ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλοι μαζί να καθαρίσουμε την Αίγινα

Σε κλίμα συνεννόησης και καλής διάθεσης  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 18.30 μ. μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας η προγραμματισμένη συνάντηση του Δημάρχου Αίγινας κ. Γ. Ζορμπά και του Αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Ν. Πτερούδη με τους επαγγελματίες του νησιού.

Θέμα της συνάντησης η καθαριότητα, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση. Στην ανοιχτή αυτή συνάντηση προσήλθαν πολλοί επαγγελματίες της πόλης, της ευρύτερης Αίγινας, αλλά και ιδιώτες. Το καυτό θέμα της καθαριότητας που έχει ταλανίσει τους κατοίκους της Αίγινας και έχει δυσφημήσει αρκετά το νησί ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, δείχνει όχι μόνο να απασχολεί τους κατοίκους αλλά και να υπάρχει διάθεση από όλους για να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν. Η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου γέμισε από ανθρώπους που δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της επίλυσης του.

Ο Δήμαρχος κ. Γ. Ζορμπάς  άνοιξε τη συζήτηση αναφερόμενος στα όσα έχουν γίνει στον τομέα αυτό τον πρώτο μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής αρχής. Έθεσε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως ότι σε ενάμιση μήνα θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη σχεδίου διαχείρισης από ειδικό μελετητή για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, αλλά και σχέδιο για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία των απορριμμάτων.

 

Ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Πτερούδης αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις πρώτες ενέργειες της υπηρεσίας καθαριότητας, στην ανακύκλωση η οποία θα ξεκινήσει το πολύ σε δύο μήνες. Ήδη από την ερχόμενη βδομάδα θα συγκεντρώνεται ο μεγάλος όγκος από χάρτινες κούτες και χαρτικά σε χώρο που διαμορφώνεται πίσω από το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, ως χώρος ενδιάμεσος συγκέντρωσης αυτών των υλικών και κατόπιν θα προωθείται στο χώρο της σκοτεινής. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των μπαζών που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μια νέα αντίληψη περισυλλογής τους. Υποσχέθηκε την τοποθέτηση νέων κάδων, όπως και την τοποθέτηση των καφέ κάδων, ενώ ο Δήμαρχος συμπλήρωσε ότι στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπεται και η λειτουργία μικρών  οικιακών κάδων  για κομπόστ.

Στην παρέμβαση της κ. Τ. Κανελά η οποία υπεραμύνθηκε τη διαφορετική χρέωση των επαγγελματιών για το θέμα των σκουπιδιών των επιχειρήσεων τους, ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει ήδη ανισότητα σε αυτό, ενώ προβλέπονται 12 κατηγορίες χρέωσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να χρεώνεται το ίδιο ένα κατάστημα Souvenir με ένα εστιατόριο ή super market.

 

Ο κ. Ν. Πτερούδης στη συνέχεια είπε πως ξεκινήσαμε την προσπάθεια να μην ρίχνουμε έξω από τους κάδους. «Εδώ και δεκαπέντε μέρες οι κάδοι είναι άδειοι, η προσπάθεια είναι συλλογική. Θα πρέπει να βγάλουμε τη ρετσινιά ότι η Αίγινα είναι βρώμικη. Οι μέχρι τώρα λειτουργία  της τηλεφωνικής γραμμής για τη δωρεάν αποκομιδή μεγάλου όγκου σκουπιδιών έχει επιτύχει. Συνέχισε λέγοντας ότι όλο το χρόνο μεταφέρονται στη Φυλή 9.000 τόνοι σκουπιδιών, εκ των οποίων το 20% είναι ανακυκλώσιμα. Αν προχωρήσει η ανακύκλωση – πρόσθεσε- το όφελος για το Δήμο θα είναι 120 έως 130.000 ευρώ με αποτέλεσμα ο Δήμος και οι επαγγελματίες να χρεώνονται λιγότερο.

Τέλος ο κ. Πτερούδης ανακοίνωσε πως θα σταλεί  τις επόμενες μέρες επιστολή ενημέρωσης για το σύστημα και τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί, και συμπλήρωσε πως αυτό θα ξεκινήσει από τα σχολεία.

  Στη συζήτηση που ακολούθησε όλοι δήλωσαν ικανοποιημένοι για την πρωτοβουλία του Δήμου να προκαλέσει αυτή τη συνάντηση και  υπογράμμισαν τη χρησιμότητα αυτής της πρωτοβουλίας να γίνει  με την έναρξη της θητείας της νέας Δημοτικής αρχής και αναγνώρισαν  τα ήδη θετικά αποτελέσματα. Ο ειδικός σύμβουλος καθαριότητας κ. Ν. Πανταζής πήρε πολλές φορές το λόγο για να δώσει διευκρινίσεις για τις προσπάθειες της υπηρεσίας καθαριότητας.

 

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση της κ. Κανελά η οποία έθεσε το ερώτημα αν έχει  υπολογιστεί το κόστος ανά επαγγελματία ή ιδιώτη, ενώ πρότεινε οι επαγγελματίες να επωμιστούν το κόστος της αποκομιδής των δικών τους σκουπιδιών.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σ. Λαμπαδάριος πρότεινε  την ενοικίαση κοντέινερ για  τη συγκέντρωση των σκουπιδιών σε πολλές περιοχές  του νησιού.

Η κ. Χατζηαλεξιάδου αναρωτήθηκε αν θα υπάρξει ανταποδοτικό όφελος για το Δήμο από την ανακύκλωση. Στην συζήτηση συμμετείχαν πολλοί επαγγελματίες και ιδιώτες όπως ο κ. Μ. Παπαδόπουλος, κ. Σχοινοχωρίτης, ο κ. Κ. Γκρινέζος, ο κ. Κραουνάκης, ο κ. Τσιμπούρης, ο κ. Χατζηπέρης και οι εκπαιδευτικοί κ. Π. Ιωάννου και Αρχοντούλα Γεωργοπούλου.

Πολλοί ήταν αυτοί που τόνισαν την ανάγκη καθιέρωσης ωραρίου αποκομιδής των σκουπιδιών, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Π.  Μεθενίτης στην παρέμβαση του δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος για τις μέχρι τώρα προσπάθειες του Δήμου και τόνισε ότι πλέον έχουμε Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και όχι Κοινωνικών Μέσων Δικτύωσης και τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών.

 

Η συνάντηση έκλεισε με την κ. Χατζηαλεξιάδου που είπε πως πρώτη φορά το νησί είναι καθαρό για αυτό όλοι πρέπει να σας πούμε «μπράβο» απευθυνόμενη  προς τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο, και  τον κόσμο να χειροκροτεί.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απουσία Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης. Παρόντες ήταν μόνο ο κ. Π. Μεθενίτης και από την παράταξη του κ. Φ. Τζίτζη ο κ. Σ. Λαμπαδάριος. Από την πλειοψηφία παρόντες ο κ. Γ. Σκαλτσιώτης, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά, ο κ. Δ. Καραγιάννης, ο κ. Σ. Θεριανός, η κ. Μ. Κουκούλη  καθώς και οι πρόεδροι  των Κοινοτήτων του νησιού, κ. Π. Κασιμάκης, Μ. Γιαννούλης.

Τέλος παρόντες ήταν και πολλοί υπάλληλοι του τομέα καθαριότητας  του Δήμου.

Η επιτυχημένη συνάντηση έκλεισε σε κλίμα  καλής διάθεσης για συνεργασία. Κι αυτό φάνηκε από τις συζητήσεις που ακολούθησαν έξω από το Δημοτικό Θέατρο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση και προτάσεις για την Τουριστική προβολή της Αίγινας με τον Γ.Γ. του ΕΟΤ Δ. ΦραγκάκηΑίγινα

Εκδήλωση για την «Τουριστική προβολή και Αναβάθμιση του Τουριστικού προϊόντος της Αίγινας» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου και ώρα 17.00 με πρωτοβουλία  της Ένωσης Ξενοδόχ...

 «Κάποτε στον Πειραιά», παρουσίαση βιβλίου το Σάββατο στο Λαογραφικό Μουσείο ΑίγιναςΑίγινα

Μια βαθιά βουτιά στον παλιό Πειραιά υπόσχεται στον αναγνώστη του το βιβλίο του Πέτρου Κυρίμη: «Κάποτε στον Πειραιά» που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινα...

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία για τους κάδους των σκουπιδιών στην ΚυψέληΑίγινα

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία είχε ο Πρόεδρος  της Κοινότητας της Κυψέλης. Τοποθέτησε  μια καλαίσθητη "περίφραξη" στους δύο κάδους σκουπιδιών που βρίσκονται κάτω από το κοιμητήριο της...