ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευρώπη: Ξεκινάει δοκιμές για το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού - 'Ετοιμη η Ελλάδα να ανοίξει τις πύλες του τουρισμού

 

Η ΕΕ θα ξεκινήσει δοκιμές του συστήματος πιστοποιητικού εμβολιασμού στις αρχές Μαΐου με στόχο να είναι πλήρως λειτουργικό στις 30 Ιουνίου, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες.

Οι χώρες χωρίζονται σε τρία γκρουπ με βάση το κατά πόσο είναι έτοιμες τεχνικά για το πιστοποιητικό, ενώ οι δοκιμές αναμένεται να αρχίσουν τη δεύτερη εβδομάδα του

 

Εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο.

 

Η Κύπρος ανήκει στο δεύτερο γκρουπ που θα προχωρήσει σε δοκιμές λίγο αργότερα. Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει πλήρως στις 30 Ιουνίου.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με όσα διαμηνήθηκαν από τις Βρυξέλλες τη Μεγάλη Παρασκευή, η Ε.Ε. θα επιδοθεί σε ένα «σπριντ» έως την 1η Ιουνίου, προκειμένου να είναι έτοιμη από τεχνικής άποψης η ευρωπαϊκή ψηφιακή πύλη που θα συνδέει τα εθνικά συστήματα πιστοποίησης εμβολιασμού των κρατών-μελών.

από τις 7 Μαΐου θα ξεκινήσει το πρώτο κύμα δοκιμών της διεπαφής των εθνικών συστημάτων με την ευρωπαϊκή πύλη, με τη συμμετοχή των τεχνικών συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SAP και T-Systems) και αρμόδιων αξιωματούχων των κρατών-μελών. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 20 χώρες που έχουν δηλώσει έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρώτο κύμα δοκιμών, το οποίο θα ξεκινήσει στις 10 Μαΐου.

Το δεύτερο κύμα των δοκιμών θα λάβει χώρα μεταξύ 1-15 Ιουνίου, με σκοπό το σύστημα του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού να είναι πλήρως έτοιμο τεχνικά ώστε να λειτουργήσει στην Ε.Ε. και τις τρεις χώρες του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν) από τις 30 Ιουνίου.

Η διαδικασία

Η Επιτροπή, βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με χώρες εκτός Ένωσης για να επεκταθεί η διαλειτουργικότητα του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού με τα πιστοποιητικά των χωρών αυτών.

Η Επιτροπή θα επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση των κρατών-μελών ωστόσο, τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να διατηρούν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθούν από τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τα θέματα αυτά.

Τα βασικά στοιχεία του κανονισμού που έχει προτείνει η Επιτροπή

Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά εμβολιασμού για όλους τους πολίτες της ΕΕ θα προβλέπουν τα παρακάτω:

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα καλύπτει τρία είδη πιστοποιητικών - πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά εξέτασης (δοκιμασία NAAT/RT-PCR ή ταχεία δοκιμασία αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή. Και οι δύο εκδόσεις θα περιλαμβάνουν κωδικό QR με τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή υπογραφή που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη και θα παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για την επαλήθευση όλων των υπογραφών των πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ. Κανένα δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα των κατόχων των πιστοποιητικών δεν θα περνά μέσω της πύλης ούτε θα διατηρείται από το κράτος μέλος που πραγματοποιεί την επαλήθευση.

Τα πιστοποιητικά θα διατίθενται δωρεάν και θα εκδίδονται στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.

Η Γαλλία η πρώτη χώρα με έτοιμη ψηφιακή εφαρμογή

Την περασμένη εβδομάδα, υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που ξεκίνησε τις δοκιμές ενός ψηφιακού ταξιδιωτικού πιστοποιητικού εμβολιασμού στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού πράσινου διαβατηρίου.

Διαβάστε επίσης

Νέα παράταση στις αεροπορικές οδηγίες για πτήσεις εξωτερικού έως τις 14 ΜαΐουΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέες παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού (ΝΟΤΑΜ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με αυτές παρατείνονται έως τη Παρασκευή ...

Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID-19 στα ταξίδια εισηγείται το Ευρωκοινοβούλιο με κανόνες για 12 μήνες- Η πρότασηΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με την πρόταση για το πιστοποιητικό που επανεπιβεβαιώνει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ παρ...

Επανεκκίνηση τουρισμού: Για ποιες χώρες ανοίγει η Ελλάδα στις 15 ΜαΐουΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  της Εύας Οικονομάκη   Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι την επίσημη επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού στις 15 Μαΐου, με 13 ακόμη χώρες να προστίθενται στη λίστα με τα κράτη απ’ όπ...

Υπoυργείο Τουρισμού: 9 ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι ισχύει την Πασχαλινή περίοδο στις τουριστικές δραστηριότητεςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Μέσα από 9 συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις το υπουργείο Τουρισμού ενημερώνει επιχειρηματίες και ταξιδιώτες για το τι ισχύει την Πασχαλινή περίοδο στα καταλύματα, τις πτήσεις εσωτ...