ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η...ιστορία του τελικού της Κωνσταντινούπολης

Από τα κατορθώματα της αήττητης Σίτι στην πρώτη φορά της Ιταλίας, το τέλος του...σερί της Κροατίας και την πόλη του Μάντσεστερ,  και από τον Σιμόνε Ιντζάγκι  στον Έντιν Τζέκο, τον Κέβιν ντε Μπρόινε, τον Ρόδρι και τον Έρλινγκ Χάαλαντ, αυτά είναι τα δεδομένα που προέκυψαν από τον τελικό της Κωννσταντινούπολης, σύμφωνα με τη  Διεθνή Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS):

* Η Μάντσεστερ Σίτι είναι η 2η αγγλική ομάδα που κατακτά το «τρεμπλ» (Κύπελλο Πρωταθλητριών /Champions League, πρωτάθλημα, Κύπελλο), μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 1998-99.
* Το Μάντσεστερ είναι μόνο η 2η πόλη με 2 διαφορετικούς νικητές Κυπέλλου Πρτωαθλητριών /Champions League. Η πρώτη ήταν το Μιλάνο (Μίλαν, Ίννερ).
* Η Μάντσεστερ Σίτι έγινε η 10η ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών/ Champions League χωρίς να χάσει ούτε έναν αγώνα.
Παλαιότερα, Μίλαν, Άγιαξ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα κατάφεραν δύο φορές και Μπάγερν, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Μαρσέιγ, Ερυθρός Αστέρας από μία.
* Η Μάντσεστερ Σίτι είναι η 6η αγγλική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών /Champions League, μετά τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Νότιγχαμ, Άστον Βίλα και Τσέλσι.
Οποιοδήποτε άλλο έθνος έχει τουλάχιστον δύο φορές λιγότερες νικήτριες ομάδες (Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία από 3 η καθεμία).
* Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα που έχασε τρεις ευρωπαϊκούς τελικούς την ίδια σεζόν (Ρόμα στο Europa League, Φιορεντίνα στο Conference League, Ίντερ στο Champions League).
* Ο τελευταίος τελικός του Champions League στον οποίο συναντήθηκαν δύο ομάδες χωρίς προηγούμενους επίσημους αγώνες μεταξύ τους διεξήχθη επίσης στην Κωνσταντινούπολη και επίσης με ιταλική ομάδα εναντίον Άγγλων αντιπάλων (2005, Λίβερπουλ vs Μίλαν).
* Ο Σιμόνε Ιντζάγκι είναι ο 6ος διαφορετικός Ιταλός προπονητής που καθοδηγεί ομάδα σε τελικό Champions League, μετά τους Κάρλο Αντσελότι, Φάμπιο Καπέλο, Μαρτσέλο Λίπι, Ρομπέρτο Ντι Ματέο και Μασιμιλιάνο Αλέγκρι.
 Η Γερμανία είναι η μόνη άλλη χώρα με τόσους προπονητές σε τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών/ Champions League.
* Ο Έντιν Τζέκο είναι ο 9ος παίκτης εκτός έδρας ηλικίας 37+ που ξεκίνησε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου/Champions League.
 Οι προκάτοχοί του είναι οι, Αλφρέδο ντι Στέφανο, Φέρεντς Πούσκας, Τονίνιο Σερέζο, Πιέτρο Βιέρκογουντ, Λόταρ Ματέους, Αλεσάντρο Κοστακούρτα, Παόλο Μαλντίνι, Ράιαν Γκιγκς.
* Ο Κέβιν ντε Μπρόινε είναι ο δεύτερος παίκτης που τραυματίστηκε σε δύο τελικούς Champions League (2021 και 2023).
 Ο πρώτος ήταν ο Ντάνι Καρβαχάλ (Ρεάλ Μαδρίτης, 2016 και 2018).
* Ο Ρόδρι είναι ο τρίτος Ισπανός παίκτης που σκοράρει για μη ισπανική ομάδα σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών/ Champions League, μετά τον Τσάμπι Αλόνσο (με τη Λίβερπουλ το 2005) και τον Αλβάρο Μοράτα (με τη Γιουβέντους το 2015).
* Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι ο 6ος Νορβηγός παίκτης που κατακτά το Champions League, μετά τον Στέιναρ Πέντερσεν (με την Μπορούσια Ντόρτμουντ το 1997), τον Χένινγκ Μπεργκ, τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και τον Ρόνι Τζόνσεν (όλοι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999) και τον Τζον Άρνε Ρίsε (με τη Λίβερπουλ στο 2005).
* Η νίκη της Μάντσεστερ Σίτι έβαλε τέλος στο σερί νικών της...Κροατίας στο Champions League από το 2013, καθώς δεν υπάρχουν Κροάτες παίκτες στο ρόστερ της Σίτι.
 Αν κέρδιζε η Ίντερ, το σερί θα είχε παραταθεί, καθώς ο μέσος Μαρσέλο Μπρόζοβιτς αγωνίζεται στους «νερατζούρι».
 Κατά τη διάρκεια αυτού του σερί, ο Μάριο Μάντζουκιτς κέρδισε το UCL με την Μπάγερν το 2013, ο Λούκα Μόντριτς με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2014, ο Ιβάν Ράκιτιτς με την Μπαρτσελόνα το 2015, ο Λούκα Μόντριτς και ο Ματέο Κόβατσιτς με τη Ρεάλ Μαδρίτης από το 2016 έως το 2018, ο Ντέγιαν Λόβρεν με τη Λίβερπουλ, ο  Ιβάν Πέρισιτς  με την Μπάγερν το 2020, ο Ματέο Κόβατσιτς με την Τσέλσι το 2021 και τον Μόντριτς ξανά με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2022.
 Παράλληλα, χάρη στον Μπρόζοβιτς συνεχίζεται το σερί εκπροσώπησης Κροατών παικτών στους τελικούς του Champions League. Ξεκίνησε το 2012 χάρη στον Ίβιτσα Όλιτς, ο οποίος τότε έπαιζε για την Μπάγερν.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Φαντασμαγορική φιέστα για τους «ερυθρόλευκους» κατακτητές της κορυφήςΑθλητικά

Ένα φινάλε άξιο μίας εκ των κορυφαίων σεζόν στην Ιστορία του Ολυμπιακού, στο κατάμεστο ΣΕΦ από τους φιλάθλους του, έζησαν ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του το βράδυ του Σαββά...

Τέλος εποχής: Ανακοίνωσε με δάκρυα την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς!Αθλητικά

Συγκλονιστικές στιγμές στο «Σαν Σίρο» μετά τη νίκη της Μίλαν επί της Ελλάς Βερόνα! Όπως ήταν γνωστό ο σπουδαίος Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς θα βραβευόταν από τη διοίκηση των «ροσονέρι» για...

Παναθηναϊκός: 52 χρόνια από τον τελικό του Γουέμπλεϊ - Η επέτειος από τη ματιά των Ολλανδών (βίντεο)Αθλητικά

O Άγιαξ ετοίμασε ένα εντυπωσιακό 45λεπτο αφιέρωμα για τον τελικό του Γουέμπλεϊ με τον Παναθηναϊκό που αποτελεί σταθμό στην ιστορία του! Το «Γουέμπλεϊ» δεν αποτελεί ιστορικό σταθμό ...

Πέλι Ράντοκ Μπανζού: Ένα ποδοσφαρικό "παραμύθι" που δεν είχε δράκο αλλά... Premier LeagueΑθλητικά

Η παραμυθένια ζωή του Πέλι Ράντοκ Μπανζού! Από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Premier League! Ο 29χρονος χαφ αγωνίζεται με την φανέλα της Λούτον, η οποία ανέβηκε πρόσφατα στην πρώ...