ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έκτακτη ενημέρωση από Τσιόδρα - Χαρδαλιά : Κάθε κρούσμα δίνει ακόμα ένα - Ποια είναι τα νέα μέτρα

 

"Καμπανάκι" για τα κρούσματα, στην έκτακτη ενημέρωση σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας, από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

 

«Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη και πιο αναπάντεχη πανδημία των τελευταίων 100 ετών», είπε ο κ. Τσιόδρας στην έκτακτη αυτή ενημέρωση και πρόσθεσε: «Κατ’ εξαίρεση και λόγω των αυξημένων κρουσμάτων στη χώρα μας, ήρθα να μιλήσω ως εκπρόσωπος για θέματα του υπουργείου Υγείας».

 

Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για ανησυχία της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. «Η επιτροπή προσπαθεί να εισηγείται με τον κατά το δυνατόν αρτιότερο επιστημονικό τρόπο. Σίγουρα υπάρχουν, και αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στην πατρίδα μας», είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας πως η αύξηση έχει αρκετές αιτίες, μεταξύ των οποίων ο αυξημένος έλεγχος και η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων. Οπως είπε, «πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολλαπλές εστίες διπλασιασμού κρουσμάτων».

 

Αυξημένη η μετάδοση του κορωνοϊού σε συνθήκες συνωστισμού

 

Παρατηρείται, είπε, αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού όπου δεν τηρούνται μέτρα και αναφέρθηκε στα κρούσματα στη βιομηχανία κρέατος στην Καβάλα, στην εστία σε εστιατόριο μπαρ στον Βόλο, αλλά και στους γάμους, 45 στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη.


Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως παρατηρείται μετατόπιση θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό οφείλεται και πάλι στην αύξηση ελέγχων, τον έλεγχο ταξιδιωτών που συνήθως είναι μικρότερης ηλικίας αλλά και τον έλεγχο επαφών, ανθρώπων που στην καραντίνα δεν ελέγχονταν. Ο λοιμωξιολόγος είπε πως από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου το 24% των κρουσμάτων ήταν ασυμπτωματικά.

 

Στο 10% το ποσοστό των εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού

 

«Είχαμε μεγαλύτερο ποσοστό εισαγόμενων κρουσμάτων από ό,τι τους προηγούμενους μήνες», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς άνοιξαν τα σύνορα της χώρας, και πρόσθεσε: «Εντούτοις, τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Από 31 Αυγούστου, μόνο το 10% ήταν εισαγόμενα», είπε.

 

Σύμφωνα με όσα είπε ο λοιμωξιολόγος, το θετικό για την ώρα είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί πίεση στο σύστημα υγείας. Σημειώνουμε μικρή αύξηση στις νοσηλείες και τις ΜΕΘ. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως το Ρο βρίσκεται πλέον στη μονάδα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με μια επιδημία που διατηρείται.

 

«Κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα οδηγούμαστε σε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων», είπε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος τόνισε πως δεν διαφαίνεται το Ρο να γίνει μεγαλύτερο του 1. «Παρ' όλα αυτά, ο κίνδυνος υπάρχει», είπε ο λοιμωξιολόγος. «Πρέπει να ρίξουμε το Ρο κάτω από το 1 με περισσότερη ευαισθησία από όλους μας», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Η χρήση μάσκας επιβάλλεται από τα δεδομένα

 

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε και πάλι στη χρήση μάσκας, τονίζοντας πως σε κάποιες χώρες αυτή καθίσταται υποχρεωτική ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. «Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα σε σημεία όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας», συμπλήρωσε.


Μιλώντας για τις επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε:

«Δυστυχώς, κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται, υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα». Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως η ΕΕ εξασφάλισε την προμήθεια 30.000 θεραπευτικών σχημάτων από το μόνο έως τώρα εγκεκριμένο φάρμακο, τη ρεμδεσιβίρη.

 

Σωτήρης Τσιόδρας: Μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού δεν υπάρχει

 

«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού, ενώ υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο. Κάποια είναι στα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά φτάσαμε σε αυτές τις τελευταίες μελέτες πάρα πολύ γρήγορα», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και τόνισε πως «το εμβόλιο πρέπει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

 

Μιλώντας για τη στάση του κοινού, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως «οιαδήποτε επιστημονική συμβουλή, σύσταση ή υποχρέωση τήρησης μέτρων θα πέσει στο κενό αν δεν γίνει αντιληπτό πως παλεύουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που φυσικά δεν είναι μια απλή γρίπη».

 

Ο κορωνοϊός αφορά και τους νέους ανθρώπους

 

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά. Μίλησε για την επικοινωνία με γιατρό, που όπως είπε, «σήμερα νοσήλευε 3 ανθρώπους νεαρής ηλικίας, 20, 30 και 50 ετών, ένας εξ αυτών σε διαδικασία διασωλήνωσης. Δεν γνωρίζουμε, ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των εκδηλώσεων του ιού», είπε.

 

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως, σύμφωνα με μελέτες, ο κορωνοϊός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες, πολλαπλασιάζεται και σε άλλα όργανα. Κλείνοντας την εισήγησή του, είπε: «Δεν ήρθα να επαναλάβω κανένα μήνυμα, γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά, το αποδείξατε. Ελπίζουμε κάποια στιγμή, όχι όμως στο άμεσο μέλλον, να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο. Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο, ιδιαίτερα σε συνθήκες συγχρωτισμού. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε».

 

121 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα την Τρίτη


Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 121 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας.Μετά από δύο και πλέον μήνες, οπότε και σταμάτησε η καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον Σωτήρη Τσιόδρα (στις 26 Μαΐου ήταν η τελευταία), τα ανησυχητικά δεδομένα με την αύξηση των κρουσμάτων του ιού φαίνεται πως οδήγησαν στην επανεμφάνιση του λοιμωξιολόγου.

 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα SMS άφησε ανοικτό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.

 

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης του Νίκου Χαρδαλιά

 

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού.

 

Από αύριο, απαγορεύεται η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί για να γίνονται έλεγχοι.

Από την επόμενη Δευτέρα εγκαθίσταται μόνιμο κλιμάκιο για ελέγχους στην Κακαβιά.

Από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται από την Κακαβιά υποχρεούται σε 7ήμερη καραντίνα.

Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις έως τις 31 Αυγούστου.

Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στα εργοστάσια τροφίμων, εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.

Απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις εντός πλοίων.

Θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου στα νυχτερινά κέντρα σε τοπικό επίπεδο.

 


Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

Λαϊκή Συσπείρωση: Περιφερειακό Συμβούλιο με συμβούλους από τις παραλίες να συζητάνε για το Μάτι δύο χρόνια μετά την καταστροφήΕλλάδα

Από τους περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Π.Σ. Αττικής, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττική της 4ης Αυγο...

Όμιλος ΕΛΠΕ: Παρέδωσε 50 αναπνευστήρες, προηγμένης τεχνολογίας,  για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥΕλλάδα

  Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συνεχίζει να στέκεται αρωγός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας , προσφέροντας 50 αναπνευστήρες προηγμένης τεχνολογίας για τον εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής ...

Μητσοτάκης: Να ενεργοποιήσουμε το εθνικό μας εμβόλιο, το φιλότιμο μας - Η μάσκα μόνιμη συνοδός μας Ελλάδα

  «Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμα...

Οι ράμπες της Ακρόπολης - Γερμανικό περιοδικό για τους ναούς στην Αρχαία Ελλάδα : Πρόσβαση για άτομα με κινητικές δυσκολίεςΕλλάδα

  Εχει ποτέ σκεφτεί κανείς ότι η Ακρόπολη χτίστηκε με ράμπα για άτομα με κινητικές δυσκολίες;   Το γερμανικό περιοδικό Spektrum der Wissenschaft (Φάσμα της Επιστήμης) υποστηρίζει σ...

Από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός ξεκίνησε το ταξίδι της 18ης λαμπαδηδρομίας Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδα

–Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την ΠΟΣΕΑ   Με το καθιερωμένο τελετουργικό της Αφής της «Φλόγας της Αγάπης» ξεκίνησε και επίσημα από τους  Στύλους του Ολ...