ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά η τελική διάσκεψη του “Depart”

Πραγματοποιήθηκε στο Φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η τελική διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Depart”, στο οποίο ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει ως εταίρος, με στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην κοινότητα.

Το πρόγραμμα “Depart” εφαρμόστηκε σε τέσσερις πόλεις της Ευρώπης - Πειραιά, Αβετζάνο Ιταλία, Τζιρόνα Ισπανία και Oborishte (Σόφια Βουλγαρία) στο πλαίσιο δημιουργίας ενός δομημένου διαύλου επικοινωνίας των Αρχών με πρόσφυγες και μετανάστες για τις πολιτικές που τους αφορούν. Παράλληλα μέσω του προγράμματος ενισχύεται η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων παρέχοντας εκπαίδευση και ενδυνάμωση στους μετανάστες προκειμένου να αναπαραχθεί το μοντέλο SAT (Αυτο-συνηγορίας).



Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων και Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Καρύδης Δημήτρης σε δήλωσή του τόνισε ότι: «Ο Δήμος Πειραιά συμμετείχε στο Πρόγραμμα «Depart» ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων με τους φορείς που επηρεάζουν τη χάραξη πολιτικής είτε είναι της Αυτοδιοίκησης ή της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Στόχος μας είναι να αναδειχθούν, να συζητηθούν και να επιλυθούν τα προβλήματα που καταγράφονται στη ζωή των ανθρώπων αυτών».
Παράλληλα ο κ. Καρύδης αναφέρθηκε και στη συνεργασία του Δήμου με το Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης, υπογραμμίζοντας: «Ο Δήμος, στο πλαίσιο του «Depart» και σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, ζήτησε από τον Δικηγορικό Σύλλογο να στηρίξει τις προσπάθειες του με εξειδικευμένους νομικούς, πράγμα το οποίο και το έπραξε και για αυτό τον ευχαριστούμε θερμά».



Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ηλίας Κλάπας ανέφερε σε δήλωσή του: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δήμου και του αντιδημάρχου Δημήτρη Καρύδη. Συμμετέχει στις προσπάθειές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προσφέροντες την τεχνογνωσία που έχουν οι δικηγόροι για τα ζητήματα των δικαιωμάτων γνωρίζοντας τόσο τον κανόνα όσο και την κατάσταση στο πεδίο».

Η υπεύθυνη του Προγράμματος «Depart» εκ μέρους του Δήμου Πειραιά κα. Σοφία Κρανά μεταξύ άλλων τόνισε: «Εφαρμόσαμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Depart» ώστε να δώσουμε φωνή στους πρόσφυγες και στους μετανάστες όχι μόνο για να ακουστούν αλλά και για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους φορείς που χαράσσουν τη μεταναστευτική πολιτική. Και αυτό γιατί κάποιες αποφάσεις λαμβάνονται για αυτούς χωρίς όμως τη συμμετοχή τους».



Ο συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων κ. Στεφανόπουλος Γιώργος δήλωσε πως «η ενδυνάμωση των ομάδων Συνηγορίας αναδεικνύεται ως χρήσιμο εργαλείο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ευημερίας των εκτοπισμένων ατόμων. Διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διαδικασία συμπερίληψης, επιτρέποντας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περιηγηθούν στα σύνθετα νομικά πλαίσια και να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους στην κοινωνία υποδοχής. Παρέχοντας στις ομάδες αυτές κατάρτιση σχετική με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους νόμους της χώρας υποδοχής, μπορούμε να τις ενδυναμώσουμε και να προωθήσουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κα Sonia Parella κοινωνιολόγος και καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας και ο κ. Massoud Sharifi κοινωνιολόγος και συνεργάτης λέκτορας του Πανεπιστημίου Μπαρτσελόνας UAB ανέφεραν ότι «το (UAB) είναι ένα κορυφαίο δημόσιο πανεπιστήμιο με ισχυρό διεθνή προσανατολισμό, ιδιαίτερα αφοσιωμένο στην προώθηση της κινητικότητας, της συνεργασίας και της σύλληψης ταλέντων. Φημισμένο για την αριστεία του στην έρευνα και τη δέσμευσή του για διδασκαλία υψηλής ποιότητας, το UAB αποτελεί ίδρυμα αναφοράς στην Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ακαδημαϊκή διδασκαλία στο UAB διακρίνεται από την πολυεπιστημονική προσέγγισή της και συνδέεται περίπλοκα με πολυάριθμες ερευνητικές δραστηριότητες. Για τους ερευνητές, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες που βιώνουν οι ομάδες αυτοσυνηγορίας, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς τον προβληματισμό σχετικά με τη διεύρυνση των ορίων της ιθαγένειας και συμβάλλουν στην επανεξέταση της δημοκρατίας με ένα πιο περιεκτικό όραμα».



Ο υπεύθυνος του προγράμματος «Depart» εκ μέρους του Avezzano της Ιταλίας κ. Stefano Calorδήλωσε ότι «Το έργο DEPART αντιπροσωπεύει ένα πολύ ισχυρό παράδειγμα τοπικής ένταξης βασισμένο στη βοήθεια της τοπικής κοινότητας. Το μοντέλο των Ομάδων Αυτοσυνηγορίας, με τη βοήθεια ειδικών οργανώσεων και με τη θεμελιώδη υποστήριξη των τοπικών αρχών, μπορεί πραγματικά να αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο υπεύθυνος εκ μέρους του Δήμου Avezzano κ. Ennio Ferzoco τόνισε: «Το έργο αντιπροσωπεύει ένα αρχικό αλλά σημαντικό βήμα προς τη συμμετοχή των μεταναστών χωρίς αποκλεισμούς στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Προσωπικά, η υλοποίηση αυτού του έργου ήταν σημαντική τόσο γιατί οδήγησε στη δημιουργία κάποιων πρακτικών εργαλείων για την υπόθεση αλλά και λόγω της ικανότητάς του να φέρει στο φως θέματα που συχνά αγνοούνται στην περιοχή».



Ο κ. Umberto Bettarini από την εταιρεία ARES20 του Avezzano, δήλωσε ότι «πιστεύουμε ότι κάνοντας ορατά τα δικαιώματα των περισσότερων ανθρώπων, που παρά το γεγονός ότι ζουν δίπλα μας για δεκαετίες, εξακολουθούν να είναι αόρατοι, αντιπροσωπεύει μια προτεραιότητα από την οποία δεν μπορούμε πλέον να ξεφύγουμε για μια πραγματικά ελεύθερη, υποστηρικτική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη».

Η κα Catarina Alves από την οργάνωση Asocolgi της Ισπανίας δήλωσε πως «το Derart είναι το μοντέλο κοινωνικοπολιτικής συμμετοχής και ενδυνάμωσης που έκανε ορατούς και έδωσε φωνή στους μετανάστες και τους πρόσφυγες προκειμένου να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η συμπερίληψη και η ένταξή τους στην Girona’’.



Η κα Radostina εκ μέρους του Συμβουλίου για γυναίκες προσφύγισσες στην Βουλγαρία δήλωσε πως «Στην Βουλγαρία έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα με την έναρξη μιας δεύτερης προσπάθειας για να ενισχυθούν οι φωνές των προσφύγων και των μεταναστών σχετικά με πολιτικές που τους επηρεάζουν βαθιά. Οι δραστηριότητες του έργου έδωσαν την ευκαιρία να κινητοποιηθούν οι κοινότητες και να αναζητηθεί μια λύση που προέρχεται από αυτές. Η ίδρυση της ομάδας αυτοσυνηγορίας διευκόλυνε την άμεση εμπλοκή μεταξύ των τοπικών αρχών και των ατόμων, αντιπροσωπεύοντας μια κομβική ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο. Η συνέχιση αυτής της πρακτικής είναι επιτακτική, καθώς διατηρεί αυτή τη ζωτική σύνδεση και διασφαλίζει τη συνεχή συνεργασία για τη χάραξη πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς».

Ο Πρόεδρος του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών κ. Νίκος Αγαπάκης δήλωσε ότι «Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά χαιρετίζει και συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια θεσμοθετημένων φορέων αλλά και του ίδιου του Μεταναστευτικού Πληθυσμού που ζει στην Ελλάδα με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση και τη χειραφέτησή του σε σχέση με τα Κοινωνικά και Πολιτικά του δικαιώματα.
Η Ελλάδα σαν χώρα πρώτης υποδοχής και εισόδου οφείλει να ακολουθεί και να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο όσο και να ενισχύει την ιδέα της Πολυπολιτισμικότητας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ιστορικό της παρελθόν, τη γεωγραφική της θέση και την οικονομική της ανάπτυξη και ευημερία».


Από τον Δήμο Πειραιά στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν: ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Γεώργιος Βίτσας, η Δημοτική Σύμβουλος κα Ελίνα Βερυκάκη, η πρώην Γραμματέας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κα Βάνα Μελά, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Μακρής και ο Πρόεδρος της Δομής Ασυνόδευτων Ανηλίκων ‘ΖΕΥΞΙΣ’ κ. Παναγιώτης Νίκας.

Διαβάστε επίσης

Απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά επί του κατατεθέντος νομοσχεδίου για τους Ποινικούς ΚώδικεςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

    Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο κατατεθέν νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες, εκφράζει με απόφασή του το Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, επισημαίνοντάς μεταξύ άλλω...

Γλυφάδα: Το κίνητρο του δράστη για το μακελειό – Το τελεσίγραφο που πυροδότησε την δολοφονική μανία τουΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Μετά το πρώτο σοκ της είδησης για το  μακελειό  με τους τέσσερις νεκρούς στη  Γλυφάδα , αυτό που όλοι άρχισαν να αναζητούν είναι το κίνητρο του δράστη. Τι συνέβη και ο 76χρονος Αιγ...

Μακελειό στη Γλυφάδα: 4 οι νεκροί, η ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής, ο συνιδιοκτήτης κι ένας υπάλληλος – Αυτοκτόνησε ο δράστηςΕλλάδα

Αποφασισμένος για όλα ήταν ο 70χρονος ο οποίος λίγο μετά τις 10 το πρωί εισέβαλε σε ναυτιλιακή εταιρεία στην Γλυφάδα προκαλώντας μακελειό. Ο δράστης και στη συνέχεια – όπως δείχνου...

Συναγερμός στη Γλυφάδα: Πυροβολισμοί σε ναυτιλιακή εταιρεία – Πληροφορίες για τραυματίεςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία, καθώς το πρωί της Δευτέρας ένας ένοπλος εισέβαλλε μέσα σε ναυτιλιακή εταιρεία της Γλυφάδας και άνοιξε πυρ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες...

Έρχεται το «Καρναράλι» του Αλίμου: Πάρτε μέρος στο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρούΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Αν βαρεθήκατε τη μονοτονία των ημερών, ενώ η ψυχή σας λαχταρά παιχνίδι και περιπέτεια, αδράξτε την ευκαιρία και πάρτε μέρος στο «Καρναράλι», στο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού που δι...

Γλυφάδα: Απίθανη πτήση με drone πάνω από το παραλιακό μέτωπο (VIDEO)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Μία νέα πραγματικότητα για τη Γλυφάδα, αποτελούν ο πεζόδρομος και ο ποδηλατόδρομος από τον Άγιο Κοσμά μέχρι και τα Αστέρια. Χιλιάδες άνθρωποι, ελεύθερα και ανεμπόδιστα θα μπορούν ν...

Δήμος Πειραιά: Τηλεδιάσκεψη για την υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Aπό το Νέο Φάληρο έως το λιμάνι Ο Δήμαρχος Πειραιά  Γιάννης Μώραλης  συμμετείχε την Παρασκευή σε ευρεία τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών  Χρήστου Σταϊκούρα , με θέμ...

Καρέας-Ελληνικό σε 10 λεπτά: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο έργο!ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

newsautoteam Η Σήραγγα της Ηλιούπολης θα σώσει την Αθήνα, από το καθημερινό κυκλοφοριακό κομφούζιο.   Στο στάδιο της τελικής ωρίμανσης φαίνεται να βρίσκεται και επίσημα το  μεγάλο ...

Πειραιάς: Το φορτίο με μπανάνες είχε και κοκαΐνη αξίας 2,8 εκατ. ευρώ (βίντεο)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Νέο «χτύπημα» στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου από τελωνειακούς ελεγκτές της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων , με τη συμβολή του Τμήματος Δίωξης  Ναρκωτικών  του  ΣΔΟΕ  Αττική...