ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιστολή έκκληση - διαμαρτυρία Συλλόγων της Αίγινας για τον υποθαλάσσιο σγωγό

Την αυταπάγγελτη παρέμβαση της εισαγγελίας Πειραιά, αλλά και την κινητοποίηση όλων κρατικών παραγόντων από τον Δήμο Αίγινας και την Περιφέρεια Αττικής μέχρι και το Γραφείο Πρωθυπουργού για την λήψη μέτρων προστασίας της δημοσιας υγείας των κατοίκων της Αίγινας από το νερό ύδρευσης, ζητούν με επιστολή τους 5 Σύλλογοι της Αίγινας.

                    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αίγινας, lorentzosthanasis@gmail.comfilippostzitzis@gmail.com

υπόψιν: του Δήμαρχου  κ. Ι. Ζορμπά,  grafeiodimarxou@aeginadimos.gr

Κοινοποίηση:

Περιφέρεια Αττικής

υπόψιν: του Περιφερειάρχη  κ. Ν. Χαρδαλιά,  gperratt@patt.gov.gr, esepna@patt.gov.gr

               της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής, dtyna@patt.gov.gr

 

Ιδιαίτερη Κοινοποίηση:

  Προς την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά, κα Ειρήνη Μαραγκάκη,  dioikitiko@eispp.gr

Πρόσθετη Ιδιαίτερη Κοινοποίηση:

  1. Γραφείο Πρωθυπουργού,  primeminister@primeminister.gr
  2. Υπουργό Εσωτερικών, κα Νίκη Κεραμέως, ypourgos@ypes.gr
  3. Υπουργό Υγείας, κο Άδωνη Γεωργιάδη, minister@moh.gov.gr
  4. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κο Χρήστο Σταϊκούρα, protocol@yme.gov.gr
  5. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κο Χρήστο Στυλιανίδη, info@yna.gov.gr
  6. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Γενική Δ/νση Υδάτων, Δ/νση Σχεδιασμού & Διαχείρισης Υπηρεσιών Ύδατος, κ. Λουκά Γεωργαλά ggenvr@ypen.gr
  7. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών & Ελεγκτών, Tμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος, κα Σοφία Ελευθεριάδου, sene.tep@prv.ypeka.gr
  8. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ), κα Σταυρούλα Πουλή, sygapez@prv.ypeka.gr
  9. Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων(ΡΑΑΕΥ), κ. Αθανάσιο Δαγούμα, info@rae.gr

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΕΚΚΛΗΣΗ

ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

ΚΑΙ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΑΙΓΙΝΑ 14.03.2024   

  1. Την  24.01.2024  σημειώθηκε βλάβη στον αγωγό ύδρευσης της Αίγινας με νερό της ΕΥΔΑΠη οποία είναι η τέταρτη κατά σειρά.

Η Περιφέρεια Αττικής εκτελεί για λογαριασμό του Δήμου Αίγινας το έργο «Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ» συνολικού προϋπολογισμού 32.520.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), με βάση την από 18/05/2015 μεταξύ τους Προγραμματική Σύμβαση.

Η σύμβαση κατασκευής ανατέθηκε στην εταιρεία «Τ.Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.» με την από 21.12.2017 εργολαβική σύμβαση συνολικού ποσού 20.826.535,59€ με Φ.Π.Α. Η προβλεπόμενη ημερομηνία περαίωσης ήταν η 20.06.2019, το έργο σχεδόν 5 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ παραδόθηκε προς χρήση στον Δήμο Αίγινας την 19.01.2022.

Λόγω της βλάβης στον αγωγό την  24.01.2024 με απόφαση και ευθύνη του Δημάρχου της  Αίγινας, η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της Αίγινας έγινε με την εισροή στο δίκτυο ύδρευσης νερού από γεωτρήσεις, χωρίς προηγούμενο ποιοτικό έλεγχο κάθε μιας γεώτρησης. Μόλις την 02.02.2024 ο Δήμος Αίγινας πραγματοποίησε αναλύσεις - όχι πλήρεις και μάλιστα μόνο στο δίκτυο - στις 07.02.2024 αναρτήθηκαν τα αποτελέσματά τους στην ιστοσελίδα του Δήμου Αίγινας και στις 08.02.2024 στην ίδια ιστοσελίδα ανακοινώθηκε:

«Προς ενημέρωση των δημοτών και για τη διάλυση οποιασδήποτε ανησυχίας σχετικά με την πρόσφατη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων του νερού των γεωτρήσεων, ο Δήμος μας προέβη σε σχετικό ερώτημα στην υπεύθυνη, για την ανάλυση, εταιρεία και η απάντησή τους ήταν:

Ότι η υψηλή αγωγιμότητα ΔΕΝ προέρχεται από τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο νερό αλλά από αλλά μακροστοιχεία (Na, K, Ca, Mg, Cl, SO4, CO2, HCO3 κ.ά. ) που βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις και δεν αποτελούν κίνδυνο για την οικιακή χρήση του νερού.

Ο Δήμος Αίγινας θα συνεχίσει τόσο τους ελέγχους όσο και την ενημέρωση των δημοτών.».

Από την 07.02.2024 δεν αναρτήθηκαν άλλες αναλύσεις στην ιστοσελίδα του Δήμου μέχρι και την 11.03.2024 από τις οποίες οι 4 είχαν διενεργηθεί την 14.02.2024 (!) και στις οποίες αναγράφεται ότι: «Οι τιμές των αποτελεσμάτων για το δείγμα με κωδικό αριθμό δείγματος … του παρόντος πιστοποιητικού, είναι εκτός των ορίων που καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση Δ1 (δ)/ΓΠ οικ. 27829/ ΦΕΚ 3525 Β/25-5-2023, που αφορά την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης».

Έκτοτε (24.01.2024), ο Δήμος Αίγινας και η Περιφέρεια Αττικής δεν φρόντισαν για την ύδρευση της Αίγινας με νερό ανθρώπινης κατανάλωσης,  σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση (Αριθμ. Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 27829 «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020 (L435/1, 23.12.2020» (ΦΕΚ Β΄3525/2023) και η Περιφέρεια Αττικής μέχρι σήμερα δεν έχει  ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της βλάβης.

  1. Ο Δήμος Αίγινας, δεν έχει λάβει ως όφειλε μέτρα για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών ύδρευσης, σε περίπτωση βλάβης του αγωγού από οποιαδήποτε αιτία (κατασκευαστική αστοχία, δολιοφθορά, σεισμός, κλπ).

Ειδικότερα :

α)  δεν ανέθεσε σε εξειδικευμένα στελέχη του Δήμου ή άλλο Τεχνικό Σύμβουλό του, την  εκπόνηση ειδικής μελέτης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ύδρευσης, ειδικά μάλιστα για τους θερινούς μήνες όταν οι ανάγκες ύδρευσης πολλαπλασιάζονται συνεπεία του τουρισμού και οι επιπτώσεις στην υγεία και την οικονομία του νησιού θα είναι καταστροφικές.

και

β) δεν υλοποίησε τα ενδεδειγμένα έργα και μέτρα που απαιτείται να λειτουργήσουν άμεσα σε περίπτωση βλάβης του αγωγού, όπως κατασκευή πρόσθετων δεξαμενών, μεταφορά νερού κατάλληλου για ανθρώπινη χρήση με υδροφόρα πλοία, αξιοποίηση του νερού των γεωτρήσεων με την χρήση φίλτρων, αφαλάτωσης, κλπ. Ακόμη και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024, που πρόσφατα ψηφίστηκε, δεν προβλέπονται σχετικά έργα και μελέτες, ενώ δεν έχει τεθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα σχετικό θέμα προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

 

  1. Η Περιφέρεια Αττικής, ως η Αναθέτουσα Αρχή της εργολαβικής σύμβασης κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Πειραιά και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, ως η Διευθύνουσα Υπηρεσία, δεν προέβησαν στις προβλεπόμενες από την εργολαβική σύμβαση ενέργειες στο πλαίσιο και του άρθρου αρ. 157 του Ν.4412/2016 για την αποκατάσταση της βλάβης, και την λήψη άμεσων μέτρων για την ύδρευση της Αίγινας μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης. Συγκεκριμένα στο Τεύχος Δημοπράτησης έργου κατασκευής αρ.3, Κεφάλαιο Γ, παρ.3.3 προβλέπεται: «Άμεση αποκατάσταση βλαβών στο υποθαλάσσιο τμήμα που θα προκληθούν από οποιοδήποτε αίτιο. Η αποκατάσταση θα γίνει με τη μέθοδο που θα έχει προτείνει ο Ανάδοχος στην Τεχνική Προσφορά του».

Από τα δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενημερωθήκαμε ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής, την 02.02.2024 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά  παντός υπεύθυνου  για την προκληθείσα βλάβη στον αγωγό ύδρευσης και ομοίως ο Δήμαρχος Αίγινας δήλωσε ότι και αυτός κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά.

Την 29.02.2024 από δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ενημερωθήκαμε για:

α) το προσωρινό πόρισμα του εμπειρογνώμονα κου Ηλία Σπ. Αλεξανδρή, απόσπασμα του όποιου δημοσιεύτηκε, το οποίο εκτιμά ότι αιτία της βλάβης είναι κακοτεχνία σε σύνδεσμο του υποθαλάσσιου αγωγού.

β) την διαβίβαση εγγράφου του Περιφερειάρχη Αττικής προς την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία, να προβεί στην αποκατάσταση της βλάβης, σύμφωνα με τον όρο 3.3. του Τεύχους  3 της Τεχνικής Περιγραφής των τευχών δημοπράτησης, με κοινοποίηση αυτού στην  Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.

γ) το αίτημα του Περιφερειάρχη Αττικής προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά για τον ορισμό ειδικού ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για την παρακολούθηση των εργασιών αποκατάστασης.

Όμως η πρόοδος της ποινικής διερεύνησης των συνθηκών της βλάβης, των υπεύθυνων για την πρόκλησή της και της ευθύνης των προσώπων που συνετέλεσαν στη βλάβη, δεν αναστέλλει τις εκ του νόμου και της εργολαβικής σύμβασης υποχρεώσεις ούτε τα δικαιώματα των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας Αττικής και του αναδόχου για την αποκατάστασή της και τις προθεσμίες του άρθρου 157 του Ν.4412/2016 για την άσκησή τους και δεν αίρουν την υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής για εφαρμογή άμεσων μέτρων ύδρευσης της Αίγινας με  νερό αντίστοιχης ποσότητας και ποιότητας με αυτό που μετέφερε ο αγωγός, αφότου παραδόθηκε προς χρήση στο Δήμο Αίγινας,  μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.

 

ΕΠΕΙΔΗ η Περιφέρεια Αττικής έχει υποχρέωση να εξασφαλίζει την ύδρευση της Αίγινας με νερό αντίστοιχης ποσότητας και ποιότητας με αυτό που μετέφερε ο αγωγός, αφότου ο αγωγός παραδόθηκε προς χρήση στο Δήμο Αίγινας,  μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.

ΕΠΕΙΔΗ ο Δήμος Αίγινας έχει υποχρέωση να εξασφαλίζει την ύδρευση της Αίγινας με νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.

ΕΠΕΙΔΗ η  πρόοδος της ποινικής διερεύνησης των ευθυνών για τις βλάβες στο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας την 24.01.2024, δεν ματαιώνει, ούτε μεταβάλλει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας Αττικής και της Αναδόχου εταιρείας για την αποκατάσταση της βλάβης, σύμφωνα με το άρθρο 157 τον Ν.4412/2016 και την εργολαβική σύμβαση.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ

  • για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι κάτοικοι και  επισκέπτες της Αίγινας από την ποιότητα του νερού του δικτύου ύδρευσης από την 25.01.2024 έως σήμερα
  • για την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής της Αίγινας και της Περιφέρειας Αττικής να λάβουν μέτρα για την ύδρευση του νησιού με νερό κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, γεγονός που θέτει καθημερινά σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την υγεία των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, την ασφάλεια και υγιεινή των παρεχόμενων υπηρεσιών που σχετίζονται με την ύδρευση σε ολόκληρο το νησί, την ποιότητα του νερού που διοχετεύεται στις τοπικές καλλιέργειες και στην κατανάλωση από τα ζώα και πλήττει καίρια την τοπική οικονομία και τα νοικοκυριά,  δυσφημίζοντας την Αίγινα ως τουριστικό προορισμό, ενόψει μάλιστα της έναρξης, τις αμέσως επόμενες ημέρες, της τουριστικής περιόδου.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ

για την ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ως ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ εκτέλεσης του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης 

  • για την άμεση παροχή νερού κατάλληλης ποσότητας και ποιότητας, αμέσως μετά την διακοπή της λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού τον οποίο παρέδωσε προς χρήση στον Δήμο Αίγινας
  • για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης  του αγωγού

για ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

  • για την άμεση κάλυψη της Αίγινας με νερό κατάλληλο και ασφαλές για ανθρώπινη  χρήση,
  • για τη διασφάλιση ότι το νερό των γεωτρήσεων, που εισρέουν στο δίκτυο ύδρευσης και γενικά ότι το νερό του δικτύου ύδρευσης ελέγχεται τακτικά και τα αποτελέσματά του ανακοινώνονται με κατάλληλες οδηγίες για τις επιτρεπόμενες χρήσεις του,
  • για την υπεύθυνη και αξιόπιστη ενημέρωση του κοινού και των δημοτών εκ μέρους της δημοτικής αρχής σχετικά με το μείζονος σημασίας ζήτημα του νερού, κατά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους στην περιβαλλοντική πληροφόρηση σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες που απορρέουν από τη Σύμβαση του Άαρχους όπως έχει κυρωθεί και ισχύει στη χώρα μας με τον ν. 3422/2005 (ΦΕΚ Α’ 303) και των κανονιστικών διατάξεων που έχουν τεθεί σε ισχύ για την εφαρμογή του (κυα ΗΠ 11764/653/2006, ΦΕΚ Β΄ 327/17.3.2006, πδ/γμα 28/2015, ΦΕΚ Α’ 34/23.3.2015, κυα 9269/470/2007, ΦΕΚ Β’ 286/2.3.2007 κ.ά.),
  • για την μελέτη και κατασκευή/υιοθέτηση όλων των έργων και μέτρων που θα διασφαλίζουν τα ανωτέρω.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ την  Αναθέτουσα Αρχή, δηλαδή την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ως την μόνη αρμόδια, να επιμεληθεί για την εφαρμογή των διαδικασιών του αρ. 157 του Ν.4412/2016  για την αποκατάσταση βλαβών έργου στις προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος και ΝΑ ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΝΑΣ και ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ  ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ  :

1  Την Τεχνική Προσφορά του Αναδόχου.

  1. Τα  μέτρα που προβλέπονται στα τεύχη  δημοπράτησης και την εργολαβική σύμβαση για

u  την επίβλεψη και συντήρηση του αγωγού κατά την διάρκεια της λειτουργίας του 

u  την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της Αίγινας με ποσότητα και ποιότητα νερού αντίστοιχη της παροχής του αγωγού υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας του σύμφωνα και με τις απορρέουσες από την εργολαβική σύμβαση σχετικές υποχρεώσεις.

  1. 3. Τις ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΨΊΑΣ που έχει συντάξει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Πειραιά και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής ως αρμόδια Διευθύνουσα Υπηρεσία, οι οποίες πρέπει να αναφέρουν:

u  τα αίτια της βλάβης και εάν αυτή οφείλεται σε ανωτέρα βία,

u  τον  χρόνο και τις ειδικές συνθήκες από τις οποίες επήλθε η βλάβη,

u  την περιγραφή όλων των στοιχείων που έχουν εξακριβωθεί,

u  την ύπαρξη ή μη ευθύνης του αναδόχου προς αποφυγή ή μετριασμό της βλάβης, προσδιορίζοντας με λεπτομέρεια το είδος, την έκταση, τις συνέπειες και τη μορφή της βλάβης,

u  τον προτεινόμενο τρόπο και την δαπάνη που απαιτείται για την επανόρθωση της βλάβης.

  1. Την ΔΗΛΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ που η ΑΝΑΔΟΧΟΣ κατασκευάστρια εταιρεία έχει συντάξει και έχει υποβάλει στην Περιφέρεια Αττικής με ανάλογο περιεχόμενο αυτού της ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΥΤΟΨΊΑΣ.
  2. Το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της βλάβης.
  3. Την Τελική Πραγματογνωμοσύνη του κου Ηλία Σπ. Αλεξανδρή,
  4. Τον Προγραμματισμό των απαιτούμενων Ελέγχων, οι οποίοι καθίστανται αναγκαίοι και πρέπει να διεξαχθούν από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα που θα ορίσει η Εισαγγελία, ώστε να διαπιστωθεί αν η κακοτεχνία που παρουσιάστηκε στο συγκεκριμένο σημείο του αγωγού παρουσιάζεται ή υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί και σε άλλα σημεία του αγωγού.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι ΤΟ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Η ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑ.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι οι σύλλογοι που υπογράφουμε την παρούσα, έχουμε συστήσει Εθελοντική Τεχνική Επιτροπή Επιστημόνων, που έχει την πρόθεση να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας για τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων και την τήρηση των προβλεπόμενων νόμιμων διαδικασιών και τη διενέργεια όλων των απαραίτητων έργων και εργασιών σχετικά με τα θέματα των υποδομών ύδρευσης της Αίγινας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από το θεσμικό και συμβατικό πλαίσιο κατασκευής και συντήρησης του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας και την εν γένει κείμενη νομοθεσία,

ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΝΑΣ

  • να εξασφαλίσει αμέσως νερό κατάλληλο και ασφαλές για ανθρώπινη χρήση και κατανάλωση,
  • να πραγματοποιήσει αμέσως, εντός 24 ωρώναπό την κοινοποίηση της παρούσαςδειγματοληπτικό ποιοτικό έλεγχο του νερού σε κάθε γεώτρηση που έχει συνδεθεί με το δίκτυο ύδρευσης, αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης, να τις επαναλαμβάνει τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση και
  • να ανακοινώσει στην ιστοσελίδα του Δήμου Αίγινας τα αποτελέσματα των ποιοτικών ελέγχων του νερού με λεπτομερείς  οδηγίες  για τις επιτρεπόμενες χρήσεις του νερού,
  • να υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας η Μηνυτήρια Αναφορά που κατέθεσε ο Δήμαρχος Αίγινας  και να γίνειενημέρωση σχετικά με την εξέλιξή της,
  • να αποφασίσει την σύσταση Επιτροπής Τεχνικής Υποστήριξης του Δήμου προς αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης της Αίγινας, η οποία θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα ενδεδειγμένα μέτρα και ιδίως :   
  • τον καθορισμό των σημείων δειγματοληψίας για τον ποιοτικό έλεγχο του νερού και την συχνότητα διενέργειας αναλύσεων σύμφωνα και με την νέα Υπουργική Απόφαση (Δ1(δ)/ΓΠ οικ. 27829) για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3525 τεύχος Β’, στις 25 Μαΐου 2023 και κάθε άλλη σχετική νομοθεσία,
  • τους τρόπους και την συχνότητα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ποιοτικού ελέγχου του νερού και των συστάσεων για την χρήση αυτού (σύμφωνα πάντα και με την προαναφερθείσα νομοθεσία), ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών της Αίγινας,
  • τα ενδεδειγμένα έργα τα οποία πρέπει να πραγματοποιηθούν για την κάλυψη έκτακτων αναγκών ύδρευσης σε περίπτωση βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα σενάρια, όπως αυτό των  αυξημένων αναγκών ύδρευσης κατά τους θερινούς μήνες,
  • τα ενδεδειγμένα μέτρα παρακολούθησης της καλής λειτουργίας και  συντήρησης του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης, της δεξαμενής  αυτού, των σημείων σύνδεσης με υδροφόρο πλοίο, τις γεωτρήσεις του νησιού, κλπ.,
  • την έγκαιρη πρόβλεψη για όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε μετά την περίοδο ευθύνης του εργολάβου να είναι σε θέση ο Δήμος της Αίγινας να διαχειρίζεται το έργο,
  • τα ενδεδειγμένα μέτρα ανύψωσης του υδροφόρου ορίζοντα της Αίγινας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού σε περίπτωση βλάβης του αγωγού, αλλά και να επιτύχουμε την βελτίωση της ποιότητας του νερού που χρησιμοποιείται για τις καλλιέργειες.
  • να αναθέσει στις Υπηρεσίες του Δήμου, και εάν αυτές δεν διαθέτουν κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό να αναθέσει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εξειδικευμένο σύμβουλο ή συμβούλους για τα τεχνικά οικονομικά και νομικά ζητήματα της ύδρευσης της Αίγινας, και να υλοποιήσει τις μελέτες, τα έργα και τις προμήθειες που απαιτούνται για την διασφάλιση της αδιάλειπτης υδροδότησης του νησιού,
  • να ενημερώσει τους κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού για τα μέτρα που έχει λάβει η δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση της αυξημένης ανάγκης για κατανάλωση ύδατος ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου στο νησί,
  • και να ενημερώσει τους δημότες σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει, σύμφωνα και με τις συμβατικές αλλά και τις εκ του νόμου υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που τον βαρύνουν, για την αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών βλαβών του αγωγού ύδρευσης που θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπεια την εκ νέου διακοπή υδροδότησης του νησιού από τον αγωγό, ανεξαρτήτως από την χρονική στιγμή που αυτή τυχόν θα συμβεί (αρκεί να λάβουμε υπόψιν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας βλάβης κατά τους θερινούς μήνες).

ΚΑΛΟΥΜΕ την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά κα Ειρήνη Μαραγκάκη να συνεκτιμήσει την παρούσα καταγγελία -  διαμαρτυρία μας για τις τυχόν ποινικές ευθύνες λόγω της έλλειψης μέτρων ύδρευσης της Αίγινας σε περίπτωση βλάβης του αγωγού από την διοικητική παράδοση του έργου προς χρήση από την Περιφέρεια Αττικής στο Δήμο Αίγινας μέχρι την οριστική παραλαβή αυτού από την Περιφέρεια Αττικής και την έως  σήμερα έλλειψη χρονοδιαγράμματος αποκατάστασης της βλάβης και ημερομηνίας ολοκλήρωσης των σχετικών εργασιών. Την καλούμε επίσης να εξετάσει τις ευθύνες για την χρήση του νερού των γεωτρήσεων χωρίς την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ τον Πρωθυπουργό και τους  Υπουργούς: α) Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως, β) Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, γ) Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και δ) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κο Χρήστο Στυλιανίδη, καθώς και: τον Δ/ντή Σχεδιασμού και Διαχείρισης Υπηρεσιών Ύδατος της Γενικής Δ/νσης Υδάτων του ΥΠΕΝ κ. Λουκά Γεωργαλά, την Προϊσταμένη του Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών & Ελεγκτών ΥΠΕΝ, κα Σοφία Ελευθεριάδου, την Προϊσταμένη του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ κα Σταυρούλα Πουλή και τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), κ. Αθανάσιο Δαγούμα, να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την ύδρευση της Αίγινας με ασφαλές και κατάλληλο νερό ανθρώπινης χρήσης και κατανάλωσης και για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή ανάλογης βλάβης στο μέλλον.

Με ρητή επιφύλαξη παντός εν γένει νόμιμου δικαιώματός μας,

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

«Η ΑΙΓΙΝΑΙΑ» - Ο Διαχειριστής Γιώργος Μπόγρης – email: aeginaia@gmail.com

«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ» – Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Αγραπίδης - email: filoi.aiginas@gmail.com

«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ» - Ο Γ. Γραμματέας Ιωάννης Κληρονόμος - email: iklironomos911@gmail.com

«ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ» - Ο Πρ. Προέδρος Δημήτρης Τσιμπούρης email: takistsimp@yahoo.gr

«ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ» - Ο Πρόεδρος Βασίλης Λεούσης email:syllogosnaytikon.aig@gmail.com

 

Διαβάστε επίσης

Ανοιχτή Επιστολή της Αντιπολίτευσης προς τον Δήμαρχο Αίγινας για την ποιότητα του νερού: "Μην μας εμπαίζεται άλλο κ Ζορμπά"Αίγινα

Κλιμάκωνει την πίεση προς τον Δήμαρχο Αίγινας κ Γιάννη Ζορμπά αναφορικά με το κρίσιμο θέμα της ποιότητας του νερού που τρέχει στις βρύσες της Αίγινας, η δημοτική παράταξη της αντιπ...

Στην Αίγινα τα γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ με παρουσιάστρια την Χαρούλα ΑλεξίουΑίγινα

Η Δημοτική Επιτροπή του δήμου Αίγινας ενέκρινε την κάλυψη δαπάνης παροχής φιλοξενίας κινηματογραφικού συνεργείου για τα γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ με τίτλο "Η ιστορία της...

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης: Τι λέει για χρόνο επισκευής του αγωγού και τα αίτια της βλάβης - Καλά και κακά σενάρια...Αίγινα

Νέες διαστάσεις σε ότι αφορά τα αίτια της βλάβης στον υποθαλάσσιο αγωγό αλλά και τον χρόνο αποκατάστασης της ζημιάς, έδωσε ο κατασκευαστής Δημήτρης Κωνσταντινίδης, μιλώντας χθες το...

Η Ο.Μ του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας για την καταλλότητα του νερού και την ελλιπή ενημέρωση για τις αναλύσεις της ΠεριφέρειαςΑίγινα

                                          Την έντονη ανησυχία του για την καραλληλότητα του νερού της Αίγινας εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ο.Μ του ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, με αφορμή τις δια...

Αίγινα: Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του αγωγού - Mεγάλο στοίχημα η οριστική λύση - Γράφει ο Γιάννης ΠροβήςΑίγινα

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η αποκατάσταση της ζημιάς στον υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης της Αίγινας, καθώς ξεκίνησαν από χθες στην θαλάσσια περιοχής του Πέρανι της Σαλαμίνας οι...

Επιστολή του Σάκη Σακκιώτη προς τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη για την ιστορική πινακίδα του ΚυβερνείουΑίγινα

Με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, ο πρώην δήμαρχος Αίγινας Σάκκης Σακκιώτης ζητά την αποκατάσταση της αναμνηστικής πινακίδα...