ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Ένα νησί μια γιορτή και φέτος τον Ιούλιο

Ο Πόρος γέμισε με εικόνες, νότες και ρυθμούς τον Ιούλιο. Μεγάλες συναυλίες, εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομιλίες, στο νησί που η κίνηση θύμιζε κάτι από Αύγουστο.
Τα τελευταία χρόνια στον Πόρο, ο Ιούλιος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας με τις περισσότερες και αρκετά σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Είναι ο μήνας του “Poros Arts Festival”, o μήνας της “Γιορτής της Λεμονιάς”. Ο μήνας των μεγάλων συναυλιών, των εκθέσεων, αλλά και άλλων εκδηλώσεων για όλα τα γούστα και όλα τα ενδιαφέροντα.
Ο Ιούλιος φέτος στον Πόρο, ξεκίνησε με κινηματογράφο. Την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη, το θερινό σινεμά ΔΙΑΝΑ, ο αγαπημένος χώρος που μύησε πολλές γενιές του Πόρου στον μαγικό κόσμο του Κινηματογράφου, φιλοξένησε τις περιφερειακές προβολές του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας 11 εξαιρετικά ντοκιμαντέρ με ελεύθερη για το κοινό είσοδο.
Τις προβολές τίμησαν με την παρουσία τους δύο δημιουργοί – σκηνοθέτες, η Φλωρα Πρησιμιντζή (“Πίσω δεν γυρνάω”) και ο Άγγελος Ράλλης (“Που είσαι Σινγκάλ;”), οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με το ποριώτικο κοινό, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, από την ομορφιά του Πόρου και του ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ, από τη φιλοξενία και τη ζεστασιά των ποριωτών, αλλά και από το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό που επέδειξε το κοινό για τις ταινίες τους.
Μεγάλες στιγμές έζησε το Ασκέλι το Σάββατο 8 Ιουλίου. Το “Poros Arts Festival 2017”, ξεκίνησε τις μεγάλες συναυλίες του καλοκαιριού, με τον απίστευτο Τόνι Σφίνο και το συγκρότημα του Playmates, στην ασφυκτικά γεμάτη πλαζ, κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι. Όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στην συναυλία, έζησαν ένα αξέχαστο και ξέφρενο beach party. Ο Τόνις Σφίνος, δικαιολόγησε την φήμη του, συμπαρέσυρε τους φαν του να επισκεφθούν τον Πόρο, ενθουσίασε τους ποριώτες και ξετρέλανε τους Έλληνες και αλλοδαπούς τουρίστες. Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε, δεκάδες ήταν οι άνθρωποι που επισκέφθηκαν τον Πόρο με αφορμή τη συναυλία τουΣφίνου.

Το Σάββατο 15 Ιουλίου στα πλαίσια του “Poros Arts Festival 2017”, η πλατεία Ηρώων πλημύρισε από κόσμο και δονήθηκε από λάτιν ρυθμούς και μελωδίες.
Οι Apurimac, το θρυλικό συγκρότημα που από το 1983, ερμήνευσαν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια διασκευασμένα με τρόπο εξωτικό. Γνωστές επιτυχίες, από τις αμέτρητες συνεργασίες τους με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού ρεπερτορίου τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι συναυλίες του Toni Sfinou και των Apurimac, διοργανώθηκαν από τον Δήμο Πόρου και χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στήριξε οικονομικά το μεγάλο φεστιβάλ του νησιού.


Η καθιερωμένη συναυλία του Poros Arts Festival στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου, ταξίδεψε για ακόμη μια φορά το κοινό, στις μουσικές του κόσμου, συντροφιά με μια «γνωστή» - στους Ποριώτες- ερμηνεύτρια.
Η αγαπημένη ερμηνεύτρια και φίλη του Πόρου, Μήδεια Χουρσουλίδου, συνοδευόμενη από τρεις ταλαντούχους μουσικούς: Tigran Sargsyan (πνευστά), Αντώνη Φίλη (κρουστά) και Μάνο Κιτσικόπουλο (πιάνο), χάρισε την Τετάρτη 19 Ιουλίου, ένα μοναδικό, μουσικό και κατ’ επέκταση πολυπολιτισμικό ταξίδι, με φόντο τα νεοκλασικά της όμορφης πλατείας, τις βουκαμβίλιες και τα γιασεμιά.
Οι μεγάλες συναυλίες του Ιουλίου, ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 20 Ιουλίου, με την αγαπημένη Φωτεινή Βελεσιώτου, στην παραλία ANASA στο Μεγάλο Νεώριο.
Στην παραλία που φιλοξένησε τον έρωτα του Χορν και της Σανσόν στο φιλμ «Μια ζωή την έχουμε», εκατοντάδες άνθρωποι «αγκάλιασαν» την Φωτεινή και τους φίλους της.
Από την πλευρά της, η Φωτεινή Βελεσιώτου, με την μοναδική φωνή της - που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή του κόσμου- και την απλότητα της, συμπαρέσυρε τους εκατοντάδες ανθρώπους που την απόλαυσαν, στον μαγικό κόσμο του ρεπερτορίου της, στην μαγεία των στίχων, της αυθεντικής ελληνικής μουσικής, που αγγίζει την ψυχή ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Δίπλα στη Βελεσιώτου, ο νέος ταλαντούχος τραγουδιστής Σωτήρης Μπαλλάς  και οι σταθεροί συνεργάτες της: ενορχήστρωση, πιάνο, ακορντεόν ο Νίκος Παπαναστασίου, στο μπουζούκι ο Γιώργος Καραμφίλλης και στο κοντραμπάσο ο Διονύσης Μακρής.
Η συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου, διοργανώθηκε από τον Δήμο Πόρου, τους εθελοντές του Poros Arts Festival 2017 και την παραλία “ΑΝΑΣΑ” που ήταν και ο Μεγάλος Χορηγός.
Να σημειώσουμε, πως όλες οι συναυλίες του Poros Arts Festival είχαν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Εκτός από τις μεγάλες συναυλίες του Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις, και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, τόσο στα πλαίσια του Poros Arts Festival, όσο και της “Γιορτής της Λεμονιάς” που έχει καθιερώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Τον περασμένο μήνα θαυμάσαμε την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, στο παλιό Ταχυδρομείο Πόρου, με τίτλο «Πλέων επί οίνοπα πόντον», όπου συμμετείχαν οι ακόλουθοι καλλιτέχνες: Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Νίκος Δημητριάδης, Βούλα Διδώνη, Μανώλης Καζαμίας, Κληροδοτάκος Γιώργος, Δημήτρης Μουστάκης, Νίκος Παύλου. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Νίκος Παύλου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εκδηλώσεις για την τεσσαρακοστή επέτειο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου και η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Ποριώτισσας καθηγήτριας Λιάννας Σακελλίου.

Διαβάστε επίσης

Βαποριών ΝόστοςΑίγινα

Γράφει ο Γιώργος Καλός -  Ήρθε υπολιµενάρχης στον Πόρο από το Λιµεναρχείο Αίγινας ο Νίκος. Πήρε βέβαια τον βαθµό του πρώτα. Και δήλωσε στους συµπατριώτες και στους συναδέλφους του ...

Ο µαστρο-Νίκος, ο ΠαπλωµατάςΠΟΡΟΣ

Ο Παπλωµατάς γεννήθηκε στην Ξάνθη. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Καππαδοκία. Στα δεκαπέντε του αναζήτησε µια καλύτερη ζωή στον Πόρο. Ήρθε στο νησί για να µάθει την τέχνη από...

Γ. Δημητριάδης: "Είναι θλιβερό ότι η παράταξη μειοψηφίας υιοθετεί την στρατηγική του σαμποτάζ κατά του Δήμου Πόρου"ΠΟΡΟΣ

Με εκτενή ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Πόρου, αποκαλύπτει μια προς μια τις σοβαρότερες ενέργειες της αντιπολίτευσης εναντίον του Δήμου Πόρου. Ενέργειες που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από τ...