ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τέσσερεις νοστιμότατες συνταγές με φιστίκι από την ομάδα γαστρονομίας Fistiki Fest Friends (foto – video)

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, τα τελευταία 12 χρόνια, επισκέπτες και Αιγινήτες, μετά την συγκομιδή των Φιστικιών του νησιού μας, ζούμε στον ρυθμό της γιορτής. Ζούμε στον ρυθμό του Aegina Fistiki Fest. Φέτος οι συνθήκες δεν μας το επιτρέπουν. Γι αυτό η Ομάδα Γαστρονομίας Αίγινας με την υποστήριξη του Συλλόγου Fistiki Fest Friends παρουσιάζει 4 συνταγές για ένα menu εμπνευσμένo από τον πολύτιμο καρπό μας το Φιστίκι Αιγίνης και άλλα τοπικά προϊόντα  .

 

Πρώτο Πιάτο από τον Παναγιώτη Μπέση: Σεβίτσε το Αιγινήτικο

 

Υλικά

1 ψάρι φρέσκο [εμείς χρησιμοποιήσαμε λίτσενα, εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαβράκι]

Χυμός από 3-4 λαιμ και ξύσμα από 1/4 λαιμ

3-4 τοματίνια ψιλοκομμένα

Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Λευκό κρεμμύδι ροδέλες

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1/2 κουταλιά της σούπας φιστικέλαιο

Πίκλα φιστικιού ψιλοκομμένη και ολόκληρη

Λίγα φύλλα ρόκα

Αλάτι - Πιπέρι κατά βούληση

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε σχολαστικά το ψάρι από τα κόκαλα και το δέρμα του και το κόβουμε σε κύβους, μέγεθος ζαριού. Το μαρινάρουμε στον χυμό και το ξύσμα του λαιμ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι και το αφήνουμε στην άκρη για 10 - 12 λεπτά. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία προσθέτουμε την ψιλοκομμένη πίκλα φιστικιού, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα ψιλοκομμένα τοματίνια και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το μείγμα στο πιάτο με όλα τα υγρά του και γαρνίρουμε με τα φύλλα της ρόκας με λίγες ολόκληρες πίκλες φιστικιού και το ραντίζουμε με το φιστικέλαιο.

 

 

Σαλάτα από τον Βασίλη Λαζάρου: Πικάντικη γαριδοσαλάτα με αλμύρο παστέλι φιστικιού

 

Υλικά

20 γαρίδες Νο 3

2 -3 κουτάλια της σούπας μαγιονέζα

1 μέτρια πιπεριά Φλωρίνης

6-7 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα

1/2 σκελίδα σκόρδο

4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, το πράσινο μέρος

1-2 κουτ. του γλυκού tabasco

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Μαύρο πιπέρι

Ροζ πιπέρι

Ελαιόλαδο

Για το γαρνίρισμα

4-5 τοματίνια

Φύλλα από διαφορετικά πράσινα λαχανικά

Για το αλμυρό παστέλι φιστικιού

Ψημένα, αλμυρά φιστίκια Αιγίνης

Αιγινήτικο Κεφαλοτύρι, εναλλακτικά Παρμεζάνα ψιλοτριμμένενη 

 

Εκτέλεση

Βουτάμε τις γαρίδες ολόκληρες σε βραστό νερό και τις αφήνουμε για 3 -4 λεπτά. Αμέσως μετά τις βουτάμε σε μία Μπασίνα με κρύο νερό και πάγο για να σταματήσουμε τον βρασμό. Αφού κρυώσουν τις καθαρίζουμε και τις ψιλοκόβουμε, όπως και τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, προσθέτοντας την μαγιονέζα, το tabasco, το ελαιόλαδο, αλάτι και τα πιπέρια. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες για να δέσουν τα αρώματα και οι γεύσεις μεταξύ τους.

Για το αλμυρό παστέλι φιστικιού:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ σε υψηλούς βαθμούς Σε ένα ταψάκι απλώνουμε λαδόκολλα, πάνω στην λαδόκολλα τοποθετούμε ένα τσέρκι, ανάλογα την διάμετρο που επιθυμούμε να έχει το παστέλι μας. Εσωτερικά γεμίζουμε το τσέρκι με φιστίκια και πάνω από τα φιστίκια, καλύπτουμε την επιφάνεια τους με ψιλοτριμένο τυρί από Αιγινήτικο κεφαλοτύρι και ψήνουμε το μείγμα μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Το βγάζουμε από τον φούρνο και όπως είναι ζεστό το αφαιρούμε από το τσέρκι με την βοήθεια ενός μαχαιριού. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά μέχρι να γίνει τραγανό.

Για να σερβίρουμε την σαλάτα μας, τοποθετούμε στο πιάτο το τσέρκι και το γεμίζουμε με το αρχικό μείγμα της σαλάτας. Αφαιρούμε το τσέρκι και στο πάνω μέρος τοποθετούμε το παστέλι. Γαρνίρουμε το πιάτο μας με τα φύλλα από τα πράσινα λαχανικά, με τα τοματίνια και τελειώνουμε ραντίζοντας την σαλάτα με ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Κυρίως Πιάτο από την Σωζία Μαρτή: Καλαμάρι με Αιγινήτικο Πέστο Φιστικιού

 

Υλικά

Καλαμάρι κομμένο σε λωρίδες [τα καλαμάρια όπως και τα ψάρια του Σαρωνικού είναι τα νοστιμότερα]

Ελαιόλαδο 

Λευκό ξηρό κρασί

Για το Πέστο Φιστικιού

2 φλυτζάνια του τσαγιού φυλλαράκια Βασιλικού

3 κουταλιές της σούπας φιστίκι Αιγίνης

1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλυτζάνι τσαγιού κεφαλοτύρι Αιγίνης ψιλοτριμμένο

1 σκελίδα σκόρδο

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

Αλάτι – Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Αρχίζουμε την παρασκευή φτιάχνοντας το πέστο φιστικιού. Βάζουμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το ξύδι, το σκόρδο, 3 κουταλιές της σούπας νερό και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού, το κεφαλοτύρι Αιγίνης, τα Φιστίκια Αιγίνης, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Στην συνέχεια σε αντικολητικό τηγάνι σωτάρουμε τις λωρίδες καλαμαριού με λίγο ελαιόλαδο, το σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε το πέστο φιστικιού. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και σερβίρουμε το μείγμα μας στο πιάτο. Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και τοματίνια. Μπορούμε να το συνοδέψουμε τηγανιτά πατατάκια.

 

Επιδόρπιο από τις Ράνια Κορναράκη- Πετρά, Αγγελική Στουραίτη - Σαίνη, Ελένη Κουνελάκη: Δροσερό γλυκό ψυγείου με ανθότυρο Αιγίνης, μέλι Αιγίνης και φιστίκι Αιγίνης

 

Υλικά

100 γρ φιστίκι Αιγίνης χωρισμένο σε τρία μέρη

200 γρ. φιστικάτα μπισκότα

80 γρ. βούτυρο λιωμένο

1κλ. ανθότυρο Αιγίνης

3 κουταλιές σούπας ζάχαρη

100 γρ.μέλι Αιγίνης

3 αυγά 

1/2 κουταλάκι  του γλυκού μαστίχα

 

Εκτέλεση

Τρίβουμε τα μπισκότα και τα αναμιγνύουμε με το λιωμένο βούτυρο και το ένα μέρος φιστίκι Αιγίνης. Σε τσέρκι 25 -30 εκ. [που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ένα ταψάκι] τοποθετούμε σαν βάση, το μείγμα. Στην συνέχεια αναμειγνύουμε στο μίξερ το ανθότυρο, το μέλι, την ζάχαρη, την μαστίχα, το δεύτερο μέρος φιστίκι Αιγίνης και προσθέτουμε ένα, ένα τα αυγά. Απλώνουμε την κρέμα στο τσέρκι και ψήνουμε στους 170 C για περίπου μισή ώρα. 

Αφού κρυώσει το γλυκό μας, το ξεφορμάρουμε προσεχτικά και πριν το σερβίρουμε το γαρνίρουμε με μέλι και το τρίτο μέρος φιστίκι Αιγίνης.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Παναγιώτη Μπέση και την σύζυγο του κα Ελένη Κούτσου για την φιλοξενία τους στην Καβουρόπετρα.

 

Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για τις συνταγές είναι από Φώτης Αρτοποιείο - Catering, Μελισσοκομία Παναγιωταρά, Philippos Hellenic Goods, Παντοπωλείο Πετρά, Pistache - ταβέρνα Νόντας.

Drone video Γιώργος Πέππας

Δημιουργία video Φωτογραφία και τέχνη

Σκηνοθεσία-κάμερα- μοντάζ Ανέστης Καρνέζος

 

Διαβάστε επίσης

Πέντε κρούσματα κορωνοιού στην Αίγινα σε κατ΄οίκον περιορισμό - Έκκληση του δημάρχου για τήρηση των μέτρωνΑίγινα

Τον εντοπισμό πέντε κρουσμάτων Covid-19 στην Αίγινα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής  ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Ζορμπάς, καθησυχάζοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες ...

Στην εταιρία «ΔΟΜΟΤΕΚΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.» η ανακατασκευή του Λεουσείου Ιδρύματος.Αίγινα

  Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση  του εργολάβου στο Λεούσειο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Αίγινας. Ένα έργο πνοής για την Αίγινα που θα ανακουφίσει πολλούς ...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αργοσαρωνικού: Με κενά διδακτικού προσωπικού ξεκίνησαν τα σχολεία στον Αργοσαρωνικό  Ελλάδα

Κενά διδακτικού προσωπικού Σχολείων Π.Ε νησιών Αργοασρωνικού και ελλείψεις αντισιπτηκών, καταγγέλει με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αργοσαρωνικού.    Συγκεκριμένα, ...

Ακύρωση δρομολογίου του "Φοίβου"Αίγινα

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κοινοπραξίας Πλοίων Σαρωνικού λόγω καιρικών συνθηκών, το πλοίο "Φοίβος" δεν θα εκτελέσει σήμερα Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το προγραμματισμένο δρομολόγιό το...

Παρουσίαση του παραμυθιού "Το κάτι" της Αδαμαντίας Ψαλιδάκου στην ΑίγιναΑίγινα

  Σας περιμένουμε στην παρουσίαση του παραμυθιού μας « Το κάτι» της Αδαμαντίας Ψαλιδάκου, το Σάββατο 19  Σεπτεμβρίου στην "Αυλή" της Αίγινας!   Μετά τις παρουσιάσεις στο Κήπο του Ν...