ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πόρος επέλεξε την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών για να κορυφώσει τον αγώνα του κατά της ΠΟΑΥ (φωτογραφίες & βίντεο)

Η Πέμπτη 8η Ιουνίου 2023, η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, επιλέχθηκε από τον Δήμο Πόρου, την "Καθετή" και τον λαό του Πόρου, να δοθεί η έναρξη της κορύφωσης του αγώνα για την αποτροπή της βιομηχανοποίησης του νησιού και της εγκαθίδρυσης της ΠΟΑΥ στις βόρειες ακτές του νησιού. 


Η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, συγκέντρωση στην ιστορία του Πόρου για αυτό το θέμα, είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και συγκέντρωσε 250 ενεργούς πολίτες, ενώ διήρκησε περισσότερο από 2 ώρες. Η εκδήλωση ξεκίνησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Συγγρού, προκειμένου να προβληθεί το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ "Saving Poros" του Ιταλού κινηματογραφιστή και δημοσιογράφου Francesco de Augustinis.


Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο υπαίθριο αμφιθέατρο του κτηρίου Συγγρού, καθώς ο κόσμος είχε κατακλύσει ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων και τον εξωτερικό διάδρομο του κτηρίου. 


Την εκδήλωση προλόγισε η συνιδρύτρια - μαζί με την Εύα Δουζίνα - της "Καθετής", Φαίη Ορφανίδου, η οποία ενημέρωσε για τις ενέργειες της "Καθετής", στην εκστρατεία που ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2023, μέσω επικοινωνίας με τα ΜΜΕ και ερευνών περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών που έχουν ανατεθεί για το ζήτημα. Η κ. Ορφανίδου ανέλυσε με λεπτομέρειες την στρατηγική που ακολουθείται και ζήτησε ενότητα για να επιτευχθεί ο στόχος της σωτηρίας του νησιού. 


Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος ανέφερε λεπτομερώς το ιστορικό του ζητήματος, τις διαχρονικές ενέργειες των δημοτικών αρχών του Πόρου τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και τις ενέργειες (επικοινωνιακές και πολιτικές) και τη στρατηγική της παρούσας δημοτικής αρχής τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Δημητριάδης, περιέγραψε τις συνέπειες που θα επιφέρει η θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ στον Πόρο, σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. 


Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν συντρέχουν λόγοι δυναμικών κινητοποιήσεων, αλλά χρειάζεται δυναμική επικοινωνιακή καμπάνια, ενότητα και επιφυλακή για τα επόμενα στάδια όπου οι δυναμικές κινητοποιήσεις θα αποτελέσουν μονόδρομο για την μορφή του αγώνα. 


Ο Δήμαρχος Πόρου, ενημέρωσε για τα στάδια που υπολείπονται για την θεσμοθέτηση του "εκτρώματος" και τις επόμενες ενέργειες κατά τις οποίες ο λαός του Πόρου θα πρέπει να δώσει δυναμικό παρόν. 


Από την εκδήλωσε απουσίαζε ο υποψήφιος δήμαρχος Πόρου Γ. Κουτουζής, συνεργάτης του οποίου ανάγνωσε επιστολή του, στην οποία μεταξύ άλλων, αναφέρονται για την συγκεκριμένη εκδήλωση πως "[..]η περίοδος που διανύουμε, με επαναλαμβανόμενες εκλογές, με υπηρεσιακή κυβέρνηση χωρίς καμία αρμοδιότητα λήψης τέτοιου είδους αποφάσεων, με κλειστό κοινοβούλιο τον μήνα Αύγουστο, ελάχιστους μήνες προ των δημοτικών εκλογών της 8 ης Οκτωβρίου, και την, προβλεπόμενη ανθηρή, τουριστική περίοδο στο ξεκίνημα της, δεν αποτελεί κατάλληλη χρονικά συγκυρία για λήψη αποφάσεων και ενεργειών, με προεκλογικό χρώμα και φοβόμαστε ότι τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά και δεν θα τύχουν της ανάλογης αντιμετώπισης από την πολιτεία για όλους τους προαναφερθέντες λόγους". 


Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν τα στελέχη και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Θ. Δρίτσας, Γ. Γεννιά και Κ. Δουζίνας. Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η τοποθέτηση του κ. Δρίτσα, ο οποίος δήλωσε πως δεν εκπτροσωπεί το κόμμα, ωστόσο τοποθετήθηκε για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα, συνοψίζοντας στο ότι ο ίδιος και ανεπισήμως το κόμμα του είναι "Υπέρ της οργανωμένης υδατοκαλλιέργειας, κατά της ΠΟΑΥ του Πόρου", δηλώνοντας ξεκάθαρα πως θα βρίσκεται στο πλευρό του Πόρου σε κάθε νομική ενέργεια. 


Ο κ. Δρίτσας είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο Πόρου και με πολίτες από το κοινό και αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Από την πλευρά τους η κ. Γεννιά και ο κ. Δουζίνας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό του Πόρου και δήλωσαν ότι θα κάνουν ο, τι περνάει από το χέρι τους για να αποτρέψουν τα καταστροφικά σχέδια για το νησί του Πόρου. 


Τον λόγο έλαβαν αρκετοί ενεργοί πολίτες, από τον Πόρο και την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας, επιχειρηματολογώντας  και εκφράζοντας σθεναρά την αντίθεση τους. 


Συμπερασματικά, η εκδήλωση της 8ης Ιουνίου 2023, ήταν αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη συγκέντρωση στα χρονικά του αγώνα κατά της ΠΟΑΥ και αποτελεί το έναυσμα για τον δυναμικό αγώνα που κλιμακώνει ο Πόρος για την σωτηρία του.  

Δείτε τα βίντεο από την εκδήλωση: 

 

Διαβάστε επίσης

Δήμος Πόρου: "Όχι στην ΠΟΑΥ του Πόρου!" - Ηχηρό μήνυμα από τον Δήμο και τους κατοίκους του νησιού ΠΟΡΟΣ

Από τον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την συγκέντρωση κατά της ΠΟΑΥ Πόρου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023 στο κτήριο Συγ...

Πόρος: Πρόσκληση βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων στην ανοικτή συγκέντρωση κατά της ΠΟΑΥ του Πόρου ΠΟΡΟΣ

Ενόψει της μεγάλης συγκέντρωσης της 8ης Ιουνίου, για το θέμα της ΠΟΑΥ, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε την 1η.6.2023 την ακόλουθη επιστολή σε όλα τα κοινοβουλευτικά ...

Πόρος: Ο Γιώργος Καρκαλιώρης υποψήφιος με την "Καθαρή Πορεία" του Γ. Δημητριάδη ΠΟΡΟΣ

Τον 25ο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό του ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης. Πρόκειται για τον νοσηλευτή Γιώργο Καρκαλιώρη.  Ακολουθεί η ανακοίνωση του ...

Πανηγύρι Ελεούσας: Πλήθος κόσμου και λαϊκό γλέντι μέχρι το πρωί (φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Επιστροφή στην πλήρη κοινωνική και πολιτισμική κανονικότητα στο φετινό πανηγύρι της Παναγίας της Ελεούσας στην Πλάκα, στον Πελοποννησιακό Πόρο.    Η φετινή εορτή συνδυαζόμενη με το...

Διακοπή ρεύματος σε Αίγινα, Μέθανα, Πόρο και Τροιζηνία - Αποκαταστάθηκε με καθυστέρηση στην ΑίγιναΑίγινα

Γενική διακοπή ρεύματος σε Αίγινα, Πόρο, Τροιζηνία και Μέθανα, σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 3 Ιουνίου. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης σημειώθηκε λίγο μετά τις 10:30π.μ. και η ηλεκ...