ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση πλωτών αιολικών πάρκων

Την διενέργεια ενός πιλοτικού διαγωνισμού για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σταθμών ανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ.

Για να προσδιοριστούν οι θαλάσσιες περιοχές που είναι δυνατή η εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών σταθμώνκαι να διασφαλιστεί η νομιμότητα και κοινωνική αποδοχή των εγκαταστάσεων αυτών ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης Στρατηγικού Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για σταθμούς ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) σε θαλάσσιες περιοχές που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του έτους 2020.

Βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από την ημερίδα ήταν ότι η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών έχει πλέον εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι κατάλληλη για μεγάλη ανάπτυξη στις Ελληνικές θάλασσες.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Ελλάδα Jorn Gjelstad, τόνισε: «Τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Νορβηγία, δύο χώρες με τεράστια ακτογραμμή, οι ωκεανοί κρατούν το κλειδί για την επίλυση πολλαπλών προκλήσεων. Τα πλωτά αιολικά πάρκα θα μπορούσαν όχι μόνο να μετατρέψουν την Ελλάδα σε κορυφαίο ενεργειακό παράγοντα αλλά και να αναζωογονήσουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως τη ναυτιλία, τη ναυπηγική και τη βιομηχανία. Παράλληλα η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την χερσαία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Gjelstad προσθέτοντας ότι τα πλωτά αιολικά πάρκα μπορούν να συμβάλλουν στο να γίνει η Ελλάδα ένας από τους κορυφαίους ενεργειακούς παίκτες παγκοσμίως».

Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος επεσήμανε τα άμεσα βήματα που απαιτούνται από πλευράς Πολιτείας: να επιτραπεί η αδειοδότηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων, να περιληφθούν οι Ελληνικές θάλασσες στο υπό αναθεώρηση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ, να διερευνηθούν και να καθορισθούν πιθανές ζώνες αποκλεισμού, ο σχεδιασμός του ηλεκτρικού συστήματος να λάβει υπόψη την προοπτική των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, να προωθηθούν πιλοτικά έργα εμπορικής κλίμακας και ένας πιλοτικός διαγωνισμός που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Μηχανική βλάβη εν πλω για το Superferry - Επέστρεψε στη Ραφήνα με 861 επιβάτεςΝαυτιλία

Μηχανική βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή, παρουσίασε σήμερα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Superferry. Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Ραφήνα για Ανδρο, Τήνο Μύκονο με ...

Συμφωνία εξουσιοδότησης μεταξύ υπουργείου Ναυτιλίας και Πολωνικού ΝηογνώμοναΝαυτιλία

Υπεγράφη την 16/04/2019 μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που εκπροσωπήθηκε από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Στα...

Με θέμα τη ναυτιλία, ολοκληρώθηκε το συνέδριο «Μεσόγειος: η δική μας θάλασσα, η δική μας πατρίδα»Ναυτιλία

Η Ναυτιλία ήταν το τελευταίο θέμα του συνεδρίου "Μεσόγειος: η δική μας θάλασσα, η δική μας πατρίδα" που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημ...