλητισμού»

Τέλος, σχετικά με τον αν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα στα γήπεδα ο κ. Βρούτσης αναφέρει «σκληρότερα μέτρα δεν υπάρχουν. Έχουμε φτάσει στο ζενίθ σε επίπεδο ποινικής διαδικασίας. Το πιο αυστηρό ποινικό δίκαιο για τον αθλητισμό στην Ευρώπη με ιδιώνυμο. Δεύτερον, δεν θέλουμε να παρέμβουμε στο πρωτάθλημα. Θέλουμε το πρωτάθλημα να διεξάγεται κανονικά και οι επιπτώσεις των κυρώσεων θα έχουν να κάνουν μόνο με ένα πράγμα: με το κλείσιμο του γηπέδου, χωρίς φιλάθλους. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι με τις σύγχρονες διαδικασίες που φέρνουμε στα γήπεδα, δηλαδή αυτές οι μεταρρυθμίσεις, γιατί ουσιαστικά έχουν χαρακτήρα μεταρρύθμισης, όταν αλλάζεις ένα περιβάλλον και το περνάς σε μια νέα εποχή. Πιο συγκεκριμένα, κάμερες σύγχρονες με υψηλή ανάλυση, αστυνομία που θα τις παρακολουθεί, το Υπουργείο Αθλητισμού με ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται τις παρατηρήσεις, κάθε περιοχή του γηπέδου, ακόμα και τα αποδυτήρια, θα τα παρακολουθούμε όταν ξέρουμε ποιος μπαίνει στο γήπεδο. Όλα αυτά νομίζω ότι είναι κάτι καινούργιο, το οποίο το υποδέχονται όλοι με μεγάλη ικανοποίηση (…). Τα μέτρα αυτά, βεβαίως θα επεκταθούν σιγά σιγά σε όλο το φάσμα του αθλητισμού».

 

Διαβάστε επίσης

Η σύντροφος του αρχιδιαιτητή Μάνταλου δέχτηκε επίθεση - Οι αντιδράσεις της Λίγκας και των ΠΑΕΑθλητικά

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενημέρωσε με ανακοίνωσή της ότι πριν από τις τέσσερις ημέρες (20 Ιανουαρίου) η σύντροφος του αναπληρωτή προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησί...

Οι Γάλλοι αποκάλυψαν το σχέδιο για την ασφαλή διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας Αθλητικά

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, παρουσίασε σήμερα (22/1) το σύστημα ασφαλείας  για τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας από τις 8 Μαΐου, την ημέρα της άφιξής της σε γαλλικό ...

Κύπελλο: Τα ζευγάρια των προημιτελικών και ο δρόμος μέχρι τον τελικόΑθλητικά

Ο Παναθηναϊκός πανηγυρίζει μία μυθική πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson στα πέναλτι, καθώς η κανονική διάρκεια και η παράταση δεν είχαν γκολ στο «Γ. Καραϊσκάκη...

Εύκολα στα προημιτελικά ο Ατρόμητος με τον Καραμάνη να αγωνίζεται 90λεπτο Αθλητικά

Ο Ατρόμητος έγινε η τρίτη ομάδα που εξασφάλισε την παρουσία της στα προημιτελικά του εφετινού Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς νίκησε εύκολα την ΑΕΛ με 4-0 στη ρεβάνς του Περιστερίου και με...

Πένθος στον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο: "Έφυγε" ο θρυλικός Γιώργος ΔαρίβαςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Έφυγε σήμερα (15/1) από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών μια από τις πιο θρυλικές μορφές του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Γιώργος Δαρίβας.   Ο αγαπημένος «Λορέντζο» των φιλά...

Πέθανε ο θρυλικός Φραντς Μπεκενμπάουερ - Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιροΑθλητικά

Ο θρυλικός Φραντς Μπεκενμπάουερ έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα το απόγευμα σε ηλικία 78 ετών σκορπίζοντας τη θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.   Ο Μπεκενμπάουερ τα τελευταία χρόνια αντι...