ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υγειονομική περίθαλψη: Πώς θα επιτευχθεί ένα βιώσιμο μέλλον για τα συστήματα υγείας – Οι πέντε προκλήσεις

Στις νέες προκλήσεις, τις προοπτικές που διαφαίνονται για τον κλάδο της υγείας παγκοσμίως και στην ανάγκη για αλλαγή, οδεύοντας σε μία μεταβατική περίοδο, επικεντρώνεται η ετήσια έκθεση «2024 Global Health Care Sector Outlook» της Deloitte.

Η έκθεση διερευνά τις προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος, με έμφαση στις μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και εξετάζει πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης, ακολουθώντας πέντε βασικές τάσεις, που θα επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Α. Μετασχηματισμός της υγειονομικής περίθαλψης με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εξατομικεύσουν την αλληλεπίδρασή τους με τους ασθενείς και να αυξήσουν την αποδοτικότητα των υγειονομικών υπαλλήλων, απελευθερώνοντας μέρος του χρόνου τους με την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών.

Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις κλινικές διαδικασίες μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές ιατρικές διαγνώσεις, καθώς και στη βελτιστοποίηση της στελέχωσης των νοσοκομείων και της διαχείρισης των πόρων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνεχής επένδυση στην τεχνολογία αναδεικνύεται ως ουσιαστική παράμετρος για τη βέλτιστη προσαρμογή και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και αποτελεί κλειδί για τον μετασχηματισμό της παροχής υγειονομικών υπηρεσιών.

Β. Διαχείριση κόστους και προσβασιμότητας στην υγειονομική περίθαλψη

Το αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης υποβαθμίζει την ποιότητά της και περιορίζει την προσβασιμότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η πανδημία COVID-19 επιδείνωσε την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, αύξησε τον πληθωρισμό και μείωσε τη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, αυξάνοντας αναλογικά το κόστος.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους και να βελτιώσουν την προσβασιμότητα των υπηρεσιών υγείας, οι κυβερνήσεις χρειάζεται να υιοθετήσουν καινοτόμες λύσεις, αξιοποιώντας την τεχνολογία ως μέσο ενίσχυσης των μοντέλων παροχής φροντίδας.

Γ. Αντιμετωπίζοντας το επερχόμενο παγκόσμιο έλλειμμα υγειονομικού προσωπικού

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κλάδος της υγείας προβλέπεται να τεθεί αντιμέτωπος με ένα έλλειμμα 10 εκατομμυρίων υγειονομικών υπαλλήλων έως το 2030.

Αυτό το έλλειμμα αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η κόπωση και οι περιορισμένες πηγές εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, οι δημογραφικές αλλαγές και η μετανάστευση.

Για να αντιμετωπίσουν την ανερχόμενη πρόκληση, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην ευημερία των εργαζομένων.

Δ. Ο ρόλος της κοινωνικής φροντίδας

Το παραδοσιακό μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης, που επικεντρώνεται στη θεραπεία των ασθενειών, εξελίσσεται σε ένα υγειονομικό σύστημα καθοδηγούμενο από κοινωνικούς παράγοντες.

Οι κυβερνήσεις και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να δώσουν έμφαση σε ένα ολιστικό μοντέλο περίθαλψης, επενδύοντας τόσο σε προσωπικό κοινωνικής φροντίδας όσο και στον σχεδιασμό υπηρεσιών που θα προάγουν την πρόληψη και θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών στο σύνολό της.

Ε. Ένα βιώσιμο μέλλον

Ο κλάδος της υγείας είναι ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς το φυσικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ανθρώπων, κυρίως σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα και με ανεπαρκή υγειονομική υποδομή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με κοινωνικές οργανώσεις για την κατάλληλη διαχείριση των σχετικών με την υγεία κοινωνικών παραγόντων που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Αυτό βέβαια χωρίς να πρέπει να υποβαθμιστεί η υλοποίηση μέτρων βιωσιμότητας, μειώνοντας έτσι και το αντίστοιχο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να επιφέρουν ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος. Βλέπουμε πως η βιωσιμότητα αναδεικνύεται ως ουσιαστικός παράγοντας στη στρατηγική των παρόχων υγείας, ενώ η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως είναι ικανή να προσδώσει ακρίβεια και αποτελεσματικότητα σε όλη την αλυσίδα της υγειονομικής φροντίδας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πρωτοπόροι του κλάδου εφαρμόζουν καινοτόμες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, διαμορφώνοντας παράλληλα το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρει ο Γιώργος Φράγκος, Life Sciences & Health Care Industry Leader της Deloitte Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης

Από τα 1100 μ. «ανέβηκε» στα 1900 μ. η φωτιά στα Πιέρια όρη που μαίνεται για τρίτη ημέρα Ελλάδα

«Η φωτιά ξεκίνησε στα Πιέρια Όρη πάνω από τον οικισμό Ρητίνη Πιερίας σε υψόμετρο 1100 μέτρων την Κυριακή το μεσημέρι, και έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή στα 1900 μέτρα σχεδόν στα όρ...

Νοτοπούλου για τη γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους: Αμείλικτα τα ερωτήματα για τη στάση της ΑστυνομίαςΕλλάδα

«Πόσες ακόμη Γυναίκες θύματα Έμφυλης Βίας πρέπει να θρηνήσουμε μέχρι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα;», ρωτά η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπ...

Δ. Μιχαηλίδου: Η απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας στον τουριστικό κλάδο, βασικό μέλημά μαςΕλλάδα

«Ο τουριστικός κλάδος αποτελεί σημαντικό κρίκο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μέλημά μας είναι οι εργαζόμενοί του να λαμβάνουν το "μέρισμα" που τους αναλογεί από την ανάπτ...

Γυναικοκτονία στους Αγ. Αναργύρους: Διατάχθηκε ΕΔΕ – Μιλούσε με το 100 την ώρα που την μαχαίρωσε ο πρώην σύντροφός τηςΕλλάδα

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της νέας γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους Αττικής όταν μια 28χρονη μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της έξω από Διεύθυνση Ασφα...

Άλλη μια γυναικοκτονία -39χρονος σκότωσε τη σύντροφό του λίγα μέτρα από το ΑΤ Αγ. ΑναργύρωνΕλλάδα

Ανθρωποκτονία, με θύμα μια 28χρονη και φερόμενο ως δράστη τον 39χρονο σύντροφό της, διαπράχθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, λίγα μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων. ...

Ζυμώσεις για προανακριτική για τα Τέμπη: Τι λένε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερα κόμματαΕλλάδα

Εντείνονται οι ζυμώσεις για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τ ου Κώστα Αχ. Καραμανλή ή και άλλων πολιτικών προσώπων με τον Σ...

Περισσότεροι από 10.500 ανήλικοι σε όλη τη χώρα, προέβησαν το 2023 σε παράνομες πράξειςΕλλάδα

Το 26% των παιδιών ξεκινά την παραβατική συμπεριφορά στην ηλικία των 8 με 14 ετών, ενώ η παραβατικότητα εκδηλώνεται κυρίως μετά την ηλικία των 15 ετών. Μέσα στο 2023 σε παράνομες π...

Αδ. Γεωργιάδης: Προανήγγειλε αλλαγές στην διαχείριση των μονάδων αίματος – Θα ανατεθεί κεντρικός ρόλος της διαχείρισης στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)Ελλάδα

Πρωτοβουλίες για να επιλυθεί το «ελληνικό παράδοξο», «από τη μια να είμαστε πρώτοι στον κόσμο σε αιμοδοσία, να συλλέγουμε τον χρόνο περισσότερες φιάλες αίματος απ' όσες χρειαζόμαστ...

Eρπουσα η πυρκαγιά στο μεγαλύτερο μέρος της, στα Πιέρια Όρη, σύμφωνα με την ΠΥΕλλάδα

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, τις πρώτες μεσημεριανές ώρες, στην περιοχή «Σαρακατσάνα Πιερίας», ανάμεσα σε ψυχρόβια φυλλοβόλα πλατύφυλλα και ψυχρόβια κων...