ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεκίνησε στη Μόσχα η διανομή του εμβολίου Sputnik V

Οι αρχές της Μόσχας άρχισαν να διανέμουν σήμερα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V, ανακοίνωσε το κλιμάκιο που έχει αναλάβει τη διαχείριση της πανδημίας για τη ρωσική πρωτεύουσα.

 

Το κλιμάκιο επεσήμανε ότι το ρωσικό εμβόλιο θα είναι αρχικά διαθέσιμο για τους γιατορύς και το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς και τους κοινωνικούς λειτουργούς διότι κινδυνεύουν περισσότερο να εκτεθούν στην covid-19.

"Εργάζεστε σε σχολείο και έχετε προτεραιτότητα να λάβετε το εμβόλιο κατά της covid-19 δωρεάν", έγραφε το μήνυμα που έλαβε στο κινητό του ένας Μοσχοβίτης, καθηγητής σε δημοτικό σχολείο, νωρίς σήμερα το πρώι.

Η Μόσχα αποτελεί επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού στη Ρωσία, με τις αρχές να ανακοινώνουν 7.993 νέα κρούσματα covid-19 το προηγούμενο 24ωρο, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τα περίπου 700 που αναφέρονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

"Τις πρώτες πέντε ώρες 5.000 άνθρωποι εγγράφηκαν για να εμβολιαστούν --δάσκαλοι, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, αυτοί που σήμερα ρισκάρουν περισσότερο τις ζωές και την υγεία τους", έγραψε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν στο προσωπικό του ιστολόγιο χθες Παρασκευή.

Δεν μπορούν να εμβολιαστούν όσοι έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες και όσοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, αλλά και όσοι είναι άνω των 60 ετών.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει δύο εμβόλια κατά του κορονοϊού, το Sputnik V και ένα ακόμη το οποίο αναπτύχθηκε από το ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας. Η τρίτη φάση των δοκιμών και των δύο δεν έχει ολοκληρωθεί.

Επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την ταχύτητα με την οποία εργάστηκε η Ρωσία, δίνοντας έγκριση για τα εμβόλια και ξεκινώντας μαζικούς εμβολιασμούς προτού ολοκληρωθεί η τρίτη φάση των δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Το εμβόλιο Sputnik V χορηγείται σε δύο δόσεις, που απέχουν 21 ημέρες η μία από την άλλη.

Η Μόσχα έκλεισε στα τέλη Μαρτίου όλους τους δημόσιους χώρους, περιλαμβανομένων των πάρκων και των καφέ, προκειμένου να ανασχέσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο οι περιορισμοί χαλάρωσαν στα μέσα Ιουνίου.

Συνολικά χθες στη Ρωσία καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού, με 28.782 νέες μολύνσεις το προηγούμενο 24ωρο, έναντι 27.403 που ανακοίνώθηκαν την Παρασκευή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 2.431.731.

Εξάλλου το προηγούμενο 24ωρο οι αρχές καταμέτρησαν 508 νέους θανάτους λόγω κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Ρωσία να ανέρχεται σε 42.684.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής του Μέριλαντ Πολ ΣαρμπάνηςΚόσμος

Πέθανε, σε ηλικία 87 ετών, ο πρώην γερουσιαστής του Μέριλαντ Πωλ Σαρμπάνης, ο οποίος υπερασπίστηκε με επιμονή τα θέματα του Ελληνισμού για 30 χρόνια στην αμερικανική Γερουσία. Την ...

Οι Καταλανοί βγήκαν για ψώνια παρά την πανδημία - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

Το άνοιγμα μικρών καταστημάτων το Σάββατο, έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους της Βαρκελώνης να βγουν για τις πρώτες αγορές ενόψει εορτών, οπλισμένοι πάντως με υπομονή μπροστά σε τ...

Η Βρετανία ετοιμάζεται για τις πρώτες χορηγήσεις του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 την ερχόμενη εβδομάδαΚόσμος

Η Βρετανία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα χορηγήσει την ερχόμενη εβδομάδα το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη γερμανική BioNTech και την Pfizer κατά της Covid-19, καθιστώντ...

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία χωρίς κοινό αλλά με τηλε-χειροκρότημα - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΚόσμος

H παραδοσιακή συναυλία από το «Σπίτι των φίλων της μουσικής» στη Βιέννη θα γίνει φέτος χωρίς θεατές λόγω κορωνοϊου, αλλά με... παλαμάκια από επιλεγμένους θεατές μέσω διαδικτυακής σ...

Δακρυγόνα στο Παρίσι στη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων κατά της αστυνομικής βίαςΚόσμος

Δεκάδες κουκουλοφόροι πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα κατά τη διάρκεια τ...

Γαλλία: «Αντίο» στον Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν σε στενό οικογενειακό κύκλοΚόσμος

Η οικογένεια του Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν αποχαιρέτησε σήμερα τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, σε μια ιδιωτική κηδεία, στο χωριό Οτόν. Το φέρετρο του Ζισκάρ ντ’ Εστέν, καλυμ...