ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Αμερικανικό όνειρο» αφίξεων προσδοκά ο ελληνικός τουρισμός

Από την έντυπη έκδοση 

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Έτοιμος να καλωσορίσει το δολάριο είναι ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος ποντάρει πολλά φέτος στους Αμερικανούς τουρίστες. Σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς αλλά και της κρουαζιέρας, η χώρα μας εμφανίζει αυξημένη ζήτηση μεταξύ των Αμερικανών πολιτών που είναι διατεθειμένοι να ταξιδέψουν φέτος έξω από τη χώρα τους. Το γεγονός αυτό εκφράζεται και στον αριθμό των απευθείας πτήσεων ΗΠΑ-Ελλάδος που είναι μεγαλύτερος από το 2019. «Από τις ΗΠΑ πραγματοποιούνται ήδη απευθείας πτήσεις.

Τον χειμώνα θα υπάρχει μονίμως και μια απευθείας πτήση, της Delta Airlines από τη Νέα Υόρκη. Στις ΗΠΑ είμαστε η 1η ευρωπαϊκή χώρα σε κρατήσεις» επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, σημείωσε από την πλευρά του ότι «η θετική εισήγηση του CDC των ΗΠΑ έχει αυξήσει τη ζήτηση από την Αμερική, αν και οι κρατήσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς δεν υπάρχουν ακυρωτικά. Περιμένουμε όμως 7 πτήσεις καθημερινά από τις ΗΠΑ στην Αθήνα, νούμερο αυξημένο σε σχέση με το 2019».

 

Πτήσεις

Αναφορικά με τις αεροπορικές πτήσεις επισημαίνεται ότι η American Airlines συνδέει την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη (από το John F. Kennedy) και επαναφέρει τις πτήσεις από Σικάγο και Φιλαδέλφεια. Η Delta Airlines συνδέει και την Αθήνα ξανά έπειτα από 10 χρόνια με την Ατλάντα και επαναφέρει την πτήση από Νέα Υόρκη (John F. Kennedy). Επίσης η United Airlines προσθέτει την Ουάσιγκτον ως νέο προορισμό και επαναφέρει την πτήση από Νέα Υόρκη (Newark). 

 Εκτιμάται ότι οι διαθέσιμες για ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα θέσεις τον Αύγουστο θα φτάνουν έως τις 40.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Οι Αμερικανοί τουρίστες είναι από τους ξένους ταξιδιώτες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη, ενώ το 2019 ήταν ψηλά στην κατάταξη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με τις χώρες που έφεραν τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εισπράξεις. Ειδικότερα το 2019 ο ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 14,3% και διαμορφώθηκαν στα 1.189 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,4% και διαμορφώθηκε στις 1.179 χιλ. ταξιδιώτες. Επίσης άνοδο κατά 6,8% παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις από τις ΗΠΑ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από το 2016 μέχρι και το 2019 οι εισπράξεις από τους Αμερικανούς τουρίστες παρουσιάζουν συνεχή άνοδο. Έτσι το 2016 ανήλθαν στα 727,9 εκατ. ευρώ, το 2017 σημείωσαν άνοδο 11,8% και έφτασαν τα 813,9 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 ήταν μια εντυπωσιακή χρονιά, καθώς οι εισπράξεις με άνοδο 27,8% ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και έφτασαν τα 1.040,1 εκατ. ευρώ, ενώ όπως προαναφέρθηκε το 2019 ανήλθαν στα 1.188,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι και η πορεία των αφίξεων από τις ΗΠΑ. Το 2016 επισκέφθηκαν τη χώρα μας 778,6 χιλιάδες Αμερικανοί τουρίστες. Το 2017 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 11,1% και ανήλθε στις 864,9 χιλιάδες, ενώ το 2018 ξεπέρασαν το 1 εκατ. και έφτασαν τις 1.097,4 χιλιάδες με άνοδο 26,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Νέα αύξηση κατά 7,4% παρουσίασαν οι αφίξεις το 2019 και ανήλθαν στις 1.179,0 χιλιάδες.

Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών από τις ΗΠΑ ανέρχεται στα 1.008 ευρώ, υψηλότερη κατά 78,8% από τον μέσο όρο που είναι στα 564 ευρώ. Πέρυσι, όμως, αφίξεις και εισπράξεις από τις ΗΠΑ κατέρρευσαν σε ποσοστό της τάξης του 95%, αφού τα ταξίδια στο εξωτερικό είχαν πρακτικά απαγορευτεί.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην τρίτη θέση ως προς τα έσοδα, στην πέμπτη ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και στην έβδομη ως προς τον αριθμό των επισκεπτών του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας το 2019. Την περίοδο 2008- 2019 οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,9 φορά και ανήλθαν το 2019 σε 1.179 χιλ. (έναντι 613 χιλ. το 2008). Οι εισπράξεις την αντίστοιχη περίοδο αυξήθηκαν κατά 1,6 φορά και ανήλθαν το 2019 σε 1.189 εκατ. ευρώ (έναντι 726 εκατ. ευρώ το 2008), ενώ οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 1,6 φορά και υπολογίζονται το 2019 σε 12.457 χιλ. (έναντι 7.814 χιλ. το 2008).

Κατανομή ανά προορισμό

Ο κύριος όγκος επισκέψεων από τις ΗΠΑ καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής (836 χιλ.), όπου καταγράφηκε αύξηση κατά 7,4% και αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 2,7%. Οι εισπράξεις το 2019 ανήλθαν σε 397 εκατ. ευρώ. έναντι 345 εκατ. ευρώ το 2018, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,0%.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις εισπράξεις καταγράφηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατά 30,8%. Οι εισπράξεις ανήλθαν σε 502 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 383 εκατ. ευρώ το 2018. Επίσης, αύξηση κατέγραψαν οι επισκέψεις κατά 13,0% και οι διανυκτερεύσεις κατά 15,5%.

Πτώση ως προς τις εισπράξεις κατέγραψαν οι υπόλοιπες Περιφέρειες υπό ανάλυση. Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καταγράφηκε μείωση 36,5%, με τις εισπράξεις να υποχωρούν στα 41 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 65 εκατ. ευρώ το 2018. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σημειώθηκε μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 11,2%, ενώ οι επισκέψεις παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3%. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ ο αριθμός των επισκέψεων αυξήθηκε κατά 49,9% οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 10,2% και οι εισπράξεις κατά 10,6% υποχωρώντας σε 16 εκατ. ευρώ, έναντι 18 εκατ. ευρώ το 2018.

Συμπέρασμα μελέτης

Ως γενικό συμπέρασμα η μελέτη αναφέρει ότι η αμερικανική αγορά εμφανίζεται στην πρώτη θέση στην Περιφέρεια Αττικής βάσει του αριθμού των εισπράξεων, στη δεύτερη θέση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στην τρίτη θέση των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου.

Βάσει του αριθμού επισκέψεων, αποτελεί την κύρια αγορά στις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, τη δεύτερη κύρια αγορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την τρίτη κύρια αγορά των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου.

Τέλος, με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων αποτελεί την κύρια αφορά της Περιφέρειας Αττικής, τη δεύτερη κύρια αγορά στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας και την τρίτη κύρια αγορά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Έχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (545 ευρώ έναντι 482 ευρώ) και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (95 ευρώ έναντι 76 ευρώ) και χαμηλότερη μέση διάρκεια παραμονής (5,7 έναντι 6,3). Το 2019 καταγράφηκε μείωση 0,8% στη δαπάνη ανά επίσκεψη, αύξηση 7,1% στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση και μείωση 7,3% στη μέση διάρκεια παραμονής.

Οι 3 δημοφιλέστερες Περιφέρειες ως προς τον αριθμό των επισκέψεων είναι: α) Αττική, β) Νότιο Αιγαίο και γ) Πελοπόννησος

Διαβάστε επίσης

Άνοιξαν και τα ταξίδια των Ρώσων στην Ελλάδα- Παρέμειναν μόνο οι γενικοί περιορισμοί για όλουςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Ήρθησαν οι περιορισμοί στις αφίξεις Ρώσων τουριστών στη χώρα μας από τις 14 Μαΐου. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή, έπ...

Γκερέκου: Στόχος του ΕΟΤ η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Μια πιο κανονική ροή τουριστών στην Ελλάδα αναμένει έως τον Ιούνιο η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου η οποία τόνισε σήμερα ότι δειλά - δειλά έχουμε τις πρώτες θετικές ενδείξει...

Άδ. Γεωργιάδης: ‘Έρχεται γενναία και μη επιστρεπτέα στήριξη του τουρισμού"ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε ένα “γενναίο” και μη επιστρεπτέο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ...

Κοινωνικός τουρισμός 2021-2022: Φθηνές διακοπές με επιδότηση έως και 80%ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λαμπαδίτη   Τριπλασιασμός του κονδυλίου αλλά και των ωφελούμενων   Έξτρα ενισχυμένο πρόγραμμα  κοινωνικού τουρισμού  σχεδιάζεται και φέτος για τη σεζόν 2021-2022 με  τριπλασι...

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποιοι είναι δικαιούχοιΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του  ΟΑΕΔ,  για την περίοδο 2021-22. Η αίτηση για τα προγράμματα ...

Μήνυμα ασφαλούς ανοίγματος της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας στέλνει η Ελλάδα στην παγκόσμια τουριστική κοινότηταΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μήνυμα ασφαλούς ανοίγματος της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας στην παγκόσμια τουριστική κοινότητα έστειλε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της επίσημης εκδήλωσης,...

«Πράσινο» από το Βερολίνο για τουρισμό και στην Ελλάδα -«Ως εισιτήριο αρκεί ένα αρνητικό τεστ» ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στα μέτρα του Βερολίνου, τα οποία ξεκλειδώνουν τις διακοπές και στην Ελλάδα. «Λίγες μέρες πριν τις σχολικές διακοπές της Πεντηκοστής η γερμανική κυβ...

All you want is Greece: Επικοινωνιακή καμπάνια του ΕΟΤ ύψους 22 εκατ. ευρώ - Δείτε τα βίντεο της φετινής προβολής της ΕλλάδαςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

To νέο αφήγημα του ελληνικού τουρισμού για τη νέα τουριστική περίοδο παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Δημήτρη Φραγκάκη, στην εκ...