ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Η ομάδα γαστρονομίας στην εκπομπή "φλΕΡΤ" (video)

Ένα Αιγινήτικο τραπέζι βασισμένο σε εποχικά προϊόντα, στο οποίο παραδοσιακές και σύγχρονες γεύσεις, μπερδεύονται μεταξύ τους, προετοίμασε  και παρουσίασε η ομάδα  γαστρονομίας  του Συλλόγου  Φίλων  Φιστίκι Φέστ  στην εκπομπή «Φλερτ»  της  ΕΤ1  χθες Τετάρτη  20 Ιανουαρίου και  ώρα  16.00  μ.μ.

Σε ζωντανή σύνδεση με την Αίγινα η  παρουσιάστρια  της εκπομπής  κ. Νάντια Κοντογιώργη  μίλησε  με  τις τρεις  κυρίες  της  ομάδας  κ.Ράνια  Πετρά Κορναράκη,  Ελένη  Κουνελάκη  και Αγγελική  Σαΐνη  οι οποίες  είχαν  ετοιμάσει ένα πλήρες Αιγινήτικο γεύμα.

Δεν παρέλειψαν να κάνουν αναφορά  στην «Πρώτη Πρωτεύουσα  του Ελληνικού Κράτους, την Αίγινα»  και να απαντήσουν  στην ερώτηση  της κ.Κοντογιώργη  για  το Φεστιβάλ  Φιστικιού  του επόμενου καλοκαιριού.

Ας   δούμε όμως  το  μενού:

Για πρώτο πιάτο είχαν φτιάξει σούπα τραχανά, μία παραδοσιακή, θρεπτική σούπα την είχαν εμπλουτίσει με λουκάνικο γεμισμένο με φιστίκι Αιγίνης. Οι Αιγινήτισες νοικοκυρές όπως και οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα,  έφτιαχναν τον τραχανά το καλοκαίρι με κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα και σταρένιο αλεύρι για να τον έχουν τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Ορεκτικά Αιγινήτικο ανθότυρο και μανούρι ψητό με ντομάτα και πέστο φιστικιού.  

Γκερεμέζι παραδοσιακό φρέσκο, αλοιφωτό τυρί με ελαφρά ξυνή γεύση από κατσικίσιο γάλα.  

Χορτόπιτα με σπανάκι, σέσκουλα, μάραθο, μυρώνια, καυκαλίθρες, πράσσο και φρέσκα κρεμμυδάκια, με φύλο παραδοσιακό, ανοιγμένο από τις ίδιες.

Σαλάτα, η συνταγή για την σαλάτα είναι του αείμνηστου ακαδημαϊκού και γευσιγνώση Δημήτρη Ποταμιάνου ο οποίος αγαπούσε πολύ  την Αίγινα και έγραφε συχνά συνταγές εμπνευσμένες από το νησί μας. Με λάχανο, καλακάρβουνα ή αλιβάρβαρα που είχαν μαζέψει από την Παλιαχώρα και φιστίκι Αιγίνης. Με βινεγκρέτ από αγουρέλαιο, φρέσκο λεμόνι, μία σκελίδα σκόρδο, μουστάρδα και μέλι.

Για το πρώτο πιάτο και τα ορεκτικά πρότειναν να συνοδευτούν με ένα κρασί από ποικιλία σταφυλιού μοσχοφίλερο από την αμπελουργική ζώνη της Νεμέας.

Και για κυρίως πιάτο κουνέλι στιφάδο. Γιατί όλη η διατροφή στηριζότανε σε ότι υπήρχε στο μποστάνι,  και στα χωράφια γύρω από το σπίτι, καθώς κάθε σπίτι συντηρούσε ζώα, τα ζωντανά όπως τα έλεγαν, κότες, κουνέλια, περιστέρια και κατσικούλα ή πρόβατο για το γάλα και το τυρί.

Για το κυρίως πίατο πρότειναν ένα ροζέ πάλι από την ίδια αμπελουργική ζώνη, από ποικιλία σταφυλιού αγιωργήτικο. Και τα δύο κρασιά προέρχονται από το κτήμα Μπίζιος στην Νεμέα και έχουν οινοποιηθεί από την Αιγιννήτισα οινολόγο Μαρία Τζίτζη.

Όσο αφορά τα γλυκά είχαν φτιάξει μία μπομπότα, κέικ με καλαμποκένιο αλεύρι, μαύρες σταφίδες, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και  αμύγδαλα και μία γαλόπιτα όπως την λέμε στην Αίγινα, με κασικίσιο γάλα, επίσης με ασπρισμένο αμύγδαλο, συνταγές που είχαν πάρει από το τετράδιο γλυκών που έχει εκδόση το πνευματικό κέντρο Κυψέλης αφού ο κύριος ξηρός καρπός που χρησιμοποιούσαν οι Αιγινήτισες νοικοκυρές ήταν το αμύγδαλο. Μήν ξεχνάμε ότι το πρώτο δενδρύλιο φιστικιάς το έφερε στην Αίγινα ο γιατρός Νίκος Περόγλου το 1986, ο οποίος δημιουργησε τον πρώτο παραθαλάσσιο φιστικώνα εκτάσεως 20 στρεμμάτων.  Σήμερα Αιγινήτες μάγειρες, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες πειραματίζονται συνέχεια και δημιουργούν γεύσεις που το φιστίκι Αιγίνης κυριαρχεί. Για να ολοκληρωθεί το γεύμα οι κυρίες παρουσίασαν γλυκό του κουταλιού φιστίκι, παστέλι με φιστίκι, μπακλαβά και σαραγλί και για την επίγευση λικέρ φιστικιού.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα:  Προβλήματα  στην  τηλεκπαίδευση  από τις  διακοπές  του ρεύματοςΑίγινα

Πολλά τα προβλήματα σήμερα  σε πολλές περιοχές  της  Αίγινας από  τις διακοπές  ρεύματος  που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί. Απροειδοποίητα  σε  περιοχές  όπως  στο  κέντρο της  Κυψέλη...

Αίγινα: Επίσημη Δοξολογία για την άφιξη και ορκωμοσία στην Αίγινα  του Ι. ΚαποδίστριαΑίγινα

Δύο ημέρες  πριν την 24η του μηνός  Ιανουαρίου αντί της 26ης, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα  τελεστεί η Δοξολογία  για  την επέτειο  της άφιξης και ορκωμο...

Αίγινα:  Κάλεσμα  του "ΣΥΡΙΖΑ" Αίγινας  για  ενίσχυση  της  αγοράς  του νησιού.Αίγινα

Κάλεσμα  απευθύνει   προς  τους  πολίτες  Η οργάνωση μελών  Σύριζα και  Προοδευτικής  Συμμαχίας Αίγινας για τη  στήριξη της  αγοράς  του νησιού με  την  ευκαιρία  του ανοίγματος  τ...

Παρουσίαση των Αιγινήτικων κιτρολέμονων και προϊόντων από φιστίκι Αιγίνης από το Open TV (video)Αίγινα

 Οι δύο νέοι επαγγελματίες  της Κυψέλης, ο Φώτης και ο Κώστας Πούντος  σε  ζωντανή σύνδεση με στην πρωινή εκπομπή του Open.tv μίλησαν  για τον πράσινο χρυσό της Αίγινας. Η γνωριμία...