ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΞΕΕ – ΙΤΕΠ: Τα ελληνικά ξενοδοχεία στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή της χώρας

 

Η  αναβάθμιση της οινικής εμπειρίας και της εμπειρίας φιλοξενίας στη χώρα μέσω της ανάδειξης του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού ως συγκριτικού πλεονεκτήματος για τη διαφοροποίηση του τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής κατά περιοχή  οικονομίας,  είναι στο  επίκεντρο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, που υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη, αρμόδια για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και ειδικών μορφών Τουρισμού.

 

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας έγινε στο πλαίσιο  Εκδήλωσης -Workshop με τίτλο «Οινοτουρισμός: Η επόμενη Μέρα», που πραγματοποιήθηκε σήμερα  στις εμβληματικές εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στην Πάτρα.

 

Με βάση το Πρωτόκολλο Συνεργασίας,  τα δύο μέρη θα αναπτύξουν από κοινού συνέργειες και δράσεις, όπως μεταξύ άλλων:

  • Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο των μελών του ΞΕΕ και της ΕΔΟΑΟ σχετικά με την υπεραξία της οινικής εμπειρίας για τον τουρισμό μέσω της πραγματοποίησης, σε πρώτη φάση, συναντήσεων γνωριμίας σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο αλλά και μέσω της τακτικής διοργάνωσης ημερίδων/συνεδρίων
  • Η καθιέρωση διαδικασίας και όρων για την πιστοποίηση της ορθής οινικής εμπειρίας και της εκπροσώπησης του ελληνικού αμπελώνα στα εστιατόρια των ξενοδοχείων.
  • Η δέσμευση από πλευράς των μελών της ΕΔΟΑΟ για την πραγματοποίηση ετήσιας παρουσίασης των κρασιών της χρονιάς στα μέλη του ΞΕΕ
  • Η διοργάνωση τακτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων γευσιγνωσίας και παρουσίασης του κρασιού που θα απευθύνονται στους εργαζόμενους στα ελληνικά ξενοδοχεία
  • Οι Αδελφοποιήσεις οινοποιείων με ξενοδοχεία .
  • Η ενημέρωση των μελών του ΞΕΕ και προτροπή τους για την συμπερίληψη στην λίστα κρασιών τους Επώνυμων Ελληνικών Κρασιών προερχόμενων και από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εκάστοτε ξενοδοχείο.
  • Η φιλοξενία από τα μέλη του ΞΕΕ των νικητών των διαγωνισμών που προκηρύσσονται στο πλαίσιο του portal για το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί (www.winesofgreece.org) αλλά και των δημοσιογράφων οίνου που επισκέπτονται τη χώρα στο πλαίσιο ταξιδιών γνωριμίας (familiarization trips).
  • Η συνεργασία των μελών του ΞΕΕ και της ΕΔΟΑΟ σε τοπικό επίπεδο ώστε τα εποχιακά δώρα που προσφέρουν τα μέλη του ΞΕΕ να περιλαμβάνουν Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά
  • Η συνεργασία των μελών του ΞΕΕ και της ΕΔΟΑΟ με την περιφερειακή/τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να αναπτυχθούν δίκτυα και δράσεις οινοτουρισμού (δρόμοι κρασιού, δίκτυα ποιότητας κ.τ.λ.)
  • Η συνεργασία των μελών του ΞΕΕ και της ΕΔΟΑΟ με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) ώστε η δέσμευση και οι δράσεις τους για την αναβάθμιση της οινικής εμπειρίας και της εμπειρίας φιλοξενίας στη χώρα να εντάσσονται στην εθνική στρατηγική για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

 

Επίσης, συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμης επιτροπής- ομάδας εργασίας,  η οποία θα παρακολουθεί και θα συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

 

Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης παρουσιάστηκε η Έρευνα για τη Διασύνδεση του Ξενοδοχειακού Κλάδου με τον Πρωτογενή Τομέα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του ΞΕΕ το ΙΤΕΠ.

 

 

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα ευρήματα από την Έρευνα:

  • Το 88% της δαπάνης των ξενοδοχείων για αγορά τροφίμων και ποτών αφορά σε αγορά ελληνικών προϊόντων. Το 36% από παραγωγούς εντός του νομού και το 52% από την υπόλοιπη Ελλάδα.
  • Το 97% των κρασιών που καταναλώνουν τα ξενοδοχεία είναι ελληνικά.
  • 250 ξενοδοχεία έχουν πιστοποιηθεί στη δράση του ΞΕΕ «Ελληνικό Πρωινό».
  • Ο μικρός όγκος παραγωγής και το υψηλό κόστος εναλλάσσονται ως οι κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες προμήθειας τροφίμων και ποτών από τοπικούς παραγωγούς σε όλες τις Ελληνικές Περιφέρειες.
  • Προϊόντα «πρωταθλητές» στις αγορές σε τοπικό επίπεδο αποτελούν η μαναβική, τα αυγά και τα αρτοπαρασκευάσματα και ακολουθούν το λάδι, το κρασί και το μέλι.

 

 

Σε σχετική δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός υπογραμμίζει:

 

«Τα ελληνικά ξενοδοχεία στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή της Χώρας, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στην έρευνα που παρουσιάσαμε. Γι’ αυτό και είμαστε εδώ σήμερα. Για να αγκαλιάσουμε το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί και να ενώσουμε δυνάμεις προκειμένου να εμπλουτίσουμε την εμπειρία φιλοξενίας με τη μοναδικότητά του και ταυτόχρονα, να ανοίξουμε νέους δρόμους εξωστρέφειας για την ελληνική οινοποιία, όπως και για το σύνολο της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής.  Το ελληνικό ξενοδοχείο συνεχίζει να είναι ο βασικός κινητήρας για την τοπική ανάπτυξη και να διαχέει μέρισμα επιτυχίας στον πρωτογενή τομέα. Κι αυτό μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι για την προσφορά μας στην οικονομία και την κοινωνία.».   

 

 

Διαβάστε επίσης

Κοινωνικός Τουρισμός-ΔΥΠΑ: Παράταση για συμμετοχή καταλυμάτων-ακτοπλοϊκών στο πρόγραμμαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έως την Κυριακή 3 Ιουλίου και ώρα 23:59 μπορούν οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στο Μητρώο Παρόχων του Προγράμματος ...

Αισιoδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού - προβλέψεις για αφίξεις στα επίπεδα του 2019ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η ζήτηση της Ελλάδας για την τρέχουσα τουριστική χρονιά στις διεθνείς αγορές, κάτι που φαίνεται και από τις προγραμματισμένες αεροπορικές θ...

Καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας στον τουρισμό, ζήτησε ο Μητσοτάκης - "Επενδύστε και στον ανθρώπινο παράγοντα" (βίντεο)ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τις ενθαρρυντικές προοπτικές του Τουρισμού στην Ελλάδα τον οποίο χαρακτήρισε "πολυεπίπεδο μοχλό ανάπτυξης" επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη γενική Συν...

Έντονη η επιθυμία των Ευρωπαίων για διακοπές - Ποιοι προτιμούν Ελλάδα: Στο top 5 των κορυφαίων προορισμώνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ταξιδιωτών για διακοπές φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commiss...

Baumert, CEO TUI Γερμανίας: Η Ελλάδα επανέρχεται στην παλιά κανονικότητα - "Συμφόρηση" σε προορισμούς το καλοκαίριΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα, η Μαγιόρκα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για διακοπές αυτό το καλοκαίρι. Μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξουν σημεία συμφόρησης πρωτίστως στην Ελλάδα, η οποία ε...

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγουν αύριο οι αιτήσεις - Δικαιούχοι και παραδείγματαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοίγει αύριο Τετάρτη 15 Ιουνίου και ώρα 13.00 η πλατφόρμα για αιτήσεις στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022 – 31 Ιουλίου 2023 της Δημόσιας Υπηρεσί...

Ελληνικός τουρισμός: Με υψηλούς ρυθμούς κινείται και ο Ιούνιος - Πάνω από 3 εκατ. οι αεροπορικές θέσεις μέχρι τις 26 ΙουνίουΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Eξαιρετικός μήνας για τον ελληνικό τουρισμό προδιαγράφεται και ο Ιούνιος, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, μέχρι τις 26 Ιουνίου οι προγραμματισμένες α...

Κικίλιας: Φέτος το τέλος της σεζόν θα έρθει στο τέλος του χρόνουΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στη στρατηγική για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που ήδη φέρνει αποτελέσματα αναφέρθηκε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Με νέα ματιά»  ...

Xάος σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια –Το φαινόμενο των μαζικών ακυρώσεων πτήσεων, τι προβλέπεται για το καλοκαίριΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια αρκετών χωρών της Ευρώπης με πολύωρες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων. Η πολυαναμενόμενη μετά τα lockdown ανάκαμψη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας με...

Η CLIA στα 27α Ποσειδώνια με ατζέντα αειφορίας  και με τον «αέρα» της δυναμικής επανεκκίνησης της κρουαζιέρας ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τα 27 α Ποσειδώνια να υποδέχονται και πάλι στην Αθήνα την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα έπειτα από τέσσερα χρόνια, έχοντας σε πρώτο πλάνο τα «καυτά» θέματα της ενεργειακής μετά...