ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επίσκεψη στις υπόγειες στοές και τα σπήλαια της Αίγινας

Για τους παλαιότερους Αιγινήτες η ύπαρξη των υπόγειων στοών, των υδάτινων δεξαμενών καθώς και πολλών σπηλαίων δεν ήταν απλά γνωστή αλλά και μέσα στην καθημερινότητα τους, αφού πολλά τέτοια σημεία χρησίμευσαν σε άλλες εποχές είτε ως καταφύγια, ή διόδους επικοινωνίας. Πέρα από τους θρύλους και τους μύθους που δίνουν άφθονο υλικό για να ξεκινήσει κάποιος την έρευνά του, υπάρχουν καταγεγραμμένες πληροφορίες αλλά και επιστημονικά στοιχεία στις μελέτες της αείμνηστης ιστορικού Γωγώς Κουλικούρδη.

 

 

Πολλοί έχουν ασχοληθεί με αυτό  το θέμα και έχουν αρθρογραφήσει σχετικά όπως ο κ.Κούλης Μοίρας, ο οποίος σε μελέτη του δίνει πολλά και σημαντικά στοιχεία για τις υπόγειες διαδρομές του νερού, τα υδραγωγεία και τα πηγάδια  της Αίγινας.

 

Σε αυτό το υλικό ήρθε να προστεθεί και η ομιλία – παρουσίαση του κ. Παναγιώτη Δευτεραίου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 20.30 το βράδυ.

 

Στη κατάμεστη αυλή, μια που το θέμα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, ο κ. Δευτεραίος ξεδίπλωσε το υλικό από τις επισκέψεις του σε σπήλαια, καταθέτοντας πολλά νέα στοιχεία και φωτογραφίες τόσο από την υπόγεια διαδρομή στον Κοντό, αλλά και από το σπήλαιο στον «Μπουρδέχτη» της Χρυσολεόντισσας αλλά και το σπήλαιο και τις υπόγειες στοές  της Παλαιάς Χώρας.

 

Η εξαιρετική ομιλία βασίστηκε και στο υλικό που έχει τυπώσει και κυκλοφορήσει η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου Αίγινας από την εργασία της «Οι σουβάλες  της Αίγινας».

 

 

Την επόμενη ημέρα Κυριακή 25/8 με επικεφαλής τον κ. Δευτεραίο και την κ. Φ. Αλυφαντή μια μεγάλη ομάδα επισκέφτηκαν τον Μπουρδέχτη αλλά και την είσοδο της υπόγειας στοάς στην Παλαιά Χώρα.

 

Και οι δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία ήταν ενταγμένες στις προ- φεστιβαλικές εκδηλώσεις  του 11ου Φεστιβάλ Φιστικιού.

 

Πηγή φωτογραφιών: Aegina Fistiki Fest  σελίδα στο Facebook

Διαβάστε επίσης

Ο Paul Walker στην TortugaΑίγινα

Με τεράστια επιτυχία συνεχίζεται στο Artcafe Winebar Tortuga, στην πόλη της Αίγινας, η έκθεση ζωγραφικής 'Geometries III' του ζωγράφου Paul Walker. Οι τρείς μεγάλοι πίνακες από τη ...

Αίγινα: Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ για τα τρέχοντα δημοτικά ζητήματαΑίγινα

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με την ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ για την ΑΙΓΙΝΑ, για τα τρέχοντα δημοτικά ζητήματα: Πραξικοπηματική καταστρατήγηση της λαϊκής βούλησης πραγματοποιήθηκε με τι...

Ημερίδα στην Αίγινα: «Φιστίκι Αίγινας & Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στην καλλιέργεια και παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού»Αίγινα

Ημερίδα με τίτλο «Φιστίκι Αίγινας Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στην καλλιέργεια και παραγωγή του κελυφωτού φιστικιού» το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, ώρες 9:30-14:00 στο Λεούσειο Ί...