Οι στολές των γάλλων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού θα έχουν κάποιες λέξεις ραμμένες σε μια εσωτερική τσέπη: LVMH Artisan of All Victories (ελληνιστί: LVMH ο δημιουργός όλων των νικών).

Και πραγματικά ο ισχυρότερος όμιλος μόδας και οινοπνευματωδών του κόσμου μόνο νίκες μετράει. Με έσοδα 86,2 δισ. ευρώ το 2023 και ένα δίκτυο λιανικής με περισσότερα από 6.000 καταστήματα παγκοσμίως, νικηφόρα δραστηριοποιείται και στην ελληνική αγορά, που αν και σχετικά μικρή φαίνεται ότι έχει αποκτήσει ένα ειδικό βάρος στο αναπτυξιακό πλάνο του εμβληματικού γίγαντα στα είδη πολυτελείας.

Τα καταστήματα

Εκτός από το κατάστημα Louis Vuitton στην καρδιά του πλέον luxury εμπορικού δρόμου της χώρας, στην οδό Βουκουρεστίου 19, και των 3 καταστημάτων του κορυφαίου brand στη Μύκονο, σε λίγες εβδομάδες θα ανοίξει και η μπουτίκ στη μαρίνα της Βουλιαγμένης (Αstir Marina).

Μάλιστα, πέραν της Louis Vuitton, λέγεται ότι ο όμιλος LVMH θα έχει παρουσία και με ακόμη έναν ακόμη οίκο πολυτελείας, τον Loro Piana, που φημίζεται για τα υψηλής ποιότητας ρούχα από μαλλί και κασμίρι, ενώ στη χώρα μας διαθέτει ήδη ένα κατάστημα στο Nammos Village της Μυκόνου.

Astir Marina

Ηδη στους εμπορικούς χώρους της Astir Marina που συγκαταλέγεται πλέον στις top μαρίνες με τις υψηλότερες προδιαγραφές στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, λειτουργεί εδώ και δυόμισι μήνες η πιο κομψή pasticceria του πλανήτη, η μιλανέζικη Cova, η οποία από το 2013 ανήκει στον όμιλο LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton και σήμερα διαθέτει καταστήματα στο Μόντε Κάρλο, στο Παρίσι, στο Κουβέιτ, στο Ριάντ, στην Ντόχα, στο Πεκίνο, στη Σανγκάη, στην Ταϊβάν κ.α.

Δεν είναι όμως μόνο η μόδα που ενδιαφέρει τον κορυφαίο όμιλο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Με βάση πληροφορίες από την αγορά του real estate φέρεται να αναζητεί το κατάλληλο ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να δημιουργήσει υπερπολυτελές ξενοδοχείο υπό τη μάρκα Louis Vuitton.

Βεβαίως μένει να επιβεβαιωθεί εάν η Μεγάλη Βρεταννία και το King George θα αποκτήσουν τέτοιου είδους ανταγωνιστή. Πάντως στο Παρίσι και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων στον αριθμό 103-111, δίπλα στο μεγαλύτερο κατάστημα της μάρκας, το πρώτο ξενοδοχείο Louis Vuitton θα ανοίξει τις πύλες του το 2026.

Νέο ρεκόρ τζίρου

Με πωλήσεις στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 στα επίπεδα που είχε πετύχει ολόκληρο το 2022, η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι για τη Louis Vuitton ιδιαίτερα πολύτιμη.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της ελληνικής θυγατρικής του διεθνούς οίκου πολυτελείας έφθασαν τα 52 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ξεπέρασαν τα 10,55 εκατ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μέρα από το ξεκίνημα του 2023 μέχρι το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου ο όμιλος LVMH έβγαζε στην Ελλάδα κατά μέσο όρο καθαρά κέρδη της τάξεως των 34.703 ευρώ!

Από τα κέρδη του 10μήνου, τα 10 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν ως προμέρισμα στον μητρικό όμιλο.

Ο τουρισμός

Ας σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 ο οίκος πούλησε στην Ελλάδα προϊόντα αξίας 51,97 εκατ. ευρώ και εμφάνισε καθαρά κέρδη άνω των 15,16 εκατ. ευρώ.
H διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής του κορυφαίου ομίλου ειδών πολυτελείας με μάρκες όπως η Zenith International, η Hublot, η Bulgari, η Tag Heuer, η De Beers, η βότκα Belvedere, η σαμπάνια Veuve Cliquot κ.λπ., είχε προϊδεάσει για το ρεκόρ του 2023 ήδη από τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, στηριζόμενη στις διεθνείς μετακινήσεις και στον εισερχόμενο τουρισμό, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι των πελατών της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ