ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία

Με συντριπτική πλειοψηφία η ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής επικύρωσε διακομματικό ψήφισμα που ζητά την επιβολή ευρέων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ως αντίποινα για την στρατιωτική επέμβαση της στη βορειοανατολική Συρία.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα εγκρίθηκε από 403 βουλευτές, 225 Δημοκρατικούς και 176 Ρεπουμπλικάνους, ενώ καταψηφίστηκε από μόλις 16 βουλευτές.

Οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Το νομοσχέδιο H.R. 4695 προβλέπει:

• Την επιβολή κυρώσεων σε ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ.

• Την απαγόρευση της μεταφοράς αμερικανικού στρατιωτικού υλικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία.

• Την υποβολή σχεδίου από το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών για την πρόληψη της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους.

• Την επιβολή κυρώσεων κατά της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκόλυναν μέσω συναλλαγών τη χρηματοδότηση της εισβολής στη Συρία.

• Την απαίτηση από την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που προβλέπονται από τον νόμο CAATSA για την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί στη Τουρκία καμία από τις προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου CAATSA για την απόκτηση του συστήματος S-400, καθώς ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα του για την εξάμηνη αναστολή των κυρώσεων. Η ισχύς της λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, πάντως η αμερικανική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο Τραμπ να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή τις κυρώσεις στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων προχωρούν με τη ψήφιση του σχεδίου νόμου, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία.

 

 

Η αμερικανική Βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

 

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς 405 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος H.Res.296, το οποίο αναγνωρίζει επισήμως την Γενοκτονία και ενθαρρύνει τη λήψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Από τους παρόντες βουλευτές μόνο 11 ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν την πρόταση, ενώ τρεις ψήφισαν παρών.

 

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Γερουσία, όπου έχει κατατεθεί ένα σχεδόν πανομοιότυπο ψήφισμα (S. Res. 150). Τη στήριξη του στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είχε εκφράσει ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ λίγο πριν την προγραμματισμένη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. «Καλώ τους συναδέλφους μου στη Γερουσία να εξετάσουν αμέσως και να υποστηρίξουν ένα ψήφισμα που παρουσίασα με τον Γερουσιαστή Μενεντέζ για να αναγνωρίσουμε επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία και να απορρίψουμε όλες τις μορφές άρνησης», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

 

Εκτός από την αρμενική διασπορά, για το συγκεκριμένο ψήφισμα είχαν ενεργοποιηθεί και οι ελληνικές, εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις. Αντιθέτως, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, οι τουρκοαμερικανικές οργανώσεις και οι εταιρείες λόμπι, που εργάζονται για την Άγκυρα, είχαν προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα να μπλοκάρουν το ψήφισμα πριν κατατεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, είχε δηλώσει ότι «μεταξύ 1915 και 1923 δολοφονήθηκαν 1.5 εκατομμύρια Αρμένιοι. Αυτή ήταν μια γενοκτονία-και είναι σημαντικό να ονομάσουμε αυτό το έγκλημα με το όνομα του».

 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Άνταμ Σιφ, ο οποίος μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Γκας Μπιλιράκη εισήγαγε το δικομματικό ψήφισμα, είχε τονίσει ότι «αυτή είναι μια στιγμή που έχει προετοιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι ευγνώμων για την ακούραστη υπεράσπιση πολλών που επέμειναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει ποτέ να είναι μέρος της άρνησης της Αρμενικής Γενοκτονίας».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, η οποία είχε δηλώσει ότι «η βαρβαρότητα που διαπράχθηκε εναντίον του λαού της Αρμενίας ήταν γενοκτονία. Πρέπει να την αναγνωρίσουμε».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ισραήλ: Σε κοινωφελή εργασία καταδικάστηκε ένας στρατιώτης που πυροβόλησε και σκότωσε 15χρονο ΠαλαιστίνιοΚόσμος

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης καταδικάστηκε σε κοινωφελή εργασία 30 ημερών επειδή πυροβόλησε, χωρίς την έγκριση των ανωτέρων του, έναν «Παλαιστίνιο ταραξία» στα σύνορα με τη Γάζα, κατ...

Χιλή: Συνεχίστηκαν για 11η ημέρα οι διαδηλώσεις στο Σαντιάγο και άλλες μεγάλες πόλειςΚόσμος

Νέες διαδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες αμαυρώθηκαν από επεισόδια, έγιναν χθες Τρίτη στη Χιλή, όπου οι πολίτες συνεχίζουν να ασκούν πίεση στον συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέ...

Η τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών θα καθοριστεί από τις εκλογές τον Απρίλιο του 2020, δηλώνει σε σερβική εφημερίδα ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος VMRO, Χ. ΜιτσκόβσκιΚόσμος

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βόρεια Μακεδονία και πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόβσκι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της συμφωνί...

Ο ανασχηματισμός δεν σώζει τον Πινιέρα - Νέες κινητοποιήσεις και επεισόδια στη ΧιλήΚόσμος

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα προχώρησε χθες Δευτέρα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αλλά η κοινωνική κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν μοιάζει να αποκλιμακώ...

Προς τρίμηνη παράταση για το BrexitΚόσμος

Η ΕΕ «το πιθανότερο» θα συμφωνήσει σήμερα στην αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου, δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.   Η αναβολή του Brexit, τ...

Η ανατομία μιας επιδρομής: Πώς οι ΗΠΑ «εξουδετέρωσαν» τον αλ ΜπαγκντάντιΚόσμος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο ηγέτης της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκε σε μια επιδρομή, κατά τη ...

Brexit μόνο για... άνδρες - Η απίστευτη ατάκα του Μπόρις Τζόνσον για τον Τζέρεμι Κόρμπιν και τις εκλογέςΚόσμος

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν να "φερθεί σαν άνδρας" και να στηρίξει το αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες στις 1...