ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποδόσφαιρο: Αγωνία, προβληματισμός και... αναταράξεις μετά το Brexit

 

Το ποδόσφαιρο στην Βρετανία περιμένει με αγωνία την... επόμενη ημέρα του Brexit και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στον κόσμο της μπάλας.

    

Η μεταβατική περίοδος, που άνοιξε από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου 2020 και θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου, θα ορίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων γύρω από το μελλοντικό καθεστώς των σχέσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθεστώς που θα αφορά φυσικά και το ποδόσφαιρο.

    

Είναι απόλυτα λογικό, στη χώρα που διοργανώνει το πιο οικονομικά ισχυρό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο, την Premier League, το Brexit να προκαλεί σημαντικές... αναταράξεις και έντονο προβληματισμό σε παίκτες, συλλόγους και ομοσπονδίες, όπως αναφέρεται σε ανάλυση τής γαλλικής ιστοσελίδας του media group RMC.
 
    

Το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των ποδοσφαιριστών-εργαζομένων, εντός και εκτός της χώρας, το νόμισμα στο οποίο θα πληρώνονται οι παίκτες και η φορολογία μετά το Brexit αποτελούν πηγές ανησυχίας για παίκτες, συλλόγους και ομοσπονδία.

           

Είναι χαρακτηριστικό πως, μετά το Brexit, οι αγγλικοί σύλλογοι δεν έχουν δικαίωμα απόκτησης παικτών 16 και 17 ετών, τουλάχιστον έως ότου αποφασίσει η FIFA, εάν θα γίνει σχετική εξαίρεση.
    Μέχρι τώρα, οι ομάδες της Premier League μπορούσαν να αποκτήσουν παίκτες ηλικίας 16 ή 17 ετών, εάν αυτοί προέρχονταν από χώρα που ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, κάτι που όμως με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αυτό θα τελείωνε.


    «Για την Premier League, ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία του Brexit αφορά στους μελλοντικούς κανόνες μετανάστευσης» δήλωσε ο Μπαστιέν Ντρατ, συγγραφέας του βιβλίου «Αγορά: η οικονομία του ποδοσφαίρου στον 21ο αιώνα».

    

Όλοι οι παίκτες από χώρες της ΕΕ είναι ελεύθεροι να αγωνίζονται σε αγγλικούς συλλόγους, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ελεύθερης μετακίνησης. Αυτό, όμως, θα σταματήσει με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Brexit.
 
    

Τότε, οι σύλλογοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν άδεια εισόδου (σ.σ. βίζα) για τα νέα αστέρια τους. Ακόμη φυσικά, δεν έχει προσδιοριστεί το νέο καθεστώς, αφού δεν είναι γνωστό εάν θα διατηρηθεί η ελεύθερη μετακίνηση των ποδοσφαιριστών-εργαζομένων ή εάν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες.

    Μέχρι σήμερα, οι παίκτες που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, πρέπει να λάβουν άδεια εργασίας και να ζητήσουν σχετική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (FA).

    «Η αγγλική ομοσπονδία (FA) πιέζει για αύξηση των ποσοστώσεων παικτών που έχουν εκπαιδευτεί σε συλλόγους, προκειμένου να ευνοηθεί η εμφάνιση ταλέντων, κάτι που θα μείωνε την ζήτηση για ξένους παίκτες» συνεχίζει ο Μπάστιεν Ντρατ.
 
  

 Η FA πρότεινε την αλλαγή από δεκαεπτά σε δεκατρείς (ή ακόμη και δώδεκα) ξένους παίκτες στις ομάδες της Premier League.

    Το 2016, το έτος του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το BBC υπολόγισε ότι 332 παίκτες στα δύο υψηλότερα επίπεδα αγγλικού και σκωτικού ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσαν να πληρούν τα κριτήρια να αγωνίζονται εάν εφαρμοστούν τα αναμενόμενα πρότυπα. 

    

Αλλά οι Βρετανοί παρατηρητές αναφέρουν ότι, εάν η κυβέρνηση και η FA προσπαθήσουν να επιβάλλουν τέτοιους αυστηρούς κανόνες, είναι σαν να... πυροβολούν τα πόδια τους, κλείνοντας την πόρτα στα καλύτερα ταλέντα. Κάτι που θα μπορούσε να έχει οικονομικές επιπτώσεις κι ενδεχομένως να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της Premier League, ένα πρωτάθλημα που το 2018 παρουσίασε κύκλο εργασιών, ύψους 5,4 δισ. ευρώ.
 
    Κάτι τέτοιο σίγουρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναμόρφωση της αθλητικής στρατηγικής των ισχυρότερων συλλόγων της Premier League.
 
    

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte, η πτώση της λίρας συνέβαλε στην απώλεια της πρώτης θέσης από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (666 εκατομμύρια έσοδα) μεταξύ των πλουσιότερων συλλόγων του κόσμου το 2017-2018, μένοντας πίσω από Ρεάλ Μαδρίτης (750) και Μπαρτσελόνα (690).
 
    Επίσης, μια μελέτη του παρατηρητηρίου ποδοσφαίρου CIES, διεθνούς κέντρου αθλητικών σπουδών, που βρίσκεται στο Νοσατέλ και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA και του Πανεπιστημίου της ελβετικής πόλης, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των παικτών που παίζουν στην Premier League γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου (Ισπανία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, κ.λπ.). «Από την σεζόν 2017-2018, οι πολίτες της ηπειρωτικής Ευρώπης ήταν περισσότερο... παρόντες στους αγώνες της Premier League από τους Βρετανούς παίκτες» υπολόγισε το CIES.
    
  

 Παράλληλα, ο χρόνος για τους παίκτες που μεγάλωσαν στην Αγγλία μειώθηκε σταδιακά, για να προκύψει το χειρότερο ρεκόρ κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018-2019.
 
    Το Brexit θα μπορούσε να αναγκάσει πολλές ομάδες της Premier League να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους στην μεταγραφική αγορά και να πιεστούν για να στοιχηματίσουν σε μια νέα γενιά υποσχόμενων νέων Άγγλων παικτών, που θα μπορούσε να φέρει ευχάριστα αποτελέσματα για την ομοσπονδία και τα «τρία λιοντάρια».

    

Σε κάθε περίπτωση, η αγγλική ομοσπονδία αναμένεται να τοποθετηθεί στα νέα δεδομένα στην προγραμματισμένη συνάντηση των συλλόγων της Premier League στις 6 Φεβρουαρίου.

           

Επιπτώσεις φυσικά θα υπάρξουν όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά συνολικά στον αθλητισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Για παράδειγμα, η Φόρμουλα Ένα θα είναι ένας από τους κλάδους, στους οποίους το Brexit θα έχει μεγαλύτερη επίπτωση. Επτά από τις δέκα ομάδες έχουν τα εργοστάσιά τους στη Μεγάλη Βρετανία, όπως και η Honda και η Pirelli έχουν κέντρο επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει 4.200 άτομα και θα αναγκάσει τους ιθύνοντες του πρωταθλήματος να διαπραγματευτούν μια νέα πολιτική για τα σύνορα.

 

Αντώνης Βαζογιάννης

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Ποδόσφαιρο: Έπεσαν οι υπογραφές με FIFA-UEFA - Στην ατζέντα διαιτησία και βία στα γήπεδαΑθλητικά

  Πρόεδρος UEFA: Χαίρομαι που ενδιαφέρεστε για τα προβληματα του ποδοσφαίρου - Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε με τη δική σας συνεισφορά Το συνυποσχετικό συνεργασίας...

Σπουδαίος ξανά ο Λευτέρης Πετρούνιας: Χρυσός στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μελβούρνης!Αθλητικά

Πρώτη θέση για τον Λευτέρη Πετρούνια στον τελικό των κρίκων στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μελβούρνης ! Και έτσι έκανε ένα βήμα ακόμη για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο...

Τη Δεύτερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της UEFA - Την Τρίτη η συνάντηση με ΜητσοτάκηΑθλητικά

  Ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα και θα τον υποδεχτεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος. Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν θα συναντηθεί την Τρίτη στ...

Για πρώτη φορά... «Ζήσε Αθλητικά»Αθλητικά

  Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που φέρνει την κοινωνία και ειδικότερα τη νέα γενιά ακόμα πιο κοντά στις Αξίες του αθλητισμού, υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας.   Ο υφυπουργός Αθ...

Έγινε μπαμπάς ο GiannisΑθλητικά

Ο Greek Freak βρίσκεται σε πελάγη ευτυχίας, ενώ όπως αποκάλυψε μέσω twitter ο baby freak θα πάρει το όνομα του πατέρα του Λίαμ Τσαρλς. Ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς Γιάννης Αντ...

Τόκιο 2020: Πρώτη Λαμπαδηδρόμος η Κορακάκη -  Για πρώτη φορά γυναίκα θα μεταφέρει πρώτη το Ολυμπιακό Φως!Αθλητικά

  Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι η Ολυμπιονίκης της σκοποβολής, Αννα Κορακάκη, θα είναι η πρώτη Λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Αφής της Oλυμπιακής Φλόγας για τους Ο...

Νικητής στην Οστράβα ο ΤεντόγλουΑθλητικά

Για δεύτερο συνεχή αγώνα, στο ξεκίνημα της εφετινής περιόδου, ο Μίλτος Τεντόγλου έδειξε σταθερός στα μεγάλα άλματα. Ο Έλληνας πρωταθλητής, που είχε κάνει πρεμιέρα στο Μπόχουμ (είχε...

Γ. Γεραπετρίτης: Αφαίρεση βαθμών σε κάθε αγώνα για ομάδες με πολυϊδιοκτησίαΑθλητικά

Σε περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας θα αφαιρούνται 10 βαθμοί από μία ομάδα κάθε φορά που εμφανίζεται, εφόσον συνεχίζει να υφίσταται η σχέση πολυϊδιοκτησίας, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθ...

 Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο του Παναθηναϊκού A.O. Δ. ΓιαννακόπουλοΑθλητικά

  Γ. Πατούλης: Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την προσπάθεια του Παναθηναϊκού A.O. για επανεκκίνηση του στόχου υλοποίησης της κατασκευής του γηπέδου στο Βοτανικό και την ανάπλαση στ...

Μητσοτάκης για ποδόσφαιρο: Μνημόνιο με FIFA και UEFA -Ύστατη λύση η διακοπή του πρωταθλήματοςΑθλητικά

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ειδική παρέμβαση στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός μιλά αυτή την ώρα στην Βουλή, στο πλα...