ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέες συγκρούσεις στην Κίνα μετά το αίτημα για «καταστολή»

Οι εντάσεις συνεχίζονται στην Κίνα, όπου νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης, παρά το αίτημα για "καταστολή" από τις αρχές ώστε να περιοριστεί το κύμα αυτό οργής σε πανεθνικό επίπεδο κατά των υγειονομικών περιορισμών για την αναχαίτιση της COVID-19 και υπέρ περισσότερων ελευθεριών.

Οι αρχές της χώρας αντιμετωπίζουν το πιο εκτεταμένο κύμα διαμαρτυριών μετά τις κινητοποιήσεις υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 και την αιματηρή καταστολή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του θεσμού που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναμένεται σήμερα στο Πεκίνο, όπου αύριο, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον πρόεδρο της διαρκούς επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (ANP) Βου Μπανγκούο.

Χθες, η Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία επιβλέπει τις δυνάμεις της τάξης, έκρινε ότι θα πρέπει "να κατασταλούν αποφασιστικά, σύμφωνα με τον νόμο, οι εγκληματικές δράσεις που έχουν στόχο τη διάλυση της κοινωνικής τάξης και την προστασία με αποφασιστικότητα της κοινωνικής σταθερότητας".

Οι διαμαρτυρίες αυτές έγιναν έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια σκληρών υγειονομικών περιορισμών κατά της COVID-19 και εν μέσω απογοήτευσης του πληθυσμού από το κινεζικό πολιτικό σύστημα, έναν μήνα μετά την εξασφάλιση από τον Σι Τζινπίνγκ μιας άνευ προηγουμένου τρίτης θητείας στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της χώρας.

Στο Πεκίνο, την Σανγκάη, αλλά και την Ουχάν, την Γκουανγκτζόου κι άλλες πόλεις της χώρας ξέσπασαν διαδηλώσεις το σαββατοκύριακο, αιφνιδιάζοντας το ισχυρό κινεζικό σύστημα ασφαλείας, το οποίο έχει έκτοτε σφίξει τα μέτρα για να εμποδίσει οποιαδήποτε νέα συγκέντρωση.

 

- Συλλήψεις -

Ωστόσο νέες συγκρούσεις ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στην Γκουανγκτζόου, στη νότια Κίνα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επαληθεύτηκαν από το AFP.

Πλάνα των βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν αστυνομικούς με ολόσωμες λευκές στολές που είναι εξοπλισμένοι με διαφανείς ασπίδες για την αντιμετώπιση ταραχών να προχωρούν σε γραμμές σε δρόμο της περιοχής Χαϊτζού, ενώ γυάλινα αντικείμενα εκτοξεύονται γύρω τους.

Στα βίντεο, τα οποία εντοπίστηκαν γεωγραφικά από το AFP, ακούγονται φωνές ενώ οδοφράγματα βρίσκονται αναποδογυρισμένα στο έδαφος.

Φαίνονται επίσης άνθρωποι να πετούν αντικείμενα προς την αστυνομία και στη συνέχεια, σε άλλο απόσπασμα, γύρω στα δώδεκα άτομα με δεμένα τα χέρια δείχνουν να έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις της τάξης.

Κάτοικος της Γκουανγκτζόου, ο οποίος ζήτησε να κατονομαστεί ως Τσεν, διηγήθηκε στο AFP ότι είδε περίπου εκατό αστυνομικούς να κατευθύνονται προς το χωριό Χουτζιάο, το οποίο αποτελεί τμήμα της Χαϊτζού, και να συλλαμβάνει τουλάχιστον τρεις άνδρες χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Η περιοχή της Χαϊτζού στην Γκουανγκτζόου, όπου ζουν περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, αποτελεί το επίκεντρο νέας εστίας κρουσμάτων της COVID-19 και έχει τεθεί σε λοκντάουν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Το στοιχείο που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις αυτές σε όλη τη χώρα ήταν η πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, στην βορειοδυτική Κίνα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Οι χρήστες του διαδικτύου καταγγέλλουν ότι οι υγειονομικοί περιορισμοί που ισχύουν στην πόλη εμπόδισαν την γρήγορη άφιξη βοήθειας, επιχείρημα το οποίο απέρριψαν οι αρχές.

Ωστόσο οι διαδηλώσεις πήραν γρήγορα πολιτική τροπή, με ορισμένους να αξιώνουν την παραίτηση του Σι Τζινπίνγκ.

 

- "Ελευθερία ή θάνατος" -

Ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Πεκίνο και την Σανγκάη αποθάρρυνε οποιαδήποτε απόπειρα πραγματοποίησης διαδήλωσης σε αυτές τις δύο πόλεις.

Ωστόσο άλλες συγκεντρώσεις μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν προχθές, Δευτέρα, και χθες, Τρίτη.

Στο παλαιότερο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, περισσότεροι από δέκα άνθρωποι οδήγησαν το πλήθος να φωνάξει συνθήματα, όπως "ελευθερία ή θάνατος".

"Δεν είμαστε ξένες δυνάμεις, είμαστε Κινέζοι πολίτες. Η Κίνα οφείλει να επιτρέψει διαφορετικές φωνές", φώναζε διαδηλώτρια.

Στην Χανγκτζόου, 170 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σανγκάης, μικρές διαδηλώσεις έγιναν το βράδυ της Δευτέρας, παρά τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο αυστηρός έλεγχος των πληροφοριών από τις αρχές και οι υγειονομικοί περιορισμοί στις εσωτερικές μετακινήσεις στην Κίνα περιπλέκουν την εκτίμηση του συνολικού αριθμού των διαδηλωτών σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο μια διαμαρτυρία σε αυτήν την έκταση είναι κάτι το σπάνιο στην χώρα, δεδομένης της καταστολής κάθε μορφής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Αν και το Πεκίνο διατηρεί προς το παρόν την αυστηρή πολιτική του για την αντιμετώπιση της COVID-19, κάποιες κινήσεις χαλάρωσης εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι αρχές δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.

Το ανεπαρκές ποσοστό εμβολιασμού στην Κίνα, ιδιαίτερα μεταξύ των περισσότερο ηλικιωμένων, είναι ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα μέτρα της.

Η διόρθωση του προβλήματος αυτού θα μπορούσε να προσφέρει στην Κίνα μια διέξοδο από την πολιτική "μηδενικής COVID".

Διαβάστε επίσης

Η Γερμανία αναγνώρισε ως «γενοκτονία» της ΕΣΣΔ τον Μεγάλο Λιμό στην Ουκρανία – Ευχαριστίες ΖελένσκιΚόσμος

Η Γερμανία προσέθεσε άλλο ένα «αγκάθι» στη σχέση της με την Ρωσία, καθώς το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της χώρας αναγνώρισε χθες Τετάρτη (30.11.2022) ως γενοκτονία από τον άλλοτε ηγέ...

Οι δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο για να ζεις- Και οι δέκα πιο φθηνέςΚόσμος

Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια είναι γεγονός ότι δεν έχουν αφήσει ανέγγιχτες πολλές γωνιές στον κόσμο. Ποια όμως είναι η πιο ακριβή γωνιά του πλανήτη; Σε αυτό το ερώτημα φιλοδοξ...

Επιπλέον 69 εκατ. εκπαιδευτικοί χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος «της παγκόσμιας βασικής εκπαίδευσης»Κόσμος

Χαμηλοί μισθοί, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας: από τη Γερμανία ως τον Νίγηρα, περνώντας από τις ΗΠΑ το επάγγελμα του εκπαιδευτικού αντιμετωπίζει κρίση σε πολλές χώρες, ένα φαινό...

Μπλίνκεν: Το ΝΑΤΟ δεν θα διχαστεί από τη νέα στρατηγική της Ρωσίας που στοχοθετεί πολιτικές υποδομέςΚόσμος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε σήμερα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επικεντρώσει την «οργή και τα πυρά του» στον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας αλλά προειδοποίησε ό...

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο ΝτουμπάιΚόσμος

Δυνατός σεισμός της τάξης 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ή 5.6, σύμφωνα με άλλα σεισμολογικά κέντρα, συγκλόνισε το Ντουμπάι.   Το επίκεντρο της ισχυρής δόνησης βρίσκεται κοντά στο ...

Με το δεξί στο «Ουράνιο Παλάτι» – Επίσημα εγκαίνια για τον κινεζικό διαστημικό σταθμόΚόσμος

Την ώρα που χιλιάδες Κινέζοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της ανυπόφορης πολιτικής «μηδενικής Covid», άλλοι πανηγύριζαν για τα επίσημα εγκαίνια του «Ουράνιου Π...