ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΞΕΕ -Έρευνα ΙΤΕΠ : Επειγόντως ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχείων - Μείωση τζίρου κατά 78% το 2020

 

Την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών ξενοδοχείων ως προϋπόθεση για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος, καθώς υπέστη καίρια πλήγματα εξ αιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της τουριστικής αγοράς το 2020, τόνισε εμφατικά ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος  κ. Αλέξανδρος Βασιλικός  κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έρευνας του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία, που παρουσιάστηκε σήμερα.

 

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΞΕΕ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανάκαμψη του Τουρισμού αναφέροντας ότι υπάρχουν θετικά σημάδια από τη συμπεριφορά των καταναλωτών και σαν χώρα, με τη θετική άποψη που υπάρχει για τη διαχείριση της πανδημίας.

 

Η θετική συμπεριφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας  είναι η καλύτερη διαφήμιση, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΞΕΕ. Υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά της ζήτησης, υπάρχει η αναμονή να ανοίξει η αγορά. Η επιστολή του Πρωθυπουργού επιτάχυνε τη συζήτηση στην Ευρώπη και πρέπει να υπάρχει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική.

 

Υπογραμμίζεται ότι στην  Ετήσια Έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), η οποία  πραγματοποιήθηκε με στρωματοποιημένη αναλογική δειγματοληψία στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020, αποτυπώνονται όλα τα βασικά μεγέθη που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα για το ελληνικό ξενοδοχείο σήμερα.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Μόνο 1  από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019.   Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το 1ο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά μόνον  863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.
  • Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους  3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.
  • Η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019.
  • Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019.
  • Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο  των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων.
  • Με την αρωγή των σχετικών προγραμμάτων στηρίχθηκε η απασχόληση  σε όσα ξενοδοχεία κατάφεραν να λειτουργήσουν το 2020.
  • Επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που φτάνει τα  278.365.800 αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.

 

 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, επεσήμανε:

 

«Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας των Ελληνικών Ξενοδοχείων επιβεβαιώνουν το πρωτόγνωρο μέγεθος της κρίσης που αντιμετώπισαν το 2020. Το 2021 ξεκινάει επίσης με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ερωτηματικά. Η συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας  είναι το οξυγόνο που χρειάζεται επειγόντως ο κλάδος  για να παραμείνει ισχυρός. Όχι μόνο προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας συνολικά και όλων των κλάδων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ελληνικό ξενοδοχείο και καλύπτουν ένα ευρύ  φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

 

Η επιστρεπτέα προκαταβολή αξιολογείται από τους ξενοδόχους ως το σημαντικότερο εργαλείο ενίσχυσης, τόσο στη λειτουργία όσο και στην αμεσότητά του, τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Είναι πολύ σημαντικό να στηριχθούν τα ξενοδοχεία, υπογράμμισε, τόσο λιγότερο θα μιλήσουμε για κόκκινα δάνεια στη συνέχεια. Τα ξενοδοχεία συγκεντρώνουν το 70% των εσόδων στον ελληνικό τουρισμό που έχει ουσιαστικό ρόλο στην ανάκαμψη.  

 

Ο Tουρισμός θα πάρει πιο εύκολα μπρος απ’ ό,τι πάρα πολλοί άλλοι κλάδοι της οικονομίας.

 

 Παρότι δεν είναι εφικτές οι προβλέψεις για την πορεία της χρονιάς το 2021, το πρώτο εξάμηνο, είπε, θα είμαστε κοντά στο μηδέν και παραμένει με ερωτηματικό το πότε θα βγούμε από τους πρώτους μήνες της αδράνειας για την εφετινή χρονιά. Αν το 2021 επιτύχουμε το 40% των επιδόσεων του 2019, τότε θα έχουμε αύξηση 100% σε σύγκριση με το 2020. Η εξίσωση έχει πολλά άγνωστα στοιχεία ακόμη.

 

Υπάρχουν ωστόσο θετικά σημάδια όσον αφορά τη συμπεριφορά των καταναλωτών αλλά και την άποψη που υπάρχει για την Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας, κάτι που θα μας διαφοροποιήσει θετικά σε σχέση με άλλες χώρες. Υπάρχει αναμονή για να ανοίξει η αγορά και να αρχίσουν και πάλι τα ταξίδια, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΞΕΕ τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη υιοθέτησης ενιαίας πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και το θετικό στοιχείο της επιστολής του Πρωθυπουργού που επιτάχυνε τη συζήτηση.

 

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα ιδανικός προορισμός για διακοπές και γαμήλιο τουρισμό σε Φινλανδία και ΣουηδίαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Ελλάδα έχει την τιμητική της στη Σκανδιναβική αγορά τον μήνα Ιανουάριο, καθώς προβάλλεται -με εκτενή αφιερώματα- ως ιδανικός προορισμός γαμήλιου τουρισμού και διακοπών, τόσο στην...

Θεοχάρης: Σε τρεις πυλώνες η ελεύθερη ταξιδιωτική μετακίνηση ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Ο υπουργός Τουρισμού παρουσίασε στη συνεδρίαση του ΠΟΤ τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση του τουρισμού Την αναλυτική πρόταση σχετικά με την αναγκαιότητα συντονισμού κυβερνήσ...

Έρευνα: Επενδυτικό κύμα εν μέσω πανδημίας το 2020 | Άδειες για 278 νέα ξενοδοχεία - Η Μύκονος στο επίκεντρο με 50 ξενοδοχεία- Όλα τα ονόματαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Tornos News δημοσιεύει σήμερα την ετήσια έρευνά του για τις άδειες νέων ξενοδοχείων που εκδόθηκαν και πραγματοποιήθηκε σχετικό ρεπορτάζ από την Ιστοσελίδα εντός του 2020. Η έρευ...

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Είσοδος στη χώρα χωρίς τεστ για όσους θα το έχουνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Σε καμία περίπτωση δε θα γίνει προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος στη χώρα μας» το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο διευκρινίσεω...

Η σημασία της ακτοπλοΐας για τον ελληνικό τουρισμό | Οι προβλέψεις για το 2021ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τον στρατηγικής σημασίας για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία κλάδο της ναυτιλίας ανέδειξε η μελέτη «Η επιβατηγός ναυτιλία στην Ελλάδα την περίοδο 2016-2020: Επιδόσεις, συμβ...

Αρνητικό τεστ θα χρειάζονται από την Παρασκευή 15/1 οι ταξιδιώτες από/προς ΑγγλίαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα πρόστιμα, που ξεκινούν από 500 λίρες, θα εκδίδονται σε επιβάτες και μεταφορείς που δε συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες. Οι ταξιδιώτες στην Αγγλία από το εξωτερικό θα χρειαστ...

Κορωνοιός - Αυστρία: Οι αστυνομικοί στην πίστα (του σκι) - Ρεπορτάζ του Κώστα ΑργυρούΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το στρίμωγμα των επισκεπτών στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μετατρέπεται σε πολιτικό ζήτημα, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε οικονομικά συμφέροντα και την...