ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

East Med Yacht Show Poros 2023: Η καρδιά του Yachting χτυπά στον Πόρο - Αιχμηρές ομιλίες και αισιοδοξία για το μέλλον του θαλάσσιου τουρισμού

Ρεπορτάζ Μπάμπης Κανατσίδης - Φωτογραφίες Ελένη Μωραΐτη
 
Η καρδιά του παγκόσμιου γιώτινγκ χτυπά από εχθές το βράδυ στον Πόρο, με την μεγάλη έκθεση τουριστικών σκαφών East Med Yacht Show 2023, να ανοίγει τις πύλες της για τους εκατοντάδες brokers και δημοσιογράφους, να επισκέπτονται τα 100 περίπου σκάφη που έχουν δέσει στο λιμάνι του νησιού. 
Η τελετή έναρξης του 19th East Med Yacht Show πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Μαΐου λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο κέντρο του νησιού, παρουσία εκατοντάδων κατοίκων του Πόρου, πληρωμάτων, brokers και δημοσιογράφων. 
 
Τις ομιλίες στην τελετή έναρξης συντόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΕΣΤ Μανώλης Στεφανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στους δεσμούς του Yachting και του Ναυτικού Σαλονιού με τον Πόρο, αλλά και την αγάπη του Πόρου για τους ανθρώπους του Yachting. 
O κ. Στεφανάκης δήλωσε πως η φετινή διοργάνωση είναι μια ιδιαιτερότητα, που κάνει την έκθεση ιστορική, καθώς για πρώτη φορά παγκοσμίως παρουσιάζονται σε Ναυτικό Σαλόνι Catamaran σκάφη με πλήρωμα.
 
 
 
Γιάννης Δημητριάδης: "Αυτή η κοσμοπολίτικη εικόνα, είναι η εικόνα που αντιπροσωπεύει την ταυτότητα του νησιού μας"
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος μίλησε για την σημαντικότητα του Yachting στον Πόρο, με την δημοτική αρχή να αξιοποιεί τα φυσικά προτερήματα του λιμανιού του Πόρου, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του λιμανιού, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο, το λιμάνι του Πόρου να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε επίπεδο επισκεψημότητας. Μάλιστα ο Δήμαρχος Πόρου ανέφερε πως το λιμάνι του Πόρου, βραβεύθηκε από την Ένωση Ιστιοπλόων, ως το καλύτερο τουριστικό λιμάνι της Ελλάδας, το οποίο διοικείται από Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. 
 
 
Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας που γίνεται στον Πόρο, η επιστροφή του East Med Yacht Show στο νησί, έρχεται να επιβεβαίωση τη θέση που κατέχει ο Πόρος στη φιλοξενία τουριστικών σκαφών και την σπουδαιότητα του λιμανιού του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 
 
 
Ο Δήμαρχος Πόρου ζήτησε από την Πολιτεία να αναπτύξει πολιτικές υπέρ του yacthing, τόσο σε θέματα υποδομών στους παράκτιους προορισμούς, όσο και σε θέματα που αφορούν τους επιχειρηματίες του θαλάσσιου τουρισμού. 
 
 
Στη συνέχεια ο κ. Δημητριάδης μίλησε για τον σχεδιασμό ανάπτυξης βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο. "Μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό πως πρόκειται για μια υπόθεση που ενσωματώνει τον παραλογισμό, την διαπλοκή και τα θεσμικά ελλείματα του Ελληνικού Κράτους. Πρόκειται για ένα λάθος τόσο ακραίο που δεν μπορεί να είναι εφαρμόσιμο, το οποίο αν ολοκληρωθεί θα προκαλέσει τοπική εξέγερση και θα ανατραπεί στην πράξη" δήλωσε ο κ. Δημητριάδης. "Πρόκειται για ένα λάθος, το οποίο δεν πλήττει μόνο εμάς τους Ποριώτες, αλλά πλήττει εξίσου όλο τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς και όποιον ενδιαφέρεται για την βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική ισορροπία ολόκληρου του Σαρωνικού κόλπου και όχι μόνο. Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, οφείλω ως δήμαρχος του νησιού - όπως είχε κάνει και ο προκάτοχος μου Δημήτρης Στρατηγός - να διαμηνύσω σε κάθε αποδέκτη ότι αυτή η εικόνα που βλέπουμε εδώ (σ.σ. δείχνοντας το λιμάνι του Πόρου), αυτή η κοσμοπολίτικη εικόνα, είναι η εικόνα που αντιπροσωπεύει την ταυτότητα του νησιού μας και είναι η εικόνα που εκφράζει την αυτοδιάθεση μας. Και ότι κάθε σχεδιασμό που προσπαθεί να ανατρέψει τον προσανατολισμό αυτόν, πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα!". 
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δημητριάδης αφιέρωσε την φετινή διοργάνωση σε δύο φυσιογνωμίες του Yachting στον Πόρο, που έφυγαν από την ζωή τα τελευταία χρόνια. Τον Σωτήρη Κουβαρά και τον Ανδρέα Μποζαρέλο, μια αναφορά που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
 
 
 
Ολυμπία Αναστασοπούλου: "Το καθήκον της Πολιτείας είναι να παρέχει τις κατάλληλες υποδομές και το κατάλληλο επενδυτικό πλαίσιο"
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού Ολυμπία Αναστασοπούλου, η οποία δήλωσε πως ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας, καθώς το 25% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Η κα. Αναστασοπούλου δήλωσε πως οι ενδείξεις για την τουριστική κίνηση του 2023 είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Αναφερόμενη στον θαλάσσιο τουρισμό, η κα. Αναστασοπούλου σημείωσε ότι αντιπροσωπεύει το 1,5% του ΑΕΠ της χώρας, δηλώνοντας πως η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, με την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη να έχει θέσει στο επίκεντρο τον θαλάσσιο τουρισμό. 
"Το καθήκον της Πολιτείας είναι να παρέχει τις κατάλληλες υποδομές και το κατάλληλο επενδυτικό πλαίσιο" δήλωσε η κα. Αναστασοπούλου και συνέχισε "Και στους δύο αυτούς τομείς, προωθήσαμε την μεταρρυθμιστική ατζέντα για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χωρομέτρησης των τουριστικών λιμένων, και με την βοήθεια των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης,  και με ένα ορίζοντα υλοποίησης το 2025, θεωρώ ότι και στο χώρο των τουριστικών λιμένων, θα δούμε μια άλλη Ελλάδα". 
 
 
Αντώνης Στελλιάτος:  "Βοηθήστε την ελληνική σημαία, ώστε η προσφορά του θαλάσσιου τουρισμού που είναι 1,5% του ΑΕΠ, να φτάσει το 5%"
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ Αντώνης Στελλιάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιστροφή του East Med Yacht Show στον Πόρο, αλλά και την διαφορετικότητα της φετινής διοργάνωσης από τις προηγούμενες, ευχαριστώντας την κα. Μπάρμπαρα Γαβριήλ.
"Γύρω μας υπάρχουν 100 περίπου σκάφη εκ των οποίων τα 90 είναι με ελληνική σημαία και τα υπόλοιπα με βουλγαρική, ιταλική, γερμανική και μαλτέζικη. Όλοι αυτοί οι ξένοι επενδυτές ήρθαν νόμιμα στην Ελλάδα, έκαναν ένα branch της εταιρίας τους και δουλεύουν σαν ελληνικά επαγγελματικά σκάφη. Κάτι που δεν γίνεται με τις 21 μέρες που έχει περάσει ο υπουργός ναυτιλίας να δουλεύουν τα τριτοκοσμικά σκάφη" δήλωσε ο κ. Στελλιάτος αναφέροντας πως αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί και αυτά τα σκάφη θα πρέπει να λειτουργήσουν νόμιμα στην Ελλάδα και να λειτουργήσει επιτέλους το καμποτάζ. "Να λειτουργήσουν όπως κάνουν οι ξένοι επενδυτές που βρίσκονται εδώ στον Πόρο. Δεν υπάρχει πιο φωτεινό παράδειγμα" δήλωσε ο κ. Στελλιάτος. 
Ο κ. Στελλιάτος ζήτησε από την Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού κα Αναστασοπούλου να κατασκευαστούν μαρίνες, ενώ απευθυνόμενος προς τους υποψήφιους βουλευτές που βρισκόντουσαν στο κοινό ο κ. Στελλιάτος ζήτησε να βοηθήσουν την ελληνική σημαία, ώστε η προσφορά του θαλάσσιου τουρισμού που είναι 1,5% του ΑΕΠ, να φτάσει το 5%.
 
 
 
Στη συνέχεια μίλησε η επικεφαλής της διοργάνωσης του 19ου East Med Yacht Show Μπάρμπαρα Γαβριήλ, η οποία ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πόρου για την παραχώρηση του λιμανιού, τους συνεργάτες της Άννα Ράμφου, Δήμητρα Μπαρμπαγιάννη, Γιάννη Μπελέση και Μαρίνα Γαντζίδου, που βοήθησαν στη διοργάνωση του Ναυτικού Σαλονιού. Τέλος η κα. Γαβριήλ ευχήθηκε η επόμενη διοργάνωση να είναι μεγαλύτερη και καλύτερη και ευχαρίστησε όλους του yacht brokers που βρέθηκαν στην φετινή έκθεση. 
 
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Γ.Γ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιώργος Βερνίκος, ο οποίος με πολύ παραστατικό τρόπο χαιρέτισε την επιστροφή του Ναυτικού Σαλονιού στον Πόρο, δηλώντας πολύ χαρούμενος που επέστρεψε η έκθεση στο Διαμάντι του Αργοσαρωνικού. Ο κ. Βερνίκος δήλωσε ότι το yachting βρίσκεται σε ανοδική πορεία και έδωσε συγχαρητήρια σε όλους που συντελούν σε αυτή την άνοδο, επιχειρηματίες, τοπική αυτοδιοίκηση και Λιμενικό Σώμα. 
Ο κ. Βερνίκος δήλωσε πως το φετινό σαλόνι αποτελεί το μεγαλύτερο σαλόνι Καταμαράν στον κόσμο. 
 
Επόμενος ομιλητής ήταν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής και εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος ο οποίος ανάγνωσε μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη. 
Τέλος στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ζήτησε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που ακούστηκαν και δήλωσε πως το yachting βρίσκεται σε ανοδική πορεία κάτι που πρέπει να διαφυλαχτεί και να μεγεθυνθεί. 
 
 
Στην τελετή εγκαινίων, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της ΝΔ Νόνη Δούνια και Ιωάννης Μελάς και ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Νίκος Βλαχάκος.
 
Η τελετή στο λιμάνι ολοκληρώθηκε με την κοπή της κορδέλας από τον Δήμαρχο Πόρου, την Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού και τον Πρόεδρο της ΕΠΕΣΤ. 
 
Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση στο ξενοδοχείο Golden View Beach Hotel στο Ασκέλι. 
 

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Η Ράνια Καπέτα υποψήφια με την "Καθαρή Πορεία" του Γιάννη Δημητριάδη ΠΟΡΟΣ

Μια ακόμη υποψήφια με τον συνδυασμό του "Καθαρή Πορεία", ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης. Πρόκειται για την επιχειρηματία Ράνια Καπέτα, η οποία ήταν υποψήφια με τον...

Πόρος: Συνάντηση Ολ. Αναστασοπούλου με τον Γ. Δημητριάδη στο δημαρχείο του ΠόρουΠΟΡΟΣ

Συνάντηση ανάμεσα στον Δήμαρχο Πόρου και τους συνεργάτες του και την Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου στο Δημ...

Περιοδεία Κώστα Κατσαφάδου σε Μέθανα, Τροιζηνία, Πόρο - Σαββάτο και Κυριακή 6, 7 ΜαϊουΠΟΡΟΣ

  Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπ. βουλευτής ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων,  κ. Κώστας Κατσαφάδος, το Σάββατο 6 Μαΐου, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Μέθανα, Κ...

Πόρος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 19ο East Med Yacht Show - Στις 8.μ.μ η τελετή έναρξης του λαμπερού Ναυτικού Σαλονιού ΠΟΡΟΣ

Πυρετώδεις προετοιμασίες από τη μια άκρη του λιμανιού του Πόρου, έως την άλλη, καθώς απομένουν λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης του 19ου East Med Yacht Show, το οποίο, όπως όλα δ...

Πόρος: Καταγγέλλει την ομόφωνη Απόφαση του Δ.Σ. Πόρου για το γήπεδο ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Κουτουζής ΠΟΡΟΣ

Με ανακοίνωση του, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο υποψήφιος δήμαρχος Πόρου και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κουτουζής καταγγέλλει, ενάμιση περίπου μήνα...

Δήμος Πόρου: Νέες σημαντικές χρηματοδοτήσεις για αφαλάτωση και πυροπροστασία ΠΟΡΟΣ

Δύο νέες πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τον Δήμο Πόρου εγκρίθηκαν το προηγούμενο διάστημα μετά από αντίστοιχα αιτήματα της Δημοτικής Αρχής.   Πρόκειται για την χρηματοδότηση ύ...

Διακρίσεις για τους κωπηλάτες του ΝΟΠΤ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας ΠΟΡΟΣ

Στο 89ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στον Σχινιά ο Ναυτικός Όμιλος Πόρου έλαβε μέρος με 2 αθλητές σε 3 αγωνίσματα. Ο Ρειζης Νίκος κατετάγη στην 4η θέση στο Σκιφ εφήβων και στην...