ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"Μάστιγα" το νοθευμένο ελαιόλαδο – Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας

Γιατροί και χημικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους στην υγεία από την κατανάλωση νοθευμένων λαδιών

 

Οι χημικές αναλύσεις των τελευταίων ημερών στα "ελαιόλαδα" αποκαλύπτουν ασυνειδησίες εγκληματικές για την υγεία.

Σπείρες και επιτήδειοι φιλτράρουν χρησιμοποιημένα ηλιέλεα, που ήδη έχουν τηγανιστεί, βάζουν χρώμα για να ξεγελάσουν οπτικά και στη συνέχεια τα συσκευάζουν με σήματα πασίγνωστων εταιρειών, πριν τα διοχετεύσουν στην αγορά ως έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, με χαμηλή οξύτητα.

Γιατροί και χημικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους στην υγεία από την κατανάλωση τέτοιων νοθευμένων λαδιών.

«Ευθύνονται για μία σειρά από χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και διάφορες μορφές καρκίνου», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Δημήτρης Γρηγοράκης.

 

Το χρώμα αποκαλύπτει την αλήθεια

Όπως αποκαλύπτει στο Live News ο υπεύθυνος εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη, από τη μέρα που οι τιμές του ελαιόλαδου άρχισαν να ανεβαίνουν, οι διαπιστωμένες περιπτώσεις νοθείας εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Ο επίτιμος καθηγητής χημείας του Αριστοτελείου εξηγεί τί κάνουν σπείρες το τελευταίο διάστημα για να νοθεύσουν λάδια χαμηλής ποιότητας και να τα πλασάρουν ως παρθένα ελαιόλαδα.

 

«Βλέπουμε το σώμα μας να αποκτά συπτώματα γήρανσης»

Παρά το γεγονός ότι βλέπουμετα δείγματα χρωματικά να μοιάζουν, όταν εκτεθούν σε λευκό φως ημέρας αποκαλύτεται η αλήθεια.

«Το παρθένο ελαιόλαδο έχει χρώση πορτοκαλί και το νοθευμένο πράσινο», επισημαίνει ο κ. Νικόλαος Μενάδης.

 

Παρά τις συλλήψεις και τους ελέγχους που συνεχίζονται, οι επιτήδειοι όπως φαίνεται συνεχίζουν τη δράση τους απτόητοι.

Κάποιοι φέρνουν ηλιέλαιο από τη γειτονική Βουλγαρία και το συσκευάζουν στην Ελλάδα, όπως έκαναν πατέρας και γιος σε εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, και άλλοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια, με λάδια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

«Βλέπουμε το σώμα μας να αποκτά συπτώματα γήρανσης, τα οποία αφορούν τόσο την εξωτερική μας εμφάνιση, όσο και τα εσωτερικά μας όργανα», τονίζει ο κ. Γρηγοράκης.

Η χημικός, Ιφιγένεια Χριστοπούλου, μιλώντας στο LIVE NEWS, αναφέρει ότι «πολλές φορές βάζουν χρώμα στο ηλιέλαιο. Άλλες φορές βάζουν ποσοστά ηλιέλαιο ή σπορέλαιο στο παρθένο ελαιόλαδο».

«Η οξύτητα, που είναι ένας δείκτης του ποιοτικού φετινού ελαιόλαδου είναι πολύ χαμηλή, οπότε δεν είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε αν είναι φετινό ή όχι», καταλήγει.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία για τον κορωνοϊό – Εντός της μέρας η ανακοίνωση ΕΟΔΥ για μάσκες σε κλειστούς χώρους και νοσοκομείαΥγεία

Σήμερα (29/12) θα γίνει από τον ΕΟΔΥ ανακοίνωση για τις συστάσεις με τα προληπτικά μέτρα λόγω της έξαρσης κυκλοφορίας τουκορονοϊου και άλλων ιογενών λοιμώξεων , ανέφερε ο Δημήτρης ...

Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς – Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεωνΥγεία

Έξαρση παρουσιάζουν τα κρούσματα στρεπτόκοκκου στη χώρα μας, ενώ ο θάνατος ενός 8χρονου στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού έχει προκαλέσει ανησυχία. Ο  στρεπτόκοκκος της ομάδας ...

Ανησυχία ΠΟΥ για την εξάπλωση νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην ΚίναΥγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του χθες Τετάρτη για την αύξηση των περιπτώσεων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην Κίνα και παρότρυνε τον πληθυσμό του...

Το περπάτημα είναι η λύση για… όλαΥγεία

Το περπάτημα, κάτι που κάνουμε καθημερινά ασυναίσθητα, μηχανικά, χωρίς να το σκεφτόμαστε, άραγε γνωρίζουμε το καλό που μας προσφέρει; Τα οφέλη του ανεκτίμητα. Πάμε να τα δούμε όλα ...

Περίπου 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από λοίμωξη που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικάΥγεία

«Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί αυξανόμενη απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Ζητήστε Συμβουλή πριν πάρετε αντιβίωση. Κάθε χρόνο, περίπου 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοίμωξη που οφείλ...