ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέθανα: Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση στο Κάστρο του Φαβιέρου (φωτογραφίες)

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή Πόρου, Τροιζηνίας, Μεθάνων κι όχι μόνο, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση στο Κάστρο του Φαβιέρου την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Σάββα Αθανασίου, ενώ στη διοργάνωση συμμετείχαν αυτοδιοικητικοί, πολιτιστικοί και επαγγελματικοί φορείς από την Τροιζηνία και τα Μέθανα, γεγονός που προεξόφλησε την επιτυχία της εκδήλωσης.


Το πρωί της Κυριακής, εκατοντάδες περπάτησαν στο δύσκολο μονοπάτι που οδηγεί στο Κάστρο του Φαβιέρου, όπου εκεί έγινε επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Μακάριο, ιερέα της Τακτικούπολης.
Την εκδήλωση στο Κάστρο χαιρέτισαν με σύντομες ομιλίες ο π. Μακάριος, η κα. Μαρία Ευθυμίου, η αρχαιολόγος κα. Μαρία Γιαννοπούλου, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας - Μεθάνων κ. Τάσος Μούγιος, ο κ. Νικόλας Φαραντούρης και ο κ. Σάββας Αθανασίου.


Στην ομιλία της η Μαρία Ευθυμίου αναφέρθηκε διεξοδικά στο γιατί οι Εθνοσυνελεύσεις έγιναν όλες σε μικρή απόσταση από την Ύδρα, προφανώς για να μπορούν να παρέμβουν οι υδραίοι, υπονοώντας ότι ήθελαν να ελέγχουν τα πάντα. Επίσης ανέφερε ότι οι οπλαρχηγοί δεν ήθελαν την συγκρότηση Τακτικού Στρατού, αλλά μετά την ήττα από τον Ιμπραήμ παραδέχθηκαν την αναγκαιότητα του για αυτό και ανέλαβε ο Κάρολος Φαμπιέ, που έφυγε από τα Μέθανα και έσπασε την πολιορκία της Ακρόπολης.

 


Η αρχαιολόγος Μαρία Γιαννοπούλου εκανε μια παρουσίαση των πολιτιστικών μνημείων των Μεθάνων.
Ο Νικόλας Φαραντούρης αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά προγράμματα που πρέπει να αξιοποιηθούν για τα ιστορικά μνημεία της περιοχής.


Ο Δήμαρχος Τάσος Μούγιος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία για την εκδήλωση, ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Σάββα Αθανασίου, τονίζοντας ότι μόνο μέσα από τέτοιες συνεργασίες θα πάει ο τόπος μπροστά.


Να σημειώσουμε πως με ανάρτηση του ο Δήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων, έδωσε το στίγμα της συμμετοχής του δήμου στην διοργάνωση:
"Την Κυριακή 24 Μαρτίου στις 11:00, ο Δήμος Τροιζηνίας Μεθάνων συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στην εορταστική εκδήλωση που θα διεξαχθεί στο κάστρο Φαβιέρου, με ομιλήτρια την κα Μαρία Ευθυμίου, ιστορικό και καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Φαβιέρος ήταν Γάλλος στρατηγός και πήρε μέρος στους πολέμους του Ναπολέοντα. Το 1823 τέθηκε στην υπηρεσία της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας.
Το 1826 ο βαρώνος Νικόλαος Φαβιέρος επισκεύασε το φρούριο που είχαν κατασκευάσει οι Αθηναίοι το 425 π.Χ. Ο Φαβιέρος οργάνωσε το πρώτο τακτικό σώμα στρατού (εξ ου και το όνομα του χωριού μας Τακτικούπολη).
Ο Δήμος θα ενθαρρύνει και θα στηρίζει εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και την σπουδαία ιστορία μας.
Συγχαρητήρια στον κο Σάββα Αθανασίου και σε όλους τους φορείς συνδιοργάνωσης.
Ακόμη μια απόδειξη πως η συνεργασία, φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα."


Τις απογευματινές ώρες, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο Πολιτισικό Κέντρο Μεθάνων, όπου η Μαρία Ευθυμίου μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα.

 

 

Ο εμπνευστής της εκδήλωσης Σάββας Αθανασίου έγραψε τα ακόλουθα λόγια:
"Σε αυτή την πέτρα την αγιασμένη", που φιλοξένησε τους άνδρες του Φαβιέρου και του Μακρυγιάννη, το 1826, για "μια φλούδα γης", αλλά και για την "σωτηρία της ψυχής, που είναι πολύ μεγάλο πράγμα", ανηφορίσαμε στο Κάστρο του Φαβιέρου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλους τις φίλες και τους φίλους, που κατάφεραν να περπατήσουν δύο χιλιόμετρα σε υψόμετρο 82 μέτρων, στο κακοτράχαλο Μαλιμπάρδι.
Ήταν ιδιαίτερη τιμή για όλους μας να παραβρεθούν σε αυτή την εκδήλωση: Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, η υπεύθυνη αρχαιολόγος για την Τροιζηνία, Μαρία Γιαννοπούλου, η υπεύθυνη αρχαιολόγος για την Αίγινα, Σοφία Μιχαλοπούλου, αλλά και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης. Ένα ειλικρινές ευχαριστώ για την παρουσία τους που προσέδωσε αίγλη και κύρος στην εκδήλωση.
Ένα ευχαριστώ με σεβασμό στον πατέρα Μακάριο, που ετέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση.
Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους προέδρους και στα μέλη των δημοτικων συμβουλων των φορέων που πρόθυμα συμμετείχαν στην πρώτη κοινή εκδήλωση της Τροιζηνίας και των Μεθάνων.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ανταπόκριση από τον δήμαρχο Τάσο Μούγιο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ενίσχυσαν τη σεμνή αυτή τελετή, αλλά και για την προσφορά του Δήμου σε εμφιαλωμένο νερό.
Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ, στον Σπύρο Καρνέζη, στην Γιάννα Καρνέζη και στην κόρη τους, αλλά και στην Ελένη Μικρού, που με την παραδοσιακή τους εμφάνιση και το λάβαρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά οι Φίλοι της Παράδοσης, συνέβαλαν στο να μας βάλουν στο πνεύμα της εποχής.
Ένα απέραντο ευχαριστώ στον φίλο μου Νίκο Μπόγρη, στον Άντζελο Ζέγκα, στον Δημήτρη Αψούρη, στον Βαγγέλη Κοντογιάννη, στους Φούρνους του Γιάννη Καραγιάννη, για τα βουτήματα και στον Δημήτρη Βλάχο για την προσφορά του για τις λεμονάδες Lemonodasos.
Νιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη στην γυναίκα μου Χριστή Κασιμάτη - Αθανασίου, που παρασκεύασε και προσέφερε τα καλτσουνάκια, τα ελαιοπιτάκια και τις κριθαροκουλούρες και είναι δίπλα μου σε όλες τις δράσεις μας.

Διαβάστε επίσης

Νωρίς οι δασικές πυρκαγίες φέτος - Την προσοχή όλων μας εφιστά η Πυροσβεστική Διοίκηση Πελοποννήσου ΠΟΡΟΣ

Από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Πελοποννήσου και τον Διοικητή Αρχιπύραρχο Ιωάννη Δαληβίγκα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών και έχοντας ως στόχο τη...

Τροιζηνία: Συνάντηση εργασίας Μούγιου, Στυλιανίδη, Κατσαφάδου στο Υπουργείο Ναυτιλίας ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Την Τετάρτη 3 Απριλίου, ο Δήμαρχος Τροιζηνίας Μεθάνων, είχε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κο Χρήστο Στυλιανίδη και τον Βουλευτή Πειραιώς και ...

Δήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων: Πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης με θέμα την «Άνοια»ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Ο Δήμος Τροιζηνίας Μεθάνων στο πλαίσιο των επιμορφωτικών και ενημερωτικών δράσεων καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες υγείας να συμμετάσχουν την Παρασκευή 12-04-2024 στο...

Επιστρέφει σε Πόρο, Τροιζηνία και Μέθανα το Κινητό Πράσινο Σημείο του προγράμματος "The Green City"ΠΟΡΟΣ

Το Κινητό Πράσινο Σημείο του προγράμματος The Green City ξανά στον Δήμο Πόρου και τον Δήμο Τροιζηνίας Μεθάνων! Tην Πέμπτη 04 / 04 /2024 το κινητό πράσινο σημείο θα βρίσκεται απέναν...

Τροιζηνία: Ενημέρωση του Δήμου για τον εντοπισμό σορού στην κατασκήνωση Γαλατά ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Από το Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων, εκδόθηκε η ακόλουθη ενημέρωση σχετικά με τον εντοπισμό σορού σε αποσύνθεση στην κατασκήνωση Γαλατά:    "Τις πρωινές ώρες, στον χώρο της κατασκήνωσ...

Γαλατάς: Σορός σε προχωρημένη αποσύνθεση εντοπίστηκε από υπαλλήλους του Δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης ΓαλατάΤΡΟΙΖΗΝΑ

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκε συνεργείο υπαλλήλων του Δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων, σήμερα Δευτέρα 1η Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι καθαριότητας ενώ καθάριζ...

Γαλατάς: Δράση στειρώσεων αδέσποτων του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων σε συνεργασία με τον PAWS και Δανούς κτηνιάτρουςΤΡΟΙΖΗΝΑ

Σε συνεργασία με τον Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων, ο Σϋλλογος Φροντίδας Αδέσποτων Πόρου και Τροιζηνίας PAWS, φιλοξενεί ομάδα Δανών γιατρών DFA - Danish Friends of Animals η οποία θα σ...

Γαλατάς: Η μαθητική ομάδα ρομποτικής «Galatas Robogang» στις 10 καλύτερες ομάδες Πανελληνίου Διαγωνισμού ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do) πραγματοποιήθηκε ο 10ος Τελικός του Πανελληνίου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής STEM 2024. Θέμα του φετινού διαγωνισμού...

Δημοτικό Σχολείο Γαλατά: Προβολή ταινίας που δημιούργησαν οι μαθητές της ΣΤ τάξης ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Εδώ και καιρό, οι μαθητές της ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γαλατά λειτουργόντας ομαδικά, θέλησαν να συνδυάσουν τις εμπειρίες τους στον κινηματογράφο, με τις γνώσεις τους για την...

Μέθανα: Όλα έτοιμα για την εκδήλωση στο Κάστρο του Φαβιέρου την Κυριακή 24 Μαρτίου ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου, σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πραγματοποιήθηκε δράση καθαρισμού με στόχο την ανάδειξη του Κάστρου του Φαβιέρου και του Αθηναϊκού Τείχους του 5ο...