ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πως οδηγήθηκε σε ομοφωνία για το θέμα του γηπέδου του Κ.Ε. Πόρος το Δ.Σ. Πόρου (βίντεο)

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου αποφάσισε ομόφωνα να προβεί σε ενέργειες για την διεκδίκηση της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Κ.Ε. Πόρος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Πόρου. 
 
Χρειάστηκαν περισσότερες από 4 ώρες επιχειρηματολογίας του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη και η παρέμβαση του επικεφαλής της μειοψηφίας Δημήτρη Στρατηγού, για να μεταπειστούν οι τρεις ανεξάρτητοι σύμβουλοι κ.κ. Γ. Κουτουζής, Κ. Γκιών και Β. Ταρταράκης, προκειμένου η εισήγηση του Δημάρχου να εγκριθεί ομόφωνα τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο. 


Η εισήγηση του κ. Δημητριάδη, περιλάμβανε 18 σελίδες με το ιστορικό του θέματος, τις ενέργειες της δημοτικής αρχής από το 2014 και μετά, την αλληλογραφία που προέκυψε και την τελική πρόταση σύμφωνα με την οποία ο Δήμος θα αιτηθεί στην Κυβέρνηση την παραχώρηση με Προγραμματική Σύμβαση της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Κ.Ε. Πόρος, καθώς και την τροποποίηση των ορίων του κηρυγμένου Ναυτικού Οχυρού, ώστε οι επίμαχοι χώροι να τεθούν εκτός αυτού.

 

 
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Πόρου, ανέλυσε διεξοδικά το θέμα, αναφέροντας ότι η μέχρι σήμερα χρήση των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου από αθλητικούς συλλόγους και πολίτες, οφείλεται στις διαχρονικά άριστες σχέσεις του Π.Ν. με τον Δήμο, ωστόσο αυτή η σχέση δεν έχει καμία νομική βάση, με αποτέλεσμα ο Δήμος Πόρου και η Περιφέρεια Αττικής να μην επιτρέπεται να κάνουν έργα αποκατάστασης, κατασκευής και συντήρησης των εγκαταστάσεων. Την ίδια στιγμή, το Π.Ν καθώς δεν είναι εκείνο που στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις, δεν διαθέτει τις αναγκαίες δαπάνες αποκατάστασης και συντήρησης και έτσι οι εγκαταστάσεις ρημάζουν.


Όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, η μόνη λύση για να επισκευαστεί το στάδιο και να αποδοθεί με ασφάλεια στους αθλητές και τους πολίτες του Πόρου, είναι να παραχωρηθεί η χρήση του από το Π.Ν. στον Δήμο μέσω Προγραμματικής Σύμβασης. Μάλιστα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι λίγο πριν την συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Πατούλης του επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά, ότι αφού υπογραφεί μια τέτοια Π.Σ, η Περιφέρεια Αττικής θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τα έργα που απαιτούνται για την ανακατασκευή του σταδίου. Ωστόσο, για να μπορεί να παραχωρηθεί κάποιο τμήμα του Στρατοπέδου στον Δήμο, θα πρέπει προηγουμένως να τροποποιηθούν τα όρια του Ναυτικού Οχυρού Κ.Ε. Πόρος, ώστε το τμήμα αυτό να τεθεί εκτός των ορίων του. Ο Δήμαρχος ανέγνωσε μάλιστα σχετική επιστολή του Υπουργού Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος δήλωσε ακριβώς αυτό απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έθεσε το κόμμα της "Ελληνικής Λύσης" στη Βουλή. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, τόσο η τροποποίηση ορίων Ν.ΟΧ., όσο και η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης παραχώρησης χρήσης Στρατοπέδων, αποτελούν πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε περιπτώσεις πολλών Στρατοπέδων και Δήμων.

 


 
Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Κ. Γκιών, άσκησε δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή για τα 9 χρόνια της διοίκησης της, κατηγορώντας τον Δήμαρχο, ότι δεν έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει αθλητικές εγκαταστάσεις στον Δήμο, αλλά έχει άλλους κρυφούς σκοπούς (τους οποίους ο κ. Γκιων δεν προσδιόρισε) και ότι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την νεολαία και τον αθλητισμό. 


Απαντώντας, ο Γ. Δημητριάδης υπενθύμισε πως από το 2014 μέχρι το 2019, ο κ. Γκιών ήταν εντεταλμένος σύμβουλος αθλητισμού του Δήμου και μαζί με τον Δήμαρχο πήγαιναν στους αρμόδιους Υπουργούς, για 2 χρόνια ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και το 2019 έθεσε ξανά υποψηφιότητα με τον συνδυασμό Δημητριάδη. «Αφού λοιπόν κ. Γκιων θεωρείτε ότι είμαι τόσο επικίνδυνος και αδιάφορος για την νεολαία και τον αθλητισμό και δεν έκανα τίποτα την περίοδο 2014-2019, εξηγείστε μας γιατί ήσασταν μαζί μου εκείνα τα χρόνια και γιατί συνεχίσατε να με υποστηρίζετε για να συνεχίσω το καταστροφικό μου έργο;», ρώτησε ο κ. Δημητριάδης τον κ. Γκιων, καλώντας τον επίσης να καταθέσει μια άλλη πρόταση εφόσον δεν συμφωνεί με την πρόταση της δημοτικής αρχής. Ωστόσο, ο κ. Γκιων αρνήθηκε πεισματικά να απαντήσει και στα δύο σκέλη, προσθέτοντας μόνο ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός με το Κ.Ε. Πόρος.

 
 
Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος κ. Κουτουζής έκανε μια ιστορική αναδρομή για το στάδιο του Κ.Ε. Πόρος, απορρίπτοντας την 18σέλιδη εισήγηση του Δημάρχου, την οποία χαρακτήρισε έκθεση αναποτελεσματικότητας, και δηλώνοντας πως το Π.Ν. έχει τον δικό του σχεδιασμό και οι προτάσεις της δημοτικής αρχής είναι ανέφικτες. Ο κ. Κουτουζής έθεσε αρχικά ως πρόταση την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Π.Ν., ενώ στην συνέχεια του λόγου του πρότεινε μια διαδικασία μίσθωσης με συμφωνία ανάμεσα στο Π.Ν., την Περιφέρεια και τον Δήμο.

Στη δευτερολογία του, και αφού ο κ. Δημητριάδης εξήγησε αναλυτικά ότι και οι δύο προτάσεις είναι ανεδαφικές, ο κ. Κουτουζής πρότεινε να ψηφιστεί τροπολογία στην Βουλή, προκαλώντας στο σημείο εκείνο την έκρηξη του κ. Κ. Δόσκαρη που χαρακτήρισε την πρόταση αυτή αστεία. 
 
Απαντώντας στον κ Κουτουζή ο κ. Δημητριάδης, υπογράμμισε πως απορρίπτει την ρεαλιστική πρόταση της δημοτικής αρχής ως ανέφικτη αντιπροτείνοντας τις εξορισμού ανεδαφικές λύσεις του μνημονίου, της συμφωνίας και της μίσθωσης, οι οποίες έχει ξεκαθαριστεί από τον αρμόδιο Υπουργό και από την Περιφέρεια ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Στη συνέχεια ο κ. Δημητριάδης έθεσε το ίδιο ερώτημα που έθεσε στον κ. Γκιών, γιατί ενώ έβλεπε αναποτελεσματικότητα και είχε παράπονα από τον ίδιο, έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα μαζί του στις εκλογές του 2019. Ούτε ο κ. Κουτουζής όμως απάντησε σε αυτό.


 
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Β. Ταρταράκης, ο οποίος ανέγνωσε τις θέσεις του, ασκώντας κριτική στις ενέργειες του Δημάρχου, δηλώνοντας πως οι ενέργειες αυτές θα οδηγήσουν σε πλήρη τορπιλισμό στις σχέσεις του λαού του Πόρου, με τον Π.Ν., την ηγεσία του Κ.Ε. Πόρος και του Υπουργείου. Επίσης, κατηγόρησε τον Δήμαρχο πως επιρρίπτει ευθύνες στους άλλους, στα θέματα που αφορούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την υγεία, τις ιχθυοκαλλιέργειες και την παιδεία. 
 
Στην απάντηση του ο κ. Δημητριάδης ρώτησε αν έχει κάποια πρόταση ο κ. Ταρταράκης με τον δεύτερο να δηλώνει πως ψηφίζει μόνο το σκέλος που αφορά την Προγραμματική Σύμβαση, δίχως τα υπόλοιπα σκέλη της πρότασης. Ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι οι εισηγήσεις των Συλλογικών Οργάνων τίθενται προς ψήφιση συνολικά και τόνισε για άλλη μια φορά πως τα θέματα της υγείας, της παιδείας, των ιχθυοτροφείων και των αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν είναι αρμοδιότητας των Δήμων αλλά των αρμόδιων Υπουργείων. «Ως Δήμος και ως πολίτες μπορούμε μόνο να ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία και τους βουλευτές μας να τα λύσουν, αλλά δεν έχουμε αρμοδιότητα να τα λύσουμε εμείς οι ίδιοι» τόνισε ο κ. Δημητριάδης προσθέτοντας ότι «όποιοι, για να εξυπηρετήσουν δικές τους σκοπιμότητες, συνεχίζουν να παραπληροφορούν τους πολίτες ισχυριζόμενοι ότι ο Δήμος έχει αρμοδιότητα στα θέματα αυτά, είναι συνυπαίτιοι για την διαιώνισή τους».  


 
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Ε. Κανατσίδη, η οποία δήλωσε πως η πρόταση της δημοτικής αρχής αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να λυθεί μια για πάντα το ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων, ζητώντας από τον κ. Κουτουζή να καταθέσει μια πρόταση. Μάλιστα σε εκείνο το σημείο ο Δήμαρχος Πόρου ζήτησε από τον κ. Κουτουζή να φέρει την πρόταση στα μέτρα του, αφαιρώντας ή προσθέτοντας ό,τι επιθυμεί, ώστε να ψηφιστεί απ’ όλους, ωστόσο ο κ. Κουτουζής ζήτησε την αναβολή της λήψης Απόφασης. 
 


Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Δημήτρης Στρατηγός, ο οποίος πρότεινε μια σειρά μικροαλλαγών στην πρόταση του Δημάρχου, προκειμένου όπως δήλωσε «να λειανθούν οι γωνίες και να την ψηφίσουμε όλοι», ενώ προσέθεσε ένα ακόμη ουσιαστικό σκέλος που αφορά την σύνταξη υπομνήματος των αθλητικών σωματείων με το ιστορικό του αθλητισμού στο νησί. Ο Δήμαρχος αποδέχθηκε αμέσως όλες τις προτάσεις του κ. Στρατηγού και αμφότεροι ζήτησαν από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους να συναινέσουν ή να  προσθέσουν τις δικές τους προσθήκες.

 

Καθώς οι τρεις ανεξάρτητοι σύμβουλοι συνέχισαν να αρνούνται να καταθέσουν πρόταση και να συμμετέχουν στην συνδιαμόρφωση της Απόφασης, ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Πρόεδρο Γιώργο Κλείσα να προχωρήσει στην ψηφοφορία, κατά την οποία τελικά οι τρεις ανεξάρτητοι σύμβουλοι υπερψήφισαν την Απόφαση, σύμφωνα με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει από την Κυβέρνηση:
 

«Α. Την τροποποίηση των ορίων του Ναυτικού Οχυρού του Κ.Ε. Πόρος, ώστε όλη η πτέρυγα που βρίσκεται ανατολικά της λεωφόρου Παπαδοπούλου να τεθεί εκτός των ορίων του.

Β. Την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό με τη μέγιστη δυνατή διάρκεια και με το εξής περιεχόμενο:

1.          Παραχώρηση της χρήσης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και της ευρύτερης ανατολικής έκτασης του Στρατοπέδου πλην του κτηρίου κατοικιών και της πλαζ. Για την εν λόγω έκταση, η οποία θα περιέλθει στη διαχείριση του Δήμου, ο Δήμος θα νομιμοποιείται να εξασφαλίσει Μελέτες και χρηματοδότηση για τη δημιουργία ή/και αποκατάσταση, καθώς και την συντήρηση, των ακόλουθων εγκαταστάσεων (κατά σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με την επάρκεια του χώρου): α) του γηπέδου ποδοσφαίρου, β) της κερκίδας και των αποδυτηρίων του, γ) κλειστού γηπέδου μπάσκετ/βόλεϊ, δ) ταρτάν στίβου, ε) ανοικτού γηπέδου μπάσκετ/βόλεϊ, στ) γηπέδου τένις, ζ) εγκαταστάσεων λοιπών αθλημάτων στίβου.

2.          Απόδοση σε κοινή χρήση του νοτιοδυτικού άκρου της ανωτέρω έκτασης για δημιουργία κυκλοφοριακού κόμβου (διασταύρωση λεωφ. Παπαδοπούλου με οδό Άστιγγος).

3.          Διατήρηση της χρήσης του λεμβαρχείου στη δυτική πτέρυγα.

4.          Διατήρηση της χρήσης χώρου αμαξοστασίου στη δυτική πτέρυγα.

5.          Παραχώρηση χρήσης χώρων και υποδομών στις παραλίες Μοναστηρίου και Μικρού Νεωρίου και της δεξαμενής νερού στην περιοχή «Βρυσούλα».

6.          Άδεια (στον βαθμό που απαιτείται) για εκπόνηση Μελέτης «masterplan» για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Καναλιού, με αντικείμενο την ανακατασκευή της γέφυρας οχημάτων ώστε να είναι δυνατή η διέλευση μικρών σκαφών από κάτω της, κυκλοφοριακές διευθετήσεις και δημιουργία πεζογέφυρας.

7.          Ο Δήμος Πόρου, ως οικονομικό αντιστάθμισμα για τις ανωτέρω παροχές, θα διατηρεί το ετήσιο τέλος ύδρευσης του Στρατοπέδου στο 75% της Α’ κλίμακας του οικιακού τιμολογίου για καταναλώσεις έως 6.660 κυβικά/τετράμηνο και στην τιμή της Β’ κλίμακας για καταναλώσεις πάνω από 6.660 κυβικά.

Γ.         Σε περίπτωση που το αίτημα για τη σύναψη της ανωτέρω Προγραμματικής Σύμβασης απορριφθεί, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου ζητάει από την Κυβέρνηση την άμεση αδειοδότηση, με τις αναγκαίες εγκριτικές πράξεις ή και νομοθετικές ρυθμίσεις, της κατασκευής του προβλεπόμενου στο Β.Δ. 106/1972 (ΦΕΚ 29/Α) γηπέδου, καθώς και κλειστού γυμναστηρίου, στον χώρο αιγιαλού στην περιοχή του Αγ. Στεφάνου, και την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για όλες τις αναγκαίες Μελέτες και έργα (λιμενικά, γεωτεχνικά, αρχιτεκτονικά κ.τ.λ.).

Δ.         Για την αναγκαιότητα και την τεκμηρίωση των ανωτέρω αιτουμένων, θα συνταχθεί και θα υποβληθεί στους αρμόδιους αποδέκτες υπόμνημα τεκμηρίωσης, στο οποίο θα εμπεριέχονται στοιχεία που θα καταθέσουν στον Δήμο τα αθλητικά Σωματεία που εδρεύουν στην επικράτειά του, αναφορικά με την δραστηριοποίησή τους».

 
Στη συζήτηση συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κώστας Δόσκαρης, ο οποίος ανέπτυξε έντονο διάλογο με τους κ. Κουτουζή και Ταρταράκη, ο κ. Τζεφ Στάικος, ο οποίος δήλωσε πως επιτέλους ο Δήμος Πόρου καταθέτει μια πρόταση για οριστική λύση στο θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων, και ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Λίτσας, ο οποίος πληροφόρησε για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής αναφορικά με τα γήπεδα μπάσκετ των Σχολείων και την παιδική χαρά στην Πέρλια που φιλοξενεί τα παιδιά των Νηπιαγωγείων. 

Επίσης συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους αρκετοί πολίτες, καθώς και μέλη του νεοσύστατου ομίλου Τέννις τα οποία ζήτησαν την δημιουργία δύο γηπέδων τένις και όχι κλειστού ή ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ. 

 
Δείτε την ενδιαφέρουσα συνεδρίαση: 

 

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Σήμερα στο κτήριο Συγγρού στις 5μ.μ. η ανοιχτή συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα του νησιούΠΟΡΟΣ

Με ανάρτηση του ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης υπενθυμίζει ότι σήμερα στις 17:00 στο κτήριο Συγγρού θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα ανοικτή συζήτηση με αντικείμενο τα προβλήματα...

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στον ανοιξιάτικο Πόρο (φωτογραφίες & βίντεο)ΠΟΡΟΣ

Με ανοιξιάτικη λιακάδα, τελέστηκαν με λαμπρότητα οι εορτασμοί της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στον Πόρο. Κατά γενική ομολογία, οι εορτασμοί της φετινής 25ης Μαρτίου, ήταν από το...

Πόρος: Ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού, από τους μαθητές του Γυμνασίου Πόρου ΠΟΡΟΣ

Με ένα μεγάλο πανό που ανάρτησαν στη βεράντα του σχολείου τους, οι μαθητές του Γυμνασίου Πόρου, πέρασαν ένα δυνατό μήνυμα κατά του ρατσισμού, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για ...

Γ.Ε. Πόρου Τροιζηνίας: Ρ. Μπέντο και Μ. Κουβαρά στις "επίλεκτες αθλήτριες" του ΣΕΓΑΣ ΠΟΡΟΣ

Δύο νεαρές αθλήτριες από τον Πόρο και την Τροιζηνία, η Ραφαέλα Μπέντο 2η Πανελληνιονίκης στα 1200 μ. και η Κουβαρά Μελίνα 5η Πανελληνιονίκης στα 2000 μ. με φυσικά εμπόδια, μπήκαν μ...