image description

Οι Ευρωπαίοι ερωτεύονται (ξανά) το τροχόσπιτο - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

 

Γράφει ο Κώστας Αργυρός

 

Λόγοι οικονομίας, υγιεινής αλλά κυρίως αυτονομίας οδηγούν πολλούς σε αναθεώρηση ενός μοντέλου διακοπών on the road, που πάντως είχε ανέκαθεν τους φανατικούς του.

 

 

Είχε πάντα πιστούς, ως μια φθηνότερη, αλλά και πιο ανεξάρτητη μορφή διακοπών. Το τροχόσπιτο παραμένει δημοφιλές σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, αλλά τώρα με τον κορωνοϊό φαίνεται ότι θα υποκύψουν στην γοητεία του και αρκετοί, που μέχρι πρότινος το θεωρούσαν ως μια δευτερεύουσα επιλογή. Οι λόγοι είναι μάλλον ευνόητοι. Σε ένα «δικό σου» περιβάλλον μπορείς να νοιώσεις ασφαλέστερος από ότι σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο. Μπορείς να εφαρμόσεις τα δικά σου «πρωτόκολλα υγιεινής», χωρίς να αναρωτιέσαι για το ποιός είχε κοιμηθεί στο δωμάτιο σου πριν από σένα, χωρίς να προσέχεις τις αποστάσεις στο πρωϊνό ή στο μπαρ. Ετσι κι αλλιώς οι πλούσιοι μπουφέδες των ξενοδοχείων μάλλον θα εξαφανιστούν από τις φετινές προσφορές των μεγάλων μονάδων για λόγους ασφαλείας. Από την άλλη οι έρευνες σε όλη την Ευρώπη δείχνουν ότι η αυτονομία στην κίνηση θα είναι ένα μεγάλο ζητούμενο των φετινών διακοπών. Πολλοί θα αποφύγουν να μπουν σε αεροπλάνο και θα προτιμήσουν να φτάσουν οδικώς στον προορισμό τους, έχοντας τη δυνατότητα να γυρίσουν όποτε το αποφασίσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το μικρότερο κόστος, καταλαβαίνει γιατί σε μια σειρά από χώρες από την Βρετανία μέχρι την Αυστρία και από τις σκανδιναβικές μέχρι τις ανατολικοευρωπαϊκές η ζήτηση για αγορά ή για ενοικίαση ενός τροχόσπιτου αυτοκινήμενου ή ρυμουλκούμενου παρουσιάζεται φέτος ιδιαίτερα αυξημένη.

 

 

7 στους 10 Βρετανοί το σκέφτονται

 

Στη Βρετανία για παράδειγμα η οργάνωση των ιδιοκτητών τροχόσπιτων  NCC (National Caravan Council) ανέθεσε μια νέα μελέτη για να παρακολουθήσει πώς αλλάζει η στάση των καταναλωτών, ως άμεσο αποτέλεσμα της πανδημίας.
Τα δύο τρίτα (66%) όσων τα σχέδια διακοπών είχαν επηρεαστεί δηλώνουν ότι είναι πιθανό να κάνουν διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σύντομα ταξίδια μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου 2020 υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθούν οι περιορισμοί πριν από τότε.
Αυτό είναι ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό, τι για ταξίδια στο εξωτερικό. Από όσους σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, μόνο το 42% είναι πιθανό να πραγματοποιήσει ευρωπαϊκά ταξίδια μεταξύ Αυγούστου έως Δεκεμβρίου. Από αυτούς που προγραμματίζουν μη ευρωπαϊκά ταξίδια, μόλις το 21% είναι πιθανό να κάνουν κράτηση εκ νέου.
Υπάρχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά που διαθέτουν «όχημα αναψυχής» (αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, ρυμουλκούμενο ή κάπιου είδους βαν). Το 70% των ενηλίκων  δήλωσαν ότι θεωρούν ένα διάλειμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο επάνω στους τέσσερεις τροχούς ως πιθανή τους επιλογή. Αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό για τη  βιομηχανία «πάρκων διακοπών», η οποία ήδη προετοιμάζεται να κάνει το άνοιγμα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές.

 

Τα κάμπινγκ στην Αγγλία ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά τον Ιούλιο, με μέτρα κοινωνικής απόστασης και μειωμένη χωρητικότητα. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου, οι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών ενδέχεται να μπορούν να ανοίξουν ξανά από τις 4 Ιουλίου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οι κρατήσεις στο «Cool Camping», έναν ιστότοπο που συνεργάζεται με 600 κάμπινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αυξηθεί πέντε φορές από εκείνη την ημέρα και μετά.
Ο Γενικός Διευθυντής του NCC, Τζον Λάλλυ, εξηγεί: «Τα πάρκα διακοπών μας επωφελούνται από αγροτικές και παράκτιες περιοχές, μακριά από πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες. Τα οχήματα βρίσκονται συνήθως σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων μεταξύ τους και απολαμβάνουν τις δικές τους υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, γεγονός που επιτρέπει στους αυτοκινούμενους ταξιδιώτες να είναι ανεξάρτητοι και ασφαλείς».

 

 

Οδηγίες προς... ναυτιλομένους

 

Ανάλογες τάσεις παρατηρούνται και στην Σκανδιναβία, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων πάρκων με ειδικές υποδομές. Η Κροατία αποτελεί παραδοσιακά προορισμό για τον τουρισμό σε... ρόδες από Αυστρία και Γερμανία. Χάρις στην σχετικά χαμηλή εξάπλωση του κορωνοϊού εκεί, ελπίζει ότι θα μπορέσει να σώσει με αυτό τον τρόπο ένα κομμάτι της τουριστικής σεζόν. Στη Γερμανία ο όμιλος αυτοκινητιστών βλέποντας την αυξημένη ζήτηση, έβγαλε ανακοίνωση με οδηγίες για υποψήφιους ενοικιαστές, όπου τους υπενθυμίζει να συμφιλιωθούν με την ιδέα οδήγησης ενός μεγάλων διαστάσεων οχήματος ειδικά αν είναι πρωτάρηδες, να διαλέξουν εγκαίρως τον προορισμό τους και να κάνουν έγκαιρες κρατήσεις, αφού πολλά από τα πάρκα θα μειώσουν τις χωρητικότητες τους λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Επισημαίνει φυσικά ότι για τα οχήματα αυτά ισχύουν αρκετά χαμηλότερα όρια ταχύτητας.

 

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αλαλούμ επικρατεί στον κλάδο των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, μετά την ανακοίνωση του σχεδιασμού για την επανεκκίνηση του Τουρισμού.  Σύμφωνα με την ανακοίνω...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Η Ελλάδα θα επιτρέψει σε τουρίστες από περίπου 24 χώρες -ανάμεσα στις οποίες η Γερμανία, η Κύπρος και το Ισραήλ- να την επισκεφθούν από τα μέσα Ιουνίου, χωρίς να χρειαστεί να μπο...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Για το yachting και τα υγειονομικά πρωτόκολλα βάσει των οποίων γίνεται η επανεκκίνηση του κλάδου μιλά σε συνέντευξή του στον Χάρη Ντιγριντάκη, στον Alpha 98,9, ο Αντώνης Στελλιάτ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τον τίτλο «Το ελληνικό κρασί είναι ήδη παγωμένο!» και το σχόλιο ότι οι ευκαιρίες για διακοπές των Γερμανών στην Ελλάδα είναι κατά βάση «όπως και πριν από την κρίση», η εφημερίδα...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Δεν θα προκύπτει αστική ευθύνη των ξενοδοχείων και, γενικότερα, των τουριστικών επιχειρήσεων έναντι οιουδήποτε προσώπου, σχετιζόμενη αμέσως ή εμμέσως με τον κορωνοϊό COVID-19, όπ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Τρεις θα είναι οι ζώνες στις οποίες θα χωρίζονται οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας, με σκοπό την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών, όσο και των μόνιμων κατοίκων, εξαιτίας του κ...