image description

Πώς διαμορφώνεται ο παγκόσμιος τουριστικός χάρτης το 2021 – Η θέση της Ελλάδας

 

Τέταρτη και έβδομη η Ελλάδα στις προτιμήσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αντίστοιχα

 

Ο αγώνας δρόμου των εμβολιασμών συνεχίζεται από τις κυβερνήσεις και οι ανά τον κόσμο «απελεύθεροι» που αδημονούν να αποδράσουν από τον τόπο του πανδημικού τους εγκλεισμού βομβαρδίζονται από έναν κυκεώνα πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε τουριστικό προορισμό. Πρόκειται για πληροφορίες συχνά αντικρουόμενες, καθώς οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που προσπαθούν να πουλήσουν τα δικά τους «πακέτα» καταλήγουν μερικές φορές να ρετουσάρουν ακόμα και τις ευλόγως ωραιοποιημένες εικόνες που εμφανίζουν οι χώρες υποδοχής.

Τα πληκτρολόγια «ανάβουν» από τις διαδικτυακές αναζητήσεις των τουριστικών υποψηφίων, που αναγκαστικά εφέτος καθυστέρησαν πολύ για να κάνουν τις επιλογές τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι έρευνες που βασίζονται στις καταγραφές των κρατήσεων και των διαδικτυακών ερευνών που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι αδημονούντες να ταξιδέψουν. Υπάρχουν, ασφαλώς, εξελίξεις που δεν έχουν προλάβει ακόμα να καταγράψουν οι ερευνητές.

 

Πόλεμος και χρωματιστές λίστες

Η πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα, δεν αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύει το BBC για τις 12 «πράσινες» προτιμήσεις των Βρετανών τουριστών, τις χώρες δηλαδή που μπορούν να ταξιδέψουν δίχως να χρειαστεί να εγκλειστούν σε 10ήμερη καραντίνα επιστρέφοντας στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που βασίζεται σε κρατήσεις της Thomas Cook και της TUI Βρετανίας, η Πορτογαλία συγκεντρώνει το… 75% των κρατήσεων. Και ακολουθεί το Ισραήλ (δεν αναφέρεται ποσοστό)!

Είναι προφανές ότι όσο συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης ελάχιστοι Βρετανοί θα επιχειρήσουν να βρουν στην περιοχή τη γαλήνη των διακοπών και την αναψυχή που αναζητούν. Παρεμπιπτόντως, άγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσουν στις εξελίξεις οι Ισραηλινοί τουρίστες – τους οποίους, ως γνωστόν, αδημονούν να υποδεχθούν εφέτος οι Έλληνες τουριστικοί παράγοντες και επαγγελματίες του κλάδου. Θα βιαστούν να εγκαταλείψουν τις βομβαρδιζόμενες πόλεις τους ή θα μείνουν στις εστίες τους;

Στο ρεπορτάζ του BBC, πάντως, που «ανέβηκε» στην ιστοσελίδα του βρετανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης τα ξημερώματα της Δευτέρας, αναφέρεται ότι οι Βρετανοί τουρίστες αναμένεται να αγνοήσουν τις κυβερνητικές συστάσεις να αποφύγουν τα «μη απαραίτητα» ταξίδια σε χώρες που το Λονδίνο έχει κατατάξει στην «πορτοκαλί» λίστα και οι οποίες «αποτελούν πολύ δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα». 

 

Πάντα ελκυστική η Ευρώπη

Πανδημίες, λοιμοί και καταποντισμοί δεν φαίνονται ικανοί να κάμψουν τη γοητεία που ασκεί η Γηραιά Ήπειρος στους επίδοξους θερινούς ταξιδιώτες, Ευρωπαίους και μη. Αυτό φαίνεται σε εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Ποιος κλείνει διακοπές για πού», που δημοσιοποίησε το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας στην Ευρώπη) το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (είναι μια μη-κυβερνητική οργάνωση που αντιπροσωπεύει περισσότερες από 39 ευρωπαϊκές χώρες), το 56% των Ευρωπαίων εκδηλώνουν την πρόθεση να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα εφέτος το καλοκαίρι και η συντριπτική πλειονότητα αυτών επιλέγει να ταξιδέψει σε χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Περίπου το ήμισυ των ερωτηθέντων Ευρωπαίων (49%) σχεδιάζει διακοπές σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 36% επιλέγει τον εσωτερικό τουρισμό. Προτίθεται να επισκεφθεί έναν τουριστικό προορισμό εντός των συνόρων της χώρας του. Από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, το 29% σχεδιάζει διακοπές το Μάιο και τον Ιούνιο και το 46% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Εδώ πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι υπάρχουν έρευνες που δείχνουν μια τάση παράτασης της εφετινής τουριστικής περιόδου προς το φθινόπωρο, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο συγκεκριμένα, από εκδρομείς βέβαια που δεν έχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο.

Βάσει της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, μόνο το 19% των εφετινών τουριστών σχεδιάζει το ταξίδι του με σκοπό να επισκεφθεί φίλους και συγγενείς, ενώ δύο στους τρεις (66%) δηλώνουν ότι σκοπός των διακοπών τους είναι η αναψυχή. Αίσθηση προκαλεί το ότι μόνο ένας στους τρεις (34%) του συνόλου δηλώνει ότι θα επισκεφθεί ένα παραθαλάσσιο τόπο διακοπών.

Περισσότεροι από το 50% των ερωτηθέντων θα μετακινηθούν αεροπορικώς εφέτος για διακοπές, ενώ το 36% επιλέγει να μετακινηθεί με αυτοκίνητο (είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο μεταφορικό μέσο).

Το Top-5 των Ευρωπαίων

Η Πορτογαλία καταγράφεται και στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων ως ο κορυφαίος προορισμός για τους Βρετανούς μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον στις 7 Μαΐου να την εντάξει στην «πράσινη λίστα». Συνολικά όμως η Πορτογαλία παραμένει και εφέτος στην 6η θέση των τουριστικών προτιμήσεων για τους Ευρωπαίους.

Στην κορυφή των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών βρίσκεται και φέτος η Ισπανία με το 10,4% των Ευρωπαίων να την επιλέγουν για τις θερινές τους διακοπές. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 9% των προτιμήσεων η Ιταλία, στην τρίτη θέση με 7% η Γαλλία, στην τέταρτη θέση η Ελλάδα με 6,2% και στην πέμπτη η Γερμανία με 5,2% των προτιμήσεων.

People go to the beach as establishments reopen after the Italian government eased coronavirus disease (COVID-19) restrictions, in Ostia, Italy May 15, 2021. REUTERS/Remo Casilli

Η Ούρσουλα και οι Αμερικανοί

Οι Αμερικανοί αναμένεται να ταξιδέψουν εφέτος το καλοκαίρι ως επί το πλείστον εντός αμερικανικής επικράτειας (την 1η Ιουνίου ξεκινά επίσημα η driving season).

Ωστόσο, η δήλωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι επισκέπτες από τις ΗΠΑ είναι καλοδεχούμενοι στην ΕΕ εκτίναξε κατά 47% τις αναζητήσεις των Αμερικανών για ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, σύμφωνα με έρευνα της ιντερνετικής ταξιδιωτικής εφαρμογής Hopper.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βαρκελώνη είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Αμερικανούς. Βάσει των στοιχείων της Hopper, ωστόσο, μετά τις δηλώσεις που έκανε η φον ντερ Λάιεν στις 25 Απριλίου, οι διαδικτυακές έρευνες για τη Δανία αυξήθηκαν κατά 84%, για την Πολωνία κατά 72% και για την Ελβετία κατά 63% – σίγουρα η πρόεδρος δεν θα είχε στο μυαλό της να προσκαλέσει επισκέπτες στη μη συμμετέχουσα στην ΕΕ Ελβετία, αλλά είναι γνωστό ότι οι αντιλήψεις των Αμερικανών για την Ευρώπη παραμένουν συγκεχυμένες, πάμπολλοι ταυτίζουν την ήπειρο ολόκληρη με τη Γαλλία και δεν είναι όλοι αυτοί οπαδοί του Τραμπ.

Έβδομη στο Global top-10 η Ελλάδα

Η Ελλάδα αναφέρεται από το διεθνές δίκτυο τουριστικών κρατήσεων Virtuoso ως «παραδοσιακά δημοφιλής τουριστικός προορισμός» για την πελατεία του. Διαπιστώνει, ωστόσο, το γραφείο ότι η πρόσκληση φον ντερ Λάιεν ευνόησε περισσότερο την Ιταλία.

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί των Αμερικανών για θερινές διακοπές είναι εφέτος κατά σειρά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία, το Μεξικό, η Γαλλία, οι Μπαχάμες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, ο Καναδάς, η Ισπανία και η Ιρλανδία.

 

Πηγή ot.gr/ 

         in.gr

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Ήρθησαν οι περιορισμοί στις αφίξεις Ρώσων τουριστών στη χώρα μας από τις 14 Μαΐου. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή, έπ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Μια πιο κανονική ροή τουριστών στην Ελλάδα αναμένει έως τον Ιούνιο η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου η οποία τόνισε σήμερα ότι δειλά - δειλά έχουμε τις πρώτες θετικές ενδείξει...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ένα “γενναίο” και μη επιστρεπτέο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λαμπαδίτη   Τριπλασιασμός του κονδυλίου αλλά και των ωφελούμενων   Έξτρα ενισχυμένο πρόγραμμα  κοινωνικού τουρισμού  σχεδιάζεται και φέτος για τη σεζόν 2021-2022 με  τριπλασι...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του  ΟΑΕΔ,  για την περίοδο 2021-22. Η αίτηση για τα προγράμματα ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μήνυμα ασφαλούς ανοίγματος της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας στην παγκόσμια τουριστική κοινότητα έστειλε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της επίσημης εκδήλωσης,...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στα μέτρα του Βερολίνου, τα οποία ξεκλειδώνουν τις διακοπές και στην Ελλάδα. «Λίγες μέρες πριν τις σχολικές διακοπές της Πεντηκοστής η γερμανική κυβ...