ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

To πρώτο αισιόδοξο μήνυμα για τον Τουρισμό το καλοκαίρι του 2021

Κίνδυνος απώλειας 50 εκατ. θέσεων εργασίας στον κλάδο ταξιδιών και τουρισμού

Τα δύο σενάρια για την ανάκαμψη τη φετινή χρονιά - Τι αναφέρει η τελευταία έκθεση του WTTC - Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις επιλογές των Ευρωπαίων

Μπορεί το πρώτο εξάμηνο του 2021 να θεωρείται λίγο – πολύ χαμένο για τον ευρωπαϊκό, αλλά και τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) δίνει από την πλευρά του το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα για τον κλάδο με το βλέμμα στο καλοκαίρι του 2021.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του WTTC, εκτιμάται ότι στο πιο αισιόδοξο σενάριο, με σταδιακή ανάκαμψη από το τέλος Μαρτίου και μετά, πάνω από 100 εκατ. θέσεις εργασίας στον κλάδο θα μπορούσαν να επανέλθουν σταδιακά στο δρόμο προς την ανάκαμψη μετά την πανδημία το 2021 και παρά το γεγονός ότι το νούμερο υπολείπεται σημαντικά σε σύγκριση με τους αριθμούς του 2019, δεν παύει να είναι μία πρώτη ένδειξη αισιοδοξίας για τον τομέα των ταξιδίων που έχει πληγεί τα μάλα σε αυτή την κρίση.

Στο πιο συντηρητικό σενάριο προβλέπεται η σταδιακή επάνοδος 84 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, εφόσον η ανάκαμψη των ταξιδίων ξεκινήσει αργότερα, από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά.

Το WTTC στηρίζει την εκτίμησή του στα μηνύματα από τους tour operators, με βάση τις προ-κρατήσεις, που παραπέμπουν σε ισχυρή ζήτηση για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Μέσα στο 2020, το συμβούλιο είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο απώλειας 174 εκατ. θέσεων εργασίας διεθνώς σε όλη την αλυσίδα των ταξιδίων και του τουρισμού, ενώ τώρα στο πιο αισιόδοξο σενάριο που εξετάζει η τελευταία του έκθεση κάνει λόγο για 111 εκατομμύρια που μπορούν να ανακτηθούν, έστω κι αν το νούμερο αυτό είναι 17% χαμηλότερο σε σύγκριση με τα νούμερα του 2019 με 54 εκατομμύρια λίγότερες θέσεις εργασίας. Στο πιο συντηρητικό σενάριο, με την ανάκτηση 84 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, το νούμερο είναι 25% κάτω από τα επίπεδα του 2019 με 82 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λιγότερες.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο λαμβάνει υπόψη ότι η επανεκκίνηση στα ταξίδια διεθνώς θα γίνει από το τέλος Μαρτίου και μετά, με τις εξής βασικές προϋποθέσεις:

-Να έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τα προγράμματα εμβολιασμού

-Να υιοθετηθούν γρήγορα, ενιαία πρωτόκολλα για τεστ

-Να υπάρχει συνεχής συντονισμός σε διεθνές επίπεδο και συνεργασία ιδιωτών και κρατικών φορέων .

Με βάση τη νέα έκθεση του WTTC, η συνεισφορά του κλάδου των ταξιδίων και του τουρισμού στο παγκόσμιο ΑΕΠ, με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο, θα μειωθεί κατά 17% σε σχέση με τα νούμερα του 2019, στα 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια κι αυτό θα επιτευχθεί με τεστ την αναχώρηση, υποχρεωτική μάσκα και επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Στο συντηρητικό σενάριο η συνεισφορά του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα σημειώσει πτώση πάνω από το ?, κατά 27% στα 6,5 τρισ. δολάρια.

Οι προβλέψεις στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς αξιολογούν σε αυτή τη θέση ως θετικό το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις επιλογές των Ευρωπαίων όταν ξεκινήσουν τα ταξίδια, ωστόσο τοποθετούν την ανάκαμψη προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου και μετά. Το 2020, στο εντεκάμηνο με βάση τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 76,3%, στα 4,24 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2020, έναντι των 17,8 δισ. ευρώ του εντεκαμήνου του 2019.

«Για το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είμαστε κοντά στις θερμοκρασίες των ημερών, με σχεδόν μηδενική δραστηριότητα και παραμένει ερωτηματικό το πότε θα γίνει η επανεκκίνηση, με μεγαλύτερες τις απώλειες σε ορεινούς προορισμούς, αστικά ξενοδοχεία και προορισμούς του Σαββατοκύριακου», δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Ως προς τη διάθεση για τα ταξίδια στην Ευρώπη φέτος, μία πρώτη εικόνα δίνει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) για τον εσωτερικό τουρισμό στην Ευρώπη αλλά και τα ενδο-ευρωπαϊκά ταξίδια με βάση τη διάθεση των Ευρωπαίων αυτή την στιγμή όπως αποτυπώνεται σε αγορές με μεγάλο όγκο ταξιδιωτών όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ισπανία, Πολωνία και Αυστρία (όλες από τις πλέον σημαντικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού και για τη χώρα μας). Το project που ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο του 2020 και επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και υλοποιείται με την υποστήριξη της MINDHAUS, της γνωστής εταιρείας στρατηγικής μάρκετινγκ στον τουρισμό.

Με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης που προέκυψε από πάνω από 4.000 απαντήσεις, πρώτη επιλογή για ενδο-ευρωπαϊκά ταξίδια για τους Ευρωπαίους παραμένει η Ισπανία, ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία, η Ελλάδα έρχεται τέταρτη, ενώ νέα είσοδο αποτελεί η Τουρκία, στην ένατη θέση. Μετά την Ελλάδα, το τοπ 10 των προτιμώμενων χωρών για ταξίδια από τους Ευρωπαίους συμπληρώνουν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Τουρκία και η Κροατία. Επιπλέον, 2 στους 3 (67%) δηλώνουν ότι με τα αυστηρά πρωτόκολλα υγείας αισθάνονται ‘’ασφαλείς και αρκετά χαλαροί’’ για να απολαύσουν το ταξίδι τους.

newmoney.gr

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για διακοπές και γαμήλιο τουρισμό σε Φινλανδία και ΣουηδίαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Ελλάδα έχει την τιμητική της στη Σκανδιναβική αγορά τον μήνα Ιανουάριο, καθώς προβάλλεται -με εκτενή αφιερώματα- ως ιδανικός προορισμός γαμήλιου τουρισμού και διακοπών, τόσο στην...

Θεοχάρης: Σε τρεις πυλώνες η ελεύθερη ταξιδιωτική μετακίνηση ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Ο υπουργός Τουρισμού παρουσίασε στη συνεδρίαση του ΠΟΤ τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση του τουρισμού Την αναλυτική πρόταση σχετικά με την αναγκαιότητα συντονισμού κυβερνήσ...

ΞΕΕ -Έρευνα ΙΤΕΠ : Επειγόντως ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων - Μείωση τζίρου κατά 78% το 2020ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών ξενοδοχείων ως προϋπόθεση για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος, καθώς υπέστη καίρια πλήγματα εξ αιτίας της δραματικής συρρίκνωσης...

Έρευνα: Επενδυτικό κύμα εν μέσω πανδημίας το 2020 | Άδειες για 278 νέα ξενοδοχεία - Η Μύκονος στο επίκεντρο με 50 ξενοδοχεία- Όλα τα ονόματαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Tornos News δημοσιεύει σήμερα την ετήσια έρευνά του για τις άδειες νέων ξενοδοχείων που εκδόθηκαν και πραγματοποιήθηκε σχετικό ρεπορτάζ από την Ιστοσελίδα εντός του 2020. Η έρευ...

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Είσοδος στη χώρα χωρίς τεστ για όσους θα το έχουνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Σε καμία περίπτωση δε θα γίνει προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος στη χώρα μας» το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο διευκρινίσεω...