ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρωσία: Απειλές στην Βρετανία για τα πυρομαχικά μη εμπλουτισμένου ουρανίου

«Θα απαντήσει» η Μόσχα εάν το Λονδίνο προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά για άρματα μάχης που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ,αντιδρώντας σε σχετικές δηλώσεις Βρετανίδας αξιωματούχου.

“Σήμερα, μάθαμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (…) είχε ανακοινώσει όχι μόνο την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία αλλά και οβίδων που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο (…) Εάν αυτό συμβεί, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει”, είπε ο Πούτιν.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας αφήνει όλο και λιγότερα βήματα πριν από μια πιθανή “πυρηνική σύγκρουση” μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

 

Η δήλωση του Σόιγκου ήταν απάντηση σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Βρετανία θα εφοδιάσει την Ουκρανία με πυρομαχικά που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο, μια κίνηση στην οποία θα απαντήσει η Μόσχα, σύμφωνα με το Interfax.

Ο Σόιγκου δήλωσε επίσης ότι “κάθε πόλεμος τελειώνει με ειρήνη”, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει ανάλογα»

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Λονδίνο, η υφυπουργός Άμυνας ‘Αναμπελ Γκόλντι δήλωσε ότι μερικά από τα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Challenger 2 που η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία περιλαμβάνουν βλήματα που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο.

“Αν όλα αυτά συμβούν, η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει ανάλογα, δεδομένου ότι η Δύση συλλογικά αρχίζει ήδη να χρησιμοποιεί όπλα με πυρηνικό συστατικό”, τόνισε ο Πούτιν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω.

“Ένα άλλο ένα βήμα έγινε και απομένουν όλο και λιγότερα”, είπε ο Σόιγκου στους δημοσιογράφους σε δηλώσεις που επικαλούνται τα εγχώρια πρακτορεία.

“Φυσικά, η Ρωσία έχει κάτι να απαντήσει σε αυτό”, δήλωσε ο Σόιγκου στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τα πυρομαχικά.

Ιδιαίτερα επικίνδυνο

Το μη εμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται στα όπλα γιατί μπορεί να εισχωρήσει στα άρματα μάχης και στα τεθωρακισμένα πιο εύκολα λόγω της πυκνότητάς του και άλλων φυσικών ιδιοτήτων, επεσήμανε η Γκόλντι.

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία γύρω από τα σημεία σύγκρουσης, καθώς η σκόνη μπορεί να εισχωρήσει στους πνεύμονες και σε άλλα ζωτικά όργανα των ανθρώπων.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε το σχέδιο, σενάριο τύπου Γιουγκοσλαβίας, τονίζοντας ότι τα πυρομαχικά προκάλεσαν καρκίνο και μόλυναν το περιβάλλον.

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σι προς Πούτιν: Μαζί οδηγούμε αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνιαΚόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνόδευσε τον Κινέζο ομόλογό του μέχρι το αυτοκίνητό του. Οι δυό ηγέτες έδωσαν τα χέρια και μίλησαν για λίγο. «Τώρα συμβαίνουν αλλαγές που δεν έχο...

Εξεγείρονται και λένε «όχι» στις πωλήσεις σπιτιών σε ξένους, οι ΤούρκοιΚόσμος

«Όχι» στις πωλήσεις πωλήσεων κατοικιών σε αλλοδαπούς, λέει η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων την ώρα που οι -προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό- τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9...

Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν αισθητός σε πολλές χώρες (βίντεο)Κόσμος

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, καθώς και σε μια σειρά πακιστανικών πόλεων, όπως το Ισλαμαμπάντ και η Λαχόρ...

Γαλλία: Μια ακόμη νύχτα συγκρούσεων στο Παρίσι μετά την καταψήφιση των προτάσεων μομφής Κόσμος

Η αποτυχία των δύο προτάσεων δυσπιστίας εναντίον της γαλλικής κυβέρνησης, με αφορμή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πυροδότησε χθες το βράδυ μια σειρά διαδηλώσεων σε ολόκληρη ...