ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο απολογισμός της Αντιπεριφέρειας Νήσων: Ούτε μία μέρα χαμένη!

Δεκάδες μεγάλα και μικρά έργα υποδομής, μέσα στον πρώτο χρόνο της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Βάσως Θεοδωρακοπούλου.

 

 

Του Γιάννη Προβή

 

 

Πλούσιος είναι, αναμφίβολα, ο απολογισμός της δραστηριότητας της περιφερειακής ενότητας Νήσων Αττικής για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως την 31η Σεπτεμβρίου 2020. Μέσα σε έναν χρόνο κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια για τη βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας, ενώ αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες και πραγματοποιήθηκε σωρεία δράσεων, με μια λογική: ούτε μία μέρα χαμένη. Ενδεικτικά, παραθέτουμε μερικά από τα έργα και τις δράσεις της περιφερειακής διοίκησης Νήσων Αττικής στη διάρκεια της περιόδου Σεπτεμβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020.

 

Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2019
• Τον Οκτώβριο του 2019, μετά από παρέμβαση της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, υπεγράφη από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών (η οποία έδωσε, έτσι, τέλος στην καθυστέρηση των έξι μηνών) η απόφαση για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, παραλίας, πυθμένα και υπεδάφους του βυθού της θάλασσας, για την εκτέλεση χερσαίων έργων απαραίτητων για την πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας. Το έργο αυτή τη στιγμή έχει μπει στην τελική ευθεία.
• Τον Νοέμβριο του 2019 ξεκίνησε η διαδικασία ανάθεσης μελέτης για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στην Ύδρα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2020 εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση από την Περιφέρεια Αττικής.
• Τον Δεκέμβριο του 2019 ελήφθη, με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Αττικής, η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για την εξαίρεση της Σαλαμίνας από την πενταετή μνημονιακή επιτήρηση και τη διαγραφή των χρεών του Δήμου του νησιού προς την ΕΥΔΑΠ. Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού τηλε-ελέγχου/ τηλεχειρισμού για την ασφαλή επίβλεψη του συστήματος υδροδότησης της νήσου Ύδρας.

Επίσης, συνάφθηκε η συμφωνία για τη δραστηριοποίηση ασθενοφόρουκινητής μονάδας ΕΚΑΒ στο νησί, εγκαταστάθηκε κινητή μονάδα ελέγχου ΚΤΕΟ στους Δήμους Αίγινας και Τροιζηνίας – Μεθάνων, ολοκληρώθηκε η μελέτη υδροδότησης του οικισμού Καραπολίτι του Δήμου Πόρου, καθώς και η υδραυλική και Η/Μ μελέτη σύνδεσης νέας δεξαμενής πόσιμου νερού Αγκιστρίου. Επιπλέον, συστάθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στον Δήμο Σαλαμίνας. Τέλος, εντάχθηκαν 12 νέα έργα στον προϋπολογισμό του 2020.

 

 

Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2020
• Τον Ιανουάριο του 2020 έκλεισε η παράνομη χωματερή στη Σαλαμίνα, ολοκληρώθηκε η μελέτη για την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης των Κυθήρων, καθώς και η μελέτη για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης των Κυθήρων. Έγινε η επισκευή των ραμπών-επιστρώσεων και του χώρου αναμονής επιβατών στον κεντρικό λιμένα της Αίγινας, καθώς και η αποκατάσταση των ζημιών από τη θαλασσοταραχή επίσης στον κεντρικό λιμένα, αλλά και στον λιμένα της Βαγίας στην Αίγινα. Επιπλέον, εγκρίθηκε η Υδρολογική και Γεωλογική Μελέτη του έργου «Μελέτη οριοθέτησης και αντιπλημμυρικών έργων ρεμάτων Δήμου Σπετσών», ύψους 556.140 ευρώ.
• Τον Φεβρουάριο του 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες του έργου «Αυτοματισμός αγωγού μεταφοράς ύδατος από τον κάμπο της Τροιζήνας έως τη Μεγάλη Σκάλα Γαλατά και δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πόρου». Επίσης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Κοινότητας στη Σαλαμίνα.
• Τον Μάρτιο του 2020 υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την ανάπλαση και τη συντήρηση του οδικού δικτύου στα Κύθηρα και για την τσιμεντόστρωση του περιφερειακού δρόμου Ποταμού Αντικυθήρων, ενώ αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. Ολοκληρώθηκαν επίσης οι εργασίες στον λιμένα νήσου Σπετσών και ολοκληρώθηκε το έργο της ανακαίνισης του κτιρίου Μελίνας Μερκούρη στην Ύδρα. Τέλος, εγκρίθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας η ολοκληρωμένη μελέτη του έργου «Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα: Μεγάλο Ποτάμι Καλλονής Τροιζηνίας, Λάκα και Αγία Τριάδα Λουτρόπολης Μεθάνων, Μεγάλο Ποτάμι στο Βαθύ Μεθάνων, Σκοτεινή Ν. Αίγινας και Λευκή Ν. Αίγινας», προϋπολογισμού 1.341.515 ευρώ.
• Τον Απρίλιο του 2020 ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση καθιζήσεων παραδοσιακού λιθόστρωτου στη ΧΖΛ Ύδρας και ξεκίνησε η διαδικασία για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων στα Κύθηρα.
• Τον Μάιο του 2020 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του ΥΠΠΟ και
του Δήμου Ύδρας για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού στο νησί, και αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάδοχος. Επίσης, ξεκίνησε η διαδικασία για την ανακαίνιση της Εκκλησιαστικής Λεουσείου Στέγης στην Αίγινα, και σήμερα υπάρχει ανάδοχος και επίκειται η εκκίνηση του έργου (προϋπολογισμού 3.047.080 ευρώ). Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση κατασκευαστικών προβλημάτων στο ανοικτό γήπεδο Αίγινας, το οποίο παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 προς χρήση. Μετά από παρέμβαση της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, ο ανάδοχος απεκατέστησε ό,τι του ζητήθηκε χωρίς επιπλέον κόστος.
• Τον Ιούνιο του 2020 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης του δρόμου προς τον ΧΥΤΥ Κυθήρων, ενώ σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες στον ΧΥΤΥ και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τα μηχανήματα.
Υπεγράφη η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου της ανακατασκευής της γέφυρας Μάκρωνα και παράλληλων οδικών εργασιών στα Κύθηρα (1.750.000 ευρώ), και τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι εργασίες. Επίσης, έγινε η έναρξη εργασιών ανάπλασης και συμπληρωματικών εργασιών οδικού δικτύου στα Κύθηρα (τοιχίο Αγίας Πελαγίας), εγκρίθηκαν η αναβάθμιση και η επέκταση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για την περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής και ολοκληρώθηκε το έργο αποκατάστασης οδοφωτισμού στη Λεωφόρο Αιαντείου στη Σαλαμίνα. Τέλος, ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του εξαθέσιου Γυμνασίου – Λυκείου Αγκιστρίου (2.950.000 ευρώ).
• Τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη η σύμβαση για την έναρξη εργασιών προστασίας και αναβάθμισης στους λιμένες Αγίας Μαρίνας και Πέρδικας της Αίγινας. Το έργο είχε ενταχθεί τον Ιούνιο του 2017, αλλά σταμάτησε τον Δεκέμβριο του 2018, διότι αντιμετώπιζε προβλήματα, τα οποία λύθηκαν κατόπιν ενεργειών της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, ολοκληρώθηκαν τα έργα αντιμετώπισης του φαινομένου της καθίζησης στο πλακόστρωτο της Ύδρας, αποπερατώθηκαν τα έργα οδοποιίας στις περιοχές Κακιά Λαγκάδα και Μελιδόνι, στα Κύθηρα (2.475.000 ευρώ), και πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι καταλληλότητας τόσο των πόσιμων όσο και των θαλασσίων υδάτων στις ακτές των νησιών της Αττικής.
Προχωρά το έργο «Επισκευές στο δημοτικό στάδιο “Αίαντας” και στο κλειστό γυμναστήριο “Γ. Καραϊσκάκης” στη Σαλαμίνα», προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, έργο το οποίο είχε ενταχθεί στον πίνακα εκτελεστέων το
2015, ενώ εγκρίθηκε από το ΠΔΕ Περιφέρειας Αττικής. Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη Βιβλιοθήκη Αμπελακίων Σαλαμίνας, ύψους 415.000 ευρώ, και εντάχθηκαν εννέα (9) νέα έργα στη 2η τροποποίηση του Προϋπολογισμού.
• Τον Αύγουστο του 2020 έγινε η παράδοση του λιμανιού Πόρου (προϋπολογισμού 589.000 ευρώ), ολοκληρώθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα για την ανάδειξη της νήσου Σαλαμίνας, ξεκίνησαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης δημοτικών οδών Αγκιστρίου, ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του βρεφονηπιακού σταθμού στο Κοντό Αίγινας, υπεγράφη η σύμβαση για εγκατάσταση τηλε-ελέγχου/τηλεχειρισμού στον Δήμο Αγκιστρίου, εγκρίθηκε η γεωτεχνική έρευνα και μελέτη, καθώς και η επέκταση της γεωλογικής μελέτης
με την ενσωμάτωση της εργασίας του προσδιορισμού ποιότητας του πετρώματος (RQD) του έργου «Μελέτη
οριοθέτησης και αντιπλημμυρικών έργων ρεμάτων Δήμου Σπετσών».
• Τον Σεπτέμβριο του 2020 έγινε η έναρξη των διαδικασιών για τη σύνταξη μελέτης Υγρομόνωσης Ανατολικού θαλάμου στο Λεόντι Αίγινας και ολοκληρώθηκε η μελέτη
του τεχνικού συμβούλου για το έργο «Τοπικός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων – βασικό πράσινο σημείο του Δήμου Αίγινας στη θέση Σκοτεινή-Παγώνι». Επίσης, σε πορεία ολοκλήρωσης μπαίνουν τα έργα: η «Επισκευή και ανακαίνιση παιδικού Σταθμού Χλόης» και η ανάδειξη του Ναού της Αφαίας στην Αίγινα, η ανάδειξη-ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Σαλαμίνας, η περιβαλλοντική μελέτη και μελέτη ανακατασκευής της λιμνοθάλασσας Ψήφτας, η ανάπλαση της πλατείας Αγίων Θεοδώρων και περιμετρικών δρόμων Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων, η μελέτη για την κατασκευή λιμένα τουριστικών σκαφών στη Σαλαμίνα και η μελέτη για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην Αίγινα. Τέλος, ολοκληρώθηκε το έργο κατασκευής, επέκτασης και συντήρησης τεχνικών απορροής όμβριων στον Δήμο Πόρου (300.000 ευρώ) και υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για προστασία από τις κατολισθήσεις στη Σαλαμίνα.

 

 

Ούτε μία μέρα χαμένη
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 έως σήμερα έχουν συνταχθεί από το Τμήμα Τεχνικής
Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων 101 μελέτες, συνολικού ποσού 24.943.558,69 ευρώ, που αφορούν έργα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών της περιφερειακής ενότητας Νήσων Αττικής. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η περιφερειακή ενότητα έστελνε και στέλνει υγειονομικό υλικό στους δήμους της επικράτειάς της, διενεργεί τεστ Covid και απολυμαίνει δημόσια κτίρια. Συμμετέχει στις εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού και προβαίνει σε τακτικούς υγειονομικούς ελέγχους.

Διαβάστε επίσης

Γενικός συναγερμός με 1.259 νέα κρούσματα και 102 διασωληνωμένους - 12 θάνατοιΕλλάδα

Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Σήμερα ανακοινώνουμε 1259 νέα κρούσματα του νέ...

Νέο χτύπημα Λαφαζάνη σε Τσίπρα για τους πλειστηριασμούς: Δίνει παραδείγματα με σπίτια που βγήκαν στο σφυρί επί ΣΥΡΙΖΑΕλλάδα

Με νέο άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξαπολύει νέα επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των πλειστηριασμών, και μάλιστα δίνει ...

Πληροφορίες για νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα: «Θα ανακοινωθεί τετραψήφιος αριθμός»Ελλάδα

Την εκτίμησή του πως σύντομα, εντός της εβδομάδας, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν το κρίσιμο «φράγμα» των χιλίων εξέφρασε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. Για την αυ...

Περιφέρεια Αττικής: Προγραμματικές συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκ. ευρώ για έργα οδοποιίας και υποδομών στην Π.Ε. ΝήσωνΕλλάδα

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκ. ευρώ για έργα οδοποιίας και υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων   Γ. Πα...

Η νέα κακοκαιρία «Κίρκη» θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα αύριο και μεθαύριοΕλλάδα

Ένα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα δημιουργηθεί σήμερα στην Ιταλία, θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo ...