ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Eros Ramazzotti: "Το πάθος και η ιστορία με φέρνουν στο Ηρώδειο" - Απόψε η μεγάλη συναυλία του

Ο Ιταλός σούπερ σταρ, λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη συναυλία του στην Αθήνα, μιλά αποκελιστικά στο «ΘΕΜΑ» για τα καλλιτεχνικά του σχέδια αλλά και τη σχέση του με την Ελλάδα και τους γονείς του που επέλεξαν να του δώσουν το όνομα θεού Ερωτα

 

Αναστασία Κουκά*

 
 
 
Ηταν αρχές Φεβρουαρίου του 1984 όταν στη σκηνή του φημισμένου μουσικού Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο ανέβηκε ένας πανέμορφος νεαρός. Παρά τη συστολή και το αναμενόμενο άγχος της συμμετοχής σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, όταν άρχισε να τραγουδά το κομμάτι του με τίτλο «Terra Promessa», η κριτική επιτροπή αλλά και το κοινό δεν μπορούσαν να πάρουν τα μάτια τους από πάνω του. Δεν ήταν μόνο η φυσική ομορφιά του που κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά και η ιδιαίτερη, ένρινη, βαρύτονη φωνή που κουβαλούσε έναν έντονο συναισθηματισμό παρά τα μόλις 21 του χρόνια. Η ανακοίνωση ότι κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών δεν εξέπληξε κανέναν. Ηταν πασιφανές ότι αυτός ο νεαρός Ιταλός  ήταν ένα αστέρι έτοιμο να λάμψει!

Terra Promessa - Eros Ramazzotti (San Remo 1984)
 

Κάπως έτσι ξεκίνησε η διαδρομή του Ερος Ραματσότι, του Ιταλού τροβαδούρου που κατάφερε μέσα σε μόλις λίγα χρόνια να γίνει ποπ σταρ διεθνούς εμβέλειας, να γεμίζει ασφυκτικά τους χώρους όπου εμφανιζόταν και να βγάζει δίσκους που πουλούσαν σαν τρελοί, κι ας ήταν τα τραγούδια του στα ιταλικά. Η έντονη συναισθηματική φόρτιση της μουσικής του και των στίχων, αλλά και οι δικές του παθιασμένες ερμηνείες αρκούσαν για να μιλήσει στις καρδιές των απανταχού ακροατών του.

 
 
Σήμερα, τέσσερις δεκαετίες σχεδόν μετά την παρθενική εκείνη ζωντανή εμφάνισή του στο Σαν Ρέμο, ο Ραματσότι έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους καλλιτέχνες με διεθνή εμβέλεια, έχει πουλήσει περί τα 70 εκατομμύρια δίσκους σε ολόκληρο τον κόσμο και πρωταγωνιστεί σταθερά στα παγκόσμια συναυλιακά δρώμενα.
 
eros_ramazzotti_in__3_

Ο θεός Ερως

Σε λίγες ώρες ο Ερος θα βρίσκεται εδώ, στην Αθήνα, προκειμένου να δώσει μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου. Το Ρωμαϊκό Ωδείο είναι ανάμεσα στους πέντε ιστορικούς χώρους της Ευρώπης και του Ισραήλ που ο ίδιος επέλεξε για να ξεκινήσει την επερχόμενη παγκόσμια περιοδεία του. Και ο ενθουσιασμός του που θα βρεθεί σε αυτό τον γεμάτο Ιστορία χώρο δεν κρύβεται.

 
«Για το πρώτο μέρος της περιοδείας μου επέλεξα να εμφανιστώ σε χώρους κύρους που καλύπτουν χρόνια και χρόνια Ιστορίας. Εν όψει της περιοδείας που θα με ταξιδέψει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ήθελα να νιώσω τη ζεστασιά και τη θετική ενέργεια που μόνο τέτοιοι χώροι μπορούν να προσφέρουν. Και σίγουρα το Ηρώδειο είναι μια μοναδική σκηνή, ένας χώρος γεμάτος πολιτισμό και μαγεία. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος, ανυπομονώ να γνωρίσω το ελληνικό κοινό και να του προσφέρω μια παράσταση που θα έχει να θυμάται», λέει ο ίδιος στην αποκλειστική συνέντευξή του που παραχώρησε στο «ΘΕΜΑ».

Τη χώρα μας, εξάλλου, την κουβαλάει από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του, καθώς το όνομά του δεν είναι άλλο από αυτό του θεού του Ερωτα της ελληνικής μυθολογίας. Οι γονείς του, ένας εργάτης στον χώρο των κατασκευών και μια Ιταλίδα νοικοκυρά, θεώρησαν ότι το όνομα αυτό ήταν η πιο πολύτιμη προίκα που θα μπορούσαν να προσφέρουν στον αγαπημένο τους γιο. «Το συγκεκριμένο όνομα επιλέχθηκε ως μια ευχή προς εμένα να έχω μια ζωή γεμάτη αγάπη - και πρέπει να παραδεχτώ ότι υπό αυτή την έννοια αισθάνομαι πολύ τυχερός», εξομολογείται ο ίδιος.

Eros_Ramazotti_2


Πράγματι, η αγάπη έπαιξε και συνεχίζει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του Ερος Ραματσότι: η αγάπη του για τη μουσική, που την ένιωσε από παιδικά του κιόλας χρόνια, οδήγησε τα βήματά του και σκιαγράφησε τα όνειρά του για το μέλλον. Ονειρα μεγάλα, πολύ μεγάλα! Παρά τις δυσκολίες αλλά και τις αποτυχίες με τις οποίες ήρθε αρχικά αντιμέτωπος, δεν το έβαλε κάτω. Απέτυχε στις εξετάσεις εισαγωγής στο ωδείο και παρότι τα Λογιστικά, με τα οποία ασχολήθηκε για ένα φεγγάρι, του υπόσχονταν μια ζωή οικονομικά σταθερή, εκείνος τα παράτησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν υπέκυψε ούτε στα φώτα του κινηματογράφου, απ’ όπου έκανε ένα πέρασμα ως κομπάρσος. Αυτό που ήθελε, αυτό που πραγματικά λαχταρούσε η ψυχή του ήταν να ζει μες στη μουσική, αλλά και να καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του σε αυτό τον ομολογουμένως δύσκολο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό χώρο.

Και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά το έκανε και με τους δικούς του όρους, αφού δεν ήταν διατεθειμένος να θυσιάσει κανένα κομμάτι του εαυτού του. Εγινε λοιπόν ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που μπόρεσαν να επικρατήσουν στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία τραγουδώντας στη γλώσσα τους. Εγραφε στα ιταλικά, τραγουδούσε στα ιταλικά, ζούσε με πάθος, ως γνήσιος Ιταλός.
eros_ramazzotti_in__2_
 
«Battito Infinito»

«Μία από τις αρχές στις οποίες πίστευα βαθιά σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου είναι η αυθεντικότητα. Ουδέποτε προσπάθησα να μοιάσω σε κάποιον άλλον ή να γίνω κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαι. Η ιταλική μου εθνικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου και είμαι σίγουρος ότι το κοινό μου με καταλαβαίνει και με εκτιμά και γι’ αυτό», εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά, πάντα μου άρεσε να ανακαλύπτω διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες, γι’ αυτό άλλωστε και κατά καιρούς έχω τραγουδήσει στα ισπανικά, στα πορτογαλικά, ακόμη και σε κάποιες τοπικές διαλέκτους. Ανυπομονώ να πειραματιστώ ξανά μέσα από νέα καλλιτεχνικά εγχειρήματα».

 
Eros Ramazzotti - Ama


Εγχειρήματα όπως η νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Battito Infinito», η οποία κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, τα τραγούδια της οποίας θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ζωντανά τόσο στην Αθήνα όσο και στις υπόλοιπες στάσεις της περιοδείας του που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ΗΠΑ.

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα από τα καινούρια του τραγούδια; «Νομίζω ότι το πιο ηχηρό μήνυμα προέρχεται από ένα από τα τελευταία μου σινγκλ, το “Ama”. Είναι μια πρόσκληση να αγαπήσει κανείς όπως επιθυμεί, χωρίς όρια, σύνορα ή φραγμούς, προσπαθώντας να δει τον κόσμο μέσα από μια νέα οπτική, σε μια περίπλοκη εποχή όπου το μίσος και η αγανάκτηση κυριαρχούν. Θα ήθελα επίσης να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο για ένα ακόμη θέμα που με απασχολεί έντονα, αυτό του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτός είναι ο μόνος πλανήτης που έχουμε και χρειάζεται τη φροντίδα και την προσοχή μας. Ακόμα και στην καθημερινή μας ζωή μπορούμε να κάνουμε σημαντικές και ουσιαστικές χειρονομίες για να τον προστατεύσουμε».
eros_ramazzotti_in__1_
H νέα δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Battito Infinito», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, περιλαμβάνει τα τραγούδια που ο Ερος Ραματσότι θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ζωντανά στην Αθήνα
 
 
Το νέο στοίχημα

Τα καινούρια τραγούδια του Ερος Ραματσότι γράφτηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, μια εποχή δύσκολη για όλον τον πλανήτη, που ανάγκασε τον παγκόσμιο πληθυσμό να ζήσει σε συνθήκες πρωτόγνωρες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο χώρος του θεάματος μάλιστα ήταν από εκείνους που επλήγησαν βαθύτατα από την υγειονομική κρίση, καθώς όλα τα σχέδια μπήκαν στον πάγο:
«Αναμφισβήτητα, ήταν μια δύσκολη περίοδος για όλους, σε πολλά επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, για μένα ήταν, παράλληλα, μια περίοδος έμπνευσης. Επιπλέον, ήταν αναπόφευκτο να επηρεαστεί από αυτή την κατάσταση και η μουσική βιομηχανία. Ολοι εμείς, οι καλλιτέχνες, περιοριστήκαμε εντός των οικογενειακών τειχών, αναγκαστήκαμε να μείνουμε μακριά από το κοινό μας. Γι’ αυτό και τώρα ο κόσμος θέλει να επιστρέψει και να δει όσο το δυνατόν περισσότερες συναυλίες γίνεται. Κι αυτό μου προσφέρει πολλή ενέργεια για την επιστροφή μου στη σκηνή μετά από τόσον πολύ καιρό. Νιώθω ότι είναι υποχρέωσή μου να δώσω στο κοινό μου ένα ζωντανό σόου υψηλού επιπέδου όπου η μουσική θα βρίσκεται στο επίκεντρο».

 
Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε, λοιπόν, στο Ηρώδειο; «Θα ακούσετε τραγούδια από το νέο μου άλμπουμ, αλλά και παλιότερα κομμάτια μου που έχουν αγαπηθεί πολύ. Θα είναι ένα εντυπωσιακό σόου, την υλοποίηση του οποίου έχουν αναλάβει σπουδαίοι επαγγελματίες στο είδος τους», μας απαντά ενθουσιασμένος ο Ερος Ραματσότι.

Το νέο αυτό μουσικό ταξίδι που ξεκινά αποτελεί για εκείνον ένα καινούριο στοίχημα, αλλά και μια ευκαιρία για να συλλέξει πολύτιμες εμπειρίες που θα προστεθούν στο πολυσέλιδο βιβλίο της ζωής του.
Eros Ramazzotti live - Eros Ramazzotti greatest hits full album 2022- Eros Ramazzotti best songs

Οσο για τους φόβους και τα όνειρά του σε σχέση με το μέλλον; Αυτά εντοπίζονται κυρίως στα σκοτεινά σημεία των καιρών μας και τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους: «Φοβάμαι ότι αυτή η τρομακτική περίοδος που ζήσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε απομακρύνει τους ανθρώπους, τους κάνει να μαραίνονται και τους καλλιεργεί αρνητικές σκέψεις και καχυποψία. Εξακολουθώ, ωστόσο, να πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους και ελπίζω, βάζοντας κι εγώ το δικό μου, μικρό λιθαράκι, να μπορέσω να αφήσω στα παιδιά μου έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο από αυτόν που εγώ βρήκα».


*Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

«ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ- 40 ΧΡΟΝΙΑ» Νέα ημέρα και ώρα προβολής: από Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 20:00 στην ΕΡΤ2 Πολιτισμός

Η εμβληματική εκπομπή «Μονόγραμμα» , πολιτιστική ταυτότητα εν πολλοίς της ΕΡΤ2, αλλάζει ημέρα και ώρα προβολής. Από αυτή την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 στις 20:00 στην ΕΡΤ2 .   Η εκπο...

«Θεατροπαιχνιδίσματα στο μαγικό βαγόνι»: 8 Οκτωβρίου 2022 έως 29 Απριλίου 2023 στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο ΡουφΠολιτισμός

«Θεατροπαιχνιδίσματα στο μαγικό βαγόνι» ταξίδι στο χρόνο, το παιχνίδι και τη γνώση μέσα από τους φανταστικούς κόσμους της μυθολογίας, της λογοτεχνίας, των λαϊκών παραμυθιών και των...

Δήμος Αθηναίων: Ξεκινούν τον Οκτώβριο 29 προγράμματα δημιουργικής μάθησης σε 12 σημεία της ΑθήναςΠολιτισμός

Από τις 3 Οκτωβρίου  οι Αθηναίοι δημότες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα δυναμικά  προγράμματα δημιουργικής μάθησης που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Αθηναίων  μέσω του ...

"Αξιοθρήνητη η παραμονή της Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο" δηλώνουν οι θρυλικοί Jethro TullΠολιτισμός

Αναστασία Κουκά*   Με ένα δυνατό μήνυμα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα θέλησαν να συνδυάσουν τις δύο  συναυλίες  που θα δώσουν στη χώρα μας οι θρυλικοί  J...