ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επαφές Τζόνσον - Ζελένσκι: Επί τάπητος ο ναυτικός αποκλεισμός της Οδησσού από τη Μόσχα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησε χθες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με το ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού της Οδησσού από τους Ρώσους, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον εκδήλωσε την αποφασιστικότητά του για τον διπλασιασμό των προσπαθειών σχετικά με την παροχή βασικών ειδών διατροφής, ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Ουκρανίας, αλλά και της διασφάλισης ότι η χώρα θα είναι ικανή να εξάγει στον υπόλοιπο κόσμο, πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε απόψε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους.

«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Μεντίνσκι, που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και του έχουν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας.

«Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τώρα «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά»

«Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Μάρτιο στην Τουρκία, κατόπιν αντιπροσωπείες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε την περασμένη Τρίτη ότι οι συνομιλίες «αναστέλλονται» καθώς η Ρωσία ανασύνταξε τις δυνάμεις της και τώρα επικεντρώνει την «ειδική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο, στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για ειρηνευτική διαπραγμάτευση», λέει ο Ζελέσνκι.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στη χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μάριο Ντράγκι, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία».

«Θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, μόνον όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, όπως γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου.

«Ελπίζω η Ιταλία να συνεχίσει να μας στηρίζει, με τα αμυντικά συστήματα τα οποία μας είναι απαραίτητα για τον απελευθερωτικό μας αγώνα», υπογράμμισε ο Ζελέσκι.

Όπως αναφέρει, τέλος, η «Corriere», ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να βοηθήσει την χώρα του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «παρά τις αντιστάσεις κάποιων μελών της Ένωσης, αρχίζοντας από το Βερολίνο».

Πηγή: CNN.gr

Διαβάστε επίσης

Παρίσι: Νεκρός φρουρός στην πρεσβεία του Κατάρ – Συνελήφθη άνδρας που τον γρονθοκόπησεΚόσμος

Ένας φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε στην πρεσβεία του Κατάρ στο Παρίσι, επιβεβαίωσε η εισαγγελία της πρωτεύουσας της Γαλλίας, ανακοινώνοντας πως συνελήφθη ένας ύποπτος. Πηγή που πρόσκ...

Οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο εμβόλιο για την “ευλογιά των πιθήκων”- Μπορεί να εμβολιαζόμαστε και για Covid και για το “monkeypox”;Κόσμος

  Το αυξανόμενο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων είναι «κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν», δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν, πριν επιβιβαστεί στο Air Force One...

Βέλγιο: Υποχρεωτική καραντίνα 21 ημερών σε όσους νοσούν από ευλογιά των πιθήκωνΚόσμος

Η πρώτη χώρα που παίρνει επίσημα μέτρα Το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλλει υποχρεωτική καραντίνα για την ευλογιά των πιθήκων. Παρ' ότι έχουν εντοπιστεί μόλις τρία...

Αφγανιστάν: Με μπούρκα οι παρουσιάστριες – Ακολούθησαν τελικά την εντολή των ΤαλιμπάνΚόσμος

Οι τηλεπαρουσιάστριες των μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων στο  Αφγανιστάν  εμφανίστηκαν σήμερα Κυριακή στον αέρα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ακολουθώντας την εντολή των  Ταλιμπάν...

Ο Πούτιν είχε καρκίνο αλλά τώρα το έχει ξεπεράσει, αποκάλυψε ο Όλιβερ ΣτόουνΚόσμος

  Ο Αμερικανός σκηνοθέτης από το 2015 μέχρι το 2017 είχε πάρει μια σειρά συνεντεύξεων από τον Ρώσο πρόεδρο - «Χάος και αποδιοργάνωση στο Κρεμλίνο εξαιτίας της κακής υγείας του» σύμ...