Τη σημασία του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.

Το πιστοποιητικό

«Όλος ο τουρισμός όπως λειτούργησε πέρυσι το καλοκαίρι, πραγματικά σε μία πολύ δύσκολη συνθήκη, έδειξε ένα πάρα πολύ καλό πρόσωπο, που θα κεφαλαιοποιήσουμε φέτος. Πραγματικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει μεγάλη σημασία για τους εξής λόγους. Κατ’ αρχήν, να πω κι εγώ ότι ξεκίνησε τον Ιανουάριο η πρωτοβουλία του Έλληνας πρωθυπουργού και κατακρίθηκε πάρα πολύ και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό σε πρώτη φάση. Ο ΣΕΤΕ προφανώς και το στήριξη από την πρώτη στιγμή, διότι κρίναμε ότι πρέπει επιτέλους να πάμε σε ενιαίους ευρωπαϊκούς κανόνες για να δούμε την επανεκκίνηση των ταξιδιών. Οπότε εκεί έγκειται και η μεγάλη σημασία του συγκεκριμένου πιστοποιητικού.

»Είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης που σε ό,τι έχει να κάνει με τη μετακίνηση και το ταξίδι έχουμε μία κανονιστική διάταξη πλέον. Και όταν λέω κανονιστική, δεν έχουμε μία σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι ένας νόμος, ο οποίος ουσιαστικά καθορίζει τον τρόπο επανεκκίνησης το ταξιδιού. Και αυτός ο νόμος, αυτή η διάταξη δεν αποκλείει κόσμο από το να ταξιδέψει, δίνει τρία διαφορετικά επίπεδα δυνατότητας που έχεις για να ταξιδέψεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ένα έχοντας κάνει το εμβόλιο, το δεύτερο έχοντας κάνει το PCR test πριν από την αναχώρησή σου και το τρίτο έχοντας αντισώματα από τη νόσο την οποία έχει περάσει και έχεις αναρρώσει.

»Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη -παρότι το πιστοποιητικό αυτό για τα ευρωπαϊκά κράτη συμπεριλαμβάνει τα εμβόλια που είναι αναγνωρισμένα από τον EMA, Pfizer, Moderna, Jonson&Jonson και AstraZeneca- αν κρίνουν, να μπορούν σε προφανώς διμερή συμφωνία να αποδεχτούν και εμβόλια τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν αναγνωριστεί από τον ΕΜΑ», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Η πρόβλεψη για το 2021

«Από τη στιγμή που τα της πανδημίας δεν έχουν μπει σε μία ράγα τέτοια που να μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Επειδή, όμως, κάπου πρέπει να βάλουμε τον πήχη, το 7,5 με 9,5 δισ. ευρώ που είπατε είναι αυτό το εύρος του 40%-50% των προπέρσινων εσόδων που ευελπιστούμε, θέλουμε, επιθυμούμε, κρίνουμε απαραίτητο να μπορέσουμε να πιάσουμε. Η πανδημία είναι αυτή που θα μας καθορίσει την εξέλιξη», προσθέτει Γιάννης Ρέτσος.

Οι κρατήσεις

«Φέτος η εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Δεν μπορεί να υπάρχουν κρατήσεις από τη στιγμή που, όπως είπαμε και πριν, η κατάσταση της πανδημίας είναι έτσι παγκόσμια, ούτε καν πανευρωπαϊκά. Από τη στιγμή που κάποιος δεν ξέρει αν μπορεί και με ποιους τρόπους να ταξιδέψει, δεν μπορεί να κάνει και κράτηση. Όμως, έχουμε παρατηρήσει ότι όταν προκύπτει μία θετική είδηση, η Ελλάδα έχει μια αυξημένη αναζήτηση ως προορισμός από τους δυνητικούς της πελάτες, από τις δυνητικές της αγορές.

»Με την ανακοίνωση του green certificate είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να έχουμε πάλι μία έξαρση αναζητήσεων. Τώρα, το πότε η αναζήτηση αυτή θα μεταφραστεί σε κράτηση, αυτό έχει να κάνει 100% με την πανδημία. Όποτε οι συνθήκες της πανδημίας καλυτερεύσουν στις αγορές-στόχους και προφανώς και στη δική μας χώρα», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδέσμου.