ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κλασσικό τραγούδι και φέτος με τις "Καποδιστριακές Συναντήσεις" στον Πόρο

Στις 9 Αυγούστου του 2019 οι νέοι τραγουδιστές της όπερας με καταγωγή από τις χώρες που έχουν σχέση με το όνομα του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας - Ιωάννη Καποδίστρια,  συναντιούνται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου του Πόρου για να συμπράξουν μουσικά σε μια συναυλία. 

 


Ιδέα και καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος ανήκει στην Μήδεια Ιασωνίδου που έρχεται στον Πόρο από την Σλοβενία, όπου διοργανώθηκε ένα masterclass για νέους τραγουδιστές της όπερας όπου ήταν υπεύθυνη καθηγήτρια. Μερικοί από τους συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, στον Πόρο,  για να τραγουδήσουν στο όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια.
 Οι νέοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην συναυλία προέρχονται από τις χώρες Ελλάδα, Ρωσία και Σλοβενία. Χώρες που έχουν ιστορική, πολιτική και πολιτισμική σχέση με το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια.

 


Οι ρίζες και το όνομα της οικογένειας Καποδίστρια είναι από την περιοχή της Ίστριας (Capo d'Istria) ,που βρίσκεται στη σημερινή Σλοβενία και σημαίνει  - ακρωτήρι της Ίστριας. Από εκεί η οικογένεια έρχεται στην Κέρκυρα το 1375.
Για τη Ρωσία το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια σημαίνει πολλά. Υπήρξε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (1816 - 1822) συμβάλλοντας σημαντικά στα συμφέροντα της Ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και της ιστορίας της χώρας. Υπήρξε σημαντική προσωπικότητα. Ένας από πιο μορφωμένους ανθρώπους στην 
εποχή του, πολιτικός, διπλωμάτης και  διανοούμενος με πολλές γνώσεις και ενδιαφέροντά.
Ως Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας από Ιανουάριο του 1828 έρχεται στον Πόρο που εγκατέστησε προσωρινά την έδρα της Κυβέρνησης του, και εργάζεται σκληρά υπέρ της Ελλάδας. Η ιδιαίτερη στρατηγική θέση του Πόρου βοηθάει τον Καποδίστρια στο να μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός για να προχωρήσει στις τόσο σημαντικές για την Ελλάδα κινήσεις. Από τα πρώτα θέματα που τον απασχολούσαν ήταν η καταχώρηση της ανεξαρτησίας της χώρας  και καθορισμός και διεύρυνση των συνόρων. Έτσι διοργανώνει τη συνάντηση των Συμμάχων στον Πόρο το Σεπτέμβριο του 1828 όπου και ορίστηκαν τα σύνορα του νεοσύστατου Ελληνικού  κράτους.
Σε λίγες μέρες από τότε ο Ι. Καποδίστριας δέχεται στην οικεία του στον Πόρο τον Ειδικό απεσταλμένο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας,  τον Μάρκο Βούλγαρη που του επέδωσε τα διαπιστευτήρια του.
Τα ιστορικά γεγονότα που  διαδραματίστηκαν εδώ στον Πόρο και έχουν σχέση με το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια καθιστούν λογικό το να μπορεί να ενταχθεί το νησί μας στο Δίκτυο των Καποδιστριακών πόλεων. 
Οι " Καποδιστριακές Συναντήσεις " που διοργανώνονται στον Πόρο είναι πολύ καλή αφορμή να θυμηθούμε τα γεγονότα του παρελθόντος που έχουν σχέση με το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και καλή ευκαιρία να συζητιούνται και τα ιστορικά συμπεράσματα όλων αυτών των γεγονότων για το καλό της Ελλάδας. 

 


Η μουσική εκδήλωση "Καποδιστριακές Συναντήσεις " πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πόρου στα πλαίσια του  " Poros Arts Festival " με την υποστήριξη από τη Χατζοπούλειου Δημοτικής  Βιβλιοθήκης του Πόρου. Με την εκδήλωση αυτή δίνεται η δυνατότητα οι Ποριώτες και οι επισκέπτες του Πόρου να παρακολουθήσουν ένα γεγονός υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Επίσης,  οι νέοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην συναυλία έρχονται εδώ για να γνωρίσουν το νησί μας και να μεταφέρουν τις όμορφες εντυπώσεις στις χώρες τους.


Την εκδήλωση υποστηρίζουν:
Το κατάστημα " Artichaut " και " Regatta " cocktail bar 

Διαβάστε επίσης

Γιατί μειώθηκαν τα δρομολόγια του λεωφορείου και γιατί αυξήθηκαν ξανά – Ενημέρωση για τις συγκοινωνίες από τον Δήμαρχο ΠόρουΠΟΡΟΣ

Με ένα αρκετά αποκαλυπτικό κείμενο, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ενημερώνει για την κατάσταση που επικρατεί στις οδικές και θαλάσσιες συγκοινωνίες του Πόρου, αλλά και για ...

Δωρεάν θα μεταφέρονται στον Πόρο τα οχήματα της Πυροσβεστικής από την Κοινοπραξία της Ρ. ΔαρσινούΠΟΡΟΣ

Με Απόφαση του, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έκανε δεκτή την προσφορά δωρεάν διαπόρθμευσης των πυροσβεστικών οχημάτων και του εν υπηρεσία προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματο...

Δεκάδες επισκέπτες στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη στην γκαλερί CITRONNE στον Πόρο ΠΟΡΟΣ

Με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στην γκαλερί Citronne στον Πόρο, η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη «ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ»...

Ανακοίνωση Χατζηπέρου για το έργο  «Αποκατάστασης ζημιών οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικών κατασκευών Ν. Πόρου»ΠΟΡΟΣ

Από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Π. Χατζηπέρο, εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου σχετικά με το έργο  «Αποκατάστασης ζημιών οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικών κατασκευών Ν. Πόρου»:  ...