ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: Τι ισχύει ανά χώρα με τους συνοριακούς ελέγχους στην ΕΕ

Ενώ την άνοιξη του 2020, η πλειονότητα των χωρών της ζώνης Σένγκεν επέβαλε ελέγχους στα σύνορα, το μέτρο αυτό αργότερα ανακλήθηκε,  λόγω της σταθεροποίησης της κατάστασης  στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.

Ωστόσο, με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνουν στο αποκορύφωμα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, εννέα χώρες επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους, αφού οι υγειονομικές αρχές έκριναν ότι αυτό είναι αναγκαίο για τον έλεγχο της κατάστασης.

Δείτε τις χώρες που έχουν επαναφέρει προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους, λόγω κορωνοϊού:

Αυστρία (8 Φεβρουαρίου - 27 Φεβρουαρίου 2021), συνορεύει με τη Σλοβακική Δημοκρατία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Βέλγιο (6 Φεβρουαρίου - 25 Φεβρουαρίου 2021), σε όλα τα εσωτερικά σύνορα.

Δανία (12 Νοεμβρίου 2020 - 11 Μαΐου 2021), εκκρεμεί ο προσδιορισμός,  αλλά ενδέχεται να αφορά όλα τα εσωτερικά σύνορα.

Φινλανδία (27 Ιανουαρίου - 25 Φεβρουαρίου 2021), όλα τα εσωτερικά σύνορα.

Γερμανία (14 Φεβρουαρίου - 23 Φεβρουαρίου 2021), χερσαία και εναέρια σύνορα με την Τσεχική Δημοκρατία, εναέρια σύνορα με την Αυστρία.

Ουγγαρία (29 Ιανουαρίου - 27 Φεβρουαρίου 2021), όλα τα εσωτερικά σύνορα.

Νορβηγία (10 Φεβρουαρίου - 12 Μαρτίου 2021), όλα τα εσωτερικά σύνορα.

Πορτογαλία (10 Φεβρουαρίου - 28 Φεβρουαρίου 2021), τα εσωτερικά σύνορα με την Ισπανία.

Ισπανία (10 Φεβρουαρίου - 28 Φεβρουαρίου 2021), τα χερσαία σύνορα με την Πορτογαλία.

Στις αρχές του μήνα, η Αυστρία επέκτεινε τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, σε μια εποχή που ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αυξανόταν και στις τρεις χώρες, ενώ η κυβέρνηση της Κροατίας κατηγορήθηκε για ζημία στην οικονομία με τα σκληρά μέτρα που επέβαλε, σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.

Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, έκλεισε προσωρινά τα σύνορά της για τους πολίτες της Τσεχίας και της Αυστρίας μετά από αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν και στις δύο χώρες.

Και ενώ η Ισπανία επανέφερε αρχικά τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα με την Πορτογαλία μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα, το ίδιο αργότερα επεκτάθηκε και τώρα πρόκειται να λήξει στις 28 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, οι προσωρινοί έλεγχοι στα σύνορα εφαρμόζονται επί του παρόντος σε διαφορετικό πλαίσιο από αυτό του κορωνοϊού, μετά την επαναφορά τους από τις ακόλουθες χώρες:

Νορβηγία (12 Νοεμβρίου 2020 - 11 Μαΐου 2021), επανεισαγωγή του μέτρου λόγω τρομοκρατικών απειλών, δευτερογενών μετακινήσεων, σε λιμάνια με συνδέσεις με τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Αυστρία (12 Νοεμβρίου 2020 - 11 Μαΐου 2021) εισαγωγή του μέτρου λόγω δευτερογενών μετακινήσεων, κινδύνου που σχετίζεται με τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα, των καταστάσεων στα εξωτερικά σύνορα, στα χερσαία σύνορα με την Ουγγαρία και με τη Σλοβενία.

Γερμανία (12 Νοεμβρίου 2020 - 11 Μαΐου 2021) εισαγωγή του μέτρου λόγω δευτερογενών μετακινήσεων, την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα, στα χερσαία σύνορα με την Αυστρία.

Σουηδία (12 Νοεμβρίου 2020 - 11 Μαΐου 2021) εισαγωγή του μέτρου λόγω τρομοκρατικών απειλών, ελλείψεων στα εξωτερικά σύνορα, που θα καθοριστούν αλλά ενδέχεται να αφορούν όλα τα εσωτερικά σύνορα.

Η Δανία (12 Νοεμβρίου 2020 - 11 Μαΐου 2021) εισαγωγή του μέτρου λόγω τρομοκρατικών απειλών και οργανωμένου εγκλήματος, που θα καθοριστούν αλλά ενδέχεται να αφορούν όλα τα εσωτερικά σύνορα.

Η Γαλλία (1 Νοεμβρίου 2020 - 30 Απριλίου 2021) εισαγωγή του μέτρου λόγω της συνεχούς τρομοκρατικής απειλής, την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα, σε όλα τα εσωτερικά σύνορα.

tornonews.gr

Διαβάστε επίσης

Ακυρώθηκε το Mediterranean Yacht Show 2021ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έπειτα από προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, καθώς και εκείνων που αφορούν τους τρέχοντες...

ΕΟΤ: Καμπάνια διαρκείας για τη νέα χρονιά-Προσαρμοστικότητα και ευελιξία για την προβολή του τουρισμούΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ως επιταχυντής εξελίξεων στο μέτωπο της προβολής και διαφήμισης της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα η πανδημία, με τον ΕΟΤ, σε πρώτο πλάνο, να απαντά για πρώτη φ...

Πώς θα σταθεί ξανά ο τουρισμός στα... πόδια του - Το τριετές στρατηγικό πλάνο του ΕΟΤΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η καμπάνια και οι δράσεις του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την προβολή της Ελλάδας Ως  επιταχυντής εξελίξεων στο μέτωπο της προβολής και διαφήμισης της   Ελλάδας   στο εξωτερ...

Κίνδυνος για τις τουριστικές εγκαταστάσεις από την κλιματική αλλαγή ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το 90% των τουριστικών εγκαταστάσεων της χώρας μας που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα το 2050 αν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή που θα έχ...

Θεοχάρης στο BBC 4: Είμαστε σε συζητήσεις με τη Μεγάλη Βρετανία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμούΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στις συζητήσεις για την εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά τις μετακινήσεις τουριστών μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης,...

Η Ελλάδα παραμένει και το 2021 πρώτη στις προτιμήσεις των Αυστριακών για τις θερινές διακοπές τουςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα θα παραμείνει και το καλοκαίρι του 2021 ο πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός για τους Αυστριακούς , όπως υπογραμμίστηκε σήμερα κατά την παρουσίαση στη Βιέννη του νέου π...