ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πούτιν: Συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με τον Σι

Οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας έχουν φτάσει στο ανώτατο επίπεδο τους, τονίζεται σε κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ

 

Θερμά λόγια επιφύλαξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και για τις σινο-ρωσικές σχέσεις μετά τις συνομιλίες, που -όπως τόνισαν και οι 2 πλευρές- έδειξαν ότι η Κίνα είναι πλέον ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας.

 

Ολοκληρώνοντας μια ημέρα συνομιλιών, ο Πούτιν τόνισε ότι η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν μία σειρά από συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και ότι ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός στην Κίνα θα αυξηθεί.

 

Χαρακτήρισε «επιτυχείς και εποικοδομητικές» τις συνομιλίες και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Είπε ότι έθεσαν επί τάπητος το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.

 

Ο ίδιος υπογράμμισε την ενεργή συνδρομή της Ρωσίας στη δημιουργία ατομικού σταθμού στην Κίνα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει σε συνεχή επαφή με τον Σι στο μέλλον.

 

Πούτιν: Συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με τον Σι-1
Sputnik/Alexei Maishev/Kremlin via REUTERS 

«Είμαστε αμερόληπτοι στην Ουκρανία»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει «αμερόληπτη θέση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Σι, ο οποίος μιλούσε μέσω μεταφραστή μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, είπε ότι οι συνομιλίες με τον ηγέτη του Κρεμλίνου ήταν «ανοιχτές και φιλικές».

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ανέφεραν ότι ο Σι και ο Πούτιν τόνισαν ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος για σταθερή επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

 

Η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» όλων των χωρών και ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση μεταξύ των στρατοπέδων, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.  

Πρόσθεσε ότι η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.  

 

 

Πούτιν: Συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με τον Σι-2
Sputnik/Alexei Maishev/Kremlin via REUTERS 

 

Όπως σημειώνει το Reuters, η επίσκεψη Σι συνιστά μια σημαντική ώθηση για τον Πούτιν.

Ο Κινέζος ηγέτης επισκέφθηκε τη Μόσχα λίγες μέρες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τις ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία.

 

Πηγή: kathimerini.gr
 

Διαβάστε επίσης

Σι προς Πούτιν: Μαζί οδηγούμε αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνιαΚόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνόδευσε τον Κινέζο ομόλογό του μέχρι το αυτοκίνητό του. Οι δυό ηγέτες έδωσαν τα χέρια και μίλησαν για λίγο. «Τώρα συμβαίνουν αλλαγές που δεν έχο...

Εξεγείρονται και λένε «όχι» στις πωλήσεις σπιτιών σε ξένους, οι ΤούρκοιΚόσμος

«Όχι» στις πωλήσεις πωλήσεων κατοικιών σε αλλοδαπούς, λέει η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων την ώρα που οι -προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό- τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9...

Ρωσία: Απειλές στην Βρετανία για τα πυρομαχικά μη εμπλουτισμένου ουρανίουΚόσμος

«Θα απαντήσει» η Μόσχα εάν το Λονδίνο προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά για άρματα μάχης που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτι...

Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν αισθητός σε πολλές χώρες (βίντεο)Κόσμος

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, καθώς και σε μια σειρά πακιστανικών πόλεων, όπως το Ισλαμαμπάντ και η Λαχόρ...

Γαλλία: Μια ακόμη νύχτα συγκρούσεων στο Παρίσι μετά την καταψήφιση των προτάσεων μομφής Κόσμος

Η αποτυχία των δύο προτάσεων δυσπιστίας εναντίον της γαλλικής κυβέρνησης, με αφορμή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πυροδότησε χθες το βράδυ μια σειρά διαδηλώσεων σε ολόκληρη ...