ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρισμός: «Χρυσάφι» οι διακοπές στα νησιά για τους Έλληνες – Πόσα θα πληρώσει μια οικογένεια

Στα ύψη βρίσκονται φέτος οι τιμές για τις πολυπόθητες διακοπές μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, αφού το κόστος για λίγες ημέρες χαλάρωσης ξεπερνά κατά πολύ το μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, ενώ υπερβαίνει και το επίδομα καλοκαιριού που θα λάβουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Οι ταξιδιώτες είναι έτοιμοι να ξεχυθούν μαζικά στις παραλίες αυτό το καλοκαίρι – αν μπορούν βέβαια να το αντέξουν οικονομικά. Καθώς οι καθημερινές αγορές όπως τρόφιμα, φυσικό αέριο και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας έχουν γίνει πολύ πιο ακριβές τους τελευταίους μήνες, πολλές οικογένειες αναγκάζονται να επανεξετάσουν τα σχέδια των διακοπών τους, αν όχι να τα καταργήσουν εντελώς.

Στον δρόμο των αεροπορικών εισιτηρίων που οι τιμές έχουν απογειωθεί και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που στο ράλι της ακρίβειας μένουν μόλις ένα κλικ φτηνότερα από τα αεροπορικά, τόσο όσο χρειάζεται για να μπει κάποιος στον πειρασμό να σκεφτεί αν αξίζει να χάσει αρκετές ώρες σε σχέση με ένα αεροπορικό ταξίδι για να κερδίσει λίγα ευρώ.

Πόσο θα πληρώσει μία οικογένεια για διακοπές μετ’ επιστροφής.

Χανιά: 499 ευρώ

Χίος: 596 ευρώ

Σάμος: 837 ευρώ

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2022.

Νάξος:    Από        48 ευρώ    έφτασε       51.50 – 72.50 ευρώ

Πάρος:    Από        46,50 ευρώ  έφτασε    50 – 71 ευρώ

Ίος:          Από       50 ευρώ      έφτασε       84.70 ευρώ

Μύκονος:  Από    48.50ευρώ    έφτασε    52 -84.70 ευρώ

Σύρος:    Από        42.50 ευρώ   έφτασε     45.50 – 67.70 ευρώ

Να σημειωθεί ότι για μια οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά είναι μάλλον επιβεβλημένη η μετακίνηση με το δικό της όχημα, είτε πρόκειται για τα κάποιο παραθαλάσσιο μέρος είτε για κάποιο νησί, ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος στα ακτοπλοϊκά.

Αν υπολογίσει κανείς τα έξοδα που απαιτείται να καλύψει μια οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά για να μεταβεί σε έναν τουριστικό προορισμό για μία εβδομάδα το κόστος αγγίζει ή και ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι δαπάνες για φαγητό, καφέ, ξαπλώστρες και οι «εσωτερικές» μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Αν προσμετρηθούν και αυτά τα έξοδα, το κόστος μπορεί να διπλασιαστεί.

Ποντάρουν στον κοινωνικό τουρισμό

«Βροχή» πέφτουν οι αιτήσεις για τα «vouchers» του κοινωνικού τουρισμού.

Έτσι, άνοιξε  ξανά η πλατφόρμα του Κοινωνικού Τουρισμού, για όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση, έως τη Δευτέρα 5 Ιουνίου.

Η πλατφόρμα του προγράμματος θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 23:59.

579.580 αιτήσεις για συνολικά 1.068.904 επιταγές υποβλήθηκαν για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων – Ανέργων 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, καθώς το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους δικαιούχους ήταν ιδιαίτερα έντονο. Είναι ενδεικτικό ότι από την Κυριακή και τη Δευτέρα (στις 4 και 5 Ιουνίου η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή για όλα τα ΑΦΜ) υποβλήθηκαν περίπου 360.000 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα (1η Ιουλίου αντί για 1η Αυγούστου) και αφορά σε 300.000 επιταγές με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ.

Δικαιούχοι

Η επιλογή βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμό παιδιών, εισόδημα) μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Το ύψος των επιδοτήσεων

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, όπως και πέρυσι. Επιπλέον, για πρώτη φορά προσαυξάνονται κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2023 έως 14.01.2024) και του Πάσχα (από 26.04.2024 έως 12.05.2024), ενώ η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους μονογονείς.

Δικαιούχοι είναι:

  • εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
  • Το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, αν είναι έγγαμοι έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 27.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο μετά το πρώτο.

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιδοτούνται μέσω προγράμματος κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Διαβάστε επίσης

Μονόδρομος η πιστοποίηση αειφορίας για τις τουριστικές επιχειρήσειςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μονόδρομος αποτελεί για όλες τους τουριστικές επιχειρήσεις η πιστοποίηση λειτουργίας τους με όρους βιωσιμότητας όπως εκτιμά ο διευθυντής στην περιφέρεια Μεσογείου του Παγκόσμιου Συ...

Αναθεώρηση της νομοθεσίας για οργανωμένα ταξίδια και δικαιώματα επιβατών ζητούν HATTA και ECTAAΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η κοινότητα των Ευρωπαίων ταξιδιωτικών πρακτόρων και διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών εκφράζει τη λύπη της για την έλλειψη φιλοδοξίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει ίσες υποχ...

Κοινωνικός Τουρισμός: Ανοίγει ξανά την Παρασκευή η πλατφόρμα - Οι δικαιούχοιΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοίγει την Παρασκευή (έως την Κυριακή) η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων 2023-2024, , για όσους δικαιούχους και παρόχους δεν ...

Στα ύψη η επιβατική κίνηση τον Μάιο στο «Ελ. Βενιζέλος» - Αύξηση 23,4% σε σύγκριση με το 2022ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ρυθμούς «απογείωσης» κινείται η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τους διακινούμενους επιβάτες να ανέρχονται τον Μάιο σε 2.538.086...

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Κατά 23,4% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση τον ΜάιοΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε ρυθμούς «απογείωσης» κινείται η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τους διακινούμενους επιβάτες να ανέρχονται τον Μάιο σε 2.538.086....

Σαουδάραβες τουριστικοί πράκτορες ανακαλύπτουν την Αθήνα ως προορισμό πολυτελούς τουρισμούΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το «πράσινο φως» για ταξίδι εξοικείωσης εννέα τουριστικών πρακτόρων και παραγόντων της τουριστικής αγοράς της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα και τις γύρω περιοχές, ενέκρινε ο ΕΟΤ. Το...

31η Γενική Συνέλευση ΣΕΤΕ - Γ. Ρέτσος: Να διατηρήσουμε ισχυρό το brand "Ελλάδα"ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Mε τη λήξη της εξαετούς θητείας του Γιάννη Ρέτσου στην προεδρία του ΣΕΤΕ  συμπίπτει η 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στην Αθήνα. Από τι...

Μύκονος: Όλο το πόρισμα της Αστυνομίας για την βίλα με την ΚΟΚΑ- Όλα τα ονόματαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Δημήτρης Κατακουζηνός/mononews.gr Μύκονος:Δέκα άτομα, μεταξύ αυτών ο γιος πασίγνωστου επιχειρηματία της αθηναικής νύχτας, φέρονται    να εμπλέκονται στην υπόθεση “της βίλας με τη...