ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλη συμμετοχή-έκπληξη στις εκλογές, ψήφισαν πάνω από 10.000 μέλη έως τις 10 π.μ.

Αν η ψηφοφορία στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό, πιθανά εξαψήφιος ο αριθμός των ψηφοφόρων.
 
 

Σε εξέλιξη από το πρωί βρίσκονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή να ξεπερνά κάθε προσδοκία, αφού ήδη έως τις 10 το πρωί είχαν ψηφίσει τουλάχιστον 10.000 μέλη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από το 25% έως 30% όσων έχουν ψηφίσει έως τώρα είναι νέα μέλη.

Ακόμα, ο ρυθμός της ψηφοφορίας, αυτή τη στιγμή, είναι 150 ψήφοι ανά λεπτό. Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 20:00 και, μέχρι αυτή την ώρα, σε 513 εκλογικά τμήματα που έχουν ανοίξει, έχουν ψηφίσει 10.000 μέλη στην Ελλάδα και 500 στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή ξεπερνούν, με αυτά τα δεδομένα, ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αφού - όπως όλα δείχνουν - θα ψηφίσουν πάνω από 100.000 άτομα.

Ποιοι και πώς ψηφίζουν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν οριστεί πάνω από 500 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα ανά την Ελλάδα, ακόμα και αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή βίζα ή μπλε βεβαίωση.

Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17, οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Επισημαίνεται πως για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έχουν εγγραφεί στον iSyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.

Δείτε εδώ αναλυτικά τη λίστα με όλα τα εκλογικά κέντρα ανά την Ελλάδα.

Πότε και πού ψηφίζουν οι υποψήφιοι πρόεδροι

Η Έφη Αχτσιόγλου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1) στις 10:00.

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου, (Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου Περιστερίου, Καραθεοδωρή 1), στις 12:30.

Ο Νίκος Παππάς άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καισαριανής (Δημαρχείο Καισαριανής, αίθουσα εκδηλώσεων, Βρυούλων 125 & Φιλαδελφείας) στις 8:45.

Ο Στέφανος Τζουμάκας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Καλλιθέας (Σχολικό Συγκρότημα Αγίου Νικολάου, Λεωφόρος Ελ. Βενιζέλου 175) στις 12:00.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό Κέντρο Νέας Ιωνίας (1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας, Κρήτης 77, Νέα Ιωνία) στις 13:00.

Η στρατηγική των πέντε υποψηφίων

Η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε το στίγμα της όταν, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, τόνισε πως «δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική», εξηγώντας πως «η πολιτική είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, γιατί επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, και ως τέτοιο σοβαρό ζήτημα πρέπει να τη διαφυλάξουμε».

Και έχει μιλήσει για έναν ΣΥΡΙΖΑ ως «ένα κόμμα κοινωνικό, ένα κόμμα σύγχρονο και παρεμβατικό, ένα κόμμα ανοιχτό, ένα κόμμα που θα νιώθει άνετα να ακούει και να συνομιλεί, ένα κόμμα που θα νιώθει πάνω από όλα υποχρεωμένο να συγχρονίζεται με τις διεκδικήσεις του κόσμου της μισθωτής εργασίας, του νεανικού ριζοσπαστισμού, των νέων κοινωνικών κινημάτων, των πιο ελπιδοφόρων ρευμάτων σκέψης και επιστημονικής αναζήτησης. Αυτή είναι η κοινωνική δυναμική που μπορεί να μας εξοπλίσει για τις μάχες που έρχονται. Ή που μάλλον ήδη είναι εδώ».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, με δυναμική είσοδο στο παιχνίδι της διεκδίκησης της ηγεσίας της Κουμουνδούρου, έδειξε να απευθύνεται, με την αξιοποίηση στο μάξιμουμ των social media, σε νέους αλλά και σε όλους εκείνους τους πρώην και νυν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που για τους δικούς τους λόγους σκέφτονταν να μην πάνε στις κάλπες της εσωκομματικής αναμέτρησης. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας του είναι η ανάπτυξη της άποψης πως αυτός μπορεί από την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αντιταχθεί και να συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μίλησε για ένα νέο κόμμα από την αρχή με την αξιοποίηση των ικανών στελεχών. «Δεν θα αρχίσω καινούργιο κόμμα. θα αρχίσω καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης στο μήνυμα του για τις εσωκομματικές εκλογές, απαντώντας σε όσους τον «σκιαγράφησαν» ως μη ενωτικό και ως ένα πρόσωπο που δημιουργεί αναταράξεις. ««Καθαρές κουβέντες. Αν κερδίσω στις εκλογές του κόμματος, θα έχω για όλα τα στελέχη ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τη σύγχρονη Αριστερά του μέλλοντος. Αν χάσω, θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ και θα προσφέρω όσο μπορώ» δήλωσε ο ίδιος.

Ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε με την υποψηφιότητα του ως το πρόσωπο εκείνο που είναι το πιο κατάλληλο προκειμένου να κάνει πράξη τη στρατηγική διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο που είχε χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας. «Είμαστε το κόμμα της σύγχρονης αριστεράς που εκτείνεται από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο» δήλωνε ο ίδιος, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να αναδιπλωθούμε και να στείλουμε σήμα ότι δεν επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε τους κεντρώους ψηφοφόρους».

Στο μήνυμα για την εκλογική μάχη ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του Νίκου Παππά: «Επιβεβαιώνουμε την ταυτότητα που αποτυπώσαμε από το 2019. Είμαστε η αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Η πλουραλιστική ταυτότητά μας πάει από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Δε θα κάνουμε τη χάρη στους πολιτικούς μας αντιπάλους να αυτοπεριοριστούμε και να αναδιπλωθούμε».

Ο Στέφανος Τζουμάκας με την υποψηφιότητα του, σε μεγάλο βαθμό με συμβολικά χαρακτηριστικά, θέλησε να δηλώσει την κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός πολιτικού μηνύματος που θα περιέχει πολιτικό περιεχόμενο, μιλώντας για πολιτική ενότητα, πολιτική αυτονομία αλλά και το να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα λαϊκό κόμμα.

«Χρειαζόμαστε σωστές επιλογές, επάρκειες και αρχές, ως μέρος λύσεων και όχι ως παράγοντες συνέχισης των πολιτικών της ήττας και των κρίσεων» τονίζει ο ίδιος στο μήνυμα του για την εσωκομματική κάλπη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμεινε στην παραγωγή πολιτικής μιλώντας για «ένα κόμμα συγκροτημένο, δημοκρατικό, με όργανα που λειτουργούν, με συλλογική λειτουργία, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Ένα κόμμα με καθαρή ταυτότητα, υπερήφανο για τις ιδέες του». Το τρίπτυχο «Αξιόπιστα, Ενωτικά, Αριστερά» αντικατοπτρίζει την ουσία της υποψηφιότητας του, τονίζοντας ο ίδιος πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς».

Στο μήνυμα του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει λόγο για την ανάγκη της χώρας για «ένα μεγάλο θεσμικό, οικονομικό και πολιτισμικό άλμα». Για πράγματα που «δεν μπορεί να γίνουν χωρίς εμάς, χωρίς την επιστροφή ενός ανανεωμένου ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», υπογραμμίζοντας «παρά τα λάθη μας, εμείς είμαστε το νέο» και τονίζοντας: «Υπερασπιζόμαστε την αριστερή μας ταυτότητα και επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο αλλαγών με πλειοψηφική δυναμική».

Διαβάστε επίσης

Ακυρώνεται η παρουσία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ- Ανατροπή λόγω των μεγάλων καταστροφώνΜπάμπης Κανατσίδης

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα. Δεν ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου θα γίνουν στα μέσα τη...

Ρεκόρ θερμοκρασιών, πάνω από 30 βαθμοί Κελσίου, καταγράφονται τον Σεπτέμβριο στη χώραΜπάμπης Κανατσίδης

Το καλοκαίρι τελείωσε, αλλά ασυνήθιστη ζέστη εξακολουθεί να επικρατεί σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας αυτήν την εβδομάδα, με το θερμόμετρο να αγγίζει σχεδόν τους 39 βαθμούς Κελσίου στο...

Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Δημήτρης ΚουτσούμπαςΜπάμπης Κανατσίδης

Στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματά εισήχθη εκτάκτως σήμερα το πρωί ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες ο γγ του ΚΚΕ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με...

Εντοπισμός και διάσωση 16 ατόμων και σύλληψη ενός διακινητή στη ΧίοΜπάμπης Κανατσίδης

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Χίου, για την ύπαρξη αλιευτικού σκάφους με ικανό αριθμό επιβαινόντων στη θαλάσσια περιοχή «Αγία Κυριακή» νήσου Ψαρών. Άμεσα στo  σημ...

Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-ΧριστοδουλίδηΜπάμπης Κανατσίδης

Την πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο, μετά την επανεκλογή του, πραγματοποιεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ, μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αυτοδυναμία της πολιτικής του κεφαλαίουΜπάμπης Κανατσίδης

«Αυτή η μεγάλη κόκκινη, κατακόκκινη συγκέντρωση λαού και νεολαίας εδώ στην Αθήνα επιβεβαιώνει ότι το θετικό βήμα που έγινε το Μάη, τώρα μπορεί να γίνει άλμα. Με την ακόμα μεγαλύτερ...

Τσαπανίδου: Έχουν αποφασίσει στη ΝΔ να τερματίσουν την προπαγάνδα σε αυτές τις εκλογέςΜπάμπης Κανατσίδης

Για προπαγάνδα κατηγορεί τον εκπρόσωπο της ΝΔ, Άκη Σκέρτσο, η Πόπη Τσαπανίδου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του για την έμμεση φορολογία. «Έχουν αποφασίσει στη ΝΔ να τερματίσουν την π...

Αίγινα: Νέα διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης άδειας πλόων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σκαφών.Μπάμπης Κανατσίδης

Από  το Λιμεναρχείο Αίγινας δημοσιεύεται η νέα διαδικασία απόκτησης άδειας  ή ανανέωσης πλόων επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σκαφών.   ΘΕΜΑ: «Έκδοση και ανανέωση αδειών εκτέλεσης...