ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: "Θα εισβάλει η Ρωσία" ισχυρίζεται ο Μπάιντεν - Τι λένε οι Ρώσοι - Ποιο ρόλο αναζητεί η Άγκυρα

Με τον ισχυρισμό που έκανε ο Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα εισβάλλει στην Ουκρανία, κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.

«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σενάριο αυτό, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ισχυρίστηκε ότι ο ρώσος ομόλογός του δεν θα ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και είπε ότι η Ρωσία θα έχει «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και ότι θα επιβληθούν πρωτοφανείς «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως η απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Μόσχα λέγοντας πως «η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει και εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε, κλπ.», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια να προλάβει τυχόν ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο ΝΑΤΟ.

 

Συνεχίζονται τα παζάρια και οι επαφές
Παράλληλα συνεχίζεται μπαράζ επαφών, αποκαλύπτοντας ευρύτερα παζάρια και αντικρουόμενα συμφέροντα σε όλα τα μήκη και πλάτη.

Σε σχέδια για παραπέρα αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία αναφέρθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, που επισκέφτηκε χτες το Κίεβο, αναφέροντας ότι «αυτό δίνει στον Πρόεδρο Πούτιν την ικανότητα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να αναλάβει περαιτέρω επιθετική δράση κατά της Ουκρανίας».

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα επιλέξει την «ειρηνική πορεία» και - αναφερόμενος στην αυριανή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ – ότι «τα διπλωματικά κανάλια θα μείνουν ανοιχτά». Η Ρωσία από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει πως θα εξαρτηθεί από τις «γραπτές απαντήσεις» που θα λάβει από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ το αν θα συνεχίσει τις συνομιλίες για τις «εγγυήσεις ασφαλείας».

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφτεί σήμερα το Βερολίνο για επαφές με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, αλλά και τους ομολόγους του από Γαλλία και Βρετανία.

Προχτές στο Βερολίνο βρέθηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ και συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι προσκάλεσε τη Ρωσία και τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους σε μια «σειρά συζητήσεων με στόχο να θιγούν οι ανησυχίες του ΝΑΤΟ, αλλά και να ακουστούν οι ανησυχίες και της Ρωσίας». Ως πρωταρχικό στόχο έθεσε την επίτευξη προόδου σε πολιτικό επίπεδο, για να αποφευχθεί - όπως είπε - στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες ότι αποδεσμεύουν 200 εκατομμύρια δολάρια ως επιπλέον «βοήθεια ασφαλείας» για την Ουκρανία «υπό την απειλή μιας ρωσικής εισβολής».

Στο μεταξύ, «άμεση απειλή για τη Λιθουανία» χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας της χώρας τα ρωσικά στρατεύματα που φτάνουν στη Λευκορωσία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσαν «εν δυνάμει» να χρησιμοποιηθούν για μια επίθεση στην Ουκρανία.

 

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε ότι οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Λευκορωσίας, που θα τεθούν σε δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη ρωσική στρατιωτική παρουσία να γίνει μόνιμη, ακόμα και την εγκατάσταση ρωσικών πυρηνικών. Απαντώντας, η ρωσική πλευρά υπενθύμισε ότι τα δύο κράτη είναι «ελεύθερα» να συνάψουν οποιεσδήποτε συμφωνίες, ανεξάρτητα από «σχόλια τρίτων», και ότι οι ΗΠΑ έχουν γεμίσει με πυρηνικά την Ευρώπη.

 

 

Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία δηλώνει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών
«Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας είναι κρίσιμη», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, «που μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως μοχλό κατά της Ρωσίας».

Πάντως ο Ριαμπκόφ δήλωσε «πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να ξεδιπλωθεί στην Ευρώπη ή κάπου άλλου ένας ευρείας κλίμακας πόλεμος. Δεν έχουμε πρόθεση να προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες, δεν θα επιτεθούμε, δεν θα πλήξουμε, δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ κατήγγειλαν χτες ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «προετοιμάζουν ενέργειες δολιοφθοράς» και «τρομοκρατικές ενέργειες κοντά στη γραμμή επαφής» με τις αυτοαποκαλούμενες Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επικαλούμενοι «αξιόπιστες πληροφορίες».

«Επικοινωνιακή προκάλυψη» για την προετοιμασία «μεγάλης κλίμακας προκλητικών ενεργειών» χαρακτηρίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τους αλλεπάλληλους ισχυρισμούς αξιωματούχων, αλλά και ΜΜΕ των ΗΠΑ, χωρών της ΕΕ και της Ουκρανίας περί επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις σχεδόν καθημερινές σχετικές αναφορές, χθες ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία, κλιμακώνοντας έτσι την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα. 

«Δυτικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και αξιωματούχοι άρχισαν ακόμη πιο δραστήρια να αναπαράγουν τις εικασίες περί της επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως το θέτουν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στόχος αυτής της εκστρατείας είναι η δημιουργία μιας επικοινωνιακής προκάλυψης για την προετοιμασία των δικών τους μεγάλης κλίμακας προκλητικών ενεργειών, μεταξύ αυτών και στρατιωτικών, που μπορεί να έχουν τις τραγικότερες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα κάλεσε «τις δυτικές χώρες να σταματήσουν την επιθετική αντιρωσική επικοινωνιακή εκστρατεία, να σταματήσουν να συνεισφέρουν στη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, σύροντάς την στο ΝΑΤΟ και αντ' αυτού να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους στο να παρακινήσουν το καθεστώς του Κιέβου να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ και τις άλλες διεθνείς υποχρεώσεις του».

Διαμεσολαβητικό ρόλο θέλει και η Άγκυρα
Αλλά και η Τουρκία επανέλαβε την πρόθεσή της να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τυχόν διαπραγματεύσεις. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να παίξει οποιονδήποτε ρόλο μπορεί για να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τόσο ως φίλος της Ρωσίας και της Ουκρανίας όσο και ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ», είπε ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου. Επίσης, «ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τον Ζελένσκι και τον Πούτιν να συναντηθούν στην Τουρκία για την επίλυση προβλημάτων και διαφορών».

«Αν η Τουρκία μπορεί να επηρεάσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς «θα το καλωσορίζαμε», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, καθώς η Ρωσία απορρίπτει απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς, με το επιχείρημα ότι δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των Ενόπλων Δυνάμεων του Κιέβου.

Αντίθετα η ουκρανική πλευρά, που θέλει να εμπλέξει τη Ρωσία σε τέτοιες συνομιλίες, χαιρέτισε την τουρκική πρόταση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ουκρανία τις επόμενες βδομάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, και «ταυτόχρονα θα είμαστε σε στενή επαφή με τους Ρώσους, για να αποφύγουμε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια που θα είχε σοβαρές συνέπειες». Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι ένα από μέλη του ΝΑΤΟ που εξοπλίζουν την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Tass»)

 

Αναδημοσίευση από 902.gr

Διαβάστε επίσης

Βουλγαρία και Ρουμανία απορρίπτουν το αίτημα της Μόσχας για αποχώρηση του ΝΑΤΟΚόσμος

Το Βουκουρέστι και η Σόφια απέρριψαν σήμερα, με χωριστές δηλώσεις τους, το αίτημα της Μόσχας να φύγουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες που εντάχθηκαν μ...

Πιο ανθεκτικό το εμβόλιο Sputnik-V από το Pfizer κατά της Όμικρον, αναφέρει έρευνα των ΡώσωνΚόσμος

Μια μικρή προκαταρκτική εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του στελέχους Όμικρον σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το ρωσικό εμβόλιο Spu...

Γαλλία: Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα επιβαρύνει τα νοσοκομεία μέχρι τα μέσα Μαρτίου, προειδοποιούν οι ειδικοίΚόσμος

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία ανέφερε σήμερα ότι το πέμπτο κύμα που πλήττει τη χώρα θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα νοσοκομεία ...

Τύπος δώρισε το νεφρό του στη μητέρα της κοπέλας του, αυτή τον παράτησε και παντρεύτηκε άλλονΚόσμος

Πήγε να κάνει το καλό και του γύρισε όχι απλά μπούμερανγκ, αλλά σίγουρα τον διέλυσε ψυχολογικά και... σωματικά.  Ένας άνδρας από το Μεξικό  αποκάλυψε μέσω Tik Tok το προσωπικό του ...